Studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu

Zato sto nije fer i zato sto deluje da profesori "peru" odgovornost te da ostavljaju studente (koji za sebe bas nista nisu trazili) na cedilu.

Ne kazem da je tako, ali izgleda da su se profesori poplasili za svoj status odmah nakon pretnje prinudnom upravom i udarcem po dzepu.

Online nastava je mogla da se radi mesecima ranije. Da se strajkuje u slobodno vreme je moglo da se organizuje. Nije ta ideja pala ljudima na um sada vec smo se mnogi pitali ranije - zasto ne online, zasto ne vecernji zajednicki protesti profesora i studenata...sada je kasno.

Studenti su previse izgubili, previse rizikovali i previse zaduzili da bi se sada ostavljali na cedilu.
Po cenu prinudne uprave.
Treba imati herca sada i ne izdati ih.
Ako ih ne izdamo, uspecemo.
Ako ih izdamo - necemo uspeti.

Ček, ček, ček.... Da se razumemo. Pisaću opširnije za one koje to zanima. Prvo, kada su studenti krenuli u blokadu nastave oni od nastavnika nisu tražili dozvolu, oni su to sami uradili. Naše nastavnike su bukvalno jednog dana isterali iz amfiteatra. Mi smo navikli kada su protesti da se nastava ne prekida, tako je uvek bilo i 91 i 96/97.. jednostavno protesti su protesti. Ove sada generacije su iz nekog razloga uvele blokadu rada fakulteta. Ok. I nastavnici su se tome prilagodili. Išli smo, protestovali, podržali sve ok, iz želje za promenama. ali niko studentima nije obećao niti je mogao da ih podrži do u beskonačno da se blokira rad Univerziteta.

Prvo je pitanje SMISLA da blokiraš do u beskonačno (jer ne postoji plan do kada) jedinu nezavisnu instituciju u zemlji koja dobro radi, bolje je blokirati one koje ne rade, zar ne. Drugo je pitanje finansiranja. Oni koji su laici i koji ne znaju kako stvari funkcionišu misle da je to nekakvo jednostavno pitanje plata itd.. Pokušaću da pojasnim. Udarac po džepu što se plata tiče na neodređeno vreme nije problem sam po sebi, ljudi će naći drugi posao ili dodatan izvor prihoda. Problem je finansiranje celog fakulteta, upisa koji se sad treba obaviti, budućnosti. Ovo će dovesti u bankrot fakultete (mogla bih o tome dugo pisati, već ove nedelje svi isplaćujemo kao kaznu 2 miliona dinara, svaki faks, jer nismo postupili po nalogu inspekcije, ali tek slede kazne), toliko da se sad mnogi pitaju da li ove blokade idu potpuno Vučiću u prilog, jer na koncu prinudna uprava će uraditi to da će moći da zove policiju i izbaci te iste studente iz blokade. Prema tome, insitiranje na blokadi nastave dovešće do: bankrota institucija, izbacivanje student u blokadi sa fakulteta, a pre toga će mnogi nastavnici preći na institute. To su moguće i izvesne posledice. I onda se ljudi pitaju da li je za ove proteste koji mrdaju zemlju i koji su doveli do neverovatnih stvari koje podržavamo moraju nužno da idu uz potpunu blokadu nastave? Da li je to neophodno? Mislim koga briga šta se dešava online? Zašto se insistira da bude ta blokada? Da li je to nekome u interesu? Zašto ne promeniti formu borbe, to je kao igranje šaha.

Zašto nije pre organizovana online nastava? Pa online nastavu studenti nisu dali, a predlagana je mnogo puta. Lično sam ja postavila neke zadatke online još u decembru, mislila sam da rade kad imaju vremena, ko želi, ali došli su da mi kažu da to nije u redu i da ništa više ne postavljam. Ok, nisam. I pretili su totalnom blokadom, jer sad nije totalna. Sada je samo bilo krajnje vreme. Govoriš o izdaji. ali se ne shvata da prinudna uprava i njih rešava tako što ih izbacuje, ne nas. Nastavnicima je isto, doduše doći će Vučić i na fakultete i više neće biti nezavisna institucija. Već prinudna uprava može da pozove legalno policiju da ih sve izbaci. I to oni znaju. Pa mi nije janso zašto se i dalje tako grčevito toga drže. Poziv na online nastavu nije izdaja, već jedino razumno rešenje i za studente u blokadi, i za nastavnike, i instituciju i studente 3.0. Pod uslovom da odmah sad ne padne vlada i sve se bukvalno promeni za par nedelja. Ide se najverovatnije na to. Meni iskreno zaista nije jasno zašto bi im pala kruna sa glave da dozvole online nastavu. I dalje imaju amfiteatre za plenume, mogu da protestuju, sve. Zaboga, oni su rešili da drže blokadu i bez toga ne mogu. Ok. Ja sam ionako digla ruke od svega toga i radim nešto sa strane. Dekan je digao ruke i čeka prinudnu upravu. Ali prinudna uprvaa će prvo da reši njih, tj studente u blokadi. Tako da su potezi koji se vuku na unutrašnjem planu unutar univerziteta vrlo iracionalni, i definitivno vode razgradnji istog.

Samo neka neko jasno i racionalno objasni zašto je za nastavak protesta, blokada RTSa, društveni angažman studenata (i nastavnika) bitno da se potpuno blokira rad fakulteta? Eto, kada bi čula neko racionalno objašnjenje meni lično bi bilo lakše, jer bismo videli put. Insistiranje na tome samo dovodi do posledica koje sam istakla, na kraju i tog da dobijamo Vučićevu upravu i na univerzitetu. Meni deluje kao da neko navija za taj ishod.

Na ovom forumu se često citiraju objave sa nekakvih botovskih twiter ili instagram profila. Izgleda da stvari funkcionišu ovako. Na jednom profilu se objavi neka izmišljotina, a onda mreža botova ima zadatak da to širi dalje. Kad ih upitaš za izvor, onda ili ignorišu pitanje ili počinju vrdanje u stilu: pa ne znam tačno, ali je rečeno....Dakle, ne radi se samo o ljudima koji nemaju kritičan stav prema izvoru infomacija, već o profesionalnim sejačima laži. Pumpi se baš izveštio u tome.

Došlo je dotle da se citira debela rialiti zvezda Maca iz Sarjeva... :hahaha: :hahaha: Moralna i intelektualna gromada.

Došlo je dotle da se citira debela rialiti zvezda Maca iz Sarjeva... :hahaha: :hahaha: Moralna i intelektualna gromada.

Nije samo stvar u tome što je nekome važno mišljenje jednog prasca iz reality programa za kojeg barem znamo ko je, već što se planski poturaju lagarije sa botovskih naloga. U ovom konkretnom slučaju Pumpi je pokušao da proturi lagariju lika koji je svoj profil nazvao 'usrana motka' i jako mu je neprijatno da odgovori na pitanje šta je izvor za tu infomaciju.

Poplasili su se ovoga. Inace u Gruziji im je zahtev bio da se otvori drugi front kao podrska Ukrajini i hiljade njih bace u mlin za meso a ne blokade. To je pokazatelj sa kojim nivoom zla imamo posla.
Pogledajte prilog 1717418

Mora i to da izadje na povrsinu.

Nije da sam stroga prema nekome dok sama skupljam kajmak.
Kada su poceli strajkovi u nizim razredima osnovnih skola kazala sam NE. Cena je previsoka.
Kada su studenti poceli da strajkuju pitala sam se zasto se ne strajkuje svako vece, zasto ne protesti uvece i vikendom pa na smenu ispred institucija?

Sada, nakon sto su studenti de facto godinu izgubili, sebe targetirali, ispali iz svake konkurencije na medjunarodnom nivou (ko se takmici), kuda sada?

Ne mozemo uvek da dovedemo do negde, a onda da se popismanimo.
Sta ce biti sa studentima blokaderima? Koliko ce oni osvete primiti?
Na mozemo da ostavimo na cedilu sopstveni narod.
Ili nije trebalo da ulazimo u celu pricu.

'96 smo se popismanili, '00 smo se popismanili...i sta smo postigli? Trenutni, maleni uspeh na nivou pat pozicije.
I to zavaravanje nas je dovelo gde jesmo.

Kada su poceli strajkovi u nizim razredima osnovnih skola kazala sam NE. Cena je previsoka.
Kada su studenti poceli da strajkuju pitala sam se zasto se ne strajkuje svako vece, zasto ne protesti uvece i vikendom pa na smenu ispred institucija?

Sada, nakon sto su studenti de facto godinu izgubili, sebe targetirali, ispali iz svake konkurencije na medjunarodnom nivou (ko se takmici), kuda sada?

'96 smo se popismanili, '00 smo se popismanili...i sta smo postigli? Trenutni, maleni uspeh na nivou pat pozicije.

Studenti uopšte nisu godinu izgubili. To je laž. Veći deo jesenjeg semetra je gotov, a negde i sasvim gotov. Prolećni semestar može da traje 10 nedelja. Ništa nije gotovo. Kako šta će biti sa studentima blokaderima? Pa oni imaju podršku univerziteta generalno. Kakva osveta? O čemu se priča? Misliš na prinudne uprave?

Pa ko bi to uradio??
Amerika npr.
https://www.blic.rs/vesti/svet/univ...-grupu-studenata-zbog-propalestinskih/xrrnz0k
Američki Univerzitet Kolumbija saopštio je da je izbacio ili suspendovao neke studente koji su zauzeli zgradu kampusa tokom propalestinskih protesta prošlog proleća i da je privremeno oduzeo diplome nekim studentima koji su od tada diplomirali.
Univerzitet je putem mejla saopštio da je pravosudni odbor izrekao sankcije desetinama studenata koji su zauzeli Dvoranu Hamilton na osnovu "procene ozbiljnosti ponašanja", prenosi AP.
Univerzitet nije dao podatke o tome koliko je studenata izbačeno, suspendovano ili im je diploma oduzeta.

Izgleda je neki nesporazum u pitanju, ili loša volja. Ali kada je UB predložio studentima online nastavu, pružena je ruka u dva smisla: da imaju svaki radni dan slobodno bez ikakve nastave od 11.30 do 14h, i drugo, da zajedno nastavnici i studenti nastave ovaj angažman koji je bio i do sada. Pa ljudi moji, više je procentualno nastavnika učestvovalo u protestima nego studenata !

Amerika npr.
https://www.blic.rs/vesti/svet/univ...-grupu-studenata-zbog-propalestinskih/xrrnz0k
Američki Univerzitet Kolumbija saopštio je da je izbacio ili suspendovao neke studente koji su zauzeli zgradu kampusa tokom propalestinskih protesta prošlog proleća i da je privremeno oduzeo diplome nekim studentima koji su od tada diplomirali.
Univerzitet je putem mejla saopštio da je pravosudni odbor izrekao sankcije desetinama studenata koji su zauzeli Dvoranu Hamilton na osnovu "procene ozbiljnosti ponašanja", prenosi AP.
Univerzitet nije dao podatke o tome koliko je studenata izbačeno, suspendovano ili im je diploma oduzeta.

Pa da, ali ove sadašnje uprave fakulteta podržavaju studente.

to bi mogla da uradi samo prinudna uprava.

Prvo, kada su studenti krenuli u blokadu nastave oni od nastavnika nisu tražili dozvolu, oni su to sami uradili. Naše nastavnike su bukvalno jednog dana isterali iz amfiteatra. Mi smo navikli kada su protesti da se nastava ne prekida, tako je uvek bilo i 91 i 96/97.. jednostavno protesti su protesti. Ove sada generacije su iz nekog razloga uvele blokadu rada fakulteta.

Zašto nije pre organizovana online nastava? Pa online nastavu studenti nisu dali, a predlagana je mnogo puta. Lično sam ja postavila neke zadatke online još u decembru, mislila sam da rade kad imaju vremena, ko želi, ali došli su da mi kažu da to nije u redu i da ništa više ne postavljam. Ok, nisam. I pretili su totalnom blokadom, jer sad nije totalna.

😟

Zašto nisi o tome ranije pisala? Ja sam shvatila da si ti studentkinja, a ne profesorka. Dakle, isterali su vas iz amfiteatra, naredili da ne postavljate zadatke online... Kakav autoritet može imati profesor nakon svega ovoga?

😟
Zašto nisi o tome ranije pisala? Ja sam shvatila da si ti studentkinja, a ne profesorka. Dakle, isterali su vas iz amfiteatra, naredili da ne postavljate zadatke online... Kakav autoritet može imati profesor nakon svega ovoga?
To je i rektor hteo... da unizi profesore maksimalno... pa vidis da na svim fakultetima gde se glasa izglasavaju prestanak blokade sa 95% za

😟

Zaboga, vi kao da ste se sad probudili. Pa studenti su izvršili BLOKADU rada fakulteta. A skoro svi na UB smo ih podržali uprkos tome, jer smo mislili da im je cilj dobar, da se utvrdi odgovornsot, da se odlokira rad svih institucija, da je društveni angažman akademije isto tako bitan kao i nastavni. Na kraju, najveći broj nastavnika je isto išlo na proteste. Čuli smo i napismeno i usmeno stav rektorskog kolegijuma kako ih podržavamo u društvenom delovanju.

Međutim, to ne znači da ćemo sad svi do u beskonačno da sledimo blokadu, jer postoje racionalni argumenti kojih oni nisu svesni dovoljno, jer bukvalno sami sebi seku granu na kojoj sede.

Što se autoriteta tiče, to je druga priča. Da, ništa neće biti isto posle ovoga.

Meni nije jasno zašto neko ima nešto protiv studenata 3.0 koji žele da nastave sa nastavom? Jbt ljudi primaju porodične penzije, imaju dom, stipendiju, politika im nije bitna, ne možemo sve samo gledati očima nas koji smo zadojeni politikom. Osim toga, veliki broj bi bio u nastavi i protestovali bi takođe, nisu svi koji su protiv Vučića i za blokadu nastave. Nije crno belo.
Mada, na ovom forumu je sve ili crno ili belo.
Upravo je to srž problema: stiče se utisak da bi najagresivniji deo revolucionara čak pristao i na neku prećutnu kombinaciju i sa vladajućima, samo ukoliko bi oni rešili da ih učine delom sistema: nekima je glavno suditi i presuđuvati na licu mesta, ostalo su detalji.

U istoriji ima bezbroj takvih primera da se u revolucionarnim situacijama formiraju razne grupe koje postanu same sebi cilj, a posle ih zainteresovani korise za svoje ciljeve.

Zaboga, vi kao da ste se sad probudili. Pa studenti su izvršili BLOKADU rada fakulteta. A skoro svi na UB smo ih podržali uprkos tome, jer smo mislili da im je cilj dobar, da se utvrdi odgovornsot, da se odlokira rad svih institucija, da je društveni angažman akademije isto tako bitan kao i nastavni. Na kraju, najveći broj nastavnika je isto išlo na proteste. Čuli smo i napismeno i usmeno stav rektorskog kolegijuma kako ih podržavamo u društvenom delovanju.

Međutim, to ne znači da ćemo sad svi do u beskonačno da sledimo blokadu, jer postoje racionalni argumenti kojih oni nisu svesni dovoljno, jer bukvalno sami sebi seku granu na kojoj sede.

Što se autoriteta tiče, to je druga priča. Da, ništa neće biti isto posle ovoga.
Studenti kao takvi ili deo studenata? Kuharica kaže da se u blokadu ide odmah, tj da se prvo donose odluke pa se post facto traži legitimizacija, onako naknadno, kad i nema druge mogućnosti. Vi ste na to pristali, da li je možda vreme da i vas neko drugi stavi pred (neki drugačiji) svršen čin?

Poslednja izmena:
Čuli smo i napismeno i usmeno stav rektorskog kolegijuma kako ih podržavamo u društvenom delovanju.

jer postoje racionalni argumenti kojih oni nisu svesni dovoljno, jer bukvalno sami sebi seku granu na kojoj sede.
a) “Stav” rektorskog kolegijuma su blagoizvoleli doneti Drug Rektor lično, pa onda postaviti na Viber grupu da se lajkuje i time aminuje. Sve po zakonu.

b) Zašto dozvoliti da revolucionari iseku samo i jedino granu na kojoj oni sede, zašto na tu istu granu ne staviti i one koji su dozvolili instrumentalizovanoj i instruiranoj manjini da gospodari nad svima? Pravedno je da i oni koji su aminovali snose ekvivalentne posledice.

Inače, lično sam do guše u protestima. To ne krijem i nema šta. Pišem već mesecima na forumu, otvaram teme o protestima, na kraju hodala sam preko 80 km sa studentima širom Srbije. Tako da ni malo ne stojim po strani. I mislim da blokade jesu imale nekog smisla jedno vreme da se skrene pažnja javnosti. Ali pažnja je skrenuta, protesti se održavaju, pritisak na institucije koje ne rade kako treba se nastavlja.

Dakle revolucionarne metode su OK sve dok cenu revolucije plaća neko drugi? Čim je revolucija ugrozila budućnost tvog deteta cena je postala previsoka, pre toga je sve bilo OK? Ili je možda OK da neko npr. završava srednju vanredno ne bi li se probalo da se ubrza nešto što bi se ionako dogodilo na nekim izborima?

Back