Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nego izgleda da cu ipak uzeti onu skuplju hranilicu :mrgreen: ..gledala sam uzivo onu bertoni primo, ta crveno roze otpada jer racunamo da cemo imati valjda i batu jednog dana, pa hocemo univerzalnu boju, a neka drecavo zelena jos ima, ta mi se ne svidja..nego kad sam uporedila uzivo onu chicco sto ima cicak i tu bertoni, mnogo mi chicco deluje kvalitetnija, nemam pojma..jos vagamo

zabice, hvala na trudu i tabeli, otvricu kasnije sa kompa pa da vidim gde smo mi tu : )

mi vezbice sa linka isto radimo kroz igru, spontano sam krenula da ih radim, sve osim ove poslednje vezbe i on uziva, to je uglavnom kada ga razgacim i ne radim mu svaki dan sve, ali sada cu da ubacim i svakodnevno sve

zakazali sokobanjsku, cuo se mm sa bratom koji je fizijatar, kaze da ne brinemo, da se sve to vezbicama sredi i da tako gledano 90% beba nije po knjigama, u svakom slucaju se mora proveriti.. eto..

Uh, meni umalo da padne sa kreveta sad Sara.. :/
Stavila sam je na sred bracnog i barikade sa strane ali ne dole, ona se okrenula 3 put za redom i dok sam pogledala lezi na samoj ivici kreveta..brzo sam skocila da je uhvatim.
Znaci nema ostavljanja ni na sekund vise..samo u krevecu ili lezaljci (tu je vezana)
A sestra mi kaze ma nema mame kojoj nije dete bar jednom palo sa kreveta :D pa mi stalno to u glavi, i evo zamalo, al nije, dobro je

Rastu mu sve 4 cetvorke odjednom!!! :sad2:
Donje su natekle strasno! Kao da ce cudoviste neko da izraste! :sad2:

Sad bar znam.zasto je temp. sinoc bila. (znam znam da nema veze sa zubima ;) )

Danas probali oslic, jede ok. Doduse on sve jede ok, samo je danas kenjkaviji jer ga to boli, dok jede. Inace je dobre volje.
Jos je ja danima pitam sto me grize dok sisa.

To ce biti 12 zuba covece!

Ja ne znam šta ću sa ovim mojim detetom. Ima 6 nedelja i već nekoliko noći ne spavamo uopšte, a uvek me je budio u 2, pa u 4 i u pola 7. Sad uopšte nema nikakvog reda, non stop je budan, za čitav dan ako spava dva sata, ubijte me! Samo plače i ništa ne pomaže osim sike. Evo, dojao je pre pola sata, sad opet čujem neutešno plakanje. Ja ne mogu više da gledam suzice, ne mogu! :cry:

Inače, rođen je sa 3650, izašao sa 3350, a sad ima 5050! Isključivo ga dojim. E,sad, da li su grčevi (dajem mu espumisan, grejem pelenu, masiram, dubim na glavi) ili bi to mogli biti oni čuveni skokovi u razvoju?
Inače, beba je zdrava skroz na skroz, juče smo bili kod pedijatra.

e, super bokice, taman da pocnem da citam na vreme, jos nisam razmisljala na tu temu osim da necu poceti pre navrsenih sest meseci, a to se blizi.. covece kako rastu..

p.s. a mogu i samo da pratim sali i tebe u stopu, kaskamo za vama mesec dana, taman da vi vidi sta i kako tog meseca kde : )

e, super bokice, taman da pocnem da citam na vreme, jos nisam razmisljala na tu temu osim da necu poceti pre navrsenih sest meseci, a to se blizi.. covece kako rastu..

p.s. a mogu i samo da pratim sali i tebe u stopu, kaskamo za vama mesec dana, taman da vi vidi sta i kako tog meseca kde : )

super je knjizica, steta pa jos nisu odstampali to trece izdanje :/
razmisljala sam ako nema vec na forumu, da otvorimo tada jednu temicu sa bebi receptima :)
pa da pisemo i pomazemo se
ono, napisemo za koji je uzrast preporuceno i tako to...
ima da sredimo nesto :)
jer bi ja bas voella jako da mu svasta lepo spremam, i da to ne bude ono sad neka dosadna klasika, zelal bih da mu obroci budu zanimljivi, a za to svima trebaju ideje :)
da napravimo od decurlije male gurmane :)

Meni trebaju ideje za dorucak. :)

stavi ga za sto, iseckaj mu nesto lepo i nek copa prsticima, veliki je on sad
e sad ne znam sta on sme jesti, znam da ste nesto kuburili s jajima, mlekom? jel to?
kontam da psole godinu dana polako jedu ko veliki, naravno i dalje onako sto manje zacinjeno, masno i sta ti ja znam, al sto ne bi jeo omleta, ustipaka, mladog sira, copao prstima slaninice, sunke.... :)

..bila je tema sa receptima, ali su je spojili sa temom sveti o bebama o.O koja je imala jedno 10x vishe strana tada..
..pa je Marge otvorila novu, ali ima jako mnogo greshaka u postovima u njoj.. :)

..bokice, ne bih da te obeshrabrim, ali ima jedna rechenica koja mi se svidela i jaaako je tachna:
"bebe retko cene kulinarsko umece i inventivnost mama, one vole poznate ukuse i nove prihvataju pazljivo i sporo".. :)

..na ovoj temi ima lepih iskustava (lepih u smislu detaljnih i svakakvih) oko prihvatanja hrane od strane beba,
chisto ako se nekad zabrinete ili pomislite da je do vas ili do hrane koju spremate,
prelazak na kashiku je bebama ravan prelasku na disanje pod vodom za nas matore, na primer,
na stranu shto bi ta voda trebao da ima na svakih 3-4-5 dana razlichite ukuse, mirise i gustinu koje nismo ni sanjali da mogu da postoje .. :lol:

..chichak - ja bih ti savetovala isto shto i bokica, shto se doruchka tiche.. :)

Medo njopa... ali nece sam... Navikao da ga hranim, i sad ako mu stavim nesto da jede rukicama on nece... izmrvi i baci... a otvara usta.
I miksam mu jos uvek... pocela sam da mu gnjecim, a on onda kao da se zagrcne, kao da ce povratiti... I istripovala sam se, a matorci dodali vatru na ulje, kao miksaj mu da se ne udavi. i ja nastavila da miksam...

ali npr.bananu jede lepo, grize i zvace. pojede lepo celu

..bila je tema sa receptima, ali su je spojili sa temom sveti o bebama o.O koja je imala jedno 10x vishe strana tada..
..pa je Marge otvorila novu, ali ima jako mnogo greshaka u postovima u njoj.. :)

..bokice, ne bih da te obeshrabrim, ali ima jedna rechenica koja mi se svidela i jaaako je tachna:
"bebe retko cene kulinarsko umece i inventivnost mama, one vole poznate ukuse i nove prihvataju pazljivo i sporo".. :)

..na ovoj temi ima lepih iskustava (lepih u smislu detaljnih i svakakvih) oko prihvatanja hrane od strane beba,
chisto ako se nekad zabrinete ili pomislite da je do vas ili do hrane koju spremate,
prelazak na kashiku je bebama ravan prelasku na disanje pod vodom za nas matore, na primer,
na stranu shto bi ta voda trebao da ima na svakih 3-4-5 dana razlichite ukuse, mirise i gustinu koje nismo ni sanjali da mogu da postoje .. :lol:

..chichak - ja bih ti savetovala isto shto i bokica, shto se doruchka tiche.. :)
ma kontam da vole poznate ukuse :)
mislila sam vise da ga 'naviknem' na razno voce, povrce, da mu pravim neke lepe kombinacije
u stvari videcu, to su moje zelje, naravno, bice sve kako on bude zapovedao, kao i do sada :D
sta se ja tu mozgam hehehe

Kazu da je tako ko sto novka napisa... mnogi...

Ali ne mora da znaci.
Moj medvedic je pravi primer. Sve prihvatio i klopa bez problema.
Njemu je klopa nesto sjajno sto se kuva... obozava da gleda dok se sprema i samo puze do blendera i pokazuje na njega...
Ali nikad npr.ne trazi da jede... ako ga ponudis on ce uvek prihvatiti, ako ne ponudis, opet dobro... isto je i sa sikom... skrpz je opusten po tom pitanju

- - - - - - - - - -

Ja samo uvek savetujem povrce kao pocetak. Jer svi prihvate voce i slatko. ;)

..to ume da se produzi u beskraj..
..pokushaj da dodajesh bar 1/4, pa 1/3 pa tako dalje gnjechene hrane u miksovanu..

..mislim da je vec prevelik odavno za to..
..moja pasiralica ne pravi glatku kashu, konzistencije je kao one kupovne 8m+ kashe od prvog dana..
..za rodjendan nisam ni pasirala ni gnjechila vishe nishta..

Medo njopa... ali nece sam... Navikao da ga hranim, i sad ako mu stavim nesto da jede rukicama on nece... izmrvi i baci... a otvara usta.
I miksam mu jos uvek... pocela sam da mu gnjecim, a on onda kao da se zagrcne, kao da ce povratiti... I istripovala sam se, a matorci dodali vatru na ulje, kao miksaj mu da se ne udavi. i ja nastavila da miksam...

ali npr.bananu jede lepo, grize i zvace. pojede lepo celu

ja znam da cu se truditi da to miksanje izbacim cim buemo mogli
pamtim da je novka pominjala onaj 'mlin', rucni
, to cu uzeti
i kontam da je bolje da se polaku navikavaju da se hrana gnjeci, da ima nekih komadica u njoj, sto zbog vlakana, jer ih miksanjem unistis,
a opet beba treba da zvace, da koristi desni, zubice,
treba joj nuditi hranu da copa prstima cim primetis da moze a mislim da neke bebe to rado rade i pre prvog rodjusa, citala sam da hoce vec oko desetog meseca da se lepo sluze prsticima....
naravno uz nadzor
tako im podstices i samostalnost

ja znam da cu se truditi da to miksanje izbacim cim buemo mogli
pamtim da je novka pominjala onaj 'mlin', rucni
, to cu uzeti
i kontam da je bolje da se polaku navikavaju da se hrana gnjeci, da ima nekih komadica u njoj, sto zbog vlakana, jer ih miksanjem unistis,
a opet beba treba da zvace, da koristi desni, zubice,
treba joj nuditi hranu da copa prstima cim primetis da moze a mislim da neke bebe to rado rade i pre prvog rodjusa, citala sam da hoce vec oko desetog meseca da se lepo sluze prsticima....
naravno uz nadzor
tako im podstices i samostalnost

..sve tachno.. :)
..pisalo se ovde (nisam istrazivala dalje, nije mi bilo bitno) kako komadici i zvakanje utichu na razvoj pokretljivosti jezika i vilice uopshte,
pa i o uticaju svega toga na govor tj pravilno oblikovanje glasova..davno je bilo, ne secam se detalja, ali logike ima..

Kad sam ga videla da crveni i da se kao gusi, rekoh miksacu ti do puberteta ako treba, idi bre, srce mi stalo.

A ne izmiksam.mu uvek bas skroz, nekad ostavim male komadice...
i kazem, lepo pojede bananu, grize i zvace ali ovo sa ruckom.me malo uzdrmalo pa i dalje miksam...

- - - - - - - - - -

..sve tachno.. :)
..pisalo se ovde (nisam istrazivala dalje, nije mi bilo bitno) kako komadici i zvakanje utichu na razvoj pokretljivosti jezika i vilice uopshte,
pa i o uticaju svega toga na govor tj pravilno oblikovanje glasova..davno je bilo, ne secam se detalja, ali logike ima..

Slicno kao sto sisanje utice na razvoj vilice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back