Stručnjak za NDH: U Jasenovcu nije stradalo 700.000

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanja koja si postavila Slavenu su brat bratu nekoliko desetaka puta napisana. I o Titu i o dokumentima.

I ovo sta meni pises je nekoliko desetaka puta napisano.

I ovo sto pisem o Zivanovicu. Kada saznas ako ne znas, a i to je nekoliko puta ovde napisano, koje rezultate je imao, onda bi ti trebalo biti jasno da je prilicno sumnjivo kako je dosao do 700 000.

Ipak se cini da slabo pratis ovu temu jer je puno puta izneseno sta od mene sta od drugih, zasto broj od 700 000 u Jasenovcu nije moguc.

A ti znas da ja slabo pratim temu..na osnovu cega si dosao do tog zakljucka
..pri tom sam pomenula da ista ovakva tema postoji na Istoriji...sa istim pisanjima istim podacima istim svega
ovo je deo iz intervjua koji je dao akademik Zivanovic..ostalo mozes da procitas na linku
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...html:599790-Tito-je-sakrio-istinu-o-Jasenovcu

Kada je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRJ u sastavu: dr Zdravko Marić, Vida Brodar, Aton Pogačnik i dr Srboljub Živanović, septembra 1964. završila prvu fazu ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini sa druge strane Save od logora Jasenovac, uplašili smo se brojeva do kojih smo došli. Na stratištima duž reke, u masovnim grobnicama koje su se prostirale na dužini 12,5 kilometara i širini 4,5, složili smo se nedvosmisleno da tu leži više stotina hiljada zverski ubijenih ljudi - 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma! U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. Prve analize uzroka smrti svedočile su da je oko 20 odsto njih u grob otišlo živo.

Ja sam svoju kopiju poneo u London i ceo život sam je nosio sa sobom. Kada sam pomislio da je devedesetih godina došlo vreme da se vratim u Beograd, predao sam je Arhivu Grada. Predao sam i još nešto, zapisnik sa sednice Svetog arhijerejkog sinoda SPC iz 1942. godine koji je posvećen Jasenovcu, a koji je tajnim kanalima završio u Londonu 1943.

Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, jame na Velebitu... nisu delo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi. To je proizvod državne politike NDH i napora cele te države da fizički istrebi srpski narod. Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepencem.Učestvovali su svi, hrvatski domobrani, obični seljaci, železničari, a kada je 1944. postalo jasno da Nemačka gubi rat, ponovo su svi uložili veliki napor da sakriju tragove genocida. Moša Pijade i Mile Budak su se sretali i po ovom pitanju. Tito je, kako je to otkrila dr Smilja Avramov, 1944. išao u tajnu audijenciju kod pape. Možda je sa teritorije bivše SFRJ ova dokumentacija nestala, ali u svetskim arhivama, u to sam ubeđen, postoji.

Ja ti ovde mogu postaviti izvešće Crvenog krsta kojeg podnosi Julius Schmidlin, izaslanik koji je bio u Jasenovcu. I ocemo po tvojim shvatanjima i to uzeti kao dokaz? Ne Natasa, treba i neki dokaz za tvrdnje pokazati a to je vec teze

Kažem pitaj oficira Wermahta...

Vidi i sa ovim arhivama

На основу америчких архива, објављена је публикација у Америци под насловом "Genocide in Croatia" (Геноцид у Хрватској) у којој је наведено да је убијено 750.000 Срба, 60.000 Јевреја. Када је то предочено председнику Сједињених Америчких Држава Франклин Делано Рузвелту, марта 1943. године, изјавио је: "Хрвате треба ставити под туторство..."

Poslednja izmena od moderatora:
A ti znas da ja slabo pratim temu..na osnovu cega si dosao do tog zakljucka
..pri tom sam pomenula da ista ovakva tema postoji na Istoriji...sa istim pisanjima istim podacima istim svega
ovo je deo iz intervjua koji je dao akademik Zivanovic..ostalo mozes da procitas na linku
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...html:599790-Tito-je-sakrio-istinu-o-Jasenovcu

Kada je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRJ u sastavu: dr Zdravko Marić, Vida Brodar, Aton Pogačnik i dr Srboljub Živanović, septembra 1964. završila prvu fazu ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini sa druge strane Save od logora Jasenovac, uplašili smo se brojeva do kojih smo došli. Na stratištima duž reke, u masovnim grobnicama koje su se prostirale na dužini 12,5 kilometara i širini 4,5, složili smo se nedvosmisleno da tu leži više stotina hiljada zverski ubijenih ljudi - 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma! U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. Prve analize uzroka smrti svedočile su da je oko 20 odsto njih u grob otišlo živo.

Ja sam svoju kopiju poneo u London i ceo život sam je nosio sa sobom. Kada sam pomislio da je devedesetih godina došlo vreme da se vratim u Beograd, predao sam je Arhivu Grada. Predao sam i još nešto, zapisnik sa sednice Svetog arhijerejkog sinoda SPC iz 1942. godine koji je posvećen Jasenovcu, a koji je tajnim kanalima završio u Londonu 1943.

Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, jame na Velebitu... nisu delo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi. To je proizvod državne politike NDH i napora cele te države da fizički istrebi srpski narod. Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepencem.Učestvovali su svi, hrvatski domobrani, obični seljaci, železničari, a kada je 1944. postalo jasno da Nemačka gubi rat, ponovo su svi uložili veliki napor da sakriju tragove genocida. Moša Pijade i Mile Budak su se sretali i po ovom pitanju. Tito je, kako je to otkrila dr Smilja Avramov, 1944. išao u tajnu audijenciju kod pape. Možda je sa teritorije bivše SFRJ ova dokumentacija nestala, ali u svetskim arhivama, u to sam ubeđen, postoji.

Pitanja koja si postavila Slavenu i ono sta si meni napisala je vec toliko puta objasnjeno da to moze pitat neko ko nije bas pratio temu, no dobro nevazno.

Ovaj clanak od Zivanovica ama bas nikako ne objasnjava broj od 700 000..on je pronasao manje od 500 leseva nakon cega se prestalo traziti.

Poslednja izmena od moderatora:
Pitanja koja si postavila Slavenu i ono sta si meni napisala je vec toliko puta objasnjeno da to moze pitat neko ko nije bas pratio temu, no dobro nevazno.

Ovaj clanak od Zivanovica ama bas nikako ne objasnjava broj od 700 000..on je pronasao manje od 500 leseva nakon cega se prestalo traziti.

U svom onom neandertalizmu i divljaštvu, ustaše pak bijahu pametne u jednoj stavci, leševi. Znaš, teško je pronaći leš koji se spali ili baci u krematorijum ili se samo rukne u jednu jamu. Jako teško. Ko zna koliko ih je Sava odnela.

Znači svi oni Jevreji koji su spaljeni u Aušvicu nisu nikada ni postojali, jer, nisu pronađeni njihovi leševi?

Ti nisi merodavan da osporavas pisanje jednog akademika i ucesnika u prici oko Jasenovackih zrtava
I ponavljacu ovo i 100 puta ako bude trebalo...

Ne znam kako mozes da hrvatskog istoricara koji je proveo u zatvoru 13 meseci jer je tvrdio kako si sam napisao "da je Hitler štitio Jevreje Evrope, da su gasne komore bajka i da nije bilo nijednog koncentracionog logora" da uzimas kao merodavnu i osobu sa autoritetom po pitanju broja zrtava u Jasenovcu?

Uoptše ne razumem o čemu ovde pričaš. Dejvid Irving nije Hrvat, već Britanac, niti je istoričar, ni po obrazovanju ni zanimanju, jer je u istoriografiji potpuno diskreditovan (da se služio krivotvorenjima dokazano je bilo i u parnici). A nisam ga ni uzeo kao merodavnu i osobu sa autoritetom ni za koje pitanje, pa tako ne ni za Jasenovac. Samo sam prepoznao da Šarić (verovatno) misli na njega.

Isto tako ne razumem ova prebrojavanja i kopanja po grobovima ubijenih ljudi u Jasenovcu posle 75 godina .Ne mogu sada da trazim ali mislim da sma na Istoriji videla dokument vlade FNRJ jos cetrdeset i neke godine gde pise da je u Jasenovcu prema dokumentaciji stradalo oko 700.000 ljudi..Kada je taj dokument sa tom cifrom odobrio sam Tito i to u ono vreme, iz cega se moze zakljuciti da se nije mogao sakriti broj zrtava i da se htelo, onda je za svakog gradjanina to dovoljno....

Nema takvog dokumenta. Ja sam tragao da vidim šta se sve govorilo u to vreme i nisam takvo nešto nigde pronašao. Sad ću videti šta je pisalo u udžbenicima, na šta me je Artur-II ponukao, ali mislim da se tu radi o jednoj od urbanih legendi.

pa i da je manje u Jasenovcu se desio genocid i ne znam zasto neko zeli da umanji znacaj Jasenovackog genocida kroz smanjenje broja ubijenih ljudi.

Zato što uopšte nije pitanje genocida, već brojnosti žrtava. Genocid je genocid i on se ne može umanjivati redukcijom brojke, jer se uopšte ni ne tiče brojnosti žrtava; ili, barem, po tome kako se uglavnom koristi reč danas. Pitanje genocida i pitanje brojnosti žrtava sasvim su dve stvari, doslovno praktično nepovezane, kao što su recimo vreme i mesto nekog događaja. Ti možeš ubiti 15 ljudi, a ja za isto vreme 150.000, pa opet da ti budeš kriva za genocid, a ja ne.
Na ovom forumu mislim da mnogi ljudi ne znaju šta su pojmovi tačno, pa zato ih i krivo interpretiraju. Negiranje genocida bi bilo reći da se on nije desio, a ne koliko je stradalo. Iliti, ako govorimo o brojkama, jedino pitanje koje je značajno za samo pitanje genocida jeste da li je broj žrtava 0 ili 1>. Nekoliko forumaša je pominjalo, da li 500.000 ili 600.000, 700.000 ili manje i više ne menja suštinu, odnosno prirodu genocida. Pa to je i tačno,a ko razgovaramo o genocidu. Ali diskusija o brojnosti nije diskusija o genocidu.

Ne radi se ovde uopšte o umanjivanju značaja, već o potrebi za utvrđivanjem istine. Isto kao u slučaju Aušvica.

Pri tom stalno se prica o logoru Jasenovac, a sta je sa brojem zrtava u ostalim logorima i jamama po ondasnjoj NDH. Pri tom stalno se prica o logoru Jasenovac, a sta je sa brojem zrtava u ostalim logorima i jamama po ondasnjoj NDH

Da, o tome se ovde i redi. Sve se briše i nestaje, a žrtve se premeštaju i trpaju u Jassenovac.

Poslednja izmena:
Jedan akademik misli jedno, drugi akademik drugo, a treći treće.
Po čemu si ti mjerodavna da znaš koji je u pravu?

Ovaj akademik je bio u komisiji i lično je vršio iskopavanja na stratištu Jasenovac.Znači nije od onih lelemuda i anonimusa koji danas serandaju po forumu ili kroasanskih ''akademika'' pišu novohrvatsku povjest.Ipak njegova reč ima daleko,daleko veću težinu.
Znači čovek-stručnjak je sa kolegama vršio iskopavanja i ima crno na belo šta je našao i stoji iza svega toga svojim radom,imenom i prezimenom.
Pa ne bi hrvat broz tek tako naredio da se celo to stratište izravna buldožerima odmah nakon rata.Znao je taj ustaša šta radi i za koga radi
Inače samo stratište Jasenovac je ''radilo'' do zadnjeg dana rata da bi hrvati imali što više vremena da unište sve materijalne dokaze.
Na kraju su se sami logoraši oslobodili.Zar to nije malo čudno da patližani hrvata broza nikada nisu ni pomišljali da oslobode isti ili barem miniraju puteve i železnicu kojom je dovožena srpska nejač na klanje
Srboljub Živanović
Srboljub Živanović (Sarajevo, 21. decembar 1933) antropolog, paleopatolog, direktor Evropskog instituta za izučavanje istorije drevnih Slovena (European Institute of Early Slavonic Studies) u Londonu, predsednik Međunarodne komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu, predsednik Fonda za istraživanje genocida, i član Slovenske akademije nauka i umjetnosti.
Bio je član jugoslovenske Komisije sudskih antropologa koja je 1964. vršila iskopavanje masovnih grobnica u ustaškom logoru smrti Jasenovac
Komisija je vršila iskopavanja velikih šančeva, i specijalnih bušilica koje su korištene za lociranje masovnih grobnica, jer su sva obilježja na području logora smrti neposredno nakon rata po odluci jugoslovsnkih vlasti prekopana buldožerima i tenkovima, zajedno sa ostacima ustaškog logora smrti Jasenovac.
Znači onom hrvatskom hohštapleru brozu nije bilo dovoljno što je pustio ustaše do zadnjeg dana rata da lepo unište sve materijalne dokaze već je dodatno preorao sve te masovne grobnice da bude 100% siguran
Seme mu se zatrlo ustaško i hohštaplersko!

Poslednja izmena:
Drago Pilsel je vrlo zanimljiva licnost.
Imao sam direktnu komunikaciju s njim.
On je pravi hriscanski hrvatski rodoljub, ono sto je Hrvatima nedostajalo, ono mesto sto su zauzeli Starcevicevci, Frankovci, ustase i zatrovali nacionalno tkivo Hrvata

Усташка емиграција испаде нормалнија од домаће багре.

Мислим, шалим се. Пилсел је усамљен пример.

Nije, to je samo broj koji tebi odgovara.

A sto cemo sa istinom? Zar je pravedno zabraniti istrazivanje i objavljivanje rezultata istrazivanja zbog "politicke korektnosti"? I to korektnosti prema cemu? Mitovima jednog rezima o 700 000 ubijenih koji su izazvali mrznju, zelju za osvetom i rat? (Pisao sam o tome, na snimkama Amarcord se moze videti da ljudi zazivaju osvetu po "Krajini")

Treba provesti argumentovanu raspravu i suceliti strucnjake, istorijske arhive, dokumenata i živih svedoka (dok ih još ovo malo ima). Ne mozemo večno ziveti i promovisati mitove koje je iskonstruisao jedan rezim zbog svojih interesa.

Ne treba, upravo treba napraviti što dublje rovove, forsirati priču o milion pobijenih Srba samo u Jasenovcu i duplo više u čitavoj NDH, nabijati to Hrvatima na nos u svakoj prilici i na taj način jednom za svagda raskrstiti sa bilo kakvom pomisli o toleranciji prema tom ološu...

А и наш народ је умоболан. Пустиш питбула у кућу па се чудиш што те је измасакрирао. И није ти доста па стално набављаш новог.

Тако ја на то гледам.

Знаш кад бих ја остала на територији тзв СР Хрватске после свега. Никад.

Da, o tome se ovde i redi. Sve se briše i nestaje, a žrtve se premeštaju i trpaju u Jassenovac.
Na kraju kroz xx godina u hrvatskoj istoriji Jasenovac nece ni postojati a kako su krenuli bice da ni Srbi tamo nisu ziveli
A sto se tice tih svetskih istoricara koji pisu kolika je verovatnoca da su oni u pravu,ili da nisu lobisti obzirom da se nasim istoricarima
i direktnim ucesnicima u prici oko Jasenovca sto sta osporava, pocevsi od broja zrtava..Pitanje je zasto i kome ide u prilog da taj broj bude manji,
jer i da nije bilo 700.000 u samom Jasenovcu,za ukupan broj zrtava svih logora i stratista u tadasnjoj NDH, verujem da je broj mnogo veci

Poslednja izmena:
Na kraju kroz xx godina u hrvatskoj istoriji Jasenovac nece ni postojati a kako su krenuli bice da ni Srbi tamo nisu ziveli
A sto se tice tih svetskih istoricara koji pisu kolika je verovatnoca da su oni u pravu, obirom da se nasim istoricarima i direktnim
ucesnicima u prici oko Jasenovca sto sta osporava, pocevsi od broja zrtava..Pitanje je zasto i kome ide u prilog da taj broj bude manji,
jer i da nije bilo 700.000 u samom Jasenovcu, ukupan broj zrtava svih logora i stratista u tadasnjoj NDH, verujem da je broj mnogo veci

Имају Дедијера, Булајића, Новака. Књиге постоје, свако може да их прочита. Лично поседујем сваку.

Српски сомови само пар деценија после геноцида тамо граде викендице, ееееј. Јебале их Макарске и којекакви Сућураји, Сустипани и други шодер-камењари.

Meni je mozak zabagovao kad mi je na koleginica s fakulteta, Banjalucanka, objasnjavala kako je do yaya provod na Zrcu?

A tko je kriv svemu tome!??
Onaj isti koji je odmah posle rata,sakrivao zločine svojih zemljaka zarad ''bratstva i jedinstva''.Mislim dobra fora za izgovor

I šta veli hrvatski hohštapler,koliko sam uspeo da razumem njegovo mumlanje na 2:52,u jasenovcu su ginuli i hrvati i Srbi,tu se nije radilo o istrebljenj naroda nego o istrebljenju progresivnih ljudi!??Pa što nije položio koji venac tim progresivnim ljudima za života a landarao je tisuću puta između agrama i Beograda.Mogao je da svrati na 2 minuta da se makar pravi da oseća sažaljenje

Meni je mozak zabagovao kad mi je na koleginica s fakulteta, Banjalucanka, objasnjavala kako je do yaya provod na Zrcu?
Pa jeste u pravu je koleginica , za one koji vole tu vrstu provoda Zrće je sam vrh , što govori da na istom gostuju najskuplji svetski DJ-evi , a uglavnom ima najmanje Hrvata , a najviše Britanaca , Nemaca i Žabara , flaša vode je 10 evra i na svim eminentnim svetskim putopisnim sajtovima se reklamira i hvali . Mislim ja lično nisam ljubitelj tog tipa letovanja i ne priovlači me uopšte , al je potpuno razumljivo da kada neko bira gde će letovati neće razmišljati o tome ko je koga zaklao i ko je kome zapalio kuću pre 75 godina , to je 3/4 veka jbt .

Pa jeste u pravu je koleginica , za one koji vole tu vrstu provoda Zrće je sam vrh , što govori da na istom gostuju najskuplji svetski DJ-evi , a uglavnom ima najmanje Hrvata , a najviše Britanaca , Nemaca i Žabara , flaša vode je 10 evra i na svim eminentnim svetskim putopisnim sajtovima se reklamira i hvali . Mislim ja lično nisam ljubitelj tog tipa letovanja i ne priovlači me uopšte , al je potpuno razumljivo da kada neko bira gde će letovati neće razmišljati o tome ko je koga zaklao i ko je kome zapalio kuću pre 75 godina , to je 3/4 veka jbt .

Što, onda, ne naprave jedan do yaya festival kod Treblinke, Mauthauzena, Aušvica, što da ne i Prebilovaca, kad je već sve to tako nebitno

Реално нове генерације су поприлично оперисане од свега...мада је до нас највише.Ми се нисмо дуго година озбиљно бавили српско-хрватским односима.Тек када је избио рат 90-их почели су поново да отварају архиве које су бећ биле поприлично прашњаве и уништене.Значи опет дневно-политичка потреба кратког карактера без озбиљне анализе шта и како се десило и најбитније ЗАШТО?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back