Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam za to, mozda moze da se dovede u vezu sa nekim disbalansom hormona i velikim stresom. Meni ne zvuci nemoguce, ali ondfa verovatno ta faza ne traje dugo. Bilo bi dobro da neko strucno objasni.
Ja sam cula u nekoj emisiji da se agresivnost kod macaka cesto dovodi u vezu sa majkom. Ne secam se tacno, ali u smislu da je majka ili bila agresivna, da je bila losa majka ili da je mace previse rano odvojeno od nje.

Nazalost, nemam ni podrum, ni plakar, zivim u dvorisnom stanu od 30 kvadrata, sa deckom i nasom macom. :) Imamo dve prostorije u kuci. Ja bih je iskreno pustila da se omaci u kuci, kad sam vec odlucila ovako. Ali ne bih da bude u kuci do tad, prasnjava je, ne znam da li nosi neku bolest sa sobom, strah me da je uopste uzmem u ruke zbog stomaka, a kamoli da je okupam, iako je bas mazna i mirna. Cak je i Shiva, koja ne podnosi druge zivotinje, prihvata, hoce da se igra sa njom.

Bilo bi dobro da se omaci negde, ako vec nece kod nas, pa da ih odmah donese. :) Mislim, ja da znam tacan trenutak kad ce da se omaci pa da je pustim unutra, ali znam da mace biraju mesto pre nego sto se omace, pa ga i posecuju pre samog cina.
Slicno kao kod nas, mali stan, decko, ja i macka i ulicne macke koje se skupljau ispred mojih vrata. :lol:
Sestra i ja smo kao klinke hranili i dovodili jednu ulicnu macku, na uzas mojih roditelja. Neverovatno koliko je ta macka bila pametna, spram ovog mog macka. Njemu je mreza za komarce nepremostiva prepreka. Samo jednom smo je doveli u stan i onda se sama pela na peti sprat.
Omacila se bila u podrumu, moji nisu hteli ni da cuju da dovedemo macice u stan. Ona je sama jedno vece donela jedno mace, usla u stan posto se vrata nisu lepo zatvarala, pa su bila cesce pritvorena nego zatvorena i popela mace na moj krevet. Drugo smo mi doneli, i tu su moji malo popustili, da macke mogu da budu u stanu dok malo ne odrastu. Medjutim verovatno je istumbala to mace po stepenicama i ono je uginulo narednog dana. Tako da nista nije nemoguce. Stepenice nemate, ako steknete njeno poverenje, eto macica. :D

ako se odlucis za unosenje unutra, prebrisi je vlaznom krpom samo. ja kitty nikad nisam kupala jer mrzi vodu, a i mnogi iskusni mackari su mi rekli da se macke nikako ne kupaju osim ako je to bas neophodno, tipa da bi se sprao neki otrov, farba isl, a sto se bolesti tice, mislim da bi siva vec pokupila nesto da je ova maca bolesna.
ne znam samo dal bi bilo dobro da joj das sad tebleticu protiv glista i neke vitamine...m?

gledala sam na animalu o FeLV-u i po onome sto su rekli, da ova maca ima to, siva bi vrv vec pokupila jer kazu da se nenormalno lako prenosi. to su pricali neki ljudi koji imaju azil u kome su sve mace zajedno, pa su bas naglasili da ove mace ne primaju da se druge ne bi zarazile, a i da uzasno kratko zive s tim, pa im je to i previse stresno, dok npr.mace sa FIV-om uzimaju bez problema jer one mogu normalno da zive, samo zahtevaju malo cesu proveru krvne slike.

bilo bi lepo da nam to pojasni neko ko je bolje informisan o FeLV-u. ovo je ipak pricala zena koja nije vet, nego je objasnjavala iz svog iskustva u radu sa toliko maca.
licno, ne znam nijednu macu koja ima FeLV, niti sam ikad srela takvu, samo znam jednu sa FIV-om i njoj stvarno nista ne fali, samo joj vlasnici za njeno dobro redovno proveravaju krv da bi znali dal joj je potrebna neka terapija

Dok se ne javi neko strucan copy/paste koji ovde praktikujem. :D
Načelno govoreći, ako vlasnik FeLV pozitivne mačke razmatra nabavku još jedne mačke, ovu mačku treba testirati na antitela koja neutrališu FeLV. Ako mačka ima antitela, imuna je na leukemiju i bezbedno je da bude zajedno sa mačkom koja je pozitivna na virus. Sama činjenica da je nova mačka vakcinisana nije dovoljna ’ može se desiti da spada u 20% mačaka koje ne reaguju na vakcinu. Međutim, ukoliko se javi situacija u kojoj vlasnik mora da uzme još jednu mačku (kao što se dešava u azilima), treba zapamtiti da je prenošenje virusa sa jedne na drugu odraslu mačku veoma teško. Postoje jednostavne mere predostrožnosti kao što su odvojene posude za hranjenje i čišćenje peska odmah nakon upotrebe. Ukoliko je zaražena mačka u domaćinstvu sa nekoliko mačaka, ostale mačke su verovatno nosioci virusa ili imaju antitela koja neutrališu virus što znači da su imune (ovo je vrlo verovatno ako su sve mačke odrasle) ili ako nemaju bliskog kontakta sa zaraženom mačkom, možda ne spadaju ni u jednu ni u drugu grupu. Treba upamtiti da je najveći rizik infekcije za mačiće mlađe od 4 meseca.
Ove mačke predstavljaju veliki problem za azile pošto je malo ljudi voljno da ih usvoji. Načelno, zdrave FeLV pozitivne mačke moguće je udomiti u porodicama koje nemaju drugih mačaka (svakako koje nemaju mačiće). Međutim, ovoga se ne treba pridržavati toliko striktno da dobrobit mačke bude zaboravljena, pošto je rizik prenošenja među odraslim mačkama veoma nizak. 85% mačaka razvije sopstveni imunitet na mačiju leukemiju, ali ukoliko mačka nije testirana ili je testirana i ustanovljeno je da nije imuna, moguća je vakcinacija, a osim toga, treba imati u vidu da prenošenje virusa nije jednostavno.
http://www.helpanimals.org.rs/index.php/action/data/srp/72/Maèija_leukemija
Inace, macija leukimija nije ni malo naivna.

Poslednja izmena:
pa to je onda sjajno! ova zena je bas napricala kako je uzasno lako prenosenje, odmah uginu i kako ih nikako ne prima u azil... meni je toliko grozno bilo samo dok sam je slusala da samo sto nisam pocela da placem, jer sam zamislila situaciju u kojoj nece da proba da spasi bolesnu macu :(
sad si me obradovala! xD

Verovatno je i to tacno, pogotovu za mace o kojima niko ne vodi racuna, odredjeni broj macaka oboli od tumora, dolazi do pada imuniteta i javlja se niz zdravstvenih problema, a onda dolazi i do smrtnog ishoda.
Ali ako se vodi racuna, macka redovno na kontrole i prima redovnu terapiju maca zivi sa tim. Moze da se kaze da su odrasle macke, starije od cini mi 6 godina razvile inuni odgovor na ovaj virus.
Zato je neophodno da se macka testira na virus, vakcinise i sterilise, sto je mozda i najvaznije u cilju preventive.
Zakazala sam kastraciju 4.12. :)
Treba li da se kupi neka specijalna medicinska hrana za taj period nakon budjenja iz anestezije?

Pa da. Nije toliko lako prenosenje, ali nije i nemoguce. Ostace mi da se nadam da je zdrava :) Shiva ima kontakta sa njom vec mesec i po, dva otprilike i nista se ne desava. I jedna i druga se ponasaju kao normlane, zdrave mace.
Sto se tice klope posle sterilizacije, najbolja varijanta i najlaksa inajukusnija njima za klopu je medicinska konzerva za posle operacije, Hill's a/d ili Royal Canine Recovery. Ja sam licno koristila i jednu i drugu posle Shivine nesrece i posle sterilizacije. Objasnice ti veterinar vec, neces cim se probudi da dajes hranu, samo vodu. Pa polako kad bude bas postao svestan, tek onda. :)

Verovatno je i to tacno, pogotovu za mace o kojima niko ne vodi racuna, odredjeni broj macaka oboli od tumora, dolazi do pada imuniteta i javlja se niz zdravstvenih problema, a onda dolazi i do smrtnog ishoda.
Ali ako se vodi racuna, macka redovno na kontrole i prima redovnu terapiju maca zivi sa tim. Moze da se kaze da su odrasle macke, starije od cini mi 6 godina razvile inuni odgovor na ovaj virus.
Zato je neophodno da se macka testira na virus, vakcinise i sterilise, sto je mozda i najvaznije u cilju preventive.
Zakazala sam kastraciju 4.12. :)
Treba li da se kupi neka specijalna medicinska hrana za taj period nakon budjenja iz anestezije?
svejedno, nisu onda lepo objasnili, ili su isekli u montazi veci deo objasnjenja, a nervira me kad na tv-u sire dezinformacije o tako bitnim stvarima, mislila sam da bar na animalu daju pouzdane informacije -.- sad mi je drago sto sam pomenula to pa znam kako je zapravo stanje x)

sto se hrane tice, meni je vet rekao da joj dam istu hranu koju uvek jede, jer je to rutinska operacija, ali videces vec sa vetom koji bude obavljao kastraciju dal je nesto potrebno.

Ja sve vise inace macku dajem tzv. meku hranu. Kada mu dnevno dajem samo jednu kesicu ili manju kolicinu mesa, a preostale obroke mu cine granule, cini mi se da mnogo manje ide u wc, mnogo manje mokri. Tim cu problemom morati mnogo ozbiljnije da se pozabavim, jer kastrirani macori imaju ceste urinarne probleme. Vec sam u panici oko toga.

<(o.O)> , znam o cemu pricas. :) U Americi godisnje kroz prihvatilista prodje 8 miliona psa i macaka i cak na polovini, znaci na oko 4 miliona se izvrsi eutanazija. Napravili su takav sistem, verovatno jedini odrzivi, zbog finansijskih sredstava kojima raspolazu, da je u nekim slucajevima opravdano uspavati zivotinju, kada je jako bolesna ili agresivna. U svakom slucaju trude se da vremenom smanjuju broj ubijenih kuca i maca. Amerika je daleko ispred nas.
Ali meni iskreno smeta kad se takva politika, mada jedina moguca, cesto i uredjena zakonom, pravda i time da je besmisleno pomagati bolesnim zivotinjama, cak i da novca ima. Meni ta prica iz re emisije koju si gledala najvise na to lici. Nacin na koji se iznese informacija i poluinformacija nekad bude prosto krajnje bezobziran i tendenciozan. Pa kod nas kakvih samo naslova ima:
Mačke: skriveni problem toksoplazme ( http://www.b92.net/ljubimac/macke.php?yyyy=2012&mm=09&nav_id=640130 )
Infekcije toksoplazmom dolaze ili direktnim kontaktom sa mačkama ... :?????????????
...Nekoliko manjih studija otkrile su da infekcija toksoplazmom može promeniti ličnost osobe, čineći da donose rizičnije odluke ili se može desiti da im se brzina reagovanja znatno produži.

Studije su takođe pokazale da infekcije toksoplazmom mogu dovesti i do psihotičnih poremaćaja pa čak i do šizofrenije i samoubistva. :eek:

Pas smanjuje alergije kod djece, no mačke ih povećavaju http://www.centar-zdravlja.net/zani...je-alergije-kod-djece-no-macke-ih-povecavaju/
Mačke su prijetnja zdravlju odraslih http://www.centar-zdravlja.net/zanimljivosti/3189/macke-su-prijetnja-zdravlju-odraslih/
Mačke vam neće preneti rak mozga :zcepanje: http://www.b92.net/ljubimac/macke.php?yyyy=2012&mm=08&nav_id=637069

Ne treba ni reci da mnogi citaju samo naslove, a kad procitaju i ceo clanak, on bude obojen zloslutnim naslovom. Pa onda ako i sutnes neku macku u prolazu nikakva steta.

Poslednja izmena:
pa, meni je to kao da neko kaze "previse je napustene dece i beskucnika, ajmo sve koji su bolesni da ubijemo jer se ne isplati leciti ih" -.- uopste ne podrzavam tu americku politiku, meni je CNR zakon. inace, ovo nije tipican njihov azil, nego neki pvt i ne vrse eutanaziju, pa sam zato mislila da je informacija tacna, kad ono...
a tih nebuloza o mackama koliko hoces. ja sam nekima morala maltene da crtam da im se macija dlaka nece zalepiti za grlo i da im se nece napraviti klupko u crevima i da nece da im se zabije u kozu pa da raste u nedogled po celom organizmu... dobro je pa imam drugaricu koja je dr, a voli zivotinje pa se informise dosta i o njima, tako da ima ko da mi drzi stranu (bas je nekima objasnjavala toksoplazmu).

nego, jel pije vodu tvoj macak? mozes da probas da mu natopis granule, tako unesu dovoljno tecnosti, ali retko koja macka hoce da jede pokvasenu hranu :S a sto se kakenja tice posle kastracije, ako bude imao zatvor, probaj sa uljem iz tunjevine, ili sa malo majoneza. meni je to ulje pomoglo kod kitty, ali sam morala na silu da joj dam. mada, to ce ti vrv i vet savetovati da uradis.

p.s.jel se i vama cini da mackari imaju mnogo vise osecaja za pse nego ovi sa psima za macke, ili sam to samo ja istripovala? xD

Jeste licemerno, vodimo racuna o zivotinjama tako sto bolesne ubijemo. Meni je podatak da se cak 50% ,,zbrinutih'' pasa i macaka eutanizira prilicno diskutabilan. Da li su bas svi oni morali da budu uspavani?!
Ali nisam vise sigurna ni da je resenje da se zivotinje vracaju na ulicu, gde su prepusteni sami sebi. Ja sam mog macka na kraju resila da vise ne pustam napolju. Previse je opasno i kad sam videla jos jednog lepog macka pregazenog na ulici ispred moje zgrade, a to je cetvrti koji je stradao za godinu dana, da sam ja videla, tada sam prelomila. A sta ceka ove mace i kuce kad dodje zima, to samo one znaju.
Nije mali ni problem stvaranja copora pasa, to vise nije sladak i umiljat pas, vec jedna sasvim druga psihologija. Mene je samo jednom pojurio copor pasa kada sam u kasno uvece resila da idem precicom, znala sam sta treba da radim, a sta ne. Pa sam opet sve pogresno uradila i probudila ceo kraj. :D
Stvarno ne znam kako resiti problem, a da bude izvodljivo i stvarno za njihovo dobro.

Vodu nesto u poslednje vreme slabo pije. U meso mu uvek sipam vode, tako popije. Ne znam sta moze da bude razlog? A granule cim se ukvase, nece da jede uopste. Cak i kad izbalavi po njima dok jede a ne pojede sve odmah, mora sve da se menja i pere.

A za ovo si u pravu.
p.s.jel se i vama cini da mackari imaju mnogo vise osecaja za pse nego ovi sa psima za macke, ili sam to samo ja istripovala? xD
Mnogi ne vole macke, zato sto nisu poslusne, dodje u krilo kad njoj to odgovara. Onda zbog raznih dezinformacija koje kruze, da su opasne po zdravlje, ako progutas maciju dlaku gotov si...
Mene su sokirali ovi tekstovi u kojima su tako nabacane gluposti, toksoplazma se prenosi kad milujes macku, onda neka istrazivnja sve vrlo ozbiljno radjena. Ko ne zna vise, sto ne bi poverovao?
Mnogo mi vise nisu jasni oni koji imaju pse, redovno one koje se vode kao opasni psi, i onda ih dresiraju tako sto ih pustaju da napadnu izgladnelog ulicnog psa, ili macku. Prave od toga anegdotu... :dash:
Kako kad ima psa u kuci, ne razvije empatiju prema psima bar, ako ne i prema mackama?!

Poslednja izmena:
Shivu vec poznajete, a desno je nova devojcica :D

348n1pj.jpg

Poslednja izmena:
meni je neverovatno kad vidim kako se lepo slazu :heart: poslacu ti ovu moju rospiju da je prevaspitas :mrgreen:

mm, odlicno sto se vratio :ok: svaka ti cast kako izdrzis to skitaranje, ja bih odlepila x))

p.s.nasla sam hranu koju kitty sad hoce - josera neutral (kako li se vec tacno zove), jedva sam je izvukla iz kese s granulama :D

Hihi, slažu se toliko da su danas malo ukrstile mačeve :P Ali dobro, Shiva nije navikla na drugu životinju u kući, verovatno mora malo vremena da prodje. Juri je, hoće da se igra sa njom, popne se na stolicu dok ova sedi dole i zeza je šapom. Nova maca je prva nju ćapila danas. :)

@ <(o.O)> Nisam ni ovu moju uspela da vaspitam za ove dve godine :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back