Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dete mi izjedose komarci najstrasnije, poludela sam.
Imamo mrezice na svim prozorima posto zivimo blizu reke, ali izgleda se nekako provuku mamicu im njihovu. Svako jutro se budi sa 3-4 nova ujeda. Kebala sam komarce po sobi ali ih ne vidim. Ne smem da upalim onaj aparatic u struju sto ide. Ne znam sta da radim.
Cime da mazem te ujede? Bas su poveliki.
Jel sme sinopenom? Ili nesto drugo?
Kako ste vi branile decu od komaraca?

Ja ukljucujem taj aparatic i nema problema, ukljucivala sam od kad se rodio. Sto ne smes? Ja mog mazem Hiper hama gelom kad ga nesto gricne!

Dete mi izjedose komarci najstrasnije, poludela sam.
Imamo mrezice na svim prozorima posto zivimo blizu reke, ali izgleda se nekako provuku mamicu im njihovu. Svako jutro se budi sa 3-4 nova ujeda. Kebala sam komarce po sobi ali ih ne vidim. Ne smem da upalim onaj aparatic u struju sto ide. Ne znam sta da radim.
Cime da mazem te ujede? Bas su poveliki.
Jel sme sinopenom? Ili nesto drugo?
Kako ste vi branile decu od komaraca?

Ja imam onaj chicco aparat za komarce u struju što se uključi. al isto ih ujede dal napolju il po kući ni sama ne znam.

e sad, ovo je moje misljenje tako da, ne pokusavam nikoga da nesto ubedim ili sta ti ja znam

meni nije jasno zasto se pravi tolika nauka od dojenja i ishrane majke...mislim na prve dane...ono, kao ne sme nista osim toga i toga jer beba ima grceve
sad ce verovatno svi da me popljuju, al ja ne kapiram zasto zene zive na jabukama, krompiru, tikvicama i mesu ?
prvo, to meso na kom dojilja zivi, je prepuno, ali prepuno, otrova, stetnih hormona i ko zna cega...i sad je kao pametnije pojesti to meso umesto na primer breskve...
drugo, vazno je da se majka hrani raznovrsno da bi ostala zdrava jer trudnoca iscrpljuje i samo fali jos i jednolicna ishrana...
u toku dana ne pojedes 300 razlicitih namirnica pa da ne znas sta bebi pravi problem sa stomakom
bitno je samo ne preterivati sa tim namirnicama...
ja sam(i skoro sve sa kojima sam pricala o tome) jela sve sto ne nadima...i u pocetku sam jela po malo, pa ako vidim da smeta ja ne jedem neko vreme

kad se setim face jedne sestre u porodilistu kad mi je videla sok od jagode ...slog strefio zenu...jer eto, danas se to ne sme, a dok je pre 10 godina savetovala porodilje, mogo si da pijes sok od jagode opusteno

evo sad procitah na nekom forumu kako po novim istrazivanjima( postovano 2009 god.) treba dojiti bebu samo 6 nedelja, jer je to kao dovoljno za imunitet a sve preko toga, moze da napravi problem jer beba dobija alergene kroz melko i kao bolje da ne sisa :eek:
to su zdr. radnici rekli jednoj zeni cija je mala alergicna na sve i svasta...i sad ispada da je zbog nje alergicna jer je dojila vise od 6 nedelja :lol: kuku lele

nemojte se ljutiti, samo mislim da se pravi prevelika nauka i drama...ne treba ici iz krajnosti u krajnost

Pise na kutiji tog Chicco aparata da je za decu stariju od 2 godine, zato ne smem da ukljucujem. Mislim da cu otici danas da kupim sprej neki, naprskati, zatvoriti, pa posle luftirati, a sve to dok je on sa babom u setnji.

A zashto ne sme za manju decu ???? Ako radi na onaj ultrazvuk ili shta vec , koji moj ne sme??? Mi smo kupili neki manji Chicco na baterije, koji mozhe da se kachi i na kolica i svugde ( da mogu da ga nosam) i nisam ni gledala za kolike je bebe ... pa valjda je za njih pravljeno ... ja ne bih smela da prskam, pa makar posle luftirala i pola dana :bye:

e sad, ovo je moje misljenje tako da, ne pokusavam nikoga da nesto ubedim ili sta ti ja znam

meni nije jasno zasto se pravi tolika nauka od dojenja i ishrane majke...mislim na prve dane...ono, kao ne sme nista osim toga i toga jer beba ima grceve

sad ce verovatno svi da me popljuju, al ja ne kapiram zasto zene zive na jabukama, krompiru, tikvicama i mesu ?

prvo, to meso na kom dojilja zivi, je prepuno, ali prepuno, otrova, stetnih hormona i ko zna cega...i sad je kao pametnije pojesti to meso umesto na primer breskve...

drugo, vazno je da se majka hrani raznovrsno da bi ostala zdrava jer trudnoca iscrpljuje i samo fali jos i jednolicna ishrana...

u toku dana ne pojedes 300 razlicitih namirnica pa da ne znas sta bebi pravi problem sa stomakom

nemojte se ljutiti, samo mislim da se pravi prevelika nauka i drama...ne treba ici iz krajnosti u krajnost

i ovo je moje mishljenje, nemoj da se uvredish, nije napad :bye:

bolje da se pravi nauka , nego da i jedna beba ima kolike, jer joj majka voli kupus ;)

nisam dojila, ali da jesam, i da vidim da se moje dete previja od bolova(kako i jeste, jer je bio dosta kolichan) pa zhivela bih na vazduhu, 'ladnoj vodi i suvom 'lebu ako ce njemu da bude bolje

breskve su hipoalergene(u vecini sluchajeva) ;) ... a ima i zdravog mesa

ne mora da bude jednolichna, vazhno je biti kreativan ( chitash li Chichkava? :lol: ) ... a mogu se ukljuchiti i suplementi

ne pojedesh 300, ali je dovoljno i 3-4 pa dok sve ne iskljuchish , pa dok ne eliminishehsh ..a dotle bebac vrishti od bolova ... neka hvala :(

krajnosti nikad nisu dobre, treba polako uvesti stvari, vece odricanje traje i onako 6-8 nedelja ( po PS-u, e sad ako je dete kolichno, zavisi od njega) :rtfm:

ja nisam dojila ni dana, dete mi je imalo opake grcheve koji su trajali 4 meseca ... da sam mogla zhivela bih na kuvanoj sobnoj papuchi da nisam morala da gledam to muchenje :zag:

ja nisam dojila ni dana, dete mi je imalo opake grcheve koji su trajali 4 meseca ... da sam mogla zhivela bih na kuvanoj sobnoj papuchi da nisam morala da gledam to muchenje :zag:

koliko sam ja shvatila, neke stvari se ne preporucuju zbog kolika, a druge zbog mogucnosti alergije. Junior je imao kolike par puta malo jace, ali sve u svemu ok smo prosli (kada cujem kako drugi prolaze mi smo super prosli). Da li je to zavisilo od moje ishrane ili ne, ne znam, ali ako ikada budem rodila jos jedno isto cu tako postepeno uvoditi sve. To traje prvih par meseci, kada si i onako sludjen bebom, kupanjem, podojima, pelenama itd pa ti je samo vazno da nesto kvalitetno pojedes i ne onesvestis. Posle mozes jesti i spagete i sve sto zazelis. Da je ne daj Boze bio alergican na nesto sto sam pojela, pa da se osuo ili nimao neki napad ja iskreno ne znam sta bih radila.

Moja prijateljica je za vreme trudnoce govorila "samo da imam mleka, sve ostalo cemo lako". Imala je puno mleka, ali kako se ispostavilo, zbog njene ishrane je dete dobilo ekcem i sada je alergicno na sve i svasta. Ovo je jedini slucaj za koji sam cula, ali kako da znam da ce moje dete jesti sve i nece biti alergino ni na sta.

Ako postoji sigurniji nacin/put ja cu sto se tice deteta sigurno izabrati. Pa makar jela sargarepu i pila zeleni caj mesecima :cmok:

Svako je svoje dete rodilo sebi i suprugu, pa neka radi kako odluci da je najbolje.

A zashto ne sme za manju decu ???? Ako radi na onaj ultrazvuk ili shta vec , koji moj ne sme??? Mi smo kupili neki manji Chicco na baterije, koji mozhe da se kachi i na kolica i svugde ( da mogu da ga nosam) i nisam ni gledala za kolike je bebe ... pa valjda je za njih pravljeno ... ja ne bih smela da prskam, pa makar posle luftirala i pola dana :bye:

Ja sam imala taj sto je na baterije i stavljala ga na kolica i dete mi svo bilo izujedano, nama nista nije pomagao :(.

..ja sam vec pisala, ali ponovicu - svaka mama koja ne zna kako izgleda podizati kolichnu bebu
i precrtavati dane u kalendaru kao na robiji, dok ti se srce cepa shto pomoci NEMA je srecna mama...

..moja cerka je imala stomak otporan na sve - i dok je sisala i kasnije..osim pasulja i kupusa, jela sam onako kako mi se jelo..
..najstariji sin je imao 63 dana uzasnih grcheva kad je bio kao igrachka na baterije, shta god pokushash zvuchi jednako - vrishtanje i neregistrovanje ichega oko sebe..
..u pochetku sam, kao i sa cerkom, jela sve osim par stvari koje nadimaju, pa onda izbacivala jedno po jedno dok nisam doshla na svega par namirnica koje se i danas savetuju dojiljama..
..to je trajalo i trajalo i trajalo, a kad se smirilo, vracala sam jednu po jednu namirnicu, sve dok nisam prestala da dojim..

..jaksha je bio kao cerka - nisam to znala dok nije pocheo da jede chvrstu hranu poshto sam preventivno izbacila sve dok sam dojila, ali kad sam mu uvodila hranu videla sam kako lako podnosi sve..
..sa aleksejem sam takodje krenula samo sa dopushtenim namirnicama, ali povuchena iskustvom sa jakshom, dopustila sam sebi par izleta (salata od cvekle :roll:, parche torte sa vishnjama :dash:)
od kojih sam svaki zazalila poshto sam posle 34h videla transformaciju nervozne i cvilkave bebe (shto je bila njegova manifestacija grcheva poshtedjenih svih pojachivacha)
u zgrchenu, prestravljenu mrvicu, modru u licu i neuteshnu.. :(

..dete koje nije sklono grchevima nece biti oshteceno ako mama prvih nedelja jede samo sigurne namirnice..
..sastav mleka je konstantan, masnoca nije na spisku zabranjenog, a ni mama nece crknuti od gladi niti se razboleti za tih mesec dva..
..drze zene i rigoroznije i opasnije dijete i duze od toga, zbog sopstvene sujete, a ne zbog dobrobiti svog deteta, pa nema nepopravljive shtete,
osim u psihijatrijskim sluchajevima.. :roll:

..ja sam vec pisala, ali ponovicu - svaka mama koja ne zna kako izgleda podizati kolichnu bebu
i precrtavati dane u kalendaru kao na robiji, dok ti se srce cepa shto pomoci NEMA je srecna mama...

..moja cerka je imala stomak otporan na sve - i dok je sisala i kasnije..osim pasulja i kupusa, jela sam onako kako mi se jelo..
..najstariji sin je imao 63 dana uzasnih grcheva kad je bio kao igrachka na baterije, shta god pokushash zvuchi jednako - vrishtanje i neregistrovanje ichega oko sebe..
..u pochetku sam, kao i sa cerkom, jela sve osim par stvari koje nadimaju, pa onda izbacivala jedno po jedno dok nisam doshla na svega par namirnica koje se i danas savetuju dojiljama..
..to je trajalo i trajalo i trajalo, a kad se smirilo, vracala sam jednu po jednu namirnicu, sve dok nisam prestala da dojim..

..jaksha je bio kao cerka - nisam to znala dok nije pocheo da jede chvrstu hranu poshto sam preventivno izbacila sve dok sam dojila, ali kad sam mu uvodila hranu videla sam kako lako podnosi sve..
..sa aleksejem sam takodje krenula samo sa dopushtenim namirnicama, ali povuchena iskustvom sa jakshom, dopustila sam sebi par izleta (salata od cvekle :roll:, parche torte sa vishnjama :dash:)
od kojih sam svaki zazalila poshto sam posle 34h videla transformaciju nervozne i cvilkave bebe (shto je bila njegova manifestacija grcheva poshtedjenih svih pojachivacha)
u zgrchenu, prestravljenu mrvicu, modru u licu i neuteshnu.. :(

..dete koje nije sklono grchevima nece biti oshteceno ako mama prvih nedelja jede samo sigurne namirnice..
..sastav mleka je konstantan, masnoca nije na spisku zabranjenog, a ni mama nece crknuti od gladi niti se razboleti za tih mesec dva..
..drze zene i rigoroznije i opasnije dijete i duze od toga, zbog sopstvene sujete, a ne zbog dobrobiti svog deteta, pa nema nepopravljive shtete,
osim u psihijatrijskim sluchajevima.. :roll:

:sad2:

Tek sada vidim koliko sam imala srece. Junior je imao neku vrstu kolika, ali daleko od ovoga sto si navela. Bilo je 4-5 slucaja da je plakao i grcio se duze od pola sata i pored nosanja, ali vecinom je podoj i nosanje pomagalo. Samo zalim sto nisam pisala sta sam koji dan jela, jer je verovatno u tih 4-5 prilika kolike dobio zbog neceg sto sam ja pojela, ali se ne secam sta ga je iziritiralo. Ovi jaci grcevi su se pojavili kada je imao oko 3 meseci tj kada sam polako pocela uvoditi nove svari u svoju ishranu.

Taj plac i osecaj nemoci nikada necu zaboraviti :sad2: Nista ne pomaze, place on, placem ja.

..kolici se definishu kao plakanje i grchenje koje traje najmanje tri sata dnevno, svakodnevno tokom najmanje tri nedelje.. :sad2:

..sve ostalo je uchenje varenja i problemi sa gasovima i ostale neugodnosti kojih neka deca imaju vishe, a neka manje,
i koje neka deca podnose lakshe, a neka teze..

koliko sam ja shvatila, neke stvari se ne preporucuju zbog kolika, a druge zbog mogucnosti alergije. Junior je imao kolike par puta malo jace, ali sve u svemu ok smo prosli (kada cujem kako drugi prolaze mi smo super prosli). Da li je to zavisilo od moje ishrane ili ne, ne znam, ali ako ikada budem rodila jos jedno isto cu tako postepeno uvoditi sve. To traje prvih par meseci, kada si i onako sludjen bebom, kupanjem, podojima, pelenama itd pa ti je samo vazno da nesto kvalitetno pojedes i ne onesvestis. Posle mozes jesti i spagete i sve sto zazelis. Da je ne daj Boze bio alergican na nesto sto sam pojela, pa da se osuo ili nimao neki napad ja iskreno ne znam sta bih radila.

Moja prijateljica je za vreme trudnoce govorila "samo da imam mleka, sve ostalo cemo lako". Imala je puno mleka, ali kako se ispostavilo, zbog njene ishrane je dete dobilo ekcem i sada je alergicno na sve i svasta. Ovo je jedini slucaj za koji sam cula, ali kako da znam da ce moje dete jesti sve i nece biti alergino ni na sta.

Ako postoji sigurniji nacin/put ja cu sto se tice deteta sigurno izabrati. Pa makar jela sargarepu i pila zeleni caj mesecima :cmok:

Svako je svoje dete rodilo sebi i suprugu, pa neka radi kako odluci da je najbolje.

A kako je beba zbog nje dobila ekcem, majke ti?
Ajde sad da okrivimo i majke dece koje imaju ekceme. Bicu blaga pa cu ti reci Nemoj vise 'leba ti.

Ti si prva pisala da jedes picu svaki petak. Jel tako? I sad ako ti i ja jedemo picu petkom, a moje na nju odreaguje ja sam Kriva jel?
Mani me se te price.

Mom detetu je ekcem prolazio sam od sebe a ovo na prevojima je crvenilo(nema veze sa ekcemom), koje se pojavljuje verovatno od znoja.

On sad nema nista na telu, a ja ne jedem nista sto ne smem. i ako se ponovo pojavi sta onda?!

"ja ne znam sta bi radila da mi je dete dobilo osip od necega sto sam ja pojela" - sta bi radila?
Ne bi se verovatno ubila!

To sto si ti imala srecu pa si mogla da mandjaris sve redom ne znaci da su druge majke krive za ekceme svoje dece.

Zamisli da te neko okrivi sto ti dete ima prehladu i ne dobija dovoljno na tezini, vec gubi? Jel lep osecaj?

..kolici se definishu kao plakanje i grchenje koje traje najmanje tri sata dnevno, svakodnevno tokom najmanje tri nedelje.. :sad2:

..sve ostalo je uchenje varenja i problemi sa gasovima i ostale neugodnosti kojih neka deca imaju vishe, a neka manje,
i koje neka deca podnose lakshe, a neka teze..

Mislim da nije svakodnevno, nego je pravilo 3-3-3, tri sata, tri dana nedeljno, tri nedelje.
Mada, mozda si ti u pravu, ja sam vec zaboravila, a i Andrej nije imao grceve. :)

Ja za to sveto pravilo trojke ne znam :), a sada nisam ni sigurna sta je moje dete imalo ali znam da je najstrasnije plakao svaki dan odprilke u isto vreme, i to je trajalo sat-dva, pocev od 11-12 dana zivota pa do negde cetvrtog meseca. Ja sam od tog placa bila poluluda. Secam se da sam izbegavala bas ono sto se zna da nadima, npr kupus i pasulj ali bas na nekim strogim dijetama nisam bila. Uhhh bas bezvezan period...

A koliko je to dobro za dete ?
Šta on dobija onda preko mleka ?

Koliko je to dobro za tebe ako gubiš na težini ? i postaješ jako mršava?

A sto ti mene ne gotivis?

Sve i jedan post upucen meni imam osecaj da prevrces ocima.
Ako te toliko nerviram stavi me na Ignore, objasnicu ti kako, samo me nemoj vise molim te...

Prvo, ne nerviras me
Drugo, jel moram da te gotivim?

Trece, niko ovde tebe ne prekoreva niti te grdi, vec sve i jedna pokusavamo da ti pomognemo i lepo ti pricamo, a ti opet zapnes k'o june u plast onako kako si ti zamislila
parafraziracu Novku, radi kako mislis da treba, tvoje dete tvoje odluke
al nemoj posle da zapitkujes i da se ljutis kad te posavetujemo suprotno od onog sto si zamislila u svojoj glavi

i nemoj se truditi da mi odgovaras, ides na Ignore.

A koliko je to dobro za dete ?
Šta on dobija onda preko mleka ?

Koliko je to dobro za tebe ako gubiš na težini ? i postaješ jako mršava?

..dete preko mleka dobija sve shto mu treba, makar ti ne jela nishta..
..koristi tvoje rezerve..
..a jako mrshva necesh postati ako jedesh meso, zitarice i ono voce i povrce koje smesh..
..da li ti iskreno verujesh da chovek umire bez jaja, mleka i eurokrema..?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back