Sva patronimska prezimena na -as i na -ović srpskog su porekla

U njegovoj glavi je to tako i nikako više jer to su racionalizacije usled teških identitetskih problema Srba iz Paganije koji su se pohrvatili za vreme osmanskog Hrvatskog vilajeta.
Ni po jada da su se bar pohrvatili u osmanskom doba, bili bi Hrvati sa solidnom dugim stažom. Njihova kroatizacija je počela sredinom 19-og vjeka u dalmatinskom djelu nekadašnje Paganije/Zahumlja i krajem 19-og vjeka u hercegovačkom djelu kad je propao pokušaj stvaranja bosanske nacije od strane Benjamina Kalaja.

Ni po jada da su se bar pohrvatili u osmanskom doba, bili bi Hrvati sa solidnom dugim stažom. Njihova kroatizacija je počela sredinom 19-og vjeka u dalmatinskom djelu nekadašnje Paganije/Zahumlja i krajem 19-og vjeka u hercegovačkom djelu kad je propao pokušaj stvaranja bosanske nacije od strane Benjamina Kalaja.
1836 vuk govori da se zovemo hrvatima, a ne srbima ni turcima

@Škutor Kićo
Nije tačno da katolike i pravoslavce sa ovih prostora koji žive na istom području uvjek razdvaja ikavski i jekavski refleks jata. U Boki Kotorskoj, Popovu Polju i Stocu i katolici i pravoslavci imaju ijekavski refleks jata. Na Kupresu i u Sinju i jedni i drugi imaju ikavski refleks jata. U Somboru i Subotici katolici imaju ikavski, a pravoslavci ekavski refleks jata. U Podravskoj Slatini katolici imaju ekavski refleks jata (kajkavska ekavica), a pravoslavci jekavski.
u Istocnoj hercegovini i dubrovniku nije uvik bilo tako. Ovi su migrirali u istru i zadrzali ikavicu, a dubrovcani su pricali kao drzic poluikvacion
Ovi srbi su govorili jekavicu npr imocanski srbi su dosli iz jekavskog kraja a pricaju ikavicu

u Istocnoj hercegovini i dubrovniku nije uvik bilo tako. Ovi su migrirali u istru i zadrzali ikavicu, a dubrovcani su pricali kao drzic poluikvacion
Ovi srbi su govorili jekavicu npr imocanski srbi su dosli iz jekavskog kraja a pricaju ikavicu
U Popovu Polju i pravoslavci i katolici govore ijekavicom već vjekovima. Kako su govorili u srednjem vjeku je apsolutno nebitno. Možda su i neki moji preci prije više vjekova govorili ikavicom ili čak nekim ne-slovenskim jezikom, ali to sa mnom i moji bližim precima (koji se pamte) nema veze.

U Popovu Polju i pravoslavci i katolici govore ijekavicom već vjekovima. Kako su govorili u srednjem vjeku je apsolutno nebitno.
Drzic nije zivio u srednjem vijeku
Možda su i neki moji preci prije više vjekova govorili ikavicom ili čak nekim ne-slovenskim jezikom, ali to sa mnom i moji bližim precima (koji se pamte) nema veze.
Onda mores za janjevce reci isto

Drzic nije zivio u srednjem vijeku
Dubrovčani već vjekovima govore ijekavicom i đekavicom. Ne postoje dokazi da su ikavica i čakavica ikad bile dominantan govor širokih narodnih masa u Dubrovniku. Držić je bio pripadnik elite, a elita je sklona da potpada pod druge i tuđe uticaje i odudara od svoje okoline. Nema nikakvog smisla niti logike da Dubrovčani zaborave/odbace svoj ikavski i čakavski govor i počnu govoriti slično kao Crnogorci i istočni Hercegovci. Prije ijekavice u Dubrovniku se govorilo dalmatskim (romanskim) jezikom, za to postoje dokazi.

Onda mores za janjevce reci isto
Janjevci govore identično kao kosovski Srbi. Ne zna se kako su im preci govorili prije 600 godina, to je u domenu nagađanja. Preci od nekih Janjevaca su govorili albanski i to u relativno bliskoj prošlosti. :)

Poslednja izmena:
Kako može KrstULović biti fetivi Splićanin kad je Vlaj??!
:lol:
Krstulovići su dio starije 'vlaške' doseljeničke struje iz Zagore u Split. To su oni koji došli u Split znatno prije glavnine današnjih splitskih Vlaja i koji su bili djelimično čakavizirani te su poprimili mediteransku kulturu i način života.

Screenshot_20251203-082648.jpg

fran KRSTO frankopan
Nes virovat postoje sinonimi
Imas krstovica u dubrovniku
Kod nas dalmatinskih Srba je Krste, a ne Krsto. Pop koji je do 1995. službovao u Plavnu inače rodom iz Bosne se zove Krsto, ali su ga svi Plavanjci zvali Krste.

Srba Krstovića ima dosta, pogotovo u Crnoj Gori. Crnogorska i dubrovačka prezimena se često preklapaju, kao i što im se preklapa i govor u velikoj mjeri.
Srpski glumac Miodrag Krstović je porijeklom iz Crne Gore.

Screenshot_20251203-123322.jpg

Po @Škutor Kićo ispada da neko ko kaže 'Rođendan mi je za misec dana' i neko ko kaže 'Rođendan mi je za mjesec dana' govore različitim jezicima. 🤣
Zašto isti metar ne vridi za čakavce (rođendan mi je za misec dan), štokavce (rođendan mi je za mjesec dana) i kajkavce (rođendan mi je za mesec dana) i zašto oni po tebi pričaju različitim jezicima?

Ako neki povjesničari, napose arheolozi, tvrde kako za Srbe u ranom srednjem vijeku nema arheoloških tragova ili da Srbija iz tog razdoblja nije vridna spomena kojem narodu onda pripisat sve one pronalaske (crkve, groblja, nakit, zapise na glagoljici, pletere..) u Paganiji ili Konavlima? :np:

Ako su Srbi naselili to područje i ako su oni ostavili sve te nalaze iza sebe kroz rani srednji vijek zašto onda arheolozi ne vežu te pronalske uz Srbe ako su oni već naselili to područje po dolasku?

I zašto ti isti stručnjaci za Srbe govore da nije vridna spomena u tom razdoblju ili da je po pitanju arheologije 10.st općepoznato nerazvijena dok u toj istoj Paganiji i Konavlima pronalazimo tragove iz 10.st.(pa i ranije), a na osnovu čega se onda nameće pitanje, kome onda pripadaju svi ti pronalasci? Jer nekom moraju pripadat, a to je ili vama ili nama pošto nijedan drugi narod nije naselia Paganiju i Konavle. Možeš li mi ti (ili Mrki ili neko drugi) odgovorit kome onda pripisat sve te arheološke nalaze iz Paganije i Konavla kad se uzme sve ovo u obzir? :think:

Back