Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nista posebno, bezglutenske zitarice ubrzavaju metabolicke procese.. samim tim je i imunitet jaci
I za ljude koji nisu alergicni na gluten je zdravo da jedu cesce bezglutenske zitarice.. Otkad njemu kuvam, jednu solju zitarica skuvam i za sebe.. Resila sam problem nadimanja i gasova :rumenko:

Citala o kolicinama i stalno tripujem da malo jede a tek s podojima :( .. ne znam kako da mu uglavim da ima pet podoja dnevno pored 3 obroka cvrste hrane, a tek kad citam 7 podoja :sad2:

5h podoj
8h dorucak
11h podoj (uglavnom tad ustane posle prepodnevne dremke)
13h rucak
15-16h podoj (posle popodnevne dremke)
18h vecera
20h podoj
i spava?

joj bea, zavidim vam na ovakvom rasporedu, tj preciznoj satnici, ja ne mogu da docekam da se tako usemimo da mi sve bude sto preciznije moguce : )
koliko ima tvoja bebica?

Nista posebno, bezglutenske zitarice ubrzavaju metabolicke procese.. samim tim je i imunitet jaci
I za ljude koji nisu alergicni na gluten je zdravo da jedu cesce bezglutenske zitarice.. Otkad njemu kuvam, jednu solju zitarica skuvam i za sebe.. Resila sam problem nadimanja i gasova :rumenko:

..slazem se, naravno, ali nisam sigurna da bi ih trebalo izbegavati sveukupno, ukoliko nema razloga..
..takodje, mislim da i vishak vlakana nije narochito preporuchljiv za decu..
..mozda ce kistina moci neshto vishe da napishe o tome, u smislu smernica kolichine,
ja se drzim nekih instiktivnih odnosa u oba sluchaja.. :)

Ja se ceo dan borim sa T i slinavim nosevima. :(
Od 2 godine broj godina +5, toliko grama vlakana dnevno. Znaci, za 3 godine-oko 8g.
Do 2 godine sto svarljivija hrana, sa sto manje celuloze, ja sam vec rekla da se ne daje nikakav integralni pirinac, dovoljna su vlakna iz povrca i voca.
Mogu se naci kojekakve nebuloze, tzv. strucnjaci za zdravu ishranu izracunaju prema energetskim potrebama unos vlakana za decu, pa ispadne 20g sto je strasno!
Pazite sta citate i gde citate.
Idem da brisem slinavca, ceo dan mi je u krilu, da sedi, da se mazi, da ga nunam, kao beba...mukica. :(

Nisam pristaliza namirnica zivotinjskog porekla.
Na jaja sam alergicna, protivnik sam crvenih mesa.. samo piletina, curetina, riba, divljac , a od mlecnih proizvoda uglavnom kefir, jogurt, melko ne pijem.
Milsim da je dovoljno dva puta nedeljno proteina iz mesa, ostalim danima proteini biljnog porekla..

ljubi slinavca za laku noc.. nadam se da ce brzo proci :zag:
Kris.. ne razme ti ovo baba sine, prestrucno je to za mene. Kako da izracunam koliko g. vlakana ima u kom obedu, namirnici.. ?
Kad mozes, nekim primerima.. konkretno kako bi po tebi trebalo da izgleda meni.

tara to za vodu je ok. pre obroka verovatno ne da ne bi bespotrebno punio želudac (mada po meni za pola sata valjda prođe ta voda, zar ne Kristina?) a posle da se ne bi razredila želudačna kiselina, da lakše svari.

sve ja to kao znam, i šta onda radim? dam joj da pije U TOKU ručka. jedino tako hoće da jede ručak sad najnovije....valjda kako joj ne blendam lakše proguta kad sune malo vode.

- - - - - - - - - -

i mene zaima otkud da znam koliko ima vlakana u nečemu? recimo u musliju? ili proso, kinoa, beli pirinač?

Postoje tablice, ali nebitno je u sustini. Ovo sto pisemo se odnosi na nerastvorljiva vlakna, pretpostavljam da ste na to mislile.
Bitno ih je hraniti normalno, kao zdravu decu, sto i jesu, a ne kao matorce sa aterosklerozom, hiperholesterolemijom, opstipacijom od zakrzljalosti creva, dijabetesom itd. kojima treba sve i svasta ukinuti.
Mislim, preteruje se malo tu, sad je to valjda moderno.
Deci treba energije, treba im belog brasna, suv skrob njima nije "bela smrt", ne treba im davati mekinje i sve integralno, previse celuloze ugrozava apsorpciju bitnih elemenata, a i tesko je podnose.
Deci do 5 godina masti treba da daju 40% energije, ou jea, masti, treba im punomasno mleko, punomasni sir, i zbog liposolubilnih vitamina, naravno.
Treba im gvozdje iz crvenog mesa, nece ga dobiti iz belog pileceg i ribe.
Samo ne treba preterivati ni u kom smeru i sve je OK.

Sad je zaspao, sad! :dash:
Ja sam zapusena totalno isto, cekam da proradi defrinol, da mi bar nos otpusi da mogu da legnem, bem ti viruse!

Postoje tablice, ali nebitno je u sustini. Ovo sto pisemo se odnosi na nerastvorljiva vlakna, pretpostavljam da ste na to mislile.
Bitno ih je hraniti normalno, kao zdravu decu, sto i jesu, a ne kao matorce sa aterosklerozom, hiperholesterolemijom, opstipacijom od zakrzljalosti creva, dijabetesom itd. kojima treba sve i svasta ukinuti.
Mislim, preteruje se malo tu, sad je to valjda moderno. Deci treba energije, treba im belog brasna, suv skrob njima nije "bela smrt", ne treba im davati mekinje i sve integralno, previse celuloze ugrozava apsorpciju bitnih elemenata, a i tesko je podnose.

e, bas to! ja htedoh da napisem da nisam nimalo moderna mama, za neke od tih bezglutenskih zitarica nisam ni cula, a za bezglutensku dijetu sam prvi put cula kad i dve trecine srbije verovatno- onda kada je novak djokovic obnarodio da je presao na bezglutensku ishranu :lol:
mislim, svako radi po svom osecaju, navikama, ubedjenjima, itd. samo, ono sto primenjujemo na sebi, ponekad nije sto posto primenjivo na deci. recimo, ja hleb ne volim preterano, skoro ga i ne jedem. stariji sin isto tako, a nisam mu ga uskracivala kao malom, cak sam ga terala da ga jede, dok ovaj mali se davi u hlebu, obozava ga. ja bih mogla bez mesa, daj mi samo pirinca, povrca, ribe- tako se uglavnom i hranim. ali, obojica vole meso, kakvo im das- piletina, curetina, svinjsko, govedje-ne biraju :D

Poslednja izmena:
hahhahha kolo, kolo naokolo :)
A ono sto nisam cula do sada.. volim da cujem i da istrazim iz dotsa izvora pa tek onda presudim uvek uz otvoreno za dopune i prepravke

.. razmotricu crvena mesa, ne volim kupovni hleb zbog aditiva, kad keva spremi kuci volid da pojedem malo.. domaci sir kad bakuta donese iz sela volim uz salatu...
Generalno ibegavam adotive, konzervanse, vestacke boje, poboljsivace ukusa i naravno pasterizaciju.. zasto; svako moze da istrazi ako ga zanima.

Hvala Kris.. ozdravite sto pre :zag:

Svaka ti cast Bea. Za to treba imati strpljenja i promeniti citav nacin ishrane. Ja ni vegete ne mogu da se odreknem :)
Ja sam deci izbacila industrijske slatkise(koliko mogu jer ih svi uvaljuju). Skontala sam da mnogo vole crnu cokoladu i suvo grozdje, pa to uvek imam i nudim. Trudim se da obroci budu jednostavni. Ali dam ponekad virslu, nemojte me lincovati :) Retko dajem, ali ne pravim problem oko toga. Retko mleko dajem deci, jogurt i kiselo mleko mnogo cesce, domaci sir, domaca jaja, domace meso, tog hvala Bogu imamo. Prednost zivota na selu :) Dorucak i vecera su uglavnom nesto sto ja pravim, proje, palacinke, kifle, pice. Ali koristim dosta belog brasna, manje kukuruznog i heljdinog. Nemam naviku da kupujem druge vrste brasna, a integralni pirinac tek od skora. Jbt, nisam evoluirala od vremena i kuhinje moje keve :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back