Studiranje u Beču

Zdravo raja :D
Nisam neko vreme bio tu, pa vam nisam mogao odgovarati na pitanja. Evo par odgovora na postavljena pitanja. Oprostite što nisam detaljan, u poslu sam. Još jednom vas pozivam da prelistate ovih nekoliko stranica (ukoliko to niste učinili) jer tu možda možete naći odgovore na neka od pitanja koje imate.

Poz svima...
sigurno je gomila ljudi vec postavila ova pitanja koja cu ja da postavim ali opet nadam se da vam nece biti smor da ponavljate neke odgovore... :) :)
elem...
studiram ETF, smer - softverski inzenjering i bio bih vise nego zahvalan kada bi neko mogao da mi odgovori na sledeca pitanja:
1) da li je teze upasti na njihov fakultet ako imam jednu obnovljenu godinu? (verujem da jeste teze, ali da li to sad cini prebacivanje nemogucim ili ne?)
2) da li zna neko mozda kako mogu da dobijem neku njihovu stipendiju, i koji su uslovi, posto sam cuo da je moguce dobiti i to bas dobru stipendiju? ( ne znam da li to drzava finansira - u sta sumnjam, ili neke firme i tako to )
3) isto i, da li je tesko doci do mesta u nekom studenskom domu? i kako se uopste dolazi do mesta u domu?
4) i da, video sam da imaju (bar sto se tice mog fakulteta) dve solucije: TU (tehnoloski univerzitet - ako sam dobro razumeo) i WU (Becki univerzitet), koja je sad razlika tu? koji je fakultet bolji od ova dva?
1) To što si obnavljao godinu ne igra nikakvu ulogu pri prepisivanju na neki od bečkih univerziteta. Moraš samo biti redovan student.
2) Za stipendije nisam previše siguran, jer nisam nikada aplicirao ni za jednu, ali mi je rečeno da je teško naći stipendije stranim studentima.
3) Nije teško naći mesto, samo se treba prijaviti unapred, jer su liste čekanja poprilično velike. Organizacije koje se bave smeštajem studenata imaju svoje sajtove, na kojima su aplikacije za dom i sve ostale informacije.
4) TU je Tehnički Univerzitet, a WU ekonomski. Tebe u svakom slučaju zanima prvi :)
Mene interesuje da li je moguce sa visokom elektrotehnickom nastaviti master tamo? Svejedno da li je Grac ili Bec.
Za to nisam siguran. Mislim da nije moguće samo sa višom (2 godine, jel da?) odmah upisati master. Verovatno bi morao upisati bachelor i završiti razliku, pa tek onda master.

Cao! I ja sam zainteresovana da upisem master studije turizma u Becu. da li mozda imas jos neke informacije kako mi iz Srbije mozemo najlakse da se upisemo? Na tom sajtu ne pise nista konkretno...:(
WU ne daje master iz turizma, ali ovde daju listu univerziteta koji imaju taj program. Pa istraži... :) Jedan moj drug studira na ovom MODUL univerzitetu. Reč je o američkom univerzitetu sa njihovim načinom rada, ali verujem i da je cena studiranja viša nego na državnim bečkim fakultetima.
http://www.wu.ac.at/itf/student/master
Zdravo svima,
Zanima me da li neko ima ikakvu informaciju o univerzitetu u Becu - University of applied sciences BFI Vienna? Konkretno me zanima master program Banking and Finance. Bilo kakva informacija je dobrodosla. Evo linka kao pomoc :) http://www.fh-vie.ac.at/en/The-FH
Zahvaljujem se unapred.

Nisam nikad čuo za ovaj faks. Zašto te baš on zanima?

Sto se tice University of Applied Sciences Bfi Vienna, samo se raspitujem, posto sam do sada jedino na jednom njihovom master programu videla da se dotice sfere osiguranja. Ali ako ista znas o master programima u kojima je zastupljeno osiguranje, bila bih ti veoma zahvalna na pomoci. Pozdrav....

Hi svima! Pitanje za one koji znaju: da li je moguce studirati prvu godinu na Beckom univerzitetu na engleskom jeziku i posle poceti sa studijama na nemackom? Jer ja nemacki ne znam, pocela bih sa ucenjem, ali me interesuje da li moram da izgubim vreme i samo ucim jezik ili mogu da pocnem da studiram na engleskom pa da se prebacim na nemacki. Inace, interesuju me medjunarodni odnosi ili prava.
Citala sam dosta toga sto se pisali ranije, ali opet nisam nasla ono sto me zanima, pa pitam sada. :)

Hvala, pozdrav!

Ne, to nije moguće.
Za te studije koje pominješ neophodno je da imaš položen nemački jezik i predavanja su na nemačkom. Eventualno ako ne planiraš na neki od engleskih ili privatnih univerziteta koji su skupi ko đavo...

Možeš da studiraš engleski na kom je sve na engleskom :)

da li neko mozda ima neke informacije vezano za nostrifikaciju diplome? zavrsila sam ekonomski faks u beogradu i od nedavno zivim u becu. otprilike znam sta mi je potrebno od dokumenata, ali ako neko ima iskustva sa tim, neka napise. konkretno, zanima me procenat priznavanja ispita tj. kolika je razlika.. inace, ja sam zavrsila medj. finansije, koje u srbiji traju 4 godine, a u becu 3.. tnx :)

e ovako...mene interesuje studiranja prava u Becu ,trenutno sam na prvoj godini prava u ns-u i cula sam da postoji mogucnost da se ode u bec bez znanja nemackog jezika i da se na univerzitetu uci samo jezik jedan ili dva semestra...i cula sam da je jos uvek free za nas iz nerazvijenih zemalja( neka korist i od toga xD ) . Bilo ko ,bilo kakve informacije da ima,neka mi se javi !

pozdrav svima... vidim, poprilicno opsirna tema, ali malo odgovora... imam pitanej u vezi Medizinische Universitat-a u Becu, moguce da je neko vec postavio slicna pitanja, ali nemaju odgovora.

1. Iz citanja ove teme shvatio sam da je jedini nacin za upis, prebacivanje. e sad nije mi jasno koje su sanse da ce vas primiti kad podnesete svu potrebnu dokumentaciju tj po kom kriterijumu se primaju ovako prebaceni studenti...?
2. Da li mozda neko zna koja je cena studija na ovom univerzitetu, konkretno medicina, ne stomatologija.... Ili je mozda i ovde besplatno kao na onom glavnom Hauptuniversitat-u, cini mi se?
3. Nakon prebacivanja, da li se polaze samo biologija kod njih...? (mislim na taj novi prijemni koji su uveli za medicinu)
4. Posto sam negde procitao da je na pocetku godine potrebno uraditi neki test koji potvrdjuje znanje jezika, a opet na drugom mestu sam procitao da postoji kurs koji se zavrsava uporedo sa skolom. E sad to mi nije jasno. Da li se npr gubi godina u slucaju nepoznavanja jezika tokom koje bi se pohadjao taj kurs...?

Hvala unapred za bilo kakav odgovor... Svaka pomoc je dobrodosla... :)
P.S. @Mitternachtstraumer vrlo bih cenio tvoje misljenje ukoliko se nadjes na ovoj temi, posto vidim da imas dosta iskustva sa tim.

1. Iz citanja ove teme shvatio sam da je jedini nacin za upis, prebacivanje. e sad nije mi jasno koje su sanse da ce vas primiti kad podnesete svu potrebnu dokumentaciju tj po kom kriterijumu se primaju ovako prebaceni studenti...?
Ako si upisan kao redovan student na priznat fakultet u Srbiji, onda samo treba da pošalješ dokumenta u Beč i primljen si sigurno. Eventualno te mogu zezati traženjem dodatnih dokumenata, ali primaju sve.
2. Da li mozda neko zna koja je cena studija na ovom univerzitetu, konkretno medicina, ne stomatologija.... Ili je mozda i ovde besplatno kao na onom glavnom Hauptuniversitat-u, cini mi se?
Mislim da Med Uni nije besplatan. E sada, ja nisam najbolje obavešten o situaciji na drugim univerzitetima, ali u Austriji je trenutno na snazi zakon o besplatnom visokom školovanju. Ne znam da li se to odnosi na strane studente.
3. Nakon prebacivanja, da li se polaze samo biologija kod njih...? (mislim na taj novi prijemni koji su uveli za medicinu)
Na medicini postoji ograničen broj mesta svake godine, tako da postoji test koji treba položiti pred početak studiranja. Ne sećam se o kakvom se testu radi, ali mislim da nije bezazlen, jer ima dosta kandidata. Ali da te ne plašim, znam ovde dosta ljudi koji studiraju medicinu. Samo ti je naravno jasno da se radi o jednom od najtežih fakulteta i da moraš biti spreman na veliki rad :).
4. Posto sam negde procitao da je na pocetku godine potrebno uraditi neki test koji potvrdjuje znanje jezika, a opet na drugom mestu sam procitao da postoji kurs koji se zavrsava uporedo sa skolom. E sad to mi nije jasno. Da li se npr gubi godina u slucaju nepoznavanja jezika tokom koje bi se pohadjao taj kurs...?
"Gubi" se onoliko koliko ti je potrebno da savladaš jezik. Zakonski, jezik možeš učiti 2 godine i za to vreme si vanredan student. Međutim, ukoliko nemaš nikakvo znanje jezika, 2 semestra će ti biti dovoljna.
Test o znanju jezika polažeš ili na kursu ili odvojeno od kursa na univerzitetu. To zavisi od toga na koji kurs ideš, tj. na koji si uspeo da se ubaciš.

Kao prvo, hvala puno na detaljnom odgovoru, mnogo koristi...
Sto se tice jezika, imam predznanje iz osnovne skole, mozda neki A2-A1 nivo, ali naravno to bi trebalo ponoviti malo sto i planiram tj. da zavrsim sa tim "delom sa jezikom" ovde, u Srbiji, tako da onda, ako sam dobro razumeo, ne bih morao da pohadjam kurs i da "gubim" godinu vec bih se mogao odmah upisati? Da ne znas mozda slucajno koji je nivo poznavanja jezika dovoljan za taj "upisni test" i za pracenje predavanja...?
I zanima me samo jos da li postoji razlika prilikom prebacivanja ukoliko se nas fakultet upise na budzetu ili samofinansirajuce...?

Kao prvo, hvala puno na detaljnom odgovoru, mnogo koristi...
Sto se tice jezika, imam predznanje iz osnovne skole, mozda neki A2-A1 nivo, ali naravno to bi trebalo ponoviti malo sto i planiram tj. da zavrsim sa tim "delom sa jezikom" ovde, u Srbiji, tako da onda, ako sam dobro razumeo, ne bih morao da pohadjam kurs i da "gubim" godinu vec bih se mogao odmah upisati? Da ne znas mozda slucajno koji je nivo poznavanja jezika dovoljan za taj "upisni test" i za pracenje predavanja...?
I zanima me samo jos da li postoji razlika prilikom prebacivanja ukoliko se nas fakultet upise na budzetu ili samofinansirajuce...?

Pih, zaboravio sam koji je to nivo. Uglavnom, postoji mogućnost da u Srbiji naučiš jezik dovoljno da odmah polažeš test. Iskreno, ja bih ti preporučio da odradiš jedan semestar na kursu, jer je to više od samo učenja jezika, tu upoznaš prijatelje i služiu ti kao određena adaptacija. Ne gledaj to kao gubljenje vremena, već kao posvećivanje nečem podjednako bitnom. No, to je naravno tvoja odluka.

Što se tiče drugog pitanja, nema veze. Bitno je samo da si redovan student.

Ok, razumeo sam, shvatam da je taj jedan semestar koristan jer ipak nije isto samo uciti jezik i koristiti ga svakodnevno, hvala jos jednom...
P.S. Ukoliko se slucajno setis ili nekako saznas to oko nivoa jezika, javi... :)

Nije bitan nivo u tom smislu. Da li imas zavrsen A1 ili C1, sto se njih tice bitno je samo da polozis EPD test koji oni priznaju. A taj test se polaze na VWU institutu na kom mogu i da se pohadjaju semestralni kursevi. Kursevi su bas intezivini, 5 casova dnevno, i nisu skupi, jer polovinu placa drzava ili grad, ne secam se. 412 je jedan semestar, ali moras se prijaviti na vreme jer svi pokusavaju da se upisu na taj kurs. Ja sam licno dosao sat vremena posle pocetka upisa i dobio termin za sutra dan, pa vi vidite kolika je konkurencija :) ono sto je jos bitno jeste da moze da se krene sa kursom/studijama u oktobru ili u martu, pa ko voli nek izvoli. Inace ja sada ucim jezik na VWU, a upisan sam na TU, pa koga interesuje nesto... izvolite :)

Bok svima:)
Ja bi vrlo rado voljela upisat Master na WU. Problem je taj sto sam dobila neke informacije da je to tesko jako, u smislu da je tesko austrijancima a kamoli ne strancima:neutral: A ja sam osoba koja odustane brzo od svoga sna cim naidu problemi.
Valjda ih na jednom smjeru ima samo 18, pa se zamislis malo i pitas se zasto tako malo studenata na jednom smjeru...a koliki je Bec velik grad... Na predavanjima se ne predaje na bas njemakom jeziku nego na njihovom winerischem jeziku - sto po meni nije fer..
Bilo bi lijepo, da bi se javio netko tko mozda ima iskustva sa Masterom na WU. Ili se mozda namjerava upisat!:) Molim Vas pomozite, dankeeeee:flert:

Hallo leute! :)
Trenutno sam 4. godina gimnazije, i htela bih da upisem fakultet u Becu, pa me interesuje da li je moguce upisati tamo nemacki jezik i knjizevnost?!
Imam polozen B1 nivo po Geteovim standardima, ali shvatam da mi treba B2, no to mi nije problem, vec me samo interesuje da li je moguce studirati nemacki jezik tamo, ako ste srani drzavljanin?

Hallo leute! :)
Trenutno sam 4. godina gimnazije, i htela bih da upisem fakultet u Becu, pa me interesuje da li je moguce upisati tamo nemacki jezik i knjizevnost?!
Imam polozen B1 nivo po Geteovim standardima, ali shvatam da mi treba B2, no to mi nije problem, vec me samo interesuje da li je moguce studirati nemacki jezik tamo, ako ste srani drzavljanin?
Pa naravno da možeš studirati šta ti padne na pamet :D.
Pozdrav :)
Zanimaju me studije telekomunikacija, da li neko zna na kom Fakultetu u Becu je upis?
Puno hvala.

Evo sad gledam stranicu Tehničkog Univerziteta i koliko ja vidim nemaju osnovni studiji telekomunikacija. Možda ja ne vidim dobro, evo link, pa proveri http://www.tuwien.ac.at/about_us/faculties_institutes/EN/ .
Kada ukucaš u google "tu wien telekommunikation" izbaci master program na TU.

cao svima.. ja zivim u Srbiji i trenutno sam 4 godina srednje skole, zeleo bi da upisem pravo i da studiram u Becu, za sada znam da treba ovde da polazem prijemni na fakultetu i da ga upisem i onda papir sa ovog fakulteta na kojem je naglaseno da imam pravo da nastavm studije posaljem u bec na nemackom jeziku i cekam nekih 2 meseca da mi jave da li sam primljen.. zanima me da li se placa skolarina ili je jos onih 16e po semestru i koliko imam vremena da zavrsim kurs nemackog?
i jos nesto nacuo sam a je gotovo nemoguce zavrsiti pravo u becu DA LI JE TO ISTINA ???

hvala u napred... :)

cao svima.. ja zivim u Srbiji i trenutno sam 4 godina srednje skole, zeleo bi da upisem pravo i da studiram u Becu, za sada znam da treba ovde da polazem prijemni na fakultetu i da ga upisem i onda papir sa ovog fakulteta na kojem je naglaseno da imam pravo da nastavm studije posaljem u bec na nemackom jeziku i cekam nekih 2 meseca da mi jave da li sam primljen.. zanima me da li se placa skolarina ili je jos onih 16e po semestru i koliko imam vremena da zavrsim kurs nemackog?
i jos nesto nacuo sam a je gotovo nemoguce zavrsiti pravo u becu DA LI JE TO ISTINA ???

hvala u napred... :)

Za sada je još uvek 16.50€ po semestru na glavnom univerzitetu. Imaš 4 semestra vremena, tj. 2 godine da završiš nemački, mada ja ne znam nikoga ko je učio toliko dugo. Obično je prosek 2 semestra.

Što se težine prava tiče, ništa nije nemoguće, ali je izuzetno, izuzetno teško. Mislim da se, uz medicinu, pravo u proseku najduže studira u Beču. Znam ljude koji studiraju, i mnogi mi se žale da ide veoma sporo.
Ne bih ovim da te uplašim, već da ti kažem šta da očekuješ.

Nije bitan nivo u tom smislu. Da li imas zavrsen A1 ili C1, sto se njih tice bitno je samo da polozis EPD test koji oni priznaju. A taj test se polaze na VWU institutu na kom mogu i da se pohadjaju semestralni kursevi. Kursevi su bas intezivini, 5 casova dnevno, i nisu skupi, jer polovinu placa drzava ili grad, ne secam se. 412 je jedan semestar, ali moras se prijaviti na vreme jer svi pokusavaju da se upisu na taj kurs. Ja sam licno dosao sat vremena posle pocetka upisa i dobio termin za sutra dan, pa vi vidite kolika je konkurencija :) ono sto je jos bitno jeste da moze da se krene sa kursom/studijama u oktobru ili u martu, pa ko voli nek izvoli. Inace ja sada ucim jezik na VWU, a upisan sam na TU, pa koga interesuje nesto... izvolite :)

To za nivo mi je jasno, da nije potreban konkretno polozen test na Geteovom institutu, ali me zanima da li je moguce samo uporediti tezinu tog EPD testa sa nekim od ovih na Geteovom institutu A1-C1...?

Back