Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..ne znam kolike su te chichkove kutlache :) ali samo mi ruchak izgleda ogroman ako su klasichne kutlache u pitanju..
..moji jedu vishe za doruchak, a ne vole lina, pa ne znam kako bi izgledala ta porcija, npr juche su pojeli svako po dve klasichne (:lol:) kutlache sutlijasha za vecheru..

evo sad smo ručali.....na jedvite jade. danima mi nešto zeza sa ručkom, neznam zašto.
pojela je POLA kuvane šargarepe, i možda 2-3 kašike izgnječenih tikvica, paškanata, usitnjene piletine i malo pavlake. i to tako što sam morala na prevaru, pružim joj parče šargarepe da grize pa kad otvori usta gurnem kašiku :roll::roll:
a rekla sam, neću biti od onih mama koje kljukaju dete i trče po kuči za njima sa kašikom....ako nećeš, ne moraš. ješćeš kasnije...e pa cvrc.
i tako...ove ostale obroke ok jede, ali ručak :dash: probala sam malo i da posolim, ali ne menja se situacija.
a nije da je nešto puno jela danas. u 7 podoj, u 10 parče hleba sa sirkom i deci jogurta. i u 13,30 ručak. a bile smo napolju trčkarala je po parku pa sigurno pola sata. sama, na svojim nogama :) :worth:

ajd kutlace, ali dva velika rostiljska parceta piletine, to je mom debeljku 4 porcije :lol:
jos uvek mu je porcija mesa oko 50, 60g uz pratece povrce- jedan krompir, jedna manja sargarepa, trecina tikvice, i malo parce recimo pastrnjaka ili saka graska.
kad jede "nasu" hranu, danas je pileci paprikas za rucak, sipamo mu kutlacu i po, otprilike.

ja sam milupine pahuljice davala. meni bilo smor da kuvam pirinač pa meljem, a najviše da se izmuzem. ebi ga. a i kontam u onim imaš još gomilu nekih zahebancija tipa vitamini i Fe i šta ja znam.
rinfuz prodavnice mrzim, ko zna koliko im stoji roba tako, retki stavljaju na one činije recimo rok trajanja, ili proizvođača, pa često su i otovrene, prašina....
ja samo pakovano. to me mm istripovao, pre sam kupovala svašta tako...paranoja radi :)

..pa jeste mnogo mesa, pogotovo shto chichak kaze da jede meso svaki dan.. :)
..moji podele npr pecheni batak i karabatak, nekad malo dodam od mog, ali uglavnom im je dosta..
..podele poveliku skushu, one shto su po tri u kilogramu..
..ili po jednu krmenadlu, to je otprilike mera..

..samo sa supom ili chorbom od povrca nemaju mere, dve kutlache pojedu i onda pauziraju 10-15 minuta..ali to i ja radim.. :lol:

..ja sam davala kupovnu, na stranu shto je brze i lakshe za upotrebu pogotovo ako cesh praviti sa svojim mlekom - ja nemam poverenja u prodavnice koje prodaju na meru, iz rinfuza, a ne znam da li uopshte ima neko kupovno pakovanje pirinchanog brashna..

ima lepo pakovanje brasna i od pirinC i heljde i prosa, nije rinfuz, pakovanje redovno ko iz prodavnice, ja kupila....

Ja sam vec rekla, mi smo Milupa pirincane pahuljice, bio..bez ikakvih dodataka su, nema ni ad mleko, pomesas sa svojim..
U prodavnicama zdrave hrane ima gomilu moljaca, pa nisam htela da rizikujem..nama su se zapatili tako moljci u kuhinji od nekog kukuruznog brasna koje sam uzela, i posle citam da sve te prodavnice zdrave hrane imaju problem sa moljcima..
Ima i opcija da skuvas pirinac pa sameljes, u principu ne moras da kupujes pahuljice ako neces..

Sara je odusevljena pecenom jabukom :zaljubljena: pojela je vise od pola jabuke

- - - - - - - - - -

Danas punih 6 meseci :))

srecan rodjendancic : )
vreme leti covece : )

gledala sam danas bas te milupine i definitivno cu uzeti njih onda, ima bas pirincane, te su za pocetak sam koliko sam shvatila

sali, sta je sve sara probala? kako je reagovala? koje kolicine jede za sada?

jedno pitanje, ,ada ste davala pirincanu kasu bebama, da li ste je pravile od pirincanog brasna ili ste davala onu kupovnu? da li je ova domaca bolja jer je domaca ili ova kupovna ima neke dodatke?
Milupa ima pirincanu kasicu.
Ja nisam pocinjala sa time ali sam dodavala ponekad.
Odavno je ne koristim.
A morala bi ubaciti vise zitarica u ishranu, ne znam kako?
Od zitarica jede hleb za dorucak, krompir za rucak i taj cokolino/jos neki ima, na njima pise zitna kasica

Jel to dovoljno zitarica dnevno?
Dunja ovoliko hrane pojede za
5-6 dana,bukvalno.
Cokolino i ostala lina ne voli,plazmu salbo.....

:rida:
Sad je pojacao dorucak, danas dva parceta hleba(samo sredine) sa sirom
ali zato pola soljice jogurta

svi su posebni i svako je jedinstven. ne brini se.
Uvek se setim tebe i Dunje kad vidim koliko medo krka.

Al tebi se bar isplati da kupujes kasice... ahahahha
moje dete ima oko 15kg, krupan je, voli da jede, ali kad bi jeo sa cickovog menija, imao bi vec 20 kg :lol:
Joj, kvinsi, a medo maltene skoro ista kilaza vec sto godina. :(
Sad se malo zbuckao konacno ali sav je vizljast... ko cigrica
..ne znam kolike su te chichkove kutlache :) ali samo mi ruchak izgleda ogroman ako su klasichne kutlache u pitanju..
..moji jedu vishe za doruchak, a ne vole lina, pa ne znam kako bi izgledala ta porcija, npr juche su pojeli svako po dve klasichne (:lol:) kutlache sutlijasha za vecheru..

Redovne klasicne kutlace.
Ne pojede svaki dan sve ali u vecini slucajeva da.
Danas npr.
Pil.batak+3 sargarepe+2 krompira+2 persuna+2-3 kutlace supe
i pojeo je samo pola
ali danas zbog obaveza a da bi setali zamenili pop.uzinu i rucak pa je pre rucka pojeo jedan vocni jogurt i popio jedan gusti sok banana+jabuka

novka, cokolino mu spremam:200ml mleka+5 kasika cokolina. nemam.pojma koliko ispadne ali smaze sve

evo sad smo ručali.....na jedvite jade. danima mi nešto zeza sa ručkom, neznam zašto.
pojela je POLA kuvane šargarepe, i možda 2-3 kašike izgnječenih tikvica, paškanata, usitnjene piletine i malo pavlake. i to tako što sam morala na prevaru, pružim joj parče šargarepe da grize pa kad otvori usta gurnem kašiku :roll::roll:
a rekla sam, neću biti od onih mama koje kljukaju dete i trče po kuči za njima sa kašikom....ako nećeš, ne moraš. ješćeš kasnije...e pa cvrc.
i tako...ove ostale obroke ok jede, ali ručak :dash: probala sam malo i da posolim, ali ne menja se situacija.
a nije da je nešto puno jela danas. u 7 podoj, u 10 parče hleba sa sirkom i deci jogurta. i u 13,30 ručak. a bile smo napolju trčkarala je po parku pa sigurno pola sata. sama, na svojim nogama :) :worth:
Mozda joj je rano rucak ako je dorucak u 10.
Medo se ustaje u 6-7, sisojka odmah, obe posisa i kaze njam njam, hoce covek konkretan dorucak,
Nije vise mala beba. ahahhahhahah...
Tako da on doruckuje oko 7, najkasnije 8. A rucak najranije 12(uzina je 10-11), najkasnije 15, ali to jednom.u sto godina, obicno je 12-13
..pa jeste mnogo mesa, pogotovo shto chichak kaze da jede meso svaki dan.. :)
..moji podele npr pecheni batak i karabatak, nekad malo dodam od mog, ali uglavnom im je dosta..
..podele poveliku skushu, one shto su po tri u kilogramu..
..ili po jednu krmenadlu, to je otprilike mera..

..samo sa supom ili chorbom od povrca nemaju mere, dve kutlache pojedu i onda pauziraju 10-15 minuta..ali to i ja radim.. :lol:

Dajem mu meso svaki dan. Zbog proteina.
Nije sme zumance pa sam samo meso i sad nastavila jer imam osecaj
da njemu zumance bas i ne moze da zameni batak ili karabatak.
Ne znam.sta bi mogla umesto mesa?

srecan rodjendancic : )+
vreme leti covece : )

gledala sam danas bas te milupine i definitivno cu uzeti njih onda, ima bas pirincane, te su za pocetak sam koliko sam shvatila

sali, sta je sve sara probala? kako je reagovala? koje kolicine jede za sada?

Pa prvo samo jednu kasikicu pahuljica sa malo mog mleka, pa onda malo gusce sledeci dan, i tako jos jedan dan..
Onda sam joj dala tikvicu, obarila, izblendala, i mozda trecinu te jedne male umesala sa malo pahuljica i mojim mlekom, a sledeci dan bez pahuljica, i treci dan samo tikvicu blendiranu.
Dajem svaku namirnicu po 3 dana, da pratim ako dodje do reakcije. Uvek prvi put pomesam sa malo mog mleka i recimo tih pahuljica, i prvi dan dajem najmanje pa postepeno povecavam.
Dalje je probala sargarepicu, bananu i jabuku. Sve od toga joj se dopalo, lepo je prihvatila, i nije bilo reakcija..u stvari imala je gasove malo cesce dok nije prvi put svarila sargerepu, ali osim toga nista. Primetices po stolici razliku :D

Posle kad vidis da ne reaguje, tj kad si uvela vec neku namirnicu, mozes da kombinujes. Recimo tikvica+sargerpa i tako dalje..
Imam neku tabelu po kojoj se okvirno orjentisem (mogu ti poslati ako hoces), sa tim sto joj ja dajem manje kolicine, tj ne merim uopste gramazu nego otprilike, i ne povecavam mnogo

Recimo jabuku je pojela malo vise od pola..ali opet ja kad sam je ispekla, skinula kozicu, isekla unutrasnji deo, izblendala, nije tu bas mnogo bilo..
Sargerepicu je pojela jednu celu ali malu tanku, tikvice mozda trecinu..sta jos? Bananu..mislim da je pola pojela takodje

- - - - - - - - - -

I hvala :)

Citala o kolicinama i stalno tripujem da malo jede a tek s podojima :( .. ne znam kako da mu uglavim da ima pet podoja dnevno pored 3 obroka cvrste hrane, a tek kad citam 7 podoja :sad2:

5h podoj
8h dorucak
11h podoj (uglavnom tad ustane posle prepodnevne dremke)
13h rucak
15-16h podoj (posle popodnevne dremke)
18h vecera
20h podoj
i spava
Samo 4 podoja :(.. kapiram da je to malo, al ne znam gde bih ugurala jos jedan. Pokusavala sam i da mu ponudim posle obroka, al povuce par puta.
Mrsavko je ima 71cm sad je usao u 10 mesec a tezak je 8kg. Za obrok jedva pojede 80g-90g kasice. Jako je aktivan i neprestano u pokretu.
Ono da utrostruci tezinu do prvog rodjendana ce tesko da dostigne..

Da li imate savet za ubacivanje jos jednog podoja?
Da li je kolicina kasice mala ?
Kad da prestanem da mu blendiram hranu? (Ima 2 zubica dole i 4 gore )?

..meni, bea, ovo izgleda kao sasvim ok raspored.. :)
..da mu je malo, jeo bi vishe ili trazio cheshce..
..mozesh malo da mu povecash kalorijsku vrednost kashica,
dodash malo maslinovog ulja, putera, pavlake, keksa u njih,
pogotovo ako su mu porcije male..

..a za gnjechenu hranu - probaj.. :)
..prvo komadic-dva izgnjechi viljushkom i dodaj u blendirano,
pa povecavaj.. :)
..ja sam davala pravo u usta cvetic karfiola, kruzic shargarepe ili bilo koje mekano povrce,
dok chekaju da izmiksiram ruchak i gledaju shta radim..
..eventualno ga malo stisnem prstima..
..mislim da im i to pomogne da ukopchaju da je to hrana, a ne geshka u kashici.. :lol:
..zubici nemaju veze sa tim, oni zvacu desnima sasvim efikasno.. :)

Citala o kolicinama i stalno tripujem da malo jede a tek s podojima :( .. ne znam kako da mu uglavim da ima pet podoja dnevno pored 3 obroka cvrste hrane, a tek kad citam 7 podoja :sad2:

5h podoj
8h dorucak
11h podoj (uglavnom tad ustane posle prepodnevne dremke)
13h rucak
15-16h podoj (posle popodnevne dremke)
18h vecera
20h podoj
i spava
Samo 4 podoja :(.. kapiram da je to malo, al ne znam gde bih ugurala jos jedan. Pokusavala sam i da mu ponudim posle obroka, al povuce par puta.
Mrsavko je ima 71cm sad je usao u 10 mesec a tezak je 8kg. Za obrok jedva pojede 80g-90g kasice. Jako je aktivan i neprestano u pokretu.
Ono da utrostruci tezinu do prvog rodjendana ce tesko da dostigne..

Da li imate savet za ubacivanje jos jednog podoja?
Da li je kolicina kasice mala ?
Kad da prestanem da mu blendiram hranu? (Ima 2 zubica dole i 4 gore )?

Bea, i moja mladja cera je taj tip. Slazem se da treba da pojacas kalorijsku vrednost hrane. To sam skontala od skora, od kad mi je jedan cikica iz Ruda rekao da ponekad ispecem jaje na masti, da ubacim vise slaninice i sl. Posto je tvoj malac jos beba, ubaci maslac, pavlaku, malo izrendane slaninice(mislim da vec mozes). U stvari, sad vidim da je Novka vec sve napisala :) ja sam se stalno pitala gde gresim, ali izgleda da je hrana koju sam davala bila zaista zdrava, ali dijetalna :) Posebno zato sto nije pila mleko, nije volela pirinac, keks, griz, samo palentu koja cisti creva :( Tako se ishrana zasnivala na vocu, povrcu i mesu. Dukan dijeta :)

Dajem mu meso svaki dan. Zbog proteina.
Nije sme zumance pa sam samo meso i sad nastavila jer imam osecaj
da njemu zumance bas i ne moze da zameni batak ili karabatak.
Ne znam.sta bi mogla umesto mesa?

..proteini - meso, mleko i sve mlechno, belance (ok to ne smesh)
..zumance zbog gvozdja i masti svih vrsta, malo je proteina u zumancetu..

..a krompir nije bash zitarica :) osim hleba i tih kasha koje se mute mozesh da mu dash keks ili kuvash griz, sutlijash, kachamak..
..ako voli onaj 7-korn, odlichno, zamuti mu sa vocem i jogurtom, ima lepih zitarica koje su bogate svim i svachim u njemu a pitanje je kako bi ih inache dala..
..ako si mislila zbog skroba iz zitarica, energije, pa si zato i krompir ubacila uz hleb u post, onda ti je i grashak i pasulj odlichan izvor skroba..

Uh dobro.. hvala :)
Dodajem mu maslinovo ili laneno ulje u kasice( dobro kod ekcema da se daje bebi a i inace).
Jede sve zitarice (integralni pirinac,proso, heljda, kinoa, amarant, spelata, kukuruz), povrce (sve sto na pijaci mogu da nadjem- prednost zelenom povrcu.. cak je i koprivu jeo), voce, mahunarke (grasak, boranija, leblebija, socivo), jednom nedeljno piletinu i jednom nedeljno ribu (hahhaha ja kontra od Cickave :lol:), ponekad kefir.. Trudim se da se maksimalno hrani raznoliko i zdravo.
Sve bebe razlicite.. al eto ponekad kad citam ubacim se u trip, malo sisa, malo jede.. a on maneken na tatu :zper:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back