Alter_Ego_
Stara legenda
- Poruka
- 91.655
ovo bi trebao da otvoris novu temu..ovo je vazno i zasluzuje novu temu.
Препуштам теби ту част.
С обзиром да ти је програм ове листе далеко важнији него мени.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ovo bi trebao da otvoris novu temu..ovo je vazno i zasluzuje novu temu.
to sam i ja htela da kažem, tj napišemovo bi trebao da otvoris novu temu..ovo je vazno i zasluzuje novu temu.
ako ne otvori on otvri tito sam i ja htela da kažem, tj napišem
vaziПрепуштам теби ту част.
С обзиром да ти је програм ове листе далеко важнији него мени.
pa pazi.. to nas pritiska evropa.. mora doci do izjasnjenja.
Da li opozicija treba da pristane na ovu nepristojnu ponudu blokadera?
Ево програма.
Дај сад Ћаци програм.
Studenti objavili izborni program: Ovo su okosnice njihove borbe
Autor
Info
01.06.2025.
17:01 > 14:37
Komentari
58
Uz listu od 18 konkretnih zahteva, studenti su objavili i kriterijume za kandidate, kojima se jasno distanciraju od postojećih političkih stranaka.
![]()
Foto: 021.rs
Studenti u blokadi predstavili su Program kojim žele da izađu pred građane.
Oni su u petak, na skupu u Beogradu, delili program izborne svoje liste i otkrili za šta se zalažu i koji su njihovi uslovi za kandidate na njihovoj listi, piše Nova.rs.
Studenti su u svom programu naveli da se bore za:
Ispunjenje svih studentskih zahteva
Studentski zahtevi, u svojoj srži zasnovani na načelima pravičnog društva, ne smeju biti zataškani i zanemareni. Njhovo neispunjenje na koje utiče trenutna vlast, dokaz su nefunkcionalnosti institucija.
Slobodu medija
Ostvarivanje ustavnih prava građana na potpuno, istinito blagovremeno izveštavanje o svemu što je u javnom interesu. Moraju se primeniti odredbe koje se tiču sastava Saveta, uprave i upravljanja REM-a. Mediji su dužni da nepristrasno izveštavaju.
Slobodne i poštene izbore
Potpuna revizija biračkih spiskova, odsustvo prinude i zastrašivanja birača, sprečavanje i sankcionisanje svake zloupotrebe biračkog prava. Mora se omogućiti funkcionisanje svih institucija zaduženih za organizaciju i kontrolu izbora.
Nezavisno i efikasno sudstvo i tužilaštvo
Sudstvo i tužilaštvo su pod političkim uticajem te je neophodna smena odgovornih, postavljanje stručnih kadrova, kao i uvođenje instituta specialnog tužilaštva za javne funkcionere.
Državu bez korupcije i organizovanog kriminala
Treba pojačati unutrašnu kontrolu policije i bezbednosnih službi. Hitno blokirati sve tokove i pranje novca stečenog korupcijom i kriminalom, takođe objaviti sve komercijalne ugovore države sa stranim i domaćim investitorima.
Javna preduzeća i projekte
Potrebno je striktno primenjivanje propisa kojima se regulišu javne nabavke, prekinuti praksu favorizovana pojedinih preduzeća. U cilju opšteg interesa neophodno je zadržati ključna infrastrukturna preduzeća u vlasništvu države.
Bezbednost građevinskih obekata i sobraćajnica
Iz razloga nepoštovanja procedura i pravila na štetu kvaliteta i bezbednosti objekata i saobraćajnica, neophodna je nezavisna vanredna provera svih značajnih građevinskih projekata realizovanih poslednih godina.
Raspolaganje mineralnim resursima i zaštita životne sredine
Potrebna nam je strategija upravljanja mineralnim i drugim resursima u skladu sa ekološkim društvenim, ekonomskim i regionalnim aspektima. Zaustaviti sve projekte, poput projekta "Jadar", koji kroz eksploataciju ugrožavaju dugoročne društvene interese.
Neophodno je preispitati urbanističku politiku i povećati broj zelenih površina.
Poljoprivreda
Treba nam poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i podsticanje inicijative individualnih proizvođača, kao i sprovođenje departizacije u subvencionisanju proizvodnje.
Prosveta
Društvena svest o značaju prosvetnih radnika mora se podrići kroz bolje uslove rada, ekonomski položaj, a dekvatnu podršku i priznanje njihovog doprinosa zajednici.
Nauka
Naučni i istraživački rad mora postati temelj društvenog i privrednog razvoja. To zahteva dugoročno sistemsko ulaganje u nauku, vraćanje ugleda naučnoj zajednici i obezbeđivanje institucionalne nezavisnosti.
Kultura
Kultura je temlj društva. Treba da gradimo spomenike znanja i umetnosti, ulažemo u stvaraoce nematerijalne baštine.
Zdravstvena zaštita
Neophodna su veća i efikasnija ulaganja u sistem javnog zdravlja, bezbednost na radu, promociju zdravlja i sprečavanje bolesti, uz odgovorajajuće regulisanje privatnog sektora. Moraju se poštovati prava pacijenata i profesionalna etika, uz sprečavanje korupcije i osiguranje bezbednog okruženja unutar zdravstvenih ustanova.
Lokalna samouprava
Dužnost svakog građanina je da uzme učešće u javnom životu i da sudeluje u donošenju odluka koje se tiču dobrobiti svih nas kroz političku emancipaciju, mehanizme direktne demokratije kao što su građanski zborovi, lokalni referendumi i narodna inicijativa.
Studentsko organizovanje
Postojeće strukture ne uživaju poverenje studenata zbog nedostatka transparentnosti, sklonosti korupciji i neefikasnom zastupanju interesa studenata. Mora da se radi na drugačijim sistemima koji poput plenuma omogućavaju organizovanje putem direktne demokratije.
Radnička pitanja
Potrebno je stremiti ka ostvarenju radničkih zahteva kroz izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku. Svi organi Republike Srbije moraju raditi na jačanju radnog zakonodavstva i njegovom poštovanju. Minimalna zarada je niska u odnosu na troškove života i evidentno je da se mora povećati.
Nacionalni interes
Međunarodni položaj mora biti podređen interesima države i građana. Ključne vrednosti na kojima će se buduća spoljna politika temeljiti su očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, ekonomski razvoj države, transparentnost, mirno rešavanje sporova i vojna neutralnost.
Studenti u blokadi su objavili i kvalifikacione kriterijume biranja kandidata za listu:
Kandidat:
– Mora biti punoletni državljanin Republike Srbije
– Ne sme biti student!
– Nikad nije bio član vladajuće koalicije
– Nikada nije bio funkcioner parlamentarne opozicije
– Nije bio član izvršne ili zakonodavne vlasti
– Mora poštovati program liste
zaista verujes da ce godinu dana posle ovih izbora biti sledeci?A ne, ne, stvar je da dođe do promena, ne možete tražiti sitna crevca. Kada dođe do promena, onda novi izbori na kojima će biti sve to što ti sad tražiš.
pa pazi.. to nas pritiska evropa.. mora doci do izjasnjenja.
pa to si ti uneo u pricu ne ja.. to izjasnjenje dolazi posle izbora ali bi bio red reci na kojim stavovima stoje oko toga.Мислим да се СНС није изјаснио.
Дакле, не мора ни Студентска листа.
zaista verujes da ce godinu dana posle ovih izbora biti sledeci?
nema sanse..utopiju je izmislio tomas mor i ostala je kod njega![]()
Pa mora da postoji javni dokumenti, tj program. Program može biti i tak da oni nemaju drugi plan osim da se dovede na čelo Srbije nekorupmirani ljudi bez mrlja u CViju, d pokuašamo da izgradimo društvo na boljimk osnovama. I to je program, tj da se zna šta je poenta. Takođe, oni su mi sami rekli da je to bilo na vidovdanskom protestu, ali ja to ne mogu da nađem negde javno
Ponoviću to, neiskusni su za te stvari, a previše oko tog pokreta se mešaju, verujem i UDBA i vlast i pozicija i đpijunske službe .. svako sad želi tu da nađe neko uporište za svoje interese
Koji je stav žva-la-vog oko ovih pitanjaiskreno ovde ne vidim nijedno krucijalno politicko pitanje
sta ce biti sa kosovom, sa jadrom, sa rusijom i kinom, ulazak u eu.. ispunjenje i zatvaranje poglavlja...
ovo i pokazuje svo politicko neiskustvo studenata.. pricaju o lokalu..ali poltika je globalna..
otvori temuSlažem se, ali opet ponavljam, nije cilj vladanje nego tranzicija na demokratiju, pa posle na poštenim izborima neka svako bira opciju sa političkim programom.
Problem studenata je što ne uspevaju da objasne svoju ideju. Evo u kratkim crtama, da dam svoj predlog:
MANIFEST ZA DEMOKRATSKU SRBIJU
– Plan građanske tranzicije –
Tačka 1.
Svi iza studenata
Studenti su danas jedina slobodna snaga u društvu.
Njihova borba je borba svih nas.
Građani, opozicija, sindikati i slobodni pojedinci treba da se okupe oko studentskog pokreta i daju mu punu podršku – bez uslovljavanja, bez partijskih interesa.
Tačka 2.
Referendumska atmosfera
Potrebno je stvoriti osećaj da se odlučuje o sudbini zemlje – ne o strankama, već o izboru između diktature i demokratije.
Svaki protest, svaka tribina i svaka reč treba da bude usmerena na tu jednostavnu poruku.
Tačka 3.
Pobeda i na nepoštenim izborima
Režim neće dozvoliti fer uslove, ali jedinstvo može biti jače od manipulacije.
Potrebno je objediniti sve opozicione snage, organizovati volontere i posmatrače, i braniti svaki glas – na svakom biračkom mestu.
Tačka 4.
Prelazna vlada – moralni reset države
Nakon pobede, formira se prelazna vlada od neuprljanih ljudi – profesora, stručnjaka, javnih ličnosti od poverenja.
Njihov zadatak nije vladanje, već vraćanje normalnosti: oslobađanje medija, obnova institucija i priprema za poštene izbore.
Tačka 5.
Slobodni izbori i novi početak
Kada se uspostave osnovni demokratski uslovi, raspisuju se slobodni izbori.
Prelazna vlada se povlači, a građani biraju nove predstavnike u slobodnom sistemu.
To je trenutak kada Srbija ponovo postaje zemlja slobodnih ljudi, a ne poslušnih podanika.
I onda to lepo naštampaš, deliš i ponavljaš do sudnjeg dana. Dok svima ne bude jasno.
zaista verujes da ce godinu dana posle ovih izbora biti sledeci?
nema sanse..utopiju je izmislio tomas mor i ostala je kod njega![]()
vidim da ce jedne lopove zameniti drugi i ne kazem da sad medju studentima ima lopova, daleko bilo, ali znam da ce kad tad doci.. niko se ne bori za vlast da bi tebi ili meni bilo bolje, nego da bi njemu bilo bolje.. nece studenti imati vlast nego ce je predati nekome.. koliko si sigurna da se taj nece pokvariti?Zašto godinu dana?
Vidi, nama nema nke druge nade da se sklone lopovi iz vrha države. Ako ti viiš neki drugi put kaži.
Ja ga ne vidim. Tako da ne mislim da imamo neki izbor.
Studenti su pokazali svojim akcijama da su patriote. elem, čak i putin to pominje. Podržali su sad čak i vojsku kada je bila ova parada. Tako da.. šta gopd da primedbuješ, ponašaš se kao one dede iz Mapet Šoua kojima je interes samo da kritikuju.
vidim da ce jedne lopove zameniti drugi i ne kazem da sad medju studentima ima lopova, daleko bilo, ali znam da ce kad tad doci.. niko se ne bori za vlast da bi tebi ili meni bilo bolje, nego da bi njemu bilo bolje.. nece studenti imati vlast nego ce je predati nekome.. koliko si sigurna da se taj nece pokvariti?
kad samo krenu ponude 10%..20% sumnjam da ce ostati imuni.. narocito sto su profesori (a verujem da ce vecina na listi biti profesori) svi puni privatnih poslova i akcija i samo jure pare... verujem da i sama to znas jer si u tom okruzenju..na masincu skoro svi profesori imaju neki privatni biznis.
tu i jeste najveci zez liste..studenti ne mogu na vlast i oni je predaju drugom, prakticno ljudi glasaju za studente a vlast ce imati neko drugi.
zato i ne idem na izbore i ne zanimam se politikom..necu nikom da dam legitimitet... ali volim da je komentarisem ako neko sad pametno kaze "ne zanimas se a toliko politickih tema"![]()
ma ko zna.. mislim da ni on ne zna sta ce sutra mislitiKoji je stav žva-la-vog oko ovih pitanja
Zna li se šta
ne kazem da ne bi..nikad nisam rekao da ove ne treba zameniti, na drugoj temi sam ispljuvao mere koje su doneli jer su preterali, pametnom dosta, ostrascen i dalje misli da imam interes i da sam caci i zabole me.. .samo kazem da nemas visoka ocekivcanja kakva ih sad imas.Meni je neverovatno da ti u isti koš stavljaš ubice i lopove sa ljudima koji barem do sada se nisu javno iskazali kao ubice i lopovi.
Ili ti je povez neki preko očiju ili imaš interes.
bukvalno bi bilo koji kadar koji je normalan bio bolji od Brnabić, i bilo koji pametan i stručan čovek od njihovih ljudi u skupštini.
Dali ti znaš ko je direktor PIO fonda, koji klinac, i ko je vodio EPS?
sns kadar je sa kupljenim diplomama..pa toma nije znao ni gde mu je fakultet.. to niko ne moze da ospori.Evo ti @tab503 kako izgleda direktor PIO fonda, jednog od najvećih fondova republike Srbije
https://www.pio.rs/sr/poslovna-mreza/rela-ognenovic-0
pročitaj CV i kaži koliko se razlikuje od ovih studenata klinaca koje kritikuješ