Studiranje u Beču

Pozdrav svima,

Zanima me kakva je procedura prebacivanja na TU ,odnosno da li je neko vec to uradio ovde?

(*opsirnije*)
Upisao sam ove godine PMF U Novom Sadu smer informacione tehnologije , pa me zanima da li je neko imao iskustva sa prebacivanjem na TU ( Informatik/Software & Information Engineering ) ? Da li priznaju sve(vecinu) predmete posto je program studija poprilicno slican? I kakva je procedura prebacivanja ?

Unapred zahvalan :)))

Par mojih drugova studira baš informatiku. Prebacivanje je kao i svuda, imaš spisak dokumenata koje treba prevedeš i da pošalješ na TU sa formularom za upisivanje.
Ne mogu sad iz glave da ih nabrojim sve, ali nije puno dokumenata. Pregledaj ovu temu i naćićeš verovatno o kojim se dokumentima radi.

Što se priznavanja tiče mislim da nije problem. Profesori izlaze maksimalno u susret i priznaće ti sve što mogu, posebno ako su predmeti isti. Postoji procedura i za to i uglavnom o tome komuniciraš sa zaduženim profesorima.

Hvala na brzom odgovoru!
Ako moze jos jedno pitanje :) :
Sto se tice polaganja nemackog jezika, da li mora da se polaze iako sam sve 4 godine u gimnaziji imao nemacki jezik, posto imam nepotvrdjenu informaciju da u tom slucaju nije potrebno polaganje ?

Hvala na brzom odgovoru!
Sto se tice polaganja nemackog jezika, da li mora da se polaze iako sam sve 4 godine u gimnaziji imao nemacki jezik, posto imam nepotvrdjenu informaciju da u tom slucaju nije potrebno polaganje ?

Mora se polagati. Mislim da priznaju diplome samo sa uglednih instituta kao što je Gete Institut u Srbiji.

Pa znaš li nemački? Ako znaš, onda ti, uz malo ponavljanja, ne bi bio problem položiti ispit.

Cao! Zavrsila sam ekonomiju u Nisu,i upisala bi master studije u Becu,pa me interesuje jel mogu direktno da upisem master,bez nostrifikacije ove diplome,tj. bez polaganja diferencijalnih ispita,znaci direktno master :-) Jel zna neko koliko otprilike ima ispita, i kakva je tezina istih,nacin polaganja? Bila bih vam veoma zahvalna za bilo kakvu informaciju vezanu za studiranje ekonomije u Becu :-) Unapred hvala!

Hvala na brzom odgovoru!

ja mislim da se ne mora polagati, u slucaju da si ucio u srednjoj skoli. bar je tako na ekonomiji. ( WU je u pitanju ) ali u svakom slucaju ti je potrebna dobra konverzacija na nemackom pri upisu ;)

Cao! Zavrsila sam ekonomiju u Nisu,i upisala bi master studije u Becu,pa me interesuje jel mogu direktno da upisem master,bez nostrifikacije ove diplome,tj. bez polaganja diferencijalnih ispita,znaci direktno master :-) Jel zna neko koliko otprilike ima ispita, i kakva je tezina istih,nacin polaganja? Bila bih vam veoma zahvalna za bilo kakvu informaciju vezanu za studiranje ekonomije u Becu :-) Unapred hvala!

hmm. . . mislim da se mora raditi razlika u predmetima, ali nije to sigurno. pogledaj na http://www.wu.ac.at/ imas opciju za engleski :)

Cao...

Zanima me još jedna stvar koliko min. ETCS-ova ili SSt-ova treba "očistiti" za akademsku godinu Ekonomskog Fakulteta za produženje vize???

Hvala puno...pozz

nadam se da sam razumela pitanje :) treba ti 8 Semester Stunden, ETCS ne gledaju :)
znam par drugova i drugarica, koji nisu imali zadovoljavajuci broj SS, pa su ipak dobili vizu uz napomenu

Izvinite jel mogu ja da se ubacim..chula sam da je stomatologija u sklopu medicinskog u Becu!Ja idem 1.god u Bg-u ali bih se prebacila u Bech ali ne znam nemacki,jel postoji ikakva mogucnost studiranja na engleskom ili koliko je potrebno znanje iz nemackog?Jel znate nekog ko studira tamo stomatologiju da stupim sa njim u kontakt?:-)

Izvinite jel mogu ja da se ubacim..chula sam da je stomatologija u sklopu medicinskog u Becu!Ja idem 1.god u Bg-u ali bih se prebacila u Bech ali ne znam nemacki,jel postoji ikakva mogucnost studiranja na engleskom ili koliko je potrebno znanje iz nemackog?Jel znate nekog ko studira tamo stomatologiju da stupim sa njim u kontakt?:-)

moras nauciti nemacki! da, jeste u sklopu medicinskog fakulteta, ali bez obzira na tih godinu dana u bg-u, moras ipak polagati prijemni ispit :( prve dve godine su iste kao i na opstom, pa se onda razdvajaju. ne znam koliko bi ti bilo pametno da dolazis, izbgubices godinu dana na jezik samo :( i najveci problem na medicini je sto oko ne polozis tzv SIP gubis celu godinu raspitaj se dobro, pogledaj na stranici :) http://www.meduniwien.ac.at/homepage/homepage/en/

Hvala ti :)..a jel znas mozda za prebacivanje ispita da li je moguce kada bih ostala u Bg-u i drugu god i ucila jezik pa onda otisla za bec?Jel znas nekog da je to pokusavao?:-*

verovatno bi ti priznali neki deo, ali ipak bolje ista nego nista. :D a to sa jezikom i studiranjem je super kombinacija. ne znam bas nikog sa medicine ko je tako uradio, sve koje znam sa medicine su odmah poceli u becu da studiraju. znam za ostale fakultete, i njima su priznavali polovinu ispita, tako da bi verovatno i tebi. sve u svemu, srecno sa ucenjem nemackog :)) i drzim ti palceve da dodjes :)

nadam se da sam razumela pitanje :) treba ti 8 Semester Stunden, ETCS ne gledaju :)
znam par drugova i drugarica, koji nisu imali zadovoljavajuci broj SS, pa su ipak dobili vizu uz napomenu

Hehe:D:D eh super prava informacija Danke!;)

Ja sam imao druga koji je dva puta produžio vizu bez i jednog poena :lol:

Ali ne treba se zezati s tim. Nije prijatan osećaj kad ne znaš kako će se ophoditi prema tebi zbog toga što ti fali jedan poen. To mi se desilo prvi semestar i od tad imam duplo više nego što treba svaki put kad produžavam - za svaki slučaj.

Inače, procedura je sledeća: ako ti fali poena, onda ti daju opomenu da će idući put, ako ti opet budu falili, poslati tvoje dokumente policiji da oni odluče da li možeš ostati. To ne znači da te neće pustiti, ali ne treba ti to u životu.

Na kraju krajeva, sve može da zavisi od službenika. Imaš normalne ljude i imaš nadrndane idiote.

EEEE vece narode....bas mi je drago sto sam pronasla ovu stranicu...nadam se da postoji neko ko bi mi zano reci nesto vezano za moju situaciju....Rodjena sam u Austriji..bila tamo neko krace vrijeme..i vratila se u BiH...Sad zavrsajem 3. razred zubotehnicke skole...na ljeto postajem punoljetna...cula sam da punjenjem 18 godian imam pravo birat drzavljanstvo recimo Austrijsko zbog rodjenja tamo....to me bas interesuje..jer bi imala veliku volju studirati tamo....zna li neko nesto o tome???????

EEEE vece narode....bas mi je drago sto sam pronasla ovu stranicu...nadam se da postoji neko ko bi mi zano reci nesto vezano za moju situaciju....Rodjena sam u Austriji..bila tamo neko krace vrijeme..i vratila se u BiH...Sad zavrsajem 3. razred zubotehnicke skole...na ljeto postajem punoljetna...cula sam da punjenjem 18 godian imam pravo birat drzavljanstvo recimo Austrijsko zbog rodjenja tamo....to me bas interesuje..jer bi imala veliku volju studirati tamo....zna li neko nesto o tome???????

Nisam sigurna koliko tvoje pitanje ima veze sa obrazovanjem... cini mi se da te jedino zanima da li mozes da uzmes Austrijsko drzavljanstvo ili ne.
Probaj na forumu "Evropa": http://forum.krstarica.com/forumdisplay.php?f=87

Ja lično ne znam ništa o toj proceduri.

Lično ti savetujem da ne gubiš vreme na forumu s tim, jer mi se čini kao kopleksna stvar, već da se obratiš ambasadi Austrije u Sarajevu. Pošalji im mail. Ne može da škodi.

Back