- Poruka
- 396.850
Pitanja koja si postavila Slavenu su brat bratu nekoliko desetaka puta napisana. I o Titu i o dokumentima.
I ovo sta meni pises je nekoliko desetaka puta napisano.
I ovo sto pisem o Zivanovicu. Kada saznas ako ne znas, a i to je nekoliko puta ovde napisano, koje rezultate je imao, onda bi ti trebalo biti jasno da je prilicno sumnjivo kako je dosao do 700 000.
Ipak se cini da slabo pratis ovu temu jer je puno puta izneseno sta od mene sta od drugih, zasto broj od 700 000 u Jasenovcu nije moguc.
A ti znas da ja slabo pratim temu..na osnovu cega si dosao do tog zakljucka
..pri tom sam pomenula da ista ovakva tema postoji na Istoriji...sa istim pisanjima istim podacima istim svega
ovo je deo iz intervjua koji je dao akademik Zivanovic..ostalo mozes da procitas na linku
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...html:599790-Tito-je-sakrio-istinu-o-Jasenovcu
Kada je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRJ u sastavu: dr Zdravko Marić, Vida Brodar, Aton Pogačnik i dr Srboljub Živanović, septembra 1964. završila prvu fazu ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini sa druge strane Save od logora Jasenovac, uplašili smo se brojeva do kojih smo došli. Na stratištima duž reke, u masovnim grobnicama koje su se prostirale na dužini 12,5 kilometara i širini 4,5, složili smo se nedvosmisleno da tu leži više stotina hiljada zverski ubijenih ljudi - 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma! U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. Prve analize uzroka smrti svedočile su da je oko 20 odsto njih u grob otišlo živo.
Ja sam svoju kopiju poneo u London i ceo život sam je nosio sa sobom. Kada sam pomislio da je devedesetih godina došlo vreme da se vratim u Beograd, predao sam je Arhivu Grada. Predao sam i još nešto, zapisnik sa sednice Svetog arhijerejkog sinoda SPC iz 1942. godine koji je posvećen Jasenovcu, a koji je tajnim kanalima završio u Londonu 1943.
Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, jame na Velebitu... nisu delo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi. To je proizvod državne politike NDH i napora cele te države da fizički istrebi srpski narod. Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepencem.Učestvovali su svi, hrvatski domobrani, obični seljaci, železničari, a kada je 1944. postalo jasno da Nemačka gubi rat, ponovo su svi uložili veliki napor da sakriju tragove genocida. Moša Pijade i Mile Budak su se sretali i po ovom pitanju. Tito je, kako je to otkrila dr Smilja Avramov, 1944. išao u tajnu audijenciju kod pape. Možda je sa teritorije bivše SFRJ ova dokumentacija nestala, ali u svetskim arhivama, u to sam ubeđen, postoji.