Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
x)))

e, imam problem, tj.ne znam dal je problem i sta da radim. kitty jako malo jede, samo je ujutru zainteresovana za hranu, mada, vise je zainteresovana za to da je ja dvorim dok jede, nego sto je gladna. bukvalno, za ceo dan pojede koliko je pre jela za 1 obrok, a imala je dva obroka + ribu, ili tako nesto sto sad ako lizne - super. inace, ove granule jedino voli i svidela joj se jedna vrsta sosica, ali i to malo jede.
ponasa se skroz normalno nenormalno, tj.u njenom fazonu - jurca, divlja, skace, normalno izgleda, misicava je (osim sto je mrsava ko kad je imala 5 meseci).
jel mislite da treba da je vodim na neke analize, ili tako nesto?

pa ne znam sta da joj radim, a trazila sam po netu i nista ne pise za mlade macke koje nemaju druge probleme osim sto malo jedu...
ona inace jos manje jede leti zbog vrucine, ali sam ocekivala da joj se unormali apetit cim zahladni malo, kao sto je bilo prosle godine, ali jock. jede vise, ali je to i dalje malo...

x)))

e, imam problem, tj.ne znam dal je problem i sta da radim. kitty jako malo jede, samo je ujutru zainteresovana za hranu, mada, vise je zainteresovana za to da je ja dvorim dok jede, nego sto je gladna. bukvalno, za ceo dan pojede koliko je pre jela za 1 obrok, a imala je dva obroka + ribu, ili tako nesto sto sad ako lizne - super. inace, ove granule jedino voli i svidela joj se jedna vrsta sosica, ali i to malo jede.
ponasa se skroz normalno nenormalno, tj.u njenom fazonu - jurca, divlja, skace, normalno izgleda, misicava je (osim sto je mrsava ko kad je imala 5 meseci).

Probaj da daš neki probiotik u hranu, praksa je pokazala da ima utacaja na povećanje apetita kroz bržu reapsorciju hrane. Ne košta ništa da probaš.
Inače apetit je promenljiva stvar tako da ne treba očekivati da uvek isto jede, zimi se manje kreću i manje jedu.

Moram sa vama da podelim nesto. Imam u novom komsiluku i novu macu ulicarku koju sam navukla na klopu. Tako je dobra, umiljata, prede 24/7, crne boje kao i Shiva. Uz sve to je i skotna i to je ono sto me brine. Napravila sam joj malu kucicu malopre, ispred mojih vrata, u kutiju sam stavila veliki duks. Imam jednu komsiku koja POSEBNO ne voli macke, kad bude videla sta joj je u dvoristu :))) Pustam je unutra pomalo, ali zbog Shive se trudim da je ne navikavam, mada mislim da je vec kasno. Ono sto me brine je njen okot. Zima je vec, a ona najgora tek dolazi. Da je pustim u kuci da mi se omaci, tesko. Mali nam je stan, Shiva je tu, ne bih imala gde da joj namestim kutak za to, a obicno mace i nece tamo gde joj vi odredite. Nemam ni vremena, ni sredstava da ih odgajam, pa dam na usvajanje. Znam pouzdano da se vec macila, komsinica mi je rekla. Ono sto bih definitivno uradila za nju je sterilizacija. Ali do tada, umrecu od tuge sto nisam u stanju da joj pomognem. Sto nemam uslova da ih sve zadrzim kad se bude omacila. :sad2: Mogu da joj pomognem u vidu klope uvek. E sad me zanima, da li mace uvek pronalaze sigurna mesta gde ce se omaciti? Da li ce macici biti ugrozeni zbog niske temperature? Mislim, znam da se sve ulicne macke mace i zimi i leti, pa macici prezive.

pokusacu cim joj kupim sosic, samo tu mogu da umuljam nesto...

joooj, ciribu, a da joj napravis tu u dvoristu neko ususkano mestasce? moram da te razocaram sto se tog macenja na sigurnom mestu tice... nikad necu zaboraviti kad se jedna macka u selu omacila u jednoj rupi izmedju kucice sa stencima i zida, ali ta rupa je bila otvorena i ka stencima i ka napolju i macici su upali u kucicu, epilog bolje da vam ne pricam... :( iskusni zastitari bi ti savetovali da je sterilises tako, da se ne muce macici, ali ja to ne bih mogla da uradim tako da...

x)))

Verovatno je kao i kod ljudi. Neki problem postoji verovatno, ali je tesko ustanoviti koji. Moj drug je imao problem preko deset godina, nije uopste imao apetit, bio je premrsav, zalio se da mu hrana ne prija. Deset godina je isao na razna ispitivanja i na kraju mu uvek sledi komentar da je verovatno na nervnoj bazi. Tako je po savetu lekara krenuo i na psihoterapiju, isao u teretanu da mu se poveca apetit. E kad ni to nije vodilo nicemu, opet je isao na razne analize i ispostavi se da je alergican na gluten. Izbacio je gluten iz ishrane i sad je prezadovoljan.
Elem, kad je njemu trebalo preko deset godina da ustanove u cemu je problem, koliko bi vremena trebalo za macku.Mozda bi trebalo da se uradi kompletna analiza krvi, da se eksperimentise sa raznom hranom.
Mada mi se cini da to kod tvoje macke nije ozbiljan problem. Da je macka solidne gradje i da se ne radi o anoreksiji.
Imas malo ovde na tu temu. Vidi post macmac:
https://groups.google.com/forum/?fromgroups=#!topic/volim_mace/WiqAELTSPhQ

hvala na linku, ima korisnih informacija x)
ne bih rekla da je ona anoreksicna, jer je jaka, ima misice i prilicno je aktivna, ali je vizljaste gradje i koscata je... ima i malu koscatu glavu, kao uvelicano mace izgleda. malo je i razmazena, pisala sam vec da hoce da stojim pored nje dok jede, ako je to moguce i da mi jede iz ruke umesto iz cinije, ali to zahteva dosta vremena, pa stvarno poludim nekad kad dodjem kuci i vidim da nije pipnula hranu nego ceka mene da bi jela.
probacu sad da joj ubacim i malo piletine u ishranu, mozda to bude htela, jer govedinu i ribu vise nece.

Ja sam poslala mail Centru za mesance pre mesecak dana, jos mi nisu odgovorili. :) Pozovi ih ujutru ipak. Tamo kastracija kosta 1500, sterilizacija 1800 dinara. Ta akcija na Fakultetu veterinarske medicine je davno zavrsena za macke, mozda za pse jos uvek traje. Mada svake godine prave takve akcije, mozda ce biti opet pocetkom sledece godine. Tamo kastracija kosta 4000 din, ne znam koliko kosta sterilizacija. Imas na njihovom sajtu broj telefona katedre za poroditeljstvo. Mozes i mail da posaljes, ali te preusmere na ovu katedru i broj telefona.

Zvala sam Veterinu Beograd jer sam na Deda Zikinoj grupi dobila info da na Veterinarskom ne rade vise.
Rece mi ljubazni momak da mora veterinar da je pogleda i odredi koliko je odmakla trudnoca. Ako je bas odmakla, onda ne moze. :(
A meni se cini da je prilicno odmakla, veliki joj je stomak.

privatno ce ti uraditi sigurno koliko god da je odmakla trudnoca, zavisi koliko mozes da das novca za sterilizaciju, a sto se VB tice, ako bi je kojim slucajem tamo vodila, nemoj nikako da pristanes da ostane macka kod njih, velika je sansa da pokupi neki virus i da ugine.

Ipak smo odlucili da pustimo da se okoti, pa cemo mace udomiti. Ako se okoti kod nas. Posto otkad sam joj namestila toplu kutijicu ispred vrata, ne mrda. :)
Pa nakon toga sterilzacija. :) Prosto mi srce i svest ne dozvljavaju da macici ne ugledaju svetlost dana, a samo sto se nisu rodili. Da je pocetak trudnoce, drugacije bi bilo.

Poslednja izmena:
Divno sto ste tako odlucili! Stvarno plemenito od vas. Mada tesko da ce se omaciti u kutiji koja je na vidnom mestu. One se obicno sakriju negde, ako cete je ponekad pustati u stan, izabrace neki plakar. Ili podrum ako ga imate. A tek kad macici malo stasaju dovesce ih ispred vasih vrata. Mozda i ranije. :D
Inace, hvala na informaciji da se u Veterini Beograd vrsi besplatna sterilizacija i cipovanje. Resavajuci svoju, resili ste i moju dilemu. ;)

e, nesto sam htela da pitam... jel istina, ili urbana legenda da mace cesto postanu agresivnije ako se sterilisu trudne? meni to deluje kao neka laz, u rangu onih sa sterilizacijom uopste, ali bolje da proverim x)

Divno sto ste tako odlucili! Stvarno plemenito od vas. Mada tesko da ce se omaciti u kutiji koja je na vidnom mestu. One se obicno sakriju negde, ako cete je ponekad pustati u stan, izabrace neki plakar. Ili podrum ako ga imate. A tek kad macici malo stasaju dovesce ih ispred vasih vrata. Mozda i ranije. :D
Inace, hvala na informaciji da se u Veterini Beograd vrsi besplatna sterilizacija i cipovanje. Resavajuci svoju, resili ste i moju dilemu. ;)
Nazalost, nemam ni podrum, ni plakar, zivim u dvorisnom stanu od 30 kvadrata, sa deckom i nasom macom. :) Imamo dve prostorije u kuci. Ja bih je iskreno pustila da se omaci u kuci, kad sam vec odlucila ovako. Ali ne bih da bude u kuci do tad, prasnjava je, ne znam da li nosi neku bolest sa sobom, strah me da je uopste uzmem u ruke zbog stomaka, a kamoli da je okupam, iako je bas mazna i mirna. Cak je i Shiva, koja ne podnosi druge zivotinje, prihvata, hoce da se igra sa njom.

Bilo bi dobro da se omaci negde, ako vec nece kod nas, pa da ih odmah donese. :) Mislim, ja da znam tacan trenutak kad ce da se omaci pa da je pustim unutra, ali znam da mace biraju mesto pre nego sto se omace, pa ga i posecuju pre samog cina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back