Studiranje u Beču

Pa pre svega zelim svima sve najbolje u novoj godini :) .E a sad da predjem na stvar; ja sam 4. godina Medicinskog fakulteta u Beogradu i vec duze vreme razmisljam o prebacivanju u Grac (ili Bec). Zanimaju me iskustva onih koji su to vec odradili, vezana za prijemni i priznavanje ispita. Ukoliko takvih nema, svaka informacija na ovu temu je i vise nego dobrodosla :)
Hvala unapred :)

1) da li je moguce prebaciti neke od polozenih ispuita, mislim na iste predmete iste godine?
Zavisi šta studiraš. Primera radi - tehničke nauke priznaju sve živo, pravo tako-tako, medicina nikako.
2) da li postoje bilo kakve beneficije za studente sa balkana, srbije, vojvodine.posto sam cuo da je pre studiranje bilo besplatno za studente iz ovih podrucja...?
Ukoliko ćeš da studiraš na glavnom univerzitetu (Uni Wien) onda ne plaćaš školarinu (još uvek). To su sve beneficije koje možeš da dobiješ.
3) mislim da sam na ovo pitanje vec procitao odgovor negde ali...zna li se koji nivo nemackog se polaze da bi postao redovan student?
Mislim da je B2.

Zdravo svima...Ja zavrsavam gimnaziju i srednju muzicku skolu u Republici Srpskoj i hteo bih da upisem neki fakultet u Becu...Ako moze neko da mi predlozi neki dobar fakultet sa kojim cu kasnije naci posao ? Ucim vec 4 godine nemacki jezik i znam nesto osnovno, nista preterano...:) Ali smatram da se to moze dobro pripremiti za ispit koji se polaze tamo pre prijemnog...Da li je bolja solucija upisati neki fakultet u Srbiji pa se posle prebaciti u Bec, ili pokusati direktno u Bec ?? Pozz i hvala...
Mrzim ta pitanja o profitabilnosti određene profesije, ali očigledan odgovor na tvoje pitanje su tehničke nauke: građevina, elektro-tehnika, mašinstvo, informatika.

Što se drugog tiče, da si malo prelistao video bi da je jedini način da studiraš u Beču taj da se prvo upišeš na fakultet u svojoj zemlji. Ne moraš ići u Srbiju. Ja sam faks upisao na Palama.
Pa pre svega zelim svima sve najbolje u novoj godini :) .E a sad da predjem na stvar; ja sam 4. godina Medicinskog fakulteta u Beogradu i vec duze vreme razmisljam o prebacivanju u Grac (ili Bec). Zanimaju me iskustva onih koji su to vec odradili, vezana za prijemni i priznavanje ispita. Ukoliko takvih nema, svaka informacija na ovu temu je i vise nego dobrodosla :)
Hvala unapred :)

Baš sam sinoć razgovarao sa devojkom koja je studirala medicinu u Sarajevu dve godine i onda se prebacila u Beč. Ništa joj nisu priznali i sve je morala ispočetka. Stoga ti je moj savet da završiš faks dole i da onda eventualno razmišlkjaš o post-diplomskom.

Zdravo,ja sam cetvrti razred sredje skole u BiH.Hocu da studiram medicinu u Becu.
]Da li neko zna koliko kosta skolarina za medicinu?
Zbunjuju me ove cifre od 16 i 750 eura.:udriglavu:
Kakve su sanse za dobijanje stipendije(ODaustrijske vlade)
Kakva je tacno procedura za ucenje jezika i koliko kosta kurs?
Da li se prvo trebam upisati ovede na fax posto se tamo ne priznaje nasa matura?
Mogu li da ostvarim pravo stipendiju u godini kada se uci jezik(odlican sam ucenik ako to nesto zanaci)?
Koliko je otprilike potrebno izdvojiti za novca za jedan mjesec(stan,hrana fax i ostalo...)?
Unaprijed hvala na odgovorima:)

Zaista nisam imala kad da procitam sve sto me zanima na forumu,ali ako je neko dobre volje neka mi pomogne i objasni,zelim da upisem ekonomski ili uciteljski fakultet,mada mogu i neki drugi,zelim da studiram u Becu, pa me interesuje da li postoji prebacivanje i kakva je procedura,ja mislim da moram prvo da upise u Srbiji pa da se prebacim,ali bih zamolila koje sa iskustvom da mi objasni,pre nego sto upisem fax.
Hvala u napred z:)

Zdravo svima :)
Moje pitanje je upuceno svima koji su na skolovanju u Austriji ili Njemackoj, pogotovo ako neko studira prirodne nauke, konkretno matematiku ili fiziku (posto vidim da je to ovde rijetkost).
Ja sam trenutno 3. razred srednje skole u RS, i evidentno je da imam sklonosti ka mateetici i fizici, i to je otprilike nesto cime bih htjela da se bavim. Zanima me na koji nacin i kakvi su uopste uslovi studiranja ovako necega u inoastranstvu. I naravno, koliko je tesko savladati jezik i pratiti predavanja s obzirom da je moje poznavanje njemackog na nekom osnovnom nivou. Hvala :

Zdravo svima :)
Moje pitanje je upuceno svima koji su na skolovanju u Austriji ili Njemackoj, pogotovo ako neko studira prirodne nauke, konkretno matematiku ili fiziku (posto vidim da je to ovde rijetkost).
Ja sam trenutno 3. razred srednje skole u RS, i evidentno je da imam sklonosti ka mateetici i fizici, i to je otprilike nesto cime bih htjela da se bavim. Zanima me na koji nacin i kakvi su uopste uslovi studiranja ovako necega u inoastranstvu. I naravno, koliko je tesko savladati jezik i pratiti predavanja s obzirom da je moje poznavanje njemackog na nekom osnovnom nivou. Hvala :

Prelistaj temu, ovde ćeš naći dosta informacija. To će ti dati osnovnu predstavu šta se i kako radi. Onda pitaj šta ti nije jasno :D

Za prirodne nauke je jezik manje komplikovan nego za društvene. Ukoliko imaš bilo kakve osnove (pretpostavljam da učiš u školi), to će ti veoma pomoći. Uz malo sreće mogla bi savladati jezik za jedan semestar i početi studirati.
Ako ćeš savet, onda ti je bolje da studiraš neku tehničku nauku. Toga uvek treba, a na Tehničkom Univerzitetu imaš ogroman broj naših studenata i lako se prilagoditi.

vidim da su ovo sve stare poruke.... ja sam trebala jos prosle godine da odem,al nznm sta mi bi da ne odem(znam u stvari-uplasila sam se,al pssstttt),zato pokusavam ove da odem,znaci u oktobru,kad tamo pocinje semestar i da tamo nastavim,ili pocnem ispocetka kako god budem morala....inace prva sam godina arhitekture u novom sadu..cetiri grada su mi jos u igri a to su minhen,augsbur,bec i grac.....jezik me po malo nervira,al mi ne pretstavlja problem,iako sam trenutno na nivou deteta od 10 god..... uglavnom da vise ne duzim,jer sam sada nacisto sa sobom da bi isla,ulogovala sam se ovde samo kako bih cula utiske i preporuke i ...sta god....svaka rec ce mi znaciti,tako da radujem se bilo cijoj poruci i UNAPRED HVALA! :)

vidim da su ovo sve stare poruke.... ja sam trebala jos prosle godine da odem,al nznm sta mi bi da ne odem(znam u stvari-uplasila sam se,al pssstttt),zato pokusavam ove da odem,znaci u oktobru,kad tamo pocinje semestar i da tamo nastavim,ili pocnem ispocetka kako god budem morala....inace prva sam godina arhitekture u novom sadu..cetiri grada su mi jos u igri a to su minhen,augsbur,bec i grac.....jezik me po malo nervira,al mi ne pretstavlja problem,iako sam trenutno na nivou deteta od 10 god..... uglavnom da vise ne duzim,jer sam sada nacisto sa sobom da bi isla,ulogovala sam se ovde samo kako bih cula utiske i preporuke i ...sta god....svaka rec ce mi znaciti,tako da radujem se bilo cijoj poruci i UNAPRED HVALA! :)

Pa tema dosta dugo traje, pa ima starijih poruka, ali svejedno, informacije su validne. Pomoćiće ti verovatno većina stvari koje pročitaš ovde.

U Beču imaš arhitekturu na Tehničkom univerzitetu i Univerzitetu za primenjenu umetnost (Angewandte). Ja znam dosta ljudi koji studiraju na prvom i znam da se uništavaju od posla kad naiđu rokovi za predavanje projekata, ali niko se ne žali :D. Mislim da Beč kao kombinacija starog (odlično je očuvan, jer nikad nije uništavan) i modernog pruža finu inspiraciju studentu arhitekture.

Ako ti je jezik na nivou 10-godišnjaka onda si super. Znači u suštini da ti treba samo da ispoliraš gramatiku i da prisvojiš stručnu terminologiju (pomalo bolan proces, ali ga svi prolazimo).

I da, bitna stvar, ne moraš čekati oktobar da bi se upisala. Možeš se upisati i u idući semestar, taman da do oktobra završiš sa jezikom.
http://www.tuwien.ac.at/dle/studienabteilung/aufnahmeverfahren/

I shvatam tvoj strah, ali ne daj da ti on odlučuje tako bitne odluke u životu. Ja sam došao u Beč sam i nisam nikoga znao, pa sam se odlično snašao i sada znam da bih se kajao da sam ostao kući.

Ukoliko ti treba pomoć, imaš moju Skype adresu u profilu i stojim ti na raspolaganju. Dosta ljudi mi se javilo tako, neki su i došli ovde i studiraju :D

Mitternachtsträumer-u stvarno svaka ti cast sto svima hoces da odgovoris i sto dajes skroz dobre informacije i sto brzo odgovaras i jos sto hoces da izadjes u susret da se dodatno raspitas ako treba... :))) hvala ti u ime kolektiva :D :D :D i samo jos jedno pitanje - npr ako planiram da se upisem tamo u iduci semestar (u februarski) do kada i gde bih morao da predam dokumentaciju? kako ide sve to oko prebacivanja? (ovo su zapravo tri pitanja, al' nema veze xD )

Iako ovdje ima dooosta korisnih stvari zanima me još nešto.. :)
Jos idem u srednju skolu (ekonomsku) ali imam jaako ozbiljne namjere da studiram ekonomiju u becu.. Sve oko troskova stanovanja i toga sam se informisao..
Zanima me da li je priznatiji WU od haupt-uni u becu kada je u pitanju ekonomija i pretpostavljam da je veci izbor smjerova na WU nego na haupt-uni kad je u pitanju ekonomija..
Svakako Hvala :D

Zdravo svima! Pročitala sam mnogo korisnih informacija na ovom forumu, ali ništa nisam pronašla konkretno za studiranje npr. srpskog jezika i književnosti u Beču. Mene najviše zanimaju doktorske studije (na odsjeku za slavistiku) i koja je procedura za konkurisanje. Da li je i za to potrebno polaganje testa iz njemačkog jezika? Ako iko nešto zna o ovome, neka piše. Pozdrav!

Pozdrav studentima u Austriji!
Naime,moja cerka je treca godina srednje umetnicke u Bgu,tako da ima jos godinu dana da pohadja kurs nemackog,te da ode koliko toliko spremna.Inace zelja joj je da upise ili graficki dizajn ili enterijer!Da li neko studira upravo ovo,kako se upisti,kolika je skolarina?Ne terajte me da citam sve unazad,molim vas!Da li imate neku preporuku i savet za upis?

Mitternachtsträumer-u stvarno svaka ti cast sto svima hoces da odgovoris i sto dajes skroz dobre informacije i sto brzo odgovaras i jos sto hoces da izadjes u susret da se dodatno raspitas ako treba... :))) hvala ti u ime kolektiva :D :D :D i samo jos jedno pitanje - npr ako planiram da se upisem tamo u iduci semestar (u februarski) do kada i gde bih morao da predam dokumentaciju? kako ide sve to oko prebacivanja? (ovo su zapravo tri pitanja, al' nema veze xD )
Nema na čemu, nije ovo nikakav napor, niti mi oduzima puno vremena.
Na ovom linki ćeš naći većinu osnovnih stvari koje te zanimaju. Na engleskom je.
http://studieren.univie.ac.at/index.php?id=364
Iako ovdje ima dooosta korisnih stvari zanima me još nešto.. :)
Jos idem u srednju skolu (ekonomsku) ali imam jaako ozbiljne namjere da studiram ekonomiju u becu.. Sve oko troskova stanovanja i toga sam se informisao..
Zanima me da li je priznatiji WU od haupt-uni u becu kada je u pitanju ekonomija i pretpostavljam da je veci izbor smjerova na WU nego na haupt-uni kad je u pitanju ekonomija..
Svakako Hvala :D
Ekonomija na WU je imenom svakako prestižnija od ekonomije na Uni Wien.
Zdravo svima! Pročitala sam mnogo korisnih informacija na ovom forumu, ali ništa nisam pronašla konkretno za studiranje npr. srpskog jezika i književnosti u Beču. Mene najviše zanimaju doktorske studije (na odsjeku za slavistiku) i koja je procedura za konkurisanje. Da li je i za to potrebno polaganje testa iz njemačkog jezika? Ako iko nešto zna o ovome, neka piše. Pozdrav!

Za doktorske studije ne znam proceduru, ali mislim da je poznavanje nemačkog svejedno obavezno. Ovde se izučava BKS jezik.

Hvala Mitternachtsträumer!
Ako je prestižnija, logično je da je i teža ali, da li je to neka ogromna razlika?
Moja sestra studira ekonomiju na Uni Wien i uči kao nenormalna. Teška su oba. Na WU predavanja nisu obavezna, dok na ovom jesu. Stoga ljudi koji nemaju razvijene radne navike radije uzimaju Uni Wien, da bi ih obaveza terala da rade.
Konkretna pitanja:
-Fax se u Becu moze samo upisati ako si student naseg fakulteta ili se moze direktno tamo upisati?
-Da li su potrebni tih 5000evra kao finansijski garant na racunu?

Samo ako si upisana kao redovan student na nekom od priznatih fakulteta u Srbiji. Ne može direktno ovde.

Tih 5 hiljada evra su potrebni prvi put. Kasnije svake godine kad produžavaš vizu treba da prikažeš nekih 3600 na računu, do 25. godine nakon čega je 6000. Međutim, ono što ti zapravo treba je izvod iz banke. Stoga je moguće te pare posuditi, uzeti izvod iz banke za vizu i onda pare vratiti. To je uobičajena praksa ovde, jer malo ko ima tolike pare da mu sede na računu tek tako.

Back