СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
isli smo juce popodne na "smederevsku jesen". interesantno kako ni posle toliko godina ljudi ne znaju da organizuju karneval, ali zato luna park cudo jedno :) zauzeli su celi stari grad. ...a moje dete hoce sve. tobogani vozici, autici i piratski brod.... i veliki tocak. cera odusevljena velikim tockom, a tata je tek kad su bili na najvisoj tacki "video" da nisu u kabinama nego na klupicama i nisu vezani pa je pretrnuo od straha :lol:
inace sve kosta sto din. i sve moze...

jaoj smederevska tvrđava je PRELEPA,mi svake godine idemo sa pozorištem na Tvrđava festival...fascinirana sam tom građevinom,i koliko je ostalo neoštećeno...sigruno vam je bilo ekstra u luna parku...ja obožavaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam luna park...Gabriel nije preterano oduševljen...voli da sedne jednom na nekoliko karuzela,tobogana koje on odabere (uvek one najstrašnije),i nikada se ne boji,voli ludu vožnju,ali ne preteruje,odabere 5-6 i to je to,nikada ne traži da ide još jednom...zna kada je dosta :)

e Marge to je svake god drugi datum, a po kom kriterijumu ga odredjuju stvarno ne znam. da se u okviru cele manifestacije ne odrzava i sajam privrede i mi bismo ga propustili...
Mici javi sledeci put kad gostujete u SD pa da vas gledamo!
...a luna park - iskreno ja ga ne volim, ali kad je s'jedne strane luna park a sa druge rostilji, prasici koji se vrte na raznju ispred improvizovanih restorana - a odmah uz stazu za pesake- (moja cera je za prase na raznju pitala da li oni to peku psa?) skoro da ne mozes da prodjes od dima i prosjaka... onda je luna park jedno diiivno mesto :)
a cera mi je prava napast u luna parku. prvo sto hoce da se vozi na svemu sto postoji, a sto trazi da joj se kupi sve sto svetli... i na kraju kad picne - vidi mama one naocare su super za tebe, tata tebi treba privezak za kljuceve ... ali moram priznati da je zabavno na neki cudan nacin (mozda cemo danas ici opet :rumenko: )

I evo mene,kao nekada na nocnoj kafici :kafa:
Gledala sam Noleta..bas je bilo napeto...super partija.

Inace...vec dva meseca sam sama sa decom.Muzic vozi kamion gore po Skandinaviji.Trebalo bi da dodje kuci za jedno mesec dana na nedelju,dve pa opet ispocetka.Nas cetiri smo ok.Deca su vec dovoljno velika tako da mi nije problem.Mira je sad vec treca godina,Marija sedmi razred,a Mica sledece godine u skolu...velikeeeee...

Nama je danas bio prepun dan, ali tako je uvek kad ja ne radim subotom. Kako je super imati ceo neradan vikend. Nedelju nikad ni ne osetim jer deca subotom uveče idu kod mojih, a mm i ja spavamo do podne u nedelju, onda ustanemo da pospremimo kuću pa juriš kod mojih na ručak, tamo otpadanemo sat-dva pa se vratimo u naše dvorište i to je to.
A zato svaka druga subota je neradna i onda uvek dogovorimo neki program, da se vidimo sa što više društva jer preko nedelje ne stižemo da se družimo. Ja sam celo leto radila po ceo dan, deca su mnogo više bila sa babama i dedama nego sa nama, ali ajde, računam raspust je, inače su sva deca bila kod baka i deka samo što većina ih ima na selu, naša deca imaju urbane bake i deke. Ali je opet opuštenije jer sa bakama i dekama nema gotovo nikakvih pravila. I mislila sam da će biti teško ih vratiti u kolosek, međutim njima se izgleda podrazumeva da kući sa mamom i tatom imaju ustaljena pravila pa je sve ok.
Upisala sam Luku na plivanje na Spens i oduševljen je, naročito zato što tamo ide i klinac sa kojim se igrao na moru pa smo svi zadovoljni. Za sada je sve ok, škola se polako uhodava, već su počeli da rade, a Luka mora da vežba samodisciplinu jer on radi unapred zadatke pošto mu je dosadno na času pa dobija opomene od učiteljice. Nikako da ukapira da mora da radi što mu se kaže, a ne šta on hoće. :aha: Inače ima dve učiteljice, jedna im drži časove pre podne, onda imaju ručak i pauzu od sat i po vremena kada su razne sekcije na kojima opet imaju neki program, pa popodne druga učiteljica drži časove. Zanimljiv koncept, sviđa mi se i mislim da je to jedina škola u gradu sa takvim načinom rada u boravku.

I evo mene,kao nekada na nocnoj kafici :kafa:
Gledala sam Noleta..bas je bilo napeto...super partija.

Inace...vec dva meseca sam sama sa decom.Muzic vozi kamion gore po Skandinaviji.Trebalo bi da dodje kuci za jedno mesec dana na nedelju,dve pa opet ispocetka.Nas cetiri smo ok.Deca su vec dovoljno velika tako da mi nije problem.Mira je sad vec treca godina,Marija sedmi razred,a Mica sledece godine u skolu...velikeeeee...
Super draga, znam da ste to želeli i iskreno vam želim da stvari funkcionišu kako ste planirali. Tebi se divim na snazi da sve to izguraš sama. :super:

Eli sad ne razumem...zar nije tako da imaju učiteljicu koja drži časove,i koja je razredna učiteljica a posle u boravku imaju učiteljicu sa kojom rade domaće zadatke i ostale slobodne aktivnosti? pošto je tako u ostalim školama gde ima dnevni boravak...ajde molim te malo mi opširnije objasni...

Mmicice hrabra ženo,ti sve možeš,a i znaš to,i zato si kamen temeljac svoje porodice..nemam više šta da dodam...:cmok2:

Hvala vam devojke :zag:

Mici...u skolu gde ide Elin Luka isla je moja Mira pa sad i Marija,a do godine ce i Milica.U toj skoli,u celodnevnoj nastavi je osmisljeno da jedan ucitelj predaje jedan br. predmeta,a drugi one ostale.Tako da su podeljeni na pre i posle.Miri je uciteljica predavala matematiku,svet oko nas i likovno,a ucitelj srpski,muzicko i gradjansko vaspitanje.Imali su nastavnika engleskog i fizickog.Ne znam kako je sad ali tako je bilo pre deset godina.

nešto mi je to malo konfuzno...znači na kraju godine ocenjuje ih dva učitelja?????????...nekako mi se čini da neće upoznati maksimalni kapacitet dece na ovaj način,nemam pojma....strana mi je ta vrsta nastave,ali ne kažem da je loša...a ko je onda odelenjski učitelj? ko drži roditeljski? kome se obraćaju roditelji ako postoji neki problem? kakva je komunikacija između dva učitelja? da li njih dvoje imaju radne sastanke i dogovaraju se oko dece,oko njihovog napredka itd?...sorry,baš imam puno pitanja...

Sto se tice roditelhjskih sastanaka oba ucitelja su prisutna,a sto se tice individualnih razgovora postoji odredjeno vreme kada se dodje u skolu.To vreme odredjuju oba ucitelja u vreme kada su oboje u skoli.Lepo to funkcionise.Kada je moja Mira pohadjala te nize razrede nije bilo nikakvih problema.Domace zadatke radili su u skoli,a torbe su nosili kuci u petak.Svako je imao svoj oramaric gde su stajale knjige i pribor.

Mici, da se i ja uključim u priču. Meni se jako sviđa koncept jer znaš i sama kako sa jednom učiteljicom može da bude subjektivno mišljenje o detetu, a ovako ćemo imati dva mišljenja. Osim toga, u vrtiću takođe imaju dve vaspitačice, sad u školi dve učiteljice i nastavnicu engleskog, odmah se navikavaju na više nastavnika pa se neće vezivati samo za jednog učitelja i onda će im i 5.razred lakše pasti.
Na roditeljskom su obe učiteljice, sve rade zajedno, dopunjuju se i dogovaraju, ako npr.imaju više da rade iz srpskog, manje će raditi iz recimo muzičkog ili likovnog, dok ne savladaju ono što je važnije. Zapravo ne postoji raspored časova, svaka radi svoje predmete, a podela je kao što je rekla Mmicica. Bukvalno dva predavača, nije klasičan boravak. Ponedeljkom donesu sve sveske i radne listove koje su nosili kući preko vikenda i cele nedelje im sve stoji u ormarićima, ništa ne nose kući, samo petkom im učiteljice kažu šta da spakuju kad im daju domaći zadatak.
One im drže i sekcije u pauzi između prepodnevnih i poslepodnevnih časova pa je ceo dan ispunjen, a nisu im časovi nabijeni jedan za drugim pa su rasterećeniji.
Što se tiče konsultacija, ideš kod one učiteljice kod koje škripi, a ako ne škripi ništa nego želiš da čuješ mišljenje, ideš kod one koja ti se više dopadne. Luka ima strogu i blagu učiteljicu, njemu se naravno više sviđa ta blaga, a meni se naravno više sviđa stroga - ona im predaje srpski, po meni najvažniji predmet i ja ću definitivno sa njom voleti da se konsultujem. Ona je bila jedno vreme i zamenik direktora škole, učestvuje u svim odlukama i sastancima u vezi škole, odmah se vidi da je neko ko se pita, ko voli, ume i radi svoj posao. Po meni, ona je odličan pedagog i ja se radujem što Luka ima nju za učiteljicu. Ova druga mi je nevidljiva pored nje, ali je dobro što imaju i nju, ona im je više drugarica. I primetila sam da ih deca oslovljavaju po imenu, ne znam da li je to neki novi koncept, ja se sećam da smo mi svoje učiteljice oslovljavali sa učiteljice. U svakom slučaju, nešto novo i drugačije pa ćemo videti kako će funkcionisati. Za sada sam zadovoljna i ja i Luka.

To je super zamisljeno ako ucitelji posvecuju dovoljno vremena svakom djaku.Ipak nekome treba vise,a nekome manje da se ukapira gradivo.
Opet se vracam na moju Miru.Imala je uciteljicu koja se isto zvala Mira.Moje dete nesto pogresi,nasmeje se uciteljici i ova joj to oprosti i ne ukaze na gresku.Kada pitam za nju odgovori su uvek bili da je sve to u redu i da je ona dobra.Preko vikenda imali su jako malo domaceg i sve se to nekako vuklo.Tako je moja Mira imala iz matematike jaku trojku,a kada je dosla do petog razreda zaredjala sve jedinice.U sustini nikada nije imala super ocene i oduvek je nekako flegmaticna.Takva je kakva je...ja sam prestala da kidam svoje zivce.
Sve u svemu hocu da kazem da je i ta celodnevna nastava mac sa dve ostrice.Nije ni to toliko svarseno.

E sad kako si opširno objasnila baš baš mi se dopada. Zato sam i tražila što više informacija da imam kompletnu sliku kako funkcioniše. Odlično.
Valjda ćemo se videti uskoro pa ćemo se ispričati.
To je super zamisljeno ako ucitelji posvecuju dovoljno vremena svakom djaku.Ipak nekome treba vise,a nekome manje da se ukapira gradivo.
Opet se vracam na moju Miru.Imala je uciteljicu koja se isto zvala Mira.Moje dete nesto pogresi,nasmeje se uciteljici i ova joj to oprosti i ne ukaze na gresku.Kada pitam za nju odgovori su uvek bili da je sve to u redu i da je ona dobra.Preko vikenda imali su jako malo domaceg i sve se to nekako vuklo.Tako je moja Mira imala iz matematike jaku trojku,a kada je dosla do petog razreda zaredjala sve jedinice.U sustini nikada nije imala super ocene i oduvek je nekako flegmaticna.Takva je kakva je...ja sam prestala da kidam svoje zivce.
Sve u svemu hocu da kazem da je i ta celodnevna nastava mac sa dve ostrice.Nije ni to toliko svarseno.
Ne kažem da je savršeno, zapravo nemam pojma kako je, meni samo dobro zvuči, a šta je bolje, teško je reći. Sve ima i prednosti i mane.
Što se tiče same učiteljice, kao što rekoh, mislim da je bolje što ih je dve, ako jedna ne radi dovoljno sa decom, valjda će druga raditi više. Pretpostavljam da ih i kombinuju da budu namerno takve, jedna strožija i zahtevnija, druga blaža i opuštenija. Ta blaža npr. Luki predaje matematiku koju on obožava, a ona mu je već davala opomene jer je radio zadatke unapred. Znači da ni kod nje neće biti dozvoljeno da se radi šta se hoće i naterala ga je da briše sve što je radio unapred. Nije baš bio zadovoljan, ali već počinje da shvata da mora da sluša učiteljicu i da radi ono što mu se kaže, a ne šta on hoće. Ne znam, tek smo počeli, pa ćemo videti. Sigurno neće biti sve sjajno, ali kako bude ostaloj deci, tako će biti i njemu. Najvažnije mi je da shvati da sistem funkcioniše i mora da se uklopi, svidelo se njemu to ili ne.

Valjda ćemo se videti uskoro pa ćemo se ispričati.

Ne kažem da je savršeno, zapravo nemam pojma kako je, meni samo dobro zvuči, a šta je bolje, teško je reći. Sve ima i prednosti i mane.
Što se tiče same učiteljice, kao što rekoh, mislim da je bolje što ih je dve, ako jedna ne radi dovoljno sa decom, valjda će druga raditi više. Pretpostavljam da ih i kombinuju da budu namerno takve, jedna strožija i zahtevnija, druga blaža i opuštenija. Ta blaža npr. Luki predaje matematiku koju on obožava, a ona mu je već davala opomene jer je radio zadatke unapred. Znači da ni kod nje neće biti dozvoljeno da se radi šta se hoće i naterala ga je da briše sve što je radio unapred. Nije baš bio zadovoljan, ali već počinje da shvata da mora da sluša učiteljicu i da radi ono što mu se kaže, a ne šta on hoće. Ne znam, tek smo počeli, pa ćemo videti. Sigurno neće biti sve sjajno, ali kako bude ostaloj deci, tako će biti i njemu. Najvažnije mi je da shvati da sistem funkcioniše i mora da se uklopi, svidelo se njemu to ili ne.

To je istina.Shvate oni to i u pocetku prihvataju.A da li ce se to odrzati pitanje je jer okolina i drustvo jako uticu na njih dok odrastaju,a svi znamo kakav nam je sistem.

dobro jutro!
ta skola sa vise ucitelja, nenosenje stvari kuci, sekcije... zvuci kao neka skupa skola iz americkih filmova :)
imam brata i sestru koji su u evropi :) isli u takve skole jos pre dvadeset i vise godina, i secam se uvek smo raspravljali u nasim decijim razgovorima - da li je bolje imati jednog ili vise ucitelja, nositi knjige i bla bla.
na kraju i oni tamo i mi ovde smo zavrsili skole (svi fakultete) ali oni tamo imaju dobro placne poslove, a mi ovde - da ne pisem to znate.
neka Luka (a i sva druga deca) uziva u svojoj skoli, mada iskreno se pitam kako mama i tata izdrzavaju da ne pregledaju domaci svaki dan, da ne vide skolske zadatke i sl.

pozdravljam vas, moramo da se spremimo za skolicu!

e zene, neko je pitao za Ved i videla sam da je neko napisao da je ima na fb, da je dobro... sto je super naravno, mada priznajem da i meni nedostaje ovde!
a ja sam htela da vas pitam sta je sa Kradljivicom knjiga? mislila sam da ce se pojaviti kad pocne skola, a nje nema...
molim da se odredi datum za svecanu prozivku :lol:

hihihi Barb mogle bi sada sve ženice koje su malo odsustvovale da prizovemo...Ved vidim na fejsu,mada ni tamo čestu,mislim da je počela škola i jurnjava zbog istog,tako da verovatno nema vremena, a vidim i Kradljivicu na fejsu,mislim da je pretrpana sada na poslu...ali hajde da prizovemo sve žene koje su malo zaboravile na nas,da nam se ponovo pridruže...ovde zna da bude tako zabavno i pozotivno,što volim u ovoj šaci žena...

i oduvek je nekako flegmaticna.Takva je kakva je...ja sam prestala da kidam svoje zivce.
.

Ja sam pronašla svoje starije dete i sebe u ovome. :aha: Samo što je on rođen kao supergenije, sve umeo i sve znao, i bio najbolji, ne u razredu, nego u školi, do sedmog razreda. I tada mu se desio neki kvrc u glavi, koji ja nisam umela da ispravim i da ga malo prodrmam i probudim. :( I on se utopio u masu, završio srednju školu bez kečeva i petica (ako ne računam petice iz fizičkog i vladanja), totalno letargičan i nezainteresovan za svet oko sebe. Upisao fakultet na o ruk, položio samo dva ispita, i tek onda se trgao. Sada on hoće više, i svestan je da može više, ali sad je jako teško postaviti stvari na pravo mesto. Trenutno je u fazi da ide kod psihoterapeuta, žene na glasu, i pomak se primećuje.

Ako mogu da posavetujem roditelje čija deca kreću, ili su u nižim razredima osnovne škole da im ne dozvole da prestanu da budu ambiciozni. Nikakve radne navike, nikakva vrednoća, ambicioznost je ono što ih gura napred. Čim primetite da im postaje svejedno, reagujte.

Joj ZD, ja imam brata od strica koji je ceo život bio nezainteresovan i lenj, nikad nije ništa radio i ceo život je krivio roditelje što ga nisu bolje vaspitali jer je bio ubeđen da su oni krivi, da je on pametan, ali ga oni nisu podsticali. I onda je sa skoro 40 godina u guzici otišao da uradi MENSA test i osvojio taj famozni broj poena i postane član MENSE i sada još više galami kako su roditelji krivi, kako nikada nije stekao radne navike zbog njih :eek: i tako neke nebuloze. Ja sam pop.izdela zbog tog njegovog načina razmišljanja, ali on i dalje sedi kući skrštenih ruku, kudi sve oko sebe i proklinje svoj život, ali i dalje se izležava i ništa ne preduzima. Naravno, jedva je završio neku srednju školu i u životu mu nije palo na pamet da se dalje školuje, niti mu to sada pada na pamet.
Hoću reći, mislim da se na karakter ne može uticati. Daš detetu onoliko koliko i ostali dobiju i ne vredi da ga biješ da uči, ako ono nema to u sebi, ja zaista ne verujem da će ikada nešto postići. Ne kažem da ih treba pustiti, ali ne mogu baš ni roditelji da budu ti od kojih sve zavisi. :ljutka:

Vidi, ne znam koliko, ali sigurno sam jednim delom ja kao roditelj kriva što se on uspavao. Tj. nisam kriva što se uspavao, kriva sam što ga nisam probudila. I tada sam ja bila svesna da to što se događa nije dobro, ali to niej bilo ništa alarmantno, i pošto je on bio odličan đak do drugog razreda srednje škole, pa onda vrlo dobar, ja sam mislila da će proći pubertet, da će se sam probuditi i krenuti napred. Nikada nije imao imperativ da MORA imati sve petice, biti odličan, prvi na takmičenju...Bio je dobro dete, lepo vaspitano, načitan, pametan, poslušan...Sada, iz ove perspektive, mislim da je trebalo da reagujem, da potražim pomoć stručnjaka kada već sama nisam mogla da se izborim sa problemom. Ne kažem da je od mene sve zavisilo, ali dosta toga jeste. E sada, pitanje je da li bih išta postigla i da sam drugačije reagovala, i da sam potražila pomoć sa strane. Možda bi sve bilo isto kao i sada.

Sada je on, kao dvadesetogodišnjak, rekao da ima problem i da hoće da potraži stručnu pomoć. Možda i od toga neće biti ništa, a možda i hoće. Da nije probao, ne bismo ni saznali.

Ali znaš i sama kako od istih roditelja, istog tretmana i načina vaspitanja, istih očekivanja i htenja, odrastu dva potpuno različita čoveka, dva različita karaktera, različite osobe.
Nismo svi isti, ne volimo, ne želimo i ne možemo svi postići jednako tj.najbolje, koliko god mi mislili da mnogo više vredimo. Džabe da je neko pametan i puno obećava, ako je taj neko lenj i nezainteresovan. Osim toga, nije kasno ni sa 20 godina da se trgne, pa ljudi okreću novi list u životu i u duplo starijem dobu. Bitno je da on hoće. I ne vidim šta će mu stručna pomoć. Treba samo da zalegne i da navali pa će postići ono što želi.

Ali znaš i sama kako od istih roditelja, istog tretmana i načina vaspitanja, istih očekivanja i htenja, odrastu dva potpuno različita čoveka, dva različita karaktera, različite osobe.
Nismo svi isti, ne volimo, ne želimo i ne možemo svi postići jednako tj.najbolje, koliko god mi mislili da mnogo više vredimo. Džabe da je neko pametan i puno obećava, ako je taj neko lenj i nezainteresovan. Osim toga, nije kasno ni sa 20 godina da se trgne, pa ljudi okreću novi list u životu i u duplo starijem dobu. Bitno je da on hoće. I ne vidim šta će mu stručna pomoć. Treba samo da zalegne i da navali pa će postići ono što želi.

Potpuno si u pravu za sve napisano. Moja deca su baš takvi primeri kakve si navela.

A ovo boldovano: Ja ne volim što sam debela. I znam način da ne budem debela. Ali mi ne polazi uvek za rukom da izgledam onako kako bih želela. :)

ZD svako od nas ima neku grižu savesti zbog nekog postupka za koji iz neke dalje perspektive smatramo da nismo dali maksimum za svoje dete. Ali to u datom momentu ne vidiš,tada misliš da si postupila ispravno i da tako treba,kasnije se ispostavi da je moglo drugačije. Ali to ne znači da ti nisi pomogla svoj detetu,daleko od toga. Baš u tvom primeru htela si da daš prostora svom detetu,jer je pametno,zdravo,pravo dete da sam dođe do nekog zaključka. I to si postigla,jer eto posle nekog vremena on sam je odlučio da potraži neku pomoć,jer sada smatra da mu je to potrebno. Znači ti si odradila odličan posao,iako misliš da si onda mogla nešto drugačije. Sve treba gledati iz više uglova. Niko nije savršen,ni savršeni roditelji ne postoji. Možemo da težimo da budemo što bolji,ali treba da prihvatimo i da ponekad pogrešimo bez da želimo namerno da naudimo svom detetu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back