Studiranje u Beču

pozdrav
zavrsila sam opstu gimnaziju u beogradu. imam 19 godina i nisam upisala nista jos uvek. volela bih da studiram japanski u becu, videla sam na sajtu univerziteta da imaju japanski tamo. problem je sto ovde na filoloskom ne postoji taj smer, ukinut je. da li iko ima ideju sta bi bilo pametno da uradim? da li da ovde upisem npr engleski na filoloskom pa da se tako prebacim tamo ili nemacki... vidim da nije moguce upisati random fakultet i onda se prebaciti na nesto sto te interesuje, ali sta ako toga nema ovde? :S
sto se tice nemackog, ne znam jezik, ali sam mislila da upisem preko geteovog instituta i da ovde dodjem do diplome pre nego sto se prebacim tamo. :)
hvala :)

pozdrav
zavrsila sam opstu gimnaziju u beogradu. imam 19 godina i nisam upisala nista jos uvek. volela bih da studiram japanski u becu, videla sam na sajtu univerziteta da imaju japanski tamo. problem je sto ovde na filoloskom ne postoji taj smer, ukinut je. da li iko ima ideju sta bi bilo pametno da uradim? da li da ovde upisem npr engleski na filoloskom pa da se tako prebacim tamo ili nemacki... vidim da nije moguce upisati random fakultet i onda se prebaciti na nesto sto te interesuje, ali sta ako toga nema ovde? :S
sto se tice nemackog, ne znam jezik, ali sam mislila da upisem preko geteovog instituta i da ovde dodjem do diplome pre nego sto se prebacim tamo. :)
hvala :)

Zanimljiva situacija.
Ne znam kakva je procedura kada nema faks koji želiš da upišeš. Naravno nigde drugo u Srbiji takođe nema šanse da postoji japanski, jel da?

Ne znam kako ide procedura, ali probaću se raspitati.

Što se jezika tiče Gete je odličan institut i mislim da bi trebali priznavati diplomu. A ako je i ne priznaju, lako je položiti ispit kada znaš z:lol:

hvala!! :) zapravo mislim da bi bilo najlakse da se prebacim sa engleskog ovde na engleski u becu pa da tamo onda predjem na japanski, jer znam da ovde moze sa smera na smer lako da se prebacuje jednom kad upises ako ima mesta jer je prijemni isti...

hvala!! :) zapravo mislim da bi bilo najlakse da se prebacim sa engleskog ovde na engleski u becu pa da tamo onda predjem na japanski, jer znam da ovde moze sa smera na smer lako da se prebacuje jednom kad upises ako ima mesta jer je prijemni isti...

Ja bih ti predložio da odvojiš pola sata i napišeš jedan mejl studentskoj službi ovde na univerzitetu. Objasni im čitavu situaciju i pitaj ih šta da radiš.

Ovde su ti kontakti.
http://studieren.univie.ac.at/index.php?id=417

Imaš različite adrese za različite jezike. Ako im budeš pisala na engleskom obavezno izaberi odgovarajuću adresu.

Ako to uradiš, javni ovde ili ako ti treba pomoć, ostavi e-mail adresu, MSN ili Skype kontakt, pa ću te kontaktirati.

Ako bih zavrsila prvu godinu ekonomije u Srbiji, kako bih mogla da se prebacim tamo na studije...jel komplikovano...i koliko bih placala skolarinu...
Proces prebacivanja je isti bez obzira koliko si odmakla sa studijama. Pošalješ potrebna dokumenta i čekaš odgovor.

Priznavanje položenih predmeta je drugi proces koji je dosta interaktivniji od upisa. Tu imaš posla sa nadležnim profesorima koji odlučuju da li da ti priznaju ispite ili ne.
Uglavnom priznaju dosta toga, a profesori su inače vrlo kooperativni kad dođe do toga i maksimalno izlaze u susret.
E sada, čuo sam primere u kojima se godine paušalno priznavaju, a čuo sam neke slučajeve kada se priznaje ispit za ispit. Uglavnom, mislim da moraš imati preveden plan i program predmeta, da bi profesor mogao da vidi kakav si predmet položila, pa da odluči da li je to vredno priznavanja (nisam čuo da su profesori odbijali da priznaju predmete ukoliko ima bilo kakve sličnosti). Prevod tog plana i programa nije baš jeftin proces, a dodatno stvar može da otežava organizovanost tvog fakulteta dole, jer sam čuo da se studentske službe zabezeknu kada im tražiš najobičniji plan i program.

Školarina ti zavisi ot toga gde bi studirala. Ekonomija na glavnom univerzitetu (Uni Wien odnosno Haupt Uni) se ne plaća. Sa druge strane ekonomija na Ekonomskom Univerzitetu (WU) se plaća oko 375 evra po semestru.

Cao, hteo bih da studiram u Austriji (Bec, Grac...), internacionalni biznis ili Ekonomiju, pa me interesuje sta sve treba da bi se upisalo, koji ispiti treba da se polazu, koliko kosta godina ili semestar, da li postoje mogucnosti za dobijanje stipendije, i da li moze da se studira na engleskom ili moze samo na nemackom? odgovore mi mozete poslati i na e-mail: teavuk@gmail.com
unapred hvala na odgovoru....

Jel ima nekog da studira istoriju umetnosti u Beču?
Ja ne znam nikoga.
Što, da li si zainteresovan?
Cao, hteo bih da studiram u Austriji (Bec, Grac...), internacionalni biznis ili Ekonomiju, pa me interesuje sta sve treba da bi se upisalo, koji ispiti treba da se polazu, koliko kosta godina ili semestar, da li postoje mogucnosti za dobijanje stipendije, i da li moze da se studira na engleskom ili moze samo na nemackom? odgovore mi mozete poslati i na e-mail: teavuk@gmail.com
unapred hvala na odgovoru....

Učini mi uslugu, molim te. Prelistaj ovih par stranica i na neka od pitanja ćeš dobiti odgovor. Onda formuliši konkretna pitanja koja te zanimaju.
Da se ne ponavljam na temi sto puta ;)

Trenutno sam 4. godina na Fakultetu organizacionih nauka, smer ISiT...Drugarica i ja planiramo da idemo na master u Bec. Cula sam da tamo ima 5 Univerziteta. Zanima me koja je procedura za upisivanje mastera tamo, koliko ranije treba da predamo dokumenta ako hocemo da pocnemo master studije u zimskom semestru, koji nam je nivo nemackog potreban...i ako imate jos neki koristan savet bicu veoma zahvalna :)

pozdrav,
cetvrta sam godina ekonomije na privatnom fakultetu i planiram da pocetkom 2011. upisem master studije u Becu ili Gracu. Cula sam da je potrebno sa ostalim dokumentima koji se salju potrebno poslati i potvrdu o upisu na master u zemlji iz koje dolazis pa me zanima zna li iko ista o tome? Ako neko ima jos koju korisnu informaciju neka slobodno posalje na mail tanja_sorajic@live.com
hvala :-)

cao ljudi.

zanima me da li iko studira internationalni betriebswirtschaft na uni wien???zanima me je li teško zbog 3 godine jer je na engleskom i jesu li teški predmeti na engleskom???
mislim se još između običnog betriebswirtschaft-a i internacionalnog?!

hvala puno unaprijed pozz

Cao, ljudi! Kako ste mi?:)))
Treba mi mala pomoc: studiram nemacki na austrijskom institutu u Beogradu...moja koleginica i ja se dogovaramo da bi na leto (sredinom jula) doputovali u Bec na 10 dana, da malo vezbamo konverzaciju na nemackom. Zanima me da li postoji mogucnost smestaja u studentskom domu i koliko se krece prenociste. Cuo sam da moze i da je 10e....mada bih ipak voleo da porazgovaram sa nekim ko zivi tamo. Zamolio bih da mi odgovorite na mail, posto ne znam da li cu biti cesto ovde. UNAPRED HVALA!
moj mail: noname986@yahoo.com

Pozdrav,

Pošto ću uskoro steći diplomu bachelor stepena u Srbiji, interesuje me da li postoji mogućnost za Master studije u Beču ? Pošto studiram tehničke nauke, interesuje me program koji se bavi telekomunikacijama. Ja sam pronašao nešto na internetu o tom kursu na stranici

http://www.technikum-wien.at/en/stu...telecommunications_and_internet_technologies/

Ono što me interesuje, a to je jezik na kome se slušaju predavanja i daju ispiti. Koliko vidim ovde se pominje engleski ili nemački. Međutim, nigde nisam uspeo naći informaciju da li se to odnosi na to da se deo ispita sluša na jednom, a deo na drugom ili pak postoje studijski programi na kojima se svi predmeti slušaju na engleskom?

Mene pre svega interesuju studije na engleskom :)

Izvinite što me dugo čekate, imao sam mnogih obaveza, pa nisam stigao ništa da istražim.

Trenutno sam 4. godina na Fakultetu organizacionih nauka, smer ISiT...Drugarica i ja planiramo da idemo na master u Bec. Cula sam da tamo ima 5 Univerziteta. Zanima me koja je procedura za upisivanje mastera tamo, koliko ranije treba da predamo dokumenta ako hocemo da pocnemo master studije u zimskom semestru, koji nam je nivo nemackog potreban...i ako imate jos neki koristan savet bicu veoma zahvalna :)
Šta je ISiT? Informacioni sistemi i tehnologije? :)

Izvini, nisam upoznat sa terminologijom. Pretpostavljam da se to što tražiš nalazi na Tehničkom univerzitetu, pa bi mi trebao tačan naziv, da bih mogao da nađem ekvivalent i da ti nađem neki link na kojem bi se mogla bolje inforisati.
Nekako je sajt od TU konfuzan ako ne znaš tačno šta tražiš.
pozdrav,
cetvrta sam godina ekonomije na privatnom fakultetu i planiram da pocetkom 2011. upisem master studije u Becu ili Gracu. Cula sam da je potrebno sa ostalim dokumentima koji se salju potrebno poslati i potvrdu o upisu na master u zemlji iz koje dolazis pa me zanima zna li iko ista o tome? Ako neko ima jos koju korisnu informaciju neka slobodno posalje na mail tanja_sorajic@live.com
hvala :-)
Univerzitet u Beču (Glavni Univerzitet - Haupt Uni)

O prijavi na master studije za strane studente

Ekonomski Univerzitet (WU)
Ponuda master programa

O prijavi na master programe za strane studente

Ja zelim da upishem neki fakultet u Bechu, ali nemam nikakwe informacije... Zanima me da li se fakultet placa i da li mora na nemachkom da se studira i shta je swe potrebno za upis....
Molim te, prelistaj temu, pa onda pitaj dalje :).

Faks se ne plaća samo na glavnom Uniju.
Uglavnom su na nemačkom predavanja, ali zavisi šta ćeš da studiraš.

cao ljudi.

zanima me da li iko studira internationalni betriebswirtschaft na uni wien???zanima me je li teško zbog 3 godine jer je na engleskom i jesu li teški predmeti na engleskom???
mislim se još između običnog betriebswirtschaft-a i internacionalnog?!

hvala puno unaprijed pozz
Moja sestra studira obični Betriebswirtschaft na Uni Wien. Mnogo uči, ali dobija i dobre ocene. I to je sve što treba da znaš o bilo kom faksu, dok god učiš, nemaš problem.

Ako ti engleski nije problem, ne bi trebali ni da ti budu problem predmet na engleskom. Ja sam imao nekoliko predmeta na engleskom i uvek je uživanje :).

Pozdrav,

Pošto ću uskoro steći diplomu bachelor stepena u Srbiji, interesuje me da li postoji mogućnost za Master studije u Beču ? Pošto studiram tehničke nauke, interesuje me program koji se bavi telekomunikacijama. Ja sam pronašao nešto na internetu o tom kursu na stranici

http://www.technikum-wien.at/en/stu...telecommunications_and_internet_technologies/

Ono što me interesuje, a to je jezik na kome se slušaju predavanja i daju ispiti. Koliko vidim ovde se pominje engleski ili nemački. Međutim, nigde nisam uspeo naći informaciju da li se to odnosi na to da se deo ispita sluša na jednom, a deo na drugom ili pak postoje studijski programi na kojima se svi predmeti slušaju na engleskom?

Mene pre svega interesuju studije na engleskom :)

Iskreno, za to što si našao nikad nisam čuo, niti znam nekoga ko tamo studira.

Znam da je što se tiče tehničkih nauka TU (Tehnički Univerzitet) dominantan. Tamo studira dosta mojih drugova.
Ima tvoj odsek, ali se predavanja slušaju na nemačkom.
http://www.tuwien.ac.at/lehre/masterstudien/elektrotechnik/#c5159

No, ne daj da te to obeshrabri. Nauči jezik i kreni sa faksom. Za tehničke nauke jezik nije toliki problem.

Iskreno, za to što si našao nikad nisam čuo, niti znam nekoga ko tamo studira.

Ma na to sam slučajno naleteo :mrgreen:

Znam da je što se tiče tehničkih nauka TU (Tehnički Univerzitet) dominantan. Tamo studira dosta mojih drugova.
Ima tvoj odsek, ali se predavanja slušaju na nemačkom.
http://www.tuwien.ac.at/lehre/masterstudien/elektrotechnik/#c5159

No, ne daj da te to obeshrabri. Nauči jezik i kreni sa faksom. Za tehničke nauke jezik nije toliki problem.

Nekako me to brine što je na nemačkom :think:

Nekako me to brine što je na nemačkom :think:

Sedneš, uzmeš udžbenik, naučiš i kreneš.

Nisam ja ni prvi ni poslednji koji je to uradio, a nećeš ni ti biti.

Nije ni blizu strašno koliko se čini. Malo u početku dok se ne navikneš nervira, ali kasnije bude bolje.

A nisi ni svestan koliko prednosti dobijaš em što studiraš na jednoj veoma dobroj ustanovi, em što si naučio jezik.

Yebote, da mi Austrijanci plaćau da ih ovako hvalim ne bih bolje radio :hahaha:

Moja sestra studira obični Betriebswirtschaft na Uni Wien. Mnogo uči, ali dobija i dobre ocene. I to je sve što treba da znaš o bilo kom faksu, dok god učiš, nemaš problem.

Ako ti engleski nije problem, ne bi trebali ni da ti budu problem predmet na engleskom. Ja sam imao nekoliko predmeta na engleskom i uvek je uživanje :).

Aha ma normalno ko uči nema ni problema :worth::p. A kako mislis "problem" je li misliš kao problem sa trenutačnim znanjem engleskog ili misliš je li mi problem ono da učim engleski???:D

hvala

Pozdrav svima,

Zanima me kakva je procedura prebacivanja na TU ,odnosno da li je neko vec to uradio ovde?

(*opsirnije*)
Upisao sam ove godine PMF U Novom Sadu smer informacione tehnologije , pa me zanima da li je neko imao iskustva sa prebacivanjem na TU ( Informatik/Software & Information Engineering ) ? Da li priznaju sve(vecinu) predmete posto je program studija poprilicno slican? I kakva je procedura prebacivanja ?

Unapred zahvalan :)))

Back