Škutor Kićo
Domaćin
- Poruka
- 3.058
Ja i cakavac govorimo dva jezika iako se 100% razumimo?Znači nas dvojica govorimo različitim jezicima iako se 100% razumjemo?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja i cakavac govorimo dva jezika iako se 100% razumimo?Znači nas dvojica govorimo različitim jezicima iako se 100% razumjemo?
Ni po jada da su se bar pohrvatili u osmanskom doba, bili bi Hrvati sa solidnom dugim stažom. Njihova kroatizacija je počela sredinom 19-og vjeka u dalmatinskom djelu nekadašnje Paganije/Zahumlja i krajem 19-og vjeka u hercegovačkom djelu kad je propao pokušaj stvaranja bosanske nacije od strane Benjamina Kalaja.U njegovoj glavi je to tako i nikako više jer to su racionalizacije usled teških identitetskih problema Srba iz Paganije koji su se pohrvatili za vreme osmanskog Hrvatskog vilajeta.
1836 vuk govori da se zovemo hrvatima, a ne srbima ni turcimaNi po jada da su se bar pohrvatili u osmanskom doba, bili bi Hrvati sa solidnom dugim stažom. Njihova kroatizacija je počela sredinom 19-og vjeka u dalmatinskom djelu nekadašnje Paganije/Zahumlja i krajem 19-og vjeka u hercegovačkom djelu kad je propao pokušaj stvaranja bosanske nacije od strane Benjamina Kalaja.
Čakavica danas više skoro da ne postoji u izvornom obliku, osim kod par baba iz Kvarnera. Ono što ti misliš da je čakavica je zapravo štokavsko-čakavski hibridni govor ili štokavica sa sa čakavskim uplivom.Ja i cakavac govorimo dva jezika iako se 100% razumimo?
u Istocnoj hercegovini i dubrovniku nije uvik bilo tako. Ovi su migrirali u istru i zadrzali ikavicu, a dubrovcani su pricali kao drzic poluikvacion@Škutor Kićo
Nije tačno da katolike i pravoslavce sa ovih prostora koji žive na istom području uvjek razdvaja ikavski i jekavski refleks jata. U Boki Kotorskoj, Popovu Polju i Stocu i katolici i pravoslavci imaju ijekavski refleks jata. Na Kupresu i u Sinju i jedni i drugi imaju ikavski refleks jata. U Somboru i Subotici katolici imaju ikavski, a pravoslavci ekavski refleks jata. U Podravskoj Slatini katolici imaju ekavski refleks jata (kajkavska ekavica), a pravoslavci jekavski.
Ne mislinČakavica danas više skoro da ne postoji u izvornom obliku, osim kod par baba iz Kvarnera. Oni što ti misliš da je čakavica je zapravo štokavsko-čakavski hibridni govor ili štokavica sa sa čakavskim uplivom.
ostali katolici u muslimanskoj drzavi@Ovi jedan
Postali katolici u muslimanskoj drzavi
U Popovu Polju i pravoslavci i katolici govore ijekavicom već vjekovima. Kako su govorili u srednjem vjeku je apsolutno nebitno. Možda su i neki moji preci prije više vjekova govorili ikavicom ili čak nekim ne-slovenskim jezikom, ali to sa mnom i moji bližim precima (koji se pamte) nema veze.u Istocnoj hercegovini i dubrovniku nije uvik bilo tako. Ovi su migrirali u istru i zadrzali ikavicu, a dubrovcani su pricali kao drzic poluikvacion
Ovi srbi su govorili jekavicu npr imocanski srbi su dosli iz jekavskog kraja a pricaju ikavicu
To je pravi čakavski. Ali tako u Splitu više niko odavno ne govori.Cakavski bil san va splitu
GOvore fetivi splicani tipa krstulovic blazevic...To je pravi čakavski. Ali tako u Splitu više niko odavno ne govori.
Drzic nije zivio u srednjem vijekuU Popovu Polju i pravoslavci i katolici govore ijekavicom već vjekovima. Kako su govorili u srednjem vjeku je apsolutno nebitno.
Onda mores za janjevce reci istoMožda su i neki moji preci prije više vjekova govorili ikavicom ili čak nekim ne-slovenskim jezikom, ali to sa mnom i moji bližim precima (koji se pamte) nema veze.
Dubrovčani već vjekovima govore ijekavicom i đekavicom. Ne postoje dokazi da su ikavica i čakavica ikad bile dominantan govor širokih narodnih masa u Dubrovniku. Držić je bio pripadnik elite, a elita je sklona da potpada pod druge i tuđe uticaje i odudara od svoje okoline. Nema nikakvog smisla niti logike da Dubrovčani zaborave/odbace svoj ikavski i čakavski govor i počnu govoriti slično kao Crnogorci i istočni Hercegovci. Prije ijekavice u Dubrovniku se govorilo dalmatskim (romanskim) jezikom, za to postoje dokazi.Drzic nije zivio u srednjem vijeku
Janjevci govore identično kao kosovski Srbi. Ne zna se kako su im preci govorili prije 600 godina, to je u domenu nagađanja. Preci od nekih Janjevaca su govorili albanski i to u relativno bliskoj prošlosti.Onda mores za janjevce reci isto

Kako može KrstULović biti fetivi Splićanin kad je Vlaj??!GOvore fetivi splicani tipa krstulovic blazevic...

Krstulovići su dio starije 'vlaške' doseljeničke struje iz Zagore u Split. To su oni koji došli u Split znatno prije glavnine današnjih splitskih Vlaja i koji su bili djelimično čakavizirani te su poprimili mediteransku kulturu i način života.Kako može KrstULović biti fetivi Splićanin kad je Vlaj??!
![]()
MarULić je takođe Vlaj.Krstulovići su dio starije 'vlaške' doseljeničke struje iz Zagore u Split. To su oni koji došli u Split znatno prije glavnine današnjih splitskih Vlaja i koji su bili djelimično čakavizirani te su poprimili mediteransku kulturu i način života.
Pogledajte prilog 1827199
Hrvati kažu križ, a ne krst. U osnovi prezimena Krstulović je krst po srpski i plus u njemu ima ono vlaško UL. Tako da je Krstulović srpsko-vlaški hibrid, da je hrvatsko-vlaški bilo bi Križulović.MarULić je takođe Vlaj.
Bio je pucanin kakva elitaDržić je bio pripadnik elite
Intelektualna elita - pisac, pjesnik i dramaturg.Bio je pucanin kakva elita
Onda to mores rec za 90% dubrovnikaIntelektualna elita - pisac, pjesnik i dramaturg.
fran KRSTO frankopanHrvati kažu križ, a ne krst.
Kod nas dalmatinskih Srba je Krste, a ne Krsto. Pop koji je do 1995. službovao u Plavnu inače rodom iz Bosne se zove Krsto, ali su ga svi Plavanjci zvali Krste.fran KRSTO frankopan
Nes virovat postoje sinonimi
Imas krstovica u dubrovniku
Zašto isti metar ne vridi za čakavce (rođendan mi je za misec dan), štokavce (rođendan mi je za mjesec dana) i kajkavce (rođendan mi je za mesec dana) i zašto oni po tebi pričaju različitim jezicima?Po @Škutor Kićo ispada da neko ko kaže 'Rođendan mi je za misec dana' i neko ko kaže 'Rođendan mi je za mjesec dana' govore različitim jezicima.![]()
Ni po jada da su se bar pohrvatili u osmanskom doba, bili bi Hrvati sa solidnom dugim stažom. Njihova kroatizacija je počela sredinom 19-og vjeka u dalmatinskom djelu nekadašnje Paganije/Zahumlja i krajem 19-og vjeka u hercegovačkom djelu kad je propao pokušaj stvaranja bosanske nacije od strane Benjamina Kalaja.

@Ovi jedan @Škutor Kićo @Mrkalj @Perperius @Mej bregami
U 14-om i 15-om vjeku u Popovu Polju je obitavala plemićka porodica Čihorić
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Čihorići
U istom kraju i danas ima Srba koji se prezivaju Čihorić. Dakle radi o prezimenu koje postoji već 7 vjekova na istom području.
Pogledajte prilog 1827203