- Poruka
- 39.820
Zato sto nije fer i zato sto deluje da profesori "peru" odgovornost te da ostavljaju studente (koji za sebe bas nista nisu trazili) na cedilu.
Ne kazem da je tako, ali izgleda da su se profesori poplasili za svoj status odmah nakon pretnje prinudnom upravom i udarcem po dzepu.
Online nastava je mogla da se radi mesecima ranije. Da se strajkuje u slobodno vreme je moglo da se organizuje. Nije ta ideja pala ljudima na um sada vec smo se mnogi pitali ranije - zasto ne online, zasto ne vecernji zajednicki protesti profesora i studenata...sada je kasno.
Studenti su previse izgubili, previse rizikovali i previse zaduzili da bi se sada ostavljali na cedilu.
Po cenu prinudne uprave.
Treba imati herca sada i ne izdati ih.
Ako ih ne izdamo, uspecemo.
Ako ih izdamo - necemo uspeti.
Ček, ček, ček.... Da se razumemo. Pisaću opširnije za one koje to zanima. Prvo, kada su studenti krenuli u blokadu nastave oni od nastavnika nisu tražili dozvolu, oni su to sami uradili. Naše nastavnike su bukvalno jednog dana isterali iz amfiteatra. Mi smo navikli kada su protesti da se nastava ne prekida, tako je uvek bilo i 91 i 96/97.. jednostavno protesti su protesti. Ove sada generacije su iz nekog razloga uvele blokadu rada fakulteta. Ok. I nastavnici su se tome prilagodili. Išli smo, protestovali, podržali sve ok, iz želje za promenama. ali niko studentima nije obećao niti je mogao da ih podrži do u beskonačno da se blokira rad Univerziteta.
Prvo je pitanje SMISLA da blokiraš do u beskonačno (jer ne postoji plan do kada) jedinu nezavisnu instituciju u zemlji koja dobro radi, bolje je blokirati one koje ne rade, zar ne. Drugo je pitanje finansiranja. Oni koji su laici i koji ne znaju kako stvari funkcionišu misle da je to nekakvo jednostavno pitanje plata itd.. Pokušaću da pojasnim. Udarac po džepu što se plata tiče na neodređeno vreme nije problem sam po sebi, ljudi će naći drugi posao ili dodatan izvor prihoda. Problem je finansiranje celog fakulteta, upisa koji se sad treba obaviti, budućnosti. Ovo će dovesti u bankrot fakultete (mogla bih o tome dugo pisati, već ove nedelje svi isplaćujemo kao kaznu 2 miliona dinara, svaki faks, jer nismo postupili po nalogu inspekcije, ali tek slede kazne), toliko da se sad mnogi pitaju da li ove blokade idu potpuno Vučiću u prilog, jer na koncu prinudna uprava će uraditi to da će moći da zove policiju i izbaci te iste studente iz blokade. Prema tome, insitiranje na blokadi nastave dovešće do: bankrota institucija, izbacivanje student u blokadi sa fakulteta, a pre toga će mnogi nastavnici preći na institute. To su moguće i izvesne posledice. I onda se ljudi pitaju da li je za ove proteste koji mrdaju zemlju i koji su doveli do neverovatnih stvari koje podržavamo moraju nužno da idu uz potpunu blokadu nastave? Da li je to neophodno? Mislim koga briga šta se dešava online? Zašto se insistira da bude ta blokada? Da li je to nekome u interesu? Zašto ne promeniti formu borbe, to je kao igranje šaha.
Zašto nije pre organizovana online nastava? Pa online nastavu studenti nisu dali, a predlagana je mnogo puta. Lično sam ja postavila neke zadatke online još u decembru, mislila sam da rade kad imaju vremena, ko želi, ali došli su da mi kažu da to nije u redu i da ništa više ne postavljam. Ok, nisam. I pretili su totalnom blokadom, jer sad nije totalna. Sada je samo bilo krajnje vreme. Govoriš o izdaji. ali se ne shvata da prinudna uprava i njih rešava tako što ih izbacuje, ne nas. Nastavnicima je isto, doduše doći će Vučić i na fakultete i više neće biti nezavisna institucija. Već prinudna uprava može da pozove legalno policiju da ih sve izbaci. I to oni znaju. Pa mi nije janso zašto se i dalje tako grčevito toga drže. Poziv na online nastavu nije izdaja, već jedino razumno rešenje i za studente u blokadi, i za nastavnike, i instituciju i studente 3.0. Pod uslovom da odmah sad ne padne vlada i sve se bukvalno promeni za par nedelja. Ide se najverovatnije na to. Meni iskreno zaista nije jasno zašto bi im pala kruna sa glave da dozvole online nastavu. I dalje imaju amfiteatre za plenume, mogu da protestuju, sve. Zaboga, oni su rešili da drže blokadu i bez toga ne mogu. Ok. Ja sam ionako digla ruke od svega toga i radim nešto sa strane. Dekan je digao ruke i čeka prinudnu upravu. Ali prinudna uprvaa će prvo da reši njih, tj studente u blokadi. Tako da su potezi koji se vuku na unutrašnjem planu unutar univerziteta vrlo iracionalni, i definitivno vode razgradnji istog.
Samo neka neko jasno i racionalno objasni zašto je za nastavak protesta, blokada RTSa, društveni angažman studenata (i nastavnika) bitno da se potpuno blokira rad fakulteta? Eto, kada bi čula neko racionalno objašnjenje meni lično bi bilo lakše, jer bismo videli put. Insistiranje na tome samo dovodi do posledica koje sam istakla, na kraju i tog da dobijamo Vučićevu upravu i na univerzitetu. Meni deluje kao da neko navija za taj ishod.