Sume na Marsu!

Pa upravo o tome govorim.Kiše bilo samo na Marsu.A kiša ne može da nastane od jedne male barice,već samo ako su postojali okeani,što nije slučaj na drugim planetama.
Inače Venera dosta dobro istražena,pošto nekoliko sondi se spustilo na površinu.

Opet on....ccc. :D
Samo taj okean u pi*ku materinu. z:mrgreen: xD

Znachi, nastaje pod pritiskom vremenskih uslova (kisa, vetar, zamrzavanje-odmrzavanje) Prisustvo vode nije niposto neophodan faktor u formaciji peska.

Mislim da je sada jasno kome su potrebne naocare a kome ne. z:D
a i nije ti palo na pamet da kisa ima vece veze sa isparavanjem vode(ili bilo kojih drugih hemikalija :eek: :S) nego sa samom vodom..... znaci opet,okeani nisu potrebni. :)

Poslednja izmena:
Ja mislim da je pogresno sto se toliko zalaze za ispitivanje Marsa, a ne Venere. Ako pogledamo, toplota nasega Sunca, udaljenost Zemnje od njega... Obicnom proporcijom mozemo ustanoviti koliko treba neka planeta da bude udaljena od tog nekog sunca da bi postojali idealni uslovi za zivot. E sada, ja mislim... Sunce se hladi, Mars je dalje od Sunca nego Zemlja, kontam da tu vise uslova za zivot ne moze biti ( iako ima vode i kojecega vec ), e sada, vremenom, kako se Sunce bude dalje hladilo, mislim da jednom nece biti uslova ni na Zemlji za zivot, ali zato od tako, "Manje vruceg Sunca," mozda je Venera na dobroj distanci da ima uslove za zivot. Ista logika mi govori da je mozda pre zivota na Zemlji bilo zivota na Marsu... Sta mislite o tome?

Upravo o tome sam i ja razmisljao.

Dakle ranije je Mars morao imati temperaturu istu (ili barem pribliznu) zemljinoj. Ako je vec planeta sestra sa Venerom i Zemljom onda je moralo biti i uslova slicnih nasim.

Jako zanimljiva pretpostavka koju su mnogi izneli, ali bi bilo dobro kada bi culi misljenje nekog strucnijeg (ili barem dosta nacitanog) iz te oblasti.

Ja mislim da je pogresno sto se toliko zalaze za ispitivanje Marsa, a ne Venere. Ako pogledamo, toplota nasega Sunca, udaljenost Zemnje od njega... Obicnom proporcijom mozemo ustanoviti koliko treba neka planeta da bude udaljena od tog nekog sunca da bi postojali idealni uslovi za zivot. E sada, ja mislim... Sunce se hladi, Mars je dalje od Sunca nego Zemlja, kontam da tu vise uslova za zivot ne moze biti ( iako ima vode i kojecega vec ), e sada, vremenom, kako se Sunce bude dalje hladilo, mislim da jednom nece biti uslova ni na Zemlji za zivot, ali zato od tako, "Manje vruceg Sunca," mozda je Venera na dobroj distanci da ima uslove za zivot. Ista logika mi govori da je mozda pre zivota na Zemlji bilo zivota na Marsu... Sta mislite o tome?

Sunce se NE HLADI, vec na protiv, ZAGREVA SE....(Klimatske promene na Zemlji su izazvane zagrevanjem Sunca, a manjim delom covekovim uticajem)

Temperature na Veneri su ekstremno visoke - blizu 500 C, a na Marsu, oko ekvadora dnevna temperatura dostize po nekad i 15 C !

Znaci, Mars je neuporedivo povoljniji za onaj vid zivota koji imamo na Zemlji.

Ovako je Mars izgleda danas (slika gore) i ovako je izgledao nekada (slika dole):

http://1.***************/_xBXZbW6ivIs/SD3708ieXcI/AAAAAAAAA4Q/IjBpHXSE3o8/s400/permafrost_tierra_marte.jpg

Slika na kojoj se video fosil na Marsu, NASA je momentalno povukla iz svoji podataka dostupnih sirokoj publici:

op_rover_rotini.jpg

Pregunta: Creo que podido ver un fósil (¡REALMENTE!) en una de las imágenes del rover Spirit. Vayan a http://www.lyle.org/mars/marstrue.jpg . Miren el cuadrante inferior izquierdo – justo bajo el medio de las marcas de los airbags. Se aprecia lo que aparenta ser una serie de pares de puntos blancos extrañamente regulares en una línea – vagamente similares quizás a una espina de pez primitivo. ¿¿¿¿PODRÍA ESTO SER UN FÓSIL???? Escríbanme por correo electrónico y suministraré imágenes ampliadas y contrastadas.

Respuesta :Es maravilloso que tanta gente (como tú) esté mirando con tanto detalle las nuevas imágenes de Marte. Veo el detalle a que te refieres, pero a mí no me parece un fósil. Sin embargo, a esta resolución no puedo estar seguro. Lo que sí sé es que los miembros del equipo de los rovers marcianos están visualizando cualquier detalle en estas primeras imágenes del lugar de aterrizaje mientras deciden en qué dirección se deberá mover el rover – y estoy seguro de que muchos de los científicos del equipo son mejores para interpretar estas imágenes que yo.

N. del T.: el enlace a la imagen mencionado ya no existe. Hubo un gran revuelo acerca de las imágenes iniciales del Spirit que parecían mostrar supuestos fósiles, pero (como en este caso) se quedaron en nada. Un ejemplo de foto similar a la del comentario puede apreciarse aquí.

Opet on....ccc. :D
Samo taj okean u pi*ku materinu. z:mrgreen: xD

Mislim da je sada jasno kome su potrebne naocare a kome ne. z:D
a i nije ti palo na pamet da kisa ima vece veze sa isparavanjem vode(ili bilo kojih drugih hemikalija :eek: :S) nego sa samom vodom..... znaci opet,okeani nisu potrebni. :)
O cemu ti prichas? Prichao sam o formaciji peska.

Mars je definitivno imao okeane necega u proslosti. Kao i terestrijalnih vecina planeta u svojoj istoriji.

Ovako je Mars izgleda danas (slika gore) i ovako je izgledao nekada (slika dole):

http://1.***************/_xBXZbW6ivIs/SD3708ieXcI/AAAAAAAAA4Q/IjBpHXSE3o8/s400/permafrost_tierra_marte.jpg

Znaci Sunce se zagrejalo i sprzilo Mars,pa on sada izgleda ovako.... izvini i nemoj ovo pogresno da shvatis,ali meni to zvuci na glupost......ne razumem se bas mnogo u sve to,ali kako to da je Mars bio sprzen,a Zemlja(koja je bliza Suncu) nije. :S

Objasni malo.z:)

Pa upravo o tome govorim.Kiše bilo samo na Marsu.A kiša ne može da nastane od jedne male barice,već samo ako su postojali okeani,što nije slučaj na drugim planetama.
Inače Venera dosta dobro istražena,pošto nekoliko sondi se spustilo na površinu.
Venera nije tako dobro istrazena, par sondi je spusteno, i dosta brzo ih je pritisak sjebao.

Znaci Sunce se zagrejalo i sprzilo Mars,pa on sada izgleda ovako.... izvini i nemoj ovo pogresno da shvatis,ali meni to zvuci na glupost......ne razumem se bas mnogo u sve to,ali kako to da je Mars bio sprzen,a Zemlja(koja je bliza Suncu) nije. :S

Objasni malo.z:)

Ne, nije tako bilo...

Nekada, pre mnogo miliona godina Mars je imao orbitu MNOGO BLIZU SUNCU...

Tada je na njenu bila prijatna klima i sve je bujalo od zivota....

Gotovo ceo je bio prekkriven jednim dzinovskim, ali relativno plitkim okeanom....

I tada se dogodila katastrofa kosmickih posledica: Mars je IZLETEO iz svoje orbite i ODLETEO mnogo dalje od Srnca!

Tog momenta je nestalo atmosfere i zivota na povrsini planete...

Planine su se zdrobile, voda isparila u Kosmos...

Temperatura je pala za koju stotinu stepeni...

Mars je uhvatio DRUGU ORBITU, onu na kojoj je danas....

Sta je uzrokovalo izletanje iz orbite - ko zna da li cemo ikada saznati...Meteor, kravljenje jednog od polova i narusavanje centrifugalnih i centipetalnih sila koje drze planete u orbiti oko Sunca?

Ko zna...

I Zemlju je u proslosti snaslo nesto slicno...

I Zemlja je imala orbitu malo blizu Suncu....

Temperature su bile vise...

Na Zemlji su gospodarili gmizavci ( za koje znamo da im treba vise toplote).

Onda se Zemlja POMERILA iz orbite....Polovi su promenili mesto....

Postalo je hladnije...

Dinosaurusi su izumrli, ali ne i zivot na zemlji jer je pomeranje bilo MANJE nego u slucaju marsa...(Zbog vece mase Zemlje)

Hipoteza da su dinosurusi izumrli zbog udara nekog meteorita je APSOLUTNO SMESNA.

Ne, nije tako bilo...

Nekada, pre mnogo miliona godina Mars je imao orbitu MNOGO BLIZU SUNCU...

Tada je na njenu bila prijatna klima i sve je bujalo od zivota....

Gotovo ceo je bio prekkriven jednim dzinovskim, ali relativno plitkim okeanom....

I tada se dogodila katastrofa kosmickih posledica: Mars je IZLETEO iz svoje orbite i ODLETEO mnogo dalje od Srnca!

Tog momenta je nestalo atmosfere i zivota na povrsini planete...

Planine su se zdrobile, voda isparila u Kosmos...

Temperatura je pala za koju stotinu stepeni...

Mars je uhvatio DRUGU ORBITU, onu na kojoj je danas....

Sta je uzrokovalo izletanje iz orbite - ko zna da li cemo ikada saznati...Meteor, kravljenje jednog od polova i narusavanje centrifugalnih i centipetalnih sila koje drze planete u orbiti oko Sunca?

Ko zna...

I Zemlju je u proslosti snaslo nesto slicno...

I Zemlja je imala orbitu malo blizu Suncu....

Temperature su bile vise...

Na Zemlji su gospodarili gmizavci ( za koje znamo da im treba vise toplote).

Onda se Zemlja POMERILA iz orbite....Polovi su promenili mesto....

Postalo je hladnije...

Dinosaurusi su izumrli, ali ne i zivot na zemlji jer je pomeranje bilo MANJE nego u slucaju marsa...(Zbog vece mase Zemlje)

Hipoteza da su dinosurusi izumrli zbog udara nekog meteorita je APSOLUTNO SMESNA.

Hmmm.....a odakle ti ovo znanje?

I sto mislis da je ta hipoteza smesna? Udario meteor,potamanio pola vrste,napravilo se mesta za sisare koji su im tamanili jaja,cepanje kontinenata,ledeno doba..... :S meni je to logicno. :|

Hmmm.....a odakle ti ovo znanje?

I sto mislis da je ta hipoteza smesna? Udario meteor,potamanio pola vrste,napravilo se mesta za sisare koji su im tamanili jaja,cepanje kontinenata,ledeno doba..... :S meni je to logicno. :|

Hipoteza o udaru meteora nema ama bas nikakve logike.

Poci cemo od predpostavke da su veliki gusteri ziveli na citavoj planeti....

Da je meteor udario, NE BI CELA PLANETA pretrpela posledice tog udara.

Ostecenja bi pretrpeo samo JEDAN NJEN DEO.

Ostali bi dinosaurusi i nastavili da se razmnozavaju tamo gde nije bilo posledica udara.

Interesantno je da su kornjace i krokodili PREZIVELI kataklizmu, (sto ide u prilog moje teorije) jer su bili ZASTICENI oklopom ili vodom od naglog pada temperartura.

Ako je eventualni sudar sa asteroidom imao razmere PLANETARNE KATASTROFE - NISTA NE BI PREZIVELO: ni krokodili, ni kornjace, ni sisari....Sve bi bilo zbrisano sa lica planete....

Takodje u prilog teorije da se Zemlja TUMBALA u proslosti govori to da polovi nisu uvek bili tamo gde su danas.

Ostali bi dinosaurusi i nastavili da se razmnozavaju tamo gde nije bilo posledica udara.

Interesantno je da su kornjace i krokodili PREZIVELI kataklizmu, (sto ide u prilog moje teorije) jer su bili ZASTICENI oklopom ili vodom od naglog pada temperartura.

Ako je eventualni sudar sa asteroidom imao razmere PLANETARNE KATASTROFE - NISTA NE BI PREZIVELO: ni krokodili, ni kornjace, ni sisari....Sve bi bilo zbrisano sa lica planete....

Takodje u prilog teorije da se Zemlja TUMBALA u proslosti govori to da polovi nisu uvek bili tamo gde su danas.

Tolika kataklizma, koju si ti opisao, sigurno ne bi ni kornjace, ni krokodili preziveli... (voda bi se zaledila, ili isparila)...

Inace, izmenu orbite neke planete ne bi ni vecina samih planeta izdrzale...

Tolika kataklizma, koju si ti opisao, sigurno ne bi ni kornjace, ni krokodili preziveli... (voda bi se zaledila, ili isparila)...

Inace, izmenu orbite neke planete ne bi ni vecina samih planeta izdrzale...

Promena orbite Zemlje je bila MALA, pa nije imala apsolutno katastrofalne posledice kao sto je zadesilo Mars.

Vrlo je moguce da nas u bliskoj buducnosti ponovo ocekuje promena orbite Zemlje.

Globalno zagrevanje i kravljenje leda na severnom polu mogu dovesti do slabljenja sila i pomeranja zemlje...

Dokaz tome ce biti katastrofalni zemljotresi sirom zemljine kugle...

Heh,da bre,kako sam mogo da zaboravim na to! xD ....a pre neku nedelju,ja najvise cabrljao o tome. xD

Hmm...pa,interesantna ti ej ta teorija. :S

Ali mozda to nije bio neki obican asteroid....mozda se zbog njega promenila klima na Zemlji,tj snizila temperaturu i poceo taj ciklus "tumbanja" polova. :S Hmmm....

Krokodili i kornjacke.... pa,oni su mozda imali vecu temperaturu tela,krvi od dinosaura i zato opstali...
Pored krokodila i kornjaca sa Galapagosa,tu su i iguane,takodje s Galapagosa i riba Celikant za koju se verovalo da je izumrla pre 50 miliona god...

Dinosaurusi mozda nisu ziveli na svakom centimetru kopna,posto nisu svugde nadjeni njihovi ostatci......ali posto je tad svet bio drugacije formiran,batli....

Ne verujem da je Zemlja iskocila iz orbite tek tako.....
....ali. :S :) xD

Promena orbite Zemlje je bila MALA, pa nije imala apsolutno katastrofalne posledice kao sto je zadesilo Mars.

Vrlo je moguce da nas u bliskoj buducnosti ponovo ocekuje promena orbite Zemlje.

Globalno zagrevanje i kravljenje leda na severnom polu mogu dovesti do slabljenja sila i pomeranja zemlje...

Dokaz tome ce biti katastrofalni zemljotresi sirom zemljine kugle...

Mislim da je Sal hteo da kaze da bi to imalo posledice za sve planete,a ne samo Zemlju...i slazem se stim...

Kad bi Mars iskocio iz orbite i tako lutao svemirom,to bi imalo katastrofalne posledice,ne samo za njega,vec za celu galaksiju...

Ih ih,nemas bolji argument,pa okreces i preokreces moje reci. z:p
Tvoje reči nisu odgovor na moje pitanje.Samo se ponavljaš jer nemaš argumenta i odgovora.
I šta sam ja preokrenuo u tvojoj reči? Ti tvrdiš da je pesak od kamenja koji se lomi,a ja tvrdim da to nije odgovor,pošto kamenje ima na svim planetama pa ipak nemaju pesak. Jedino zajedničko planetama koji imaju pesak jeste voda,odnosno okean.A kamenje ima na svim planetama,a ne i peska.Šta tu sada tebi nije jasno?
Ti se samo vatas za taj shugavi okeean,to ti je jedina opcija.....negiras sve drugo i to ti je greska...
Jeli ti imaš i neku drugu opciju koji je zajedničko planetama sa peskom? Negiram samo ono što ne objašnjava zašto i na drugim planetama nema peska,a odgovor očigledno nemaš.

Ja nisam ni reko da nije bilo okeana na Marsu(mozde je i bilo),samo sam naznacio da za nastaanak peska nije potreban okean...ali ybg,ti ne citas.
Pa ako nije potrebna voda već samo kamenje,zašto nema i na ostalim planetama pesak,pitam te ponovo?Teraš opet taj tvoj odgovor koji ne daje odgovor na sasvim jednostavno pitanje.

Mislim da je Sal hteo da kaze da bi to imalo posledice za sve planete,a ne samo Zemlju...i slazem se stim...

Kad bi Mars iskocio iz orbite i tako lutao svemirom,to bi imalo katastrofalne posledice,ne samo za njega,vec za celu galaksiju...

Ne, za celu galaksiju ne....

Galaksija je OGROMNA.

Moglo bi da ima posledica za neke planete suncevog sistema, ali ti se ipak nije desilo.

Samo (primer) da shvatis koliko je galasija velika:

da covek ima jedno dugme i da svaki put kada ga pritisne se nadje na drugom nebeskom telu, a da pritiska SVAKOG SEKUNDA - za 75 godina zivota (bez ijednog prekida) ne bi obisao NI STO HILJDITI DEO NASE GALAKSIJE!

(A u Svemiru ima MILIJARDE galaksija, mnogo vecih nego ova nasa...)

Back