Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi ove vezbice sa prvog linka radimo..to mi sestra dala odstampano, pa uradim jednom dnevno
Inace, Taro, i Sara se izvija, a ja sam zaboravila da napomenem doktorki..prosto nisam ni pomislila da je to nesto sto posebno ne valja..kukove smo snimili, sazreli su, siroki je u potpunosti skinut, okrece se na jednu i drugu stranu, izvuce i rukicu i sve ok, dize se da sedi, al ja je jos ne stavljam u sedeci dok sama to lepo ne uradi prvi put..ali to izvijanje i dalje traje, pogotovo kad je presvlacim, kao most da pravi..

A pitacu onda za mesec dana doktorku bas za to izvijanje..mada mislim da bi ona vec primetila da ima neki hipertonus ili sta vec..
Za mesec dana imamo jos hepatitis b vakcinu, a pre toga ce da vadi krv, ja sam trazila i za urin uput da proverim, stalno tripujem posto je devojcica, da li joj dobro odrzavam higijenu tu dole i tako to..

vodim ga ja kod fizijatra svakako, bicu mirnija sve i da nije nista

ja mislim da je on malo lenj jednostvano, pa i na stomaku boravak i podizanje glavice je malo kasnije savladao, ali je savladao, hvata igracke lepo vec duze vreme, sam poseze za njima itd...
a to podizanje na boku, kada beba lezi na boku pa podigne malo gornji deo od struka na gore, kao da ustaje ukoso, ne znam kako drugacije da vam objasnim...

ja se secam da je on ranije drzao glavicu malo vise u jednu stranu, ali to je bilo jevda primetno i kratko trajalo, i da sam je pitala i da je tada proveravala i da tada nije bilo te razlike ukoju sada spominje i koju je utbrdila danas posle bas dugog zagledanja...

ne znam, jesam se istripovala ali isto tako verujem da je bebac lenj malo i da neke stvari radi malo kasnije nego sto tabela nalaze...lakse ce mi biti kada proverimo a vezbice mu nece skoditi nikako, samo da to bude to..

on se izvija uvece, kada treba da zaspi uglavnom i u toku noci, poslednjih par noci...
sali, jel se sara isto tako izvija u luk na boku ili?

inace ugojio se samo 350 gr ali kaze dr da je to ok i da nista ne menjamo sto se ishrane tice, mislim vidim da nije i da je zadovoljan, tako da me to ne brine

- - - - - - - - - -

da, zabice, vecinu lvih vezbica sa linka prvog i mi radimo povremeno, ne bas svaki dan, ali dok se igramo...

Sad, zbog ove price oko izvijanja, pregledam neke stare slike
i nadjem jednu

slikana je onog dana kad nam je dr rekla da predjem na dohranu, kad nisam mogla da probudim Ivana da jede
sa njim je njegova sestra starija dva meseca od njega
Ivan ima tacno mesec dana tu
Edit: lazem, fali mu sest dana do punog meseca

htela sam da je podelim sa vama, ne pitajte me sto :(

043zrq.jpg
[/IMG]

Poslednja izmena:
I mene zanima to podizanje s boka

ja ne znam ni sta je to izdizanje na boku
al znam da moj to sigurno ne radi :))))))
opusti se
dr ti je zaista malo cudan, sve je to normalno

Kada beba sa četiri meseca podigne jednu ruku, beba se oslanja na lakat koji leži na podlozi i pomera težinu na bok. Ukoliko vaša beba i dalje drži ruke uz svoje telo i ne ispruža ih ispred sebe da bi se na njih oslonila, porazgovarajte sa pedijatrom. Držanje tela i ekstremiteta postaje pretežno simetrično, zbog postepenog gašenja asimetričnog toničnog refleksa vrata.

To su vezbice koje se rade sa 4 meseca, a sa 6 meseci bi trebalo da ih savlada. Dakle beba se polozi na bok i polako se je iz tog polozaja odizete, bocno dakle,dok joj pokazujete da se istom rukom na kome je bok pridrzava o cvrsto tlo a zatim je malo vratite dok joj je ruka na tlu, kako bi se lakat savio i to se ponovi par puta...

U položaju na leđima, beba zauzima horizontalan sedeći položaj, u kome se igra svojim ručicama i nožicama. Pri povlačenju za ruke iz ležećeg u sedeći položaj, primetno je aktivno podizanje glave, koja prati trup. Kičmeni stub je još uvek preslab da bi samostalno sedenje bilo moguće, ali polusedeći položaj će bebi povremeno da prija, naročito u toku vožnje kolicima, jer će moći da posmatra svet oko sebe.

Da bi ojačala mišiće vrata podižite joj gornji deo tela sa boka ili leđa pridržavanjem za oba ramena. Guza je na podlozi.
Stavite bebu na stomak. Učvrstite joj podlaktice na podlozi. Podmetnite joj rolnu peškira ospod grudi sa rukama ispred i pokažite igračku. Mora da bude stabilna na podlakticama i stomaku. Guza je na podlozi. Nogice se slobodno kreću bez kočenja.

To je nama nasa dr. pokazivala i do svake sledce kontrole smo imali zadatak da jedno po jedno savladamo, opet ponavljam da je to rutinski pregled i normalne vezbe za dete koje pedijatri savetuju roditeljima. Pitajte vase pedijatre za te vezbe, trebalo bi da vam bolje objasne!

Poslednja izmena:
A sto se tice ove razvojne tabele ja se ubih ukucavajuci rucno sve ne bih li postavila ovde ali uzalud i bezuspesno. NECE, grrrrr :evil:
A kao iz inata, ne mogu ni da uslikam jer mi mm otisao na poslovni put u Nemacku i poneo fotoaparat, jedino kad se vrati za 2 dana pa postujem ...

..nikada tokom ili nakon pregleda nismo dobili savet pedijatra o vezbama..
..mozda zbog toga shto smo se sa bebama aktivno igrali, u naruchju ili "u parteru" od najranijih dana..
..nikad to nisam dozivljavala kao vezbanje,
nego kao mazenje i chavrljanje, uchenje o svetu oko sebe kroz pokret,
prisustvo, podrshku i pomoc za svaku inicijativu..
..shta drugo raditi ceo dan nego koristiti svaki budni moment za posmatranje i uchestvovanje..?
..dvaput dnevno, triput dnevno..to je terapija, a ne princip..
..ebiga, ko se uvredio, nek oprosti i razmisli..

..mame, toplo je divoljno, cebence na pod i uzivajte.. :)
..svaki dan koji prodje nema reprizu.. :)

..nikada tokom ili nakon pregleda nismo dobili savet pedijatra o vezbama..
..mozda zbog toga shto smo se sa bebama aktivno igrali, u naruchju ili "u parteru" od najranijih dana..
..nikad to nisam dozivljavala kao vezbanje,
nego kao mazenje i chavrljanje, uchenje o svetu oko sebe kroz pokret,
prisustvo, podrshku i pomoc za svaku inicijativu..
..shta drugo raditi ceo dan nego koristiti svaki budni moment za posmatranje i uchestvovanje..?
..dvaput dnevno, triput dnevno..to je terapija, a ne princip..
..ebiga, ko se uvredio, nek oprosti i razmisli..

..mame, toplo je divoljno, cebence na pod i uzivajte.. :)
..svaki dan koji prodje nema reprizu.. :)

Pa u pravu si, nema razloga da se bilo ko vredja.. Tako i treba, deca sama nauce sve kroz igru. Moj sou pravi od kako ga stavljam na pod a sve sam se trzala ranije samo da ne bude dole, sada je na svim stranama po kuci, krevetu itd. Mira nema ..
A te nazovi vezbice vecina pedijatra pokaze roditeljima, moje 2 prijateljice takodje su upucene od strane pedijatra, tako da mi je malo cudno sto to ne praktikuju svi pedijatri.. Jer sam ja to vec spomenula ovde i naisla sam na cudjenje a ja mislila da je to sasvim normalno... Ali si ti Novka potpuno u pravu kad kazes da je to ucenje o svetu oko sebe kroz igru, bas lepo receno.. :)
Ali eto nekome ce mozda dobro doci i ovo *vezbanje* sa bebicama ;)

..naravno da hoce, zabice, neki su roditelji uplasheni mrvom koju su dobili,
neki su u strahu da ih ne forsiraju ili ne povrede,
te vezbe detaljno opisane mnogima mogu da budu dobar putokaz o tome shta sve bebe mogu i smeju..
..naravno, ukoliko postoji bilo kakav problem, zastoj, kashnjenje, koji mogu biti
sasvim nebitni, razvojni,
direktna uputstva su blagotvorna i efikasna pomoc.. :)

..svejedno kako, na preporuku ili ne, uz bebe treba biti, glavom i telom, sve dok ne osvoje samostalnost..

Ja procitam sve i svasta, i pitam dr, cisto da znam sta ne bi trebalo da radim, al generalno sam poprilicno opustena sa njom, pogotovo sad kad je vec "velika"..u svakom slucaju nisam znala da cu se ovako lako snaci i biti opustena , moram priznati da sam mislila da cu biti vise panicarka..kad eto..
Ove vezbice sto radimo ja uvek nesto pricam ili pevam ili brojim uz to ona ih obozava, smeje se..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back