Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.995
1) Sta je ovo:
Pogledajte prilog 946342
2) Da li je ovo srpsko pismo jer se razlikuje u 4 karaktera od reformisane cirilice?
3) Da li su Srbi starosedeoci?
4) Da li je Vincanska kultura srpsko nasledje ili cije da nije mozda albansko?
5) Zasto se od Vince pravi najveca deponija u evropi?
6) Ko je naslednik Ribolikog odnosno najstarije figurine isoopane uz tla - ikada.
7) Ciji je najstariji kalendar na svetu? Da nije kineski?
8) Gde su pale prve bombe na bg u drugom svetskom ratu?
9) Gde su pale prve bombe na Irak?
10) Ko stampa i pise srpske udzbenike?
11) Ko je najobrazovaniji Srbin u istoriji organizovanog obrazovanja?
12) Da li je Kosovo Srbija?
13) Da li je Crna Gora Srbija?
14) Da li su okolne nove stare drzave Srbija?
15) Da li je albanija Srbija?
16) Da li je Milos Obilic mitska figura kako pise u novim udzbenicima a Murat je izvrsio sta Hari Kiri ne razumem.
17) Da li je Marko Kraljevic mitska figura?
18) Amm bonus pitanje posto tvrdis da je Saric pokrao tvoje int. Vlasnistvo da li imas naucne radove, knjige?
19) Zasto te zovu Milanovic?
20) Koji je to narod stariji od Srba?
21) A bugari da li su Srbi?
Evo, redom:
1) To je jedan papirić na kojem je neko napisao u zaglavlju protiv pravila srpskog pravopisa jedan naslov i četiri kolone; s leva na desno, I) savremena ćirilica, II) izbor iz vinčanskih znakova, III) staroslovenski izgovor glasova i IV) ne prepoznajem šta je, tačno. Neki citat Milana Nikolića Izana?
2) Ovo si me već bio pitao i ne znam šta da kažem sem da ponovim isti odgovor. Ovo nacrtano na papiru, tako složeno, vuče na srpsku ćirilicu. Naravno, ako je nešto slično, to ne znači da je istovetno, jerbo srpska ćirilica podseća prilično dosta na grčko pismo, pa to opet ne znači da je ona grčka.
3) Koji Srbi? I kada? Ne postoje narodi koji su autohtoni i oni koji nisu, kao kulture u celini. Deluje mi da ne razumeš značenje tog pojma (starosedelac). Primera radi, kada govorimo o osmanskim migracijama, neki Srbi su starosedeoci, a neki drugi nisu. Potomci ovih koji su migranti, pak, u drugom scenariju postaju starosedeoci, u situaciji suočavanja sa novim migrantima. Da li su Srbi starosedeoci i ne, rekao bih, besmisleno je pitanje, kao što je sličnog formata besmisleno i za bilo koji drugi narod, pa čak i baltičke narode koji u svojim izlivima nacionalnog romantizma tvrde da su tu kao kultura od kamenog doba, navodno.
4) Ostaci vinčanske kulture, ili barem deo koji se nalazi na srpskom tlu, deo je srpske kulturne baštine. Nije mi poznato da postoje vinčanski nalazi u Albaniji
5) Zato što ne postoji svest o materijalnim ostacima kulture. Srbi su u XIX veku, kako imamo danas zapisano, sve stare ostatke praistorijskih i antičkih kultura tretirali gao glupavo kamenje, bacali i lomili. Kod prostog naroda nije bilo nikakve svesti o tome da treba čuvati starine, a do današnjeg dana, kada pijani ljudi lome statue na Kalemegdau, a na Krstarici se piše kako i treba da to rade, srpsko društvo nije mnogo napredovalo. Nije problem što je tu deponija, jedino, već i što se zatrpavaju ranohrišćanske bazilike i svašta još, dok se kulturna baština tretira na izuzetno nekorektan način (sa izuzetkom ako mogu tu negde neke pare da se operu, ili koji glas za izbore prikupi, naravno).
6) Ne znam
7) Do sada najstariji da je iskopan je sumerski kalendar, na Starom istoku, mada postoje tvrdnje da su određeni stariji praistorijski nalazi primeri kalendarskog znanja, širom sveta, ali ne postoje vrlo jasni dokazi, već spada dosta u domen spekulacija. Koji je pojedinačno najstariji od svih njih, takođe mi je teško reći.
8) Ne znam zašto mi postavljaš pitanje, ako si i sam pominjao Narodnu biblioteku Srbije?
9) Ne znam
10) Štampaju se u Beogradu, a postoji veliki broj autora i izdavača. Svakako ne mogu sve da ih redom izlistam.
11) Pitanje je prilično relativno; ne znam na koga misliš (mada mislim da si pominjao nekog čoveka).
12) Kosovo je po ustavu i zakonima Republike Srbije njen sastavni deo; većina sveta to priznaje, a suverenitet je zagarantovan i rezolucijom SB UN 1244 (1999). Za jedan deo sveta, uključujući i većinu žitelja Kosova, nije.
13), 14), 15) Pitanja ne razumem, jerbo mislim da je jasno da je odgovor negativan.
16) Miloš Obilić jeste mitska figura, a da li je postojala istorijska ličnost sa imenom Miloš Kobilić i šta je ona tačno bila u vreme Kosovske bitke 1389. godine, sasvim je drugo pitanje.
17) Opet jedno vrlo čudno pitanje. Naravno da jeste?
18) Nisam pominjao da je intelektualno vlasništvo moje, iz razloga što čim bude otkucano ovde na Krstarici to znači da je i vlasništvo Krstarice. O detaljima iz privatnog života ne govorim javno.
19) Pitaj toga ko me tako zove?
20) Nijedan narod nije stariji od nekog drugog, jer su to društveni pojmovi o kojima razgovaramo samo kako bi lakše razumeli etnologiju ljudi u svetu. Tako ni nema naroda starijih od Srba, niti su Srbi stariji od drugih, osim ukoliko ne govoriš o prosečnoj starosti.
21) Očigledno da nisu? Niti po subjektivnim, ni objektivnim kriterijima.
Pocni da odgovaras na ono sto te pitam, pitanja su gore, ako odg NESELEKTIVNO i kratko ja cu sagnuti glavu i dobices izvinjenje. Sta izvinjenje trazicu banovanje zato sto tvrdim da nisi Srbin nego placen iz raznih fondova, ODNOSNO promenio si tabor i ne boris se za srpski faktor. Ali prvo dokazi argumentuj svojim ubedjenjima odnosno stvarima kojima si zatrpao pdf istorija. Videli smo svi na temi o Dereticu ciji si autor da ste napljuvali coveka koji je sakupio najvredniju
Istorijsku gradju tokom svog fizickog boravka.
Jos jedno bonus pitanje, gde sahraniti Deretica dal da ga itnemo uz put i da se tako oslobodimo viska prtljaga istorijske gradje.
Jos jedno bonus pitanje, da li je debatu dobila Mila ili knjizevnik Vesic.
Izvoli kreni lagano, na vecinu pitanja znam sta ces odg, a na nekim me mozda iznenadis.
Za predviđanje geopolitičke situacije u budućnosti, ovo stvarno nije mesto (i za ovo što me pitaš, pola stvari nije, ali da te ispoštujem 'ajde). Pitanje mi postavi negde drugde, na potforumu Politika, ili putem privatne poruke i kako već. Sa privatnim pitanjima o'ladi; ne kopam ni ja o tvom privatnom životu. Nisam gledao debatu (i ona tek nema veze sa istorijom i ovom temom).
Reći da je Deretić autor koji je sakupio najvredniju istorijsku građu za svog života je čista laž. Ne postoje apsolutno nikakvi dokazi za tako nešto.
Poslednja izmena: