Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ma da, znam i da je normalno da sada slabije napreduje nego prvih meseci, i vise se trosi valjda, sta znam, stvarno me to nije brinulo jer vidim da je zadovoljan i zdrav
a za dr, znas kako sam se istripovala da sad moram tako kako mi je rekla, bzv : I

Ko kaze da moras?
Da odes kod drugog pedijatra, cula bi drugu pricu, kad treceg trecu i tako, ne znam po kojoj bi onda morala.
SZO i druge zdravstvene organizacije kazu iskljucivo dojenje 6 meseci, ne 4-6, nego 6.
http://www.who.int/elena/titles/exclusive_breastfeeding/en/
A zasto ne uvoditi drugu hranu pre toga- http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/delay-solids/
Kojim ces redom, odluci sama, to nije toliko vazno, bitno je voditi racuna o alergenima.
Sok se ne daje deci nikad.
Skoro je NC kacila clanak Beogradska akuserska skola protiv SZO, ovo ti je u istom rangu-nasi pedijatri protiv SZO. :)

ma da kis, sve to znam i sa takvim planom sam i otisla kod nje, malo sam se juce zamislila, valjda me je zatekla toliko suprtonih informacija da bas nista nije u skldu sa onim sto svi sada preporucuju...
i uradicu tako,ostaje mi samo da razmislim da li cu pirincanu kasu ili povrce za pocetak, samo sam htela da cujem jos neko misljenje u vezi sa svim tim, sok, karfiol, peti mesec itd...

ja ima dve drugarice koje imaju decu tog uzrasta i ni jedna od njih to nradi i ne prica
danas ceo dan smo bili sa jednom od njih, ima cerkicu 3 godine i ni jednom nije spomenula tako nesto, bas sam obratila paznju zbog ovog tvog posta iskreno

ubjasnjavala je cerkici da je to mala beba, da mora da bude pazljiva, da ne dira bebine igracke, da bude tiha kada beba jede itd ali ni jednom nije upotrebila nista od navedenog sali i razmisljala sam o tome, mene bi to iznerviralo isto
mozda jeste preosetljivost jer ja jesam osetljivija nego sto sam mislila da cu ikada biti (pisala sam vam ono za bale, koliko je to mene iznerviralo), ali svakako je i ruzno, postoje lepsi nacini, npr ovo sto je navela laural, da objasnis da je to mala beba i da istaknes razliku izmedju bebe i dvogodisnjaka/trogodinjaka od toga "to je mala beba, ona nista ne zna"

bili na kontoroli, sve ok, ima 7 kg, nesto sporije dobija na kilazi poslednjih mesec ipo ali dobro, dr kaze da je to sve ok..
e sad ona meni savetuje da pocnem sa nemlecnom ishranom za desetak dana, to me je prvo zbunilo, onda savetuje da pocnem sokom od jabuke, a ja ne planiram sokove da uvodim uskoro, plus sto bih pocela sa povrcem, onda kaze da prvo povrce budu karfiol i tikivce, pa tek posle krompir i sargarpea i na kraju da za mesec dana zamenim jedan mlecni obrok kasastim : S e da, i da sok bude izmedju podoja, a kasica pre podoja da mu se daje, pa onda mleko, dok kasica ne bude kolicinski dovoljna da zameni mleko, za tih mesec dana i da u kasice obavezno stavljam pirinac zbog energetske vrednosti

to je sve totalno suprotno od onog sto sam ja planirala i sad uopste ne znam sta da radim, potpuno, ali potpuno me zbunila

Pa normalno je da sad sporije dobija na tezini..u prva 3 meseca se najvise dobije. Inace, vise se dobija na tezini od tvog mleka nego kad se uvede cvrsta hrana..
Moja pedijatrica je isto spomenula vec kad je imala 4,5 meseca nesto oko hrane, ja sam rekla ne planiram jos nista..htela sam da cekam punih 6, medjutim eto pocela sam sa 5 i po meseci, mislim da nije neka razlika, a ona je odlicno prihvatila sve.
Inace ne planiram da joj zbog uvedene hrane izbacim podoj, mada ni ne znam koji podoj kad mi beba nije uobrocena. GLavna bojazan mi je bila da mi se ne smanji mleko kad pocnem da uvodim hranu, medjutim nije uopste, jer joj dajem male kolicine, a siki cak vise nego pre, uvela je i nocni podoj, koji pre nismo imale.
Znaci podoj mi ide na sat i po , dva, retko kad na 2 i po, 3. Nema pravila, ali bas su cesti podoji.
A oko 11 joj dajem "crvstu" hranu..do sad je probala pirincane pahuljice, tikvicu, sargarepicu i bananu. I sve sam mesala sa mojim mlekom.
Sledeca na listi mi je jabuka, to hocu da joj ispecem..
A sokove ne planiram jos..ne vidim sta ima u njima tako dobro, pa cak i ovim home-made..

opet smo imali paklenu reakciju na vakcinu
celu noc je prevriskao, ovog puta uz temperaturu, i sada ima ali malu, bolje je ali sav izmrcvaren od nocas : (

Bas mi je zao :( On je izgleda bas taj redak slucaj koji ima reakciju..

Bila sam danas u šoping, i svašta nešto kupila za predstojeći rodjendan.. od svećica do party kapica itd. Ipak smo odlučili da taj dan proslavimo intimno uz najužu porodicu kod kuće, ja ću praviti klopu, tortu i sve ostalo za taj dan. A krštenje i pravu proslavu ćemo praviti kad prodje post u maju, ipak ćemo ga krstiti u manastiru.. Proslava posle krštenja će biti kod kuće sa dragim ljudima i za taj dan ćemo ipak naručiti tortu i nešto klope.. Jedva čekam, sve već imam u glavi šta ću spremati, kako ću dekorisati prostor, hranu itd. :D Ništa neće biti preterano, želim jednu ušuškanu i pozitivnu atmosferu.

Ja stavim:
1 batak ili karabatak
2-3 sargarepe(u zavisnosti od velicine-2 ako su vece 3 manje)
2-3 krompira
1 persun
2 kutlace supe

ili
Junetinu, parce recimo velicine teniske loptice
soljicu kukuruza
pola tikvice
pola kelerabe ili celera

ja oduvek kuvam odokativno, nemam vagicu pa nikad nisam merila.

Ja sam uvek kuvala u velikim kolichinama i zamrzavala u onim drzhachima za led, plastichnim ... imam neke dosta je velika kockica za led, pa kad je bio mali ispadne 2-3 kockice porcija, kasnije sam to koristila da presechem neki "ukus", malo zbog raznolikosti ... mislim nisam sve kuvala tako, ali napr meso celer, pashkanat I sl jesam ... tikvice, krompir, blitvu I sl uvek svezhe ... ponekad nisam ni ovo stavljala u friz, ali me je puno puta spasilo ... narochito kad me je za'ebavao prEtisak, pa sam mal' mal' skoro padala sa nogu od vrtoglavice ... ili kad je bila cicha zima, pa nisam stizala nigde da odem da kupim sve svezhe .... a merila sam sa kashikom, dok je bio mali ... 2-3 kashike (one obichne, supene) , pa 5-6, pa pola sholjice, pa cela sholjica ... pa je dobio svoju casu (c kao tj, nemam srpsku tastaturu :D) ... a razmera je bila 2/3 tikvica pa ostalo po nahodjenju ... :lol:

Ja stavim:
1 batak ili karabatak
2-3 sargarepe(u zavisnosti od velicine-2 ako su vece 3 manje)
2-3 krompira
1 persun
2 kutlace supe

ili
Junetinu, parce recimo velicine teniske loptice
soljicu kukuruza
pola tikvice
pola kelerabe ili celera

ja oduvek kuvam odokativno, nemam vagicu pa nikad nisam merila.

ahahahahahahhahahah ebogabog čičak ovo i meni puno :)))
ja otkad ne blendam nego seckam i mrljam, primetila da ovako mnogo manje pojede. dok ona sve to sažvaće sa ta dva jadna zubića prođe je volja za jelom, tačnije izgubi strpljenje hoće da se igra i da trčkara :(

Zato ja i dalje miksam.
Ma idi bre, on gurman jede sto godina.
Danas je npr.pojeo:

Ranojutarnji podoj
Dorucak:
Parce hleba sa sirom
Solja jogurta

Uzina:
Banana
Vocni jogurt

Rucak:
3 kutlace boranije
2 samo corbe
2 parceta piletine(ogromna kao za rostilj)

Uzina:
Jabuka i
Banana

Vecera:
Cokolino sa mlekom

Podoj

i jos je siskao preko dana nemam pojma koliko

Sada vas baš čitam i pitam se od čega se ovo moje dete onda goji.. Ja njemu uopšte ne kuvam toliku količinu hrane koju ste navele i ništa ne zamrzavam.. Spremam sve sveže i uvek posebno sve za svaki obrok, ako ostane malo bacam. Ali dosta i sisa pa je verovatno i to..

Tara, slobodno mu daj paracetamol posle vakcine(da znas za sledeci put)
nece ga boleti rukica tako
na rukicu stavish hladnu oblogu
nama je Irina imala malo jace reakcije na te vakcine, tj. na tu syto ide u ruku
mico, ovu su mu davali u butkicu, i prvi put sam mu dala paracetamol jer je bilo bas gadno, drugi put bez reakcije i ovaj treci put katastrofa, a ja se opustila jer je prosli put bilo bez reakcije... dr mi rekla da mu ne dajem paracetamol nego da se sam izbori, samo hladne obloge, ali nije dalo rezultat..
a kada je primao nije se cuo bukvalno...

jedno pitanje, ,ada ste davala pirincanu kasu bebama, da li ste je pravile od pirincanog brasna ili ste davala onu kupovnu? da li je ova domaca bolja jer je domaca ili ova kupovna ima neke dodatke?

..ja sam davala kupovnu, na stranu shto je brze i lakshe za upotrebu pogotovo ako cesh praviti sa svojim mlekom - ja nemam poverenja u prodavnice koje prodaju na meru, iz rinfuza, a ne znam da li uopshte ima neko kupovno pakovanje pirinchanog brashna..

Zato ja i dalje miksam.
Ma idi bre, on gurman jede sto godina.
Danas je npr.pojeo:

Ranojutarnji podoj
Dorucak:
Parce hleba sa sirom
Solja jogurta

Uzina:
Banana
Vocni jogurt

Rucak:
3 kutlace boranije
2 samo corbe
2 parceta piletine(ogromna kao za rostilj)

Uzina:
Jabuka i
Banana

Vecera:
Cokolino sa mlekom

Podoj

i jos je siskao preko dana nemam pojma koliko

Dunja ovoliko hrane pojede za 5-6 dana,bukvalno.
Cokolino i ostala lina ne voli,plazmu salbo.....

:rida:

Ja sam vec rekla, mi smo Milupa pirincane pahuljice, bio..bez ikakvih dodataka su, nema ni ad mleko, pomesas sa svojim..
U prodavnicama zdrave hrane ima gomilu moljaca, pa nisam htela da rizikujem..nama su se zapatili tako moljci u kuhinji od nekog kukuruznog brasna koje sam uzela, i posle citam da sve te prodavnice zdrave hrane imaju problem sa moljcima..
Ima i opcija da skuvas pirinac pa sameljes, u principu ne moras da kupujes pahuljice ako neces..

Sara je odusevljena pecenom jabukom :zaljubljena: pojela je vise od pola jabuke

- - - - - - - - - -

Danas punih 6 meseci :))

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back