Stručnjak za NDH: U Jasenovcu nije stradalo 700.000

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na listi "žrtava Jasenovca" su i imena ustaša

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20050513/temedana01.asp

http://www.pobijeni.info/naslovnica/clanak/144

Zbog ovoga se treba zajednički dobro proučiti sve sto je vezano za Jasenovac.

Kao što već rekoh tvoj poglavnik je 1943 izjavio da je sa 30% Srbe sveo na 12-15% , po podatcima to znači 700.000 do tada

Ako ne veruješ svom poglavniku kome veruješ?

Hoćeš reći da tvoj poglavnik laže? Onaj koji ti je dao gotovo pa etnički čistu državu i na sebe primio crimen zločinca da bi ti sada bio svoj na svome?

Razume ja da se "pogalvnik" i napaljene budale koljači žele rehabilitovati za ono što je želeo ceo narod . pošteno, ali je sramota tvrditi da tvoj poglavnik laže.

Na listi "žrtava Jasenovca" su i imena ustaša

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20050513/temedana01.asp

http://www.pobijeni.info/naslovnica/clanak/144

Zbog ovoga se treba zajednički dobro proučiti sve sto je vezano za Jasenovac.

"The Jasenovac Research Institute "is a non-profit human rights organization and research institute committed to establishing the truth about the Holocaust in Yugoslavia and dedicated to the search for justice for its victims. The JRI promotes research and activities designed to enlighten the world to the crimes of genocide committed at Jasenovac and wartime Yugoslavia against Serbs, Jews and Romas and provides assistance to all groups and individuals who likewise seek justice for these victims."
https://www.sourcewatch.org/index.php/Jasenovac_Research_Institute

Dobro je da postoje takve inicijative i da se trazi pravda za zrtve genocida i soe!
Da je i tacan svaki podatak u prigovoru, a treba ga provjeriti, naravno, ne smanjuje mnogo broj zrtava!
nadam se da ce i hrvatska drzava, kao pokrovitelj blaburskih manifestacija, pokusati napraviti jedan slican popis ustaskih i civilnih zrtava...pa da kontrolisemo!

Jedno su arheološka nalazišta a drugo su označena stratišta.

I za arheološke iskopine treba dozvola države - tako da za bilo koje stratište treba dozvola i države i naroda čiji su predci tamo pokopani

Da li neko može otići na Blajburg (bez obzira kakvi su tamo zločinci skončali) i poravnati to ili raskopati bez dozvole hrvatske države (pa i sve da ih se država gadi).

Opet proturanje da se sve može

Takodje svaki "istoričar" koji dodje do svojih zaključaka mora imati potvrdu i naroda čije je žrtve brojao

Sa kojim pravom recimo Srbin ima interes da ide brojati Poljake koje je pobio Hitler i da kaže - ja sam istorijski dokazao da ih je ubijeeno 120.000 a ne 1.200.000, ko bi njemu dozvolio da on kroji istoriju poljskog naroda?

Znači da hrvatska država naručuje razne istoričare i plaća ih za njihova istraživanja, pitanje je samo da li ima dozvolu Srbije .

Kao što verovatno i po raznim medijima protura koje kave informacije koje njoj odgovaraju. (što ne smatram za loše, jer time samo homogenizuju Srbe i hvala im za to)

Ne razumem. O kakvim se arheoloskim nalazistima tu radi? Sta si pokusala da kazes?

Istoricaru treba potvrda drugih istoricara, a ne naroda. Sta imaju da pricaju o stvarima ljudi koji o njima pojma nemaju?

Poslednja izmena:
Istina o brojci stradali je utvrđena i nije bila tabu tema u SFRJ!
MOTIVI, MOTIVI najgrozomorni zločina u ljudskoj civilizaciji izvršeni,
bili su tabu tema, tajna u SFRJ, ....a koliko vidim ni danas nije drugačije, ......da tebe možda ne zanimaju!

Толико ми је мука од 'рвата тј.усташа да дефинитивно имам став да. ТРЕБА ПОЗВАТИ СВЕ СРБЕ КОЈИ ЖИВЕ У неоНДХ ДА ДОЂУ У СРБИЈУ А ИЗ СРБИЈЕ ПРОТЕРАТИ СВЕ 'РВАТЕ И НА ГРАНИЦИ ПРЕМА ЊИМА ПОДИЋИ ЗИД СА БОДЉИКАВОМ ЖИЦОМ ОД 3 МЕТАРА - И ПРЕКИНУТИ БИЛО КАКВЕ КОНТАКТЕ СА ТИМ ЉУДСКИМ ЗЛОМ...........

Kao što već rekoh tvoj poglavnik je 1943 izjavio da je sa 30% Srbe sveo na 12-15% , po podatcima to znači 700.000 do tada

Ako ne veruješ svom poglavniku kome veruješ?

Hoćeš reći da tvoj poglavnik laže? Onaj koji ti je dao gotovo pa etnički čistu državu i na sebe primio crimen zločinca da bi ti sada bio svoj na svome?

Razume ja da se "pogalvnik" i napaljene budale koljači žele rehabilitovati za ono što je želeo ceo narod . pošteno, ali je sramota tvrditi da tvoj poglavnik laže.

Kao prvo nije moj poglavnik, kao drugo pises gluposti i vrijedjas zdravi razum.

Kada je bio zadnji popis stanovništva Kraljevine Jugoslavije??

Kojom metodom se doslo do brojki koje citiras i pozivas se na Pavelića??

Kada vec citiras moj post daj komentar koji ima veze sa citiranim.

"The Jasenovac Research Institute "is a non-profit human rights organization and research institute committed to establishing the truth about the Holocaust in Yugoslavia and dedicated to the search for justice for its victims. The JRI promotes research and activities designed to enlighten the world to the crimes of genocide committed at Jasenovac and wartime Yugoslavia against Serbs, Jews and Romas and provides assistance to all groups and individuals who likewise seek justice for these victims."
https://www.sourcewatch.org/index.php/Jasenovac_Research_Institute

Dobro je da postoje takve inicijative i da se trazi pravda za zrtve genocida i soe!
Da je i tacan svaki podatak u prigovoru, a treba ga provjeriti, naravno, ne smanjuje mnogo broj zrtava!
nadam se da ce i hrvatska drzava, kao pokrovitelj blaburskih manifestacija, pokusati napraviti jedan slican popis ustaskih i civilnih zrtava...pa da kontrolisemo!

Ne trebas se nadati popis postoji..

http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=7618

Kao prvo nije moj poglavnik, kao drugo pises gluposti i vrijedjas zdravi razum.

Kada je bio zadnji popis stanovništva Kraljevine Jugoslavije??

Kojom metodom se doslo do brojki koje citiras i pozivas se na Pavelića?

Mada u pravu si , brzopleto sam izvela proračun jer 10-12% nije na 7 miliona već je na već oduzet broj ubijenih ... što je već mnogo više

Kada vec citiras moj post daj komentar koji ima veze sa citiranim.

Već sam ranije navela taj citat

Поглавник НДХ Анте Павелић изјављује опуномоћенику министра спољних послова Немачке Вазенмајеру, почетком 1943. године, да је број Срба у НДХ, од 30 одсто у априлу 1941. спао на 12 до 15 одсто, што је, хвалећи се "позитивно за Хрватску државу". То је био уједно резултат његове наредбе, прољећа 1942., да "логор Јасеновац може да прими неограничен број заточеника", само да би се у њему што више убијало.Тако је настао симбол најбруталнијег злочина геноцида над српским народом.
(nema arhivsku izjavu, ali sigurno je da izvor ne bi navodio nešto neproverivo)

Broj je uzet sa neta takodje , ukucati broj stanovnika NDH - i svi izvori izbace isto, dozvoljavam da postoji drugi

Cenim da je to ipak bila država koja je imala svoj tačan podatak- za sistematsko ubijanje trebali su izvori.

Već sam ranije navela taj citat

Поглавник НДХ Анте Павелић изјављује опуномоћенику министра спољних послова Немачке Вазенмајеру, почетком 1943. године, да је број Срба у НДХ, од 30 одсто у априлу 1941. спао на 12 до 15 одсто, што је, хвалећи се "позитивно за Хрватску државу". То је био уједно резултат његове наредбе, прољећа 1942., да "логор Јасеновац може да прими неограничен број заточеника", само да би се у њему што више убијало.Тако је настао симбол најбруталнијег злочина геноцида над српским народом.
(nema arhivsku izjavu, ali sigurno je da izvor ne bi navodio nešto neproverivo)

Broj je uzet sa neta takodje , ukucati broj stanovnika NDH - i svi izvori izbace isto, dozvoljavam da postoji drugi

Cenim da je to ipak bila država koja je imala svoj tačan podatak- za sistematsko ubijanje trebali su izvori.

Mogao je poglavnik izjaviti da je zemlja ravna ploča, da je obdaren ko konj i slične pizdarije....

Poslednja izmena od moderatora:
Tu postoje DVE istine, srpska i hrvatska, a koja je ISTINSKIJA - nikada necemo saznati.

I nemoj sada da uplices druge stvari, da ne bi sirili diskusiju.

Ne osporavam ja Hrvatima njihovu istinu, ali neću da meni nametnu tu svoju istinu

U tome i jeste srpsko-hrvatski sukob - oni bi da njihova istina bude univerzalna.

Pa neću njihovu istinu, ne zato što je njihova već zato što nije sa dobrom namerom ( prošli vek je to pokazao)

S te strane Šiptari su do sada bili za poštovanje - imali svoju istinu i radili, nisu nama ovde solili pamet da je prihvatimo. ubacili buvu od 2 miliona i ništa više .i...

Mada i tu se menja i oni postaju pokvareni.

Takodje respekt po tom pitanju i za Madjare, Turke, Bugare...

Evo već 100 tu stranicu uspjevaju -SLAVEN 777- i -Magistar Čolović-
iza -brige- o Istini, relatizovanjem brojke grozomorno umoreni Srba u Jasenovcu,
suštinu tog stradanja, motiv kojim su zlikovci to činili, skriti!

Za vreme Tite, brojka je izbačena, nije bila tajna kako se prava, puno veća cifra doznala ne bi!
I to 'e bio taj zadovoljavajući kompromis, A MOTIV GROZOMORSTVA JE BIO STROGA TAJNA,
tabu tema za svi 50 godina kako bi se zločin 90. obnovio!

I na skrivanju MOTIVA, genocid nad srpskim narodom u Rvackoj 90. je okončan,
Pali, prokleti svjet je taj genocid verifikova priznanjem na njemu nastale države,
KOGA BROJKA JOŠ ZANIMA, ali još dosta Srba je pretoklo, ....O MOTIVU SE I DALJE ĆUTI!

Ni iz čega što sam ja napisao ne može se ni nazirati relativizacija. Naprotiv, ovde mnogi učesnici teme govore sto, dvesta, trista hiljada gore-dole, šta je bitno? Relativizacije ima dosta na temi, a ja se upravo protiv nje, zato što je smatram vrlo štetnim grčevito borim. Ja nisam ni za kakvu relativizaciju, već isključivo za konkretizaciju.

A kada smo već kod toga, ostao sam dužan Nataši postaviti odgovor na potvrdu da je Nojbaherova procena bila da je oko 225.000 Srba stradalo u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata.

IMG_20180611_184018.jpg

IMG_20180611_184026.jpg

Svedočeći o Maksu Luburiću, Nojbaher je tvrdio u oktobru 1945. godine:

At the camp of Yasenovatz some 225,000 Serbs died in the most cruel manner on this man's orders.

Poslednja izmena:
Ni iz čega što sam ja napisao ne može se ni nazirati relativizacija. Naprotiv, ovde mnogi učesnici teme govore sto, dvesta, trista hiljada gore-dole, šta je bitno? Relativizacije ima dosta na temi, a ja se upravo protiv nje, zato što je smatram vrlo štetnim grčevito borim. Ja nisam ni za kakvu relativizaciju, već isključivo za konkretizaciju.

A kada smo već kod toga, ostao sam dužan Nataši postaviti odgovor na potvrdu da je Nojbaherova procena bila da je oko 225.000 Srba stradalo u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata.

Pogledajte prilog 495314
Pogledajte prilog 495315

Svedočeći o Maksu Luburiću, Nojbaher je tvrdio u oktobru 1945. godine:

Složićeš se da je on imao ograničene izvore

Kao što sam već navela izjavi Pavelića sa početka 1943 gde on navodi da se broj Srba smanjio sa 30% na 12-15%

Samo se izvinjavam dala sam jedan diletantski proračun pa bi da ga ispravim

ako je NDH imala 7 mili - znači sa odnosom 70: 30 Srba je bilo 2.1 a Hrvata 4.9

1943 ako se njihov broj smanjio na učešće od 12-15% znači da je NDH imala tada 5.5 do 5.6 mil stanovnika (da uzmeno da se broj stnovnika nije menjao kod Hrvata i da je ostao 4.9

Uvećan za 12-15% Srba znači 5,5 do 5,6 - što znači da NDH fali 1,4-1,5 mil stanovnika

Okviran broj izbeglih Srba bio je 0.4 miliona - znači fali 1 milion Srba... ne bi se tek tako provlačili brojevi znači da je cifra za Jasenovac od 700.000 izvesna
[/SIZE][/B]
Ko je bolje od poglavnika moga znati

Još jednom izvinjenje za loš prvi obračun

Koliko se ja sjećam, istina to je bilo još u SFRJ, mi smo učili od brojci od 1,7 milijuna, i o Jasenovcu od 700000 u školi. Tako da ja mislim da je to bila službena brojka.
Уџбеници СФРЈ наводе цифру од 700 000

Da li? Hajde da pretresemo i pitanje udžbenika koji su izlazili za vreme postojanja komunističke Jugoslavije.

1) Evo udžbenika za IV razrede Miljana Todorovića iz 1953. godine:

Pogledajte prilog 495321

Najstariji udžbenik iz istorije koji se bavi Drugim svetskim ratom Jasenovac uopšte nigde ni ne spominje. Ne njega, već nema ni govora preciznog o ikakvim zločinima počinjenim u drugim krajevima Jugoslavije, van Srbije. Priča se o Nemcima, ljotićevcima, nedićevcima, pa i ustašama, ali nigde nešto konkretnije o ustaškim zločinima, u smislu iole ikakve brojke.

Pogledajte prilog 495323

2) Evo udžbenika za VIII razred istorije Đorđa Grubača (1960. godina):

Pogledajte prilog 495324

Ovde ima Jasenovca; ali samo se nabraja među logorima koji su postojali na području Jugoslavije. Nema nikakve brojke, izvan procene da je uopšteno u koncentracionim logorima na području Jugoslavije stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Pogledajte prilog 495325

У нашој земљи домаћи издајници и окупатори основали су концентрационе логоре у којима је нашло смрт стотине хиљада људи. Најстрашнији логори су били у Хрватској — Јасеновац, Нова Градишка и други, у Србији — Бањица у Београду, логор у Нишу, и други.

3) Hajde da bacimo pogled na nešto drugačije. Ovo je udžbenik za osnovno obrazovanje odraslih. Napisali su ga profesori Živko Avramovski, Lazar Rakić i Bogdan Smiljević.

Pogledajte prilog 495327

Kaže se da je više od milion ljudi sveukupno stradalo zbog okupatora i njihovih izdajnika. Nema nikakvog navođenja neke brojke za Jasenovac, koji u kontekstu nabrajanja koncentracionih logora (Jasenovac, Nova Gradiška, Banjica, Jajinci i dr.

IMG_20180611_190641.jpg

4) Hajde da pogledamo i nešto novije. Sledeće je udžbenik iz osamdesetih godina, dorađen zaslugom Slavoljuba Cvetkovića i Branislave Kovačević (Istorija sa osnovama socijalističkog samoupravljanja za VIII razred osnovne škole):

IMG_20180611_190733.jpg

U ovom udžbeniku ne samo da nema nikakve cifre jasenovačkih stradalnika, nego nema uopšte ni Jasenovca eksplicitno.

IMG_20180611_191035.jpg

Највећи број људских жртава Југославија је имала због масакра становништва у концентрационим логорима на Бањици и Старом сајмишту у Београду, Црвеном крсту код Ниша, Старој Градишки и многим другим логорима у земљи..

Na sledećoj stranici, gde se govori o ustaškim zločinima, piše samo:

IMG_20180611_191045.jpg

У усташким логорима нашло је смрт на стотине хиљада људи (Срба, Јевреја, Рома, Хрвата и других који су радили за НОП).

5) Za kraj prikaza udžbenika koji su se koristili u osnovnim školama u komunističkoj Srbiji, evo i poslednjeg, koji je bio u upotrebi sve do definitivnog prestanka postojanja SFRJ 1992. godine; udžbenik Ljiljane Mladenović Maksimović, iz vremena vladavine sad već Slobodana Miloševića.

IMG_20180611_191123.jpg

U njemu piše sledeće:

IMG_20180611_191248.jpg

У концентрационе логоре (Јасеновац, Јадовно, Ђаково, Стара Градишка) одвођени су Срби, Јевреји, Роми и други.

Na sledećoj stranici na kojoj se jasenovački koncentracioni logor spominje, navodi se da je stradalo na desetine hiljada stanovnika u koncentracionim logorima (dakle ne kaže se više, kao nekada, ni stotine):

IMG_20180611_191358.jpg

Осим масовних стрељања, на десетине хиљада становника послато је у концентрационе логоре. Логори смрти у земљи, у којима је страдао народ, јесу Бањица, Сајмиште, Јасеновац, Раб, Молат, Бегуње.

Tako da, ne, odgovor je negativan. Niko nije mogao u školi za vreme Jugoslavije učiti da je u Jasenovcu stradalo 700 ljudi.

P. S. Pošto sam samo predstavio udžbenike iz osnovnih škola, ako neko smatra da je bilo drugačije u srednjim, evo za primer udžbenik Đorđa Kneževića i Bogdana Smiljevića za IV razred gimnazija:

IMG_20180611_195326.jpg

IMG_20180611_195338.jpg

U ovom gimnazijskom udžbeniku iz sedamdesetih godina samo se navodi Jasenovac u nabrajanju koncentracionih logora koji su postojali. Obratite pažnju i da je cilj bio naterati Hrvate i Srbe da jedni druge istrebe, dok se specifično navodi termin genocid samo za Rome i Jevreje, kao žrtve logora.

Poslednja izmena:
Ја једноставно покушавам да сазнам шта пише у књизи "Јасеновачки логор". Да ли је садржај те књиге једна одокативна процена коју је Славен лепо описао у свом последњем посту или се ради о колекцији докумената као што су извештаји немачких, италијански официра затим гестаповаца и сс офирца? То су документи. Претпостављам да поред тих званичних докумената књига садржи и колекцију изјава преживелих логораша и осталих сведока.
Само, ти си споменуо књигу неког Николић др Николе "Јасеновачки логор" и изјавио да је од те књиге све почело. Мене занима шта пише у тој књизи.

Tvoja želja je moja zapovest.

1528742223633-833428416.jpg

Podatak se nalazi u XV glavi knjige (Jasenovac — poslije oslobođenja) u poglavlju Gradinske gigantske nekropole, na 434. stranici:

IMG_20180611_203046.jpg

Nikola Nikolić:
Narod, određen za klanje, dotjerivali su pješke ili dovezli vlakom u «Gaj slutnje», koji se nalazi pred samim logorom. Tu bi zatočenici mirno čekali skelu — «Skelu sv. Moloha». Mali je puteljak «Staza smrti» vodio do same vode, do skele. Skela je bila obična, drvena splav, od oko 6 m širine i 16 m u dužinu, a bila je privezena debelom željeznom žicom za dva čvrsta betonska postamenta, na jednoj i drugoj obali. Ovu skelu, koja je prevezla u Gradinu na klanje preko 600 do 700 tisuća ljudi, potopili su ustaše 1945., kada su bježali iz Jasenovca pred NOV.

U knjizi nema dokumenata niti jednog Nemca ili Italijana, odnosno SS-ovaca, kao niti nijednog drugog; knjiga nije naučni rad. Ne postoje nikakva svedočanstva u knjizi, izuzev njenog autora, koji se prilikom navođenja ove procene (gde, je uzgre,d 700.000 gornja granica, što će reći da je po Nikolićevom mišljenju najviši moguću broj, odnosno da je srednja vrednost 650.000) ne poziva ni na jedan jedini izvor.

Da li? Hajde da pretresemo i pitanje udžbenika koji su izlazili za vreme postojanja komunističke Jugoslavije.

1) Evo udžbenika za IV razrede Miljana Todorovića iz 1953. godine:

Najstariji udžbenik iz istorije koji se bavi Drugim svetskim ratom Jasenovac uopšte nigde ni ne spominje. Ne njega, već nema ni govora preciznog o ikakvim zločinima počinjenim u drugim krajevima Jugoslavije, van Srbije. Priča se o Nemcima, ljotićevcima, nedićevcima, pa i ustašama, ali nigde nešto konkretnije o ustaškim zločinima, u smislu iole ikakve brojke.

2) Evo udžbenika za VIII razred istorije Đorđa Grubača (1960. godina):

Ovde ima Jasenovca; ali samo se nabraja među logorima koji su postojali na području Jugoslavije. Nema nikakve brojke, izvan procene da je uopšteno u koncentracionim logorima na području Jugoslavije stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi.

3) Hajde da bacimo pogled na nešto drugačije. Ovo je udžbenik za osnovno obrazovanje odraslih. Napisali su ga profesori Živko Avramovski, Lazar Rakić i Bogdan Smiljević.

Kaže se da je više od milion ljudi sveukupno stradalo zbog okupatora i njihovih izdajnika. Nema nikakvog navođenja neke brojke za Jasenovac, koji u kontekstu nabrajanja koncentracionih logora (Jasenovac, Nova Gradiška, Banjica, Jajinci i dr.

4) Hajde da pogledamo i nešto novije. Sledeće je udžbenik iz osamdesetih godina, dorađen zaslugom Slavoljuba Cvetkovića i Branislave Kovačević (Istorija sa osnovama socijalističkog samoupravljanja za VIII razred osnovne škole):

U ovom udžbeniku ne samo da nema nikakve cifre jasenovačkih stradalnika, nego nema uopšte ni Jasenovca eksplicitno.

Na sledećoj stranici, gde se govori o ustaškim zločinima, piše samo:

U ovom gimnazijskom udžbeniku iz sedamdesetih godina samo se navodi Jasenovac u nabrajanju koncentracionih logora koji su postojali. Obratite pažnju i da je cilj bio naterati Hrvate i Srbe da jedni druge istrebe, dok se specifično navodi termin genocid samo za Rome i Jevreje, kao žrtve logora.

Pa čoveče sad ti je jasno da se zataškavalo... eno ti govor onog hohštaplera JBT u Glini 1952, i pranje hrvata,.

Mene na početku napadoše kako se kao smelo govoriti o zločinima a moji roditelji odrasli u toj SFRJ kažu - nisi smeo pomenuti da su ti nekoga ubile ustaše

Cilj je bio ubediti ljude da su to radili neki tako za račun Nemaca , a ne Hrvati- pranje Hrvata od ogovornosti, poništavanje istine, prekrajanje istorije, manipulacija

Zataškavanje genocida je isto genocid samo su ga sprovodili komunisti

Srboljub Živanović otišao iz države

Magna Crimen Viktora Novaka bila zabranjena

Cilj je bio ubediti Srbe da ih nisu ubijali zato što su Srbi i da Hrvati ne odgovaraju i da Pavelić i Nedić budu isto . Jedan pobio milion drugi od njegovog noža spasio 400.000 i isti
Naravno Nedić je bio saradnik i nema tu abolicije.

Pa kakva je to monstruozna politika bila, a vidim da ima i nastavljače

Tvoja želja je moja zapovest.

Pogledajte prilog 495332

Podatak se nalazi u XV glavi knjige (Jasenovac — poslije oslobođenja) u poglavlju Gradinske gigantske nekropole, na 434. stranici:

Pogledajte prilog 495333

U knjizi nema dokumenata niti jednog Nemca ili Italijana, odnosno SS-ovaca, kao niti nijednog drugog; knjiga nije naučni rad. Ne postoje nikakva svedočanstva u knjizi, izuzev njenog autora, koji se prilikom navođenja ove procene (gde, je uzgre,d 700.000 gornja granica, što će reći da je po Nikolićevom mišljenju najviši moguću broj, odnosno da je srednja vrednost 650.000) ne poziva ni na jedan jedini izvor.

Значи књига је лично сведоћење лекара који је преживео логор а не као што сам ја мислио научни рад неког доктора наука. Па морам признати да су му описи злочина импресивни (прочитао сам ја још неке исечке из књиге јер сам претражио мало светску комуникациону мрежу), практично његов исказ много значи за доказивање геноцидне намере. Узмимо у обзир да сличних сведоћења има још и то у поприличном броју мислим да би се могли сагласити око геноцидне намере па и геноцида а да прихватимо да се око цифре не слажемо ја верујем да је процена од 500 000 Срба и 200 000 осталих убијених у Јасеновцу тачна.

Poslednja izmena:
Pa čoveče sad ti je jasno da se zataškavalo... eno ti govor onog hohštaplera JBT u Glini 1952, i pranje hrvata,.

Mene na početku napadoše kako se kao smelo govoriti o zločinima a moji roditelji odrasli u toj SFRJ kažu - nisi smeo pomenuti da su ti nekoga ubile ustaše

Cilj je bio ubediti ljude da su to radili neki tako za račun Nemaca , a ne Hrvati- pranje Hrvata od ogovornosti, poništavanje istine, prekrajanje istorije, manipulacija

Zataškavanje genocida je isto genocid samo su ga sprovodili komunisti

Srboljub Živanović otišao iz države

Magna Crimen Viktora Novaka bila zabranjena

Cilj je bio ubediti Srbe da ih nisu ubijali zato što su Srbi i da Hrvati ne odgovaraju i da Pavelić i Nedić budu isto . Jedan pobio milion drugi od njegovog noža spasio 400.000 i isti
Naravno Nedić je bio saradnik i nema tu abolicije.

Pa kakva je to monstruozna politika bila, a vidim da ima i nastavljače

Je li to znaci da si konacno prestala tvrditi da je nekakva "zvanicna" brojka navodno bila 700.000?

Je li to znaci da si konacno prestala tvrditi da je nekakva "zvanicna" brojka navodno bila 700.000?

Pa zato što je brojka 700.000 + zato se kroz školu učile nove generacije da je eto to bilo onako ili nije ni bilo, da se ne bi postavljala pitanja Cifra jeste 700.000 a i veća , Jasenovac + ostatak ukupno milion i cilj je bio da se ne talasa, i da se pripremi teren za neko vreme kad će moći da se umanji i da se izbriše trag o genocidu. Mi živimo to vreme
Da cifra nije bil a tolika ai veća ( poglavnik dao podatak da je bio milion ) pominjao bi se i te kako, a tek da su Srbi počinili, od prvog osnovne do kraja studija bi svake godine imali po par lekcija

Da ne bi budućim generacijam ostalo u sećanju ili da bi bilo nešto sporadično

Земаљска комисија Хрватске, основана 1945., констатовала је у извештају Међународном војном суду у Нирнбергу, да је број жртава између 500.000 и 600.000. О усташким злочинима постоји велика документација

- - - - - - - - - -

Химлеру писао је:

,,Хрватска партијска група усташе је католичка, недисциплинована, рђаво војно обучена, за борбу делом непоуздана и при том позната што је 600.000-700.000 верских и политички другачије настројених заклала по балканским методама. Они себе означују као хрватски СС.

Толико о томе да не постоји званичан податак о цифри. Ако је нешто послато у међународне институције и иза тога је стала држава онда је то званичан податак верификов од државе. Значи ако пишем есеј или научни рад кад наведем цифру од 600 000 хиљада могу се без икаквог страха од последица рефренцирати на тај узвештај којег је држава послала у Нинберг.

Значи књига је лично сведоћење лекара који је преживео логор а не као што сам ја мислио научни рад неког доктора наука. Па морам признати да су му описи злочина импресивни (прочитао сам ја још неке исечке из књиге јер сам претражио мало светску комуникациону мрежу), практично његов исказ много значи за доказивање геноцидне намере. Узмимо у обзир да сличних сведоћења има још и то у поприличном броју мислим да би се могли сагласити око геноцидне намере па и геноцида а да прихватимо да се око цифре не слажемо ја верујем да је процена од 500 000 Срба и 200 000 осталих убијених у Јасеновцу тачна.

Nikolicev memoar je izvor od neprocenjivog znacaja. Svasta je on opisao, sa neverovatno detalja. I jos, covek ima talenta za pisanje, tako da sam sa vrlo velikom lakocom i interesom procitao njegova svedocenja
Svakome ko zeli da se uppzna sa iskustvom nekoga ko je preziveo taj logor, ili uopste sa njegovim izgledom (napravio je nekoliko fotografija i nacrtao skicu logora koju je dodao knjizi kao prilog) moja je topla preporuka da uzme i procita Nikolicevu knjigu jer je doslovno bezaobilazna (drugi su ostavljali komentare i izjave, a on je seo i napisao knjizurinu na 500 strana, da sve ostane za sva vremena zapisano iza njega).

Medjutim, Nikolicevim tvrdnjama treba pristupiti kao i svakom drugom istorijskom izvoru - kriticki i analiticki. Njegovu tvrdnju da je izmedju 600 i 700 hiljada ljudi zaklano treba sa istom rezervom uzeti kao i razne druge njegove tvrdnje, recimo izjednacavanje cetnika sa ustasama i Nedica sa Pavelicem, tvrdnji da su pomenuti srpski kvislinzi radili jednako kao i ustase itd...ako je za verovati utisku koji Nikolic donosi, Srbi nisu stradali zbog svoje vere i nacionalne pripadnosti, vec zato sto su bili pravi komunisti i jer su mnogo voleli Staljina i Tita, koje je Pavelic navodno najvise mrzeo na svetu.

No, eto kako je nastala ta brojka od 700.000. Mozemo ti i ja da se ne slozimo, naravno, ali cinjenica jeste da je niko nikada nije dokazao. Posle 1948. g. u narednim decenijama razliciti pojedinci ce se pozivati na Nikolicsvu brojku (koja nikada nije bila nekakva zvanicna cifra), a tokom 1970-ih godina ce se pojaviti njeni kriticari. Kao odgovor, 1980-ih nekoliko pojedinaca ce je zastupati, ali je niko nece dokazati. Svi oni su se vodili analizom ne Jasenovca, niti izvora o njemu, vec neke opste slike i zakljucak svakog ce biti, tipa, "mozda Nikolic nije previse mnogo pogresio" (parafraziram). Oni koji su poziveli dovoljno dugo, kao recimo Zdravko Moric koji je radio malcice na terenskom radu, koga je SANU predlozila 1981. godine da rukovodi projektom utvrdjivanja istine o Jasenovcu i koji je u par navrata davao izjave da ne treba olako odbacivati brojku koju je spomenuo Nikolic, posle pada komunistickog rezima, skidanja zabrana sa tajnih dokumenata i otvaranja arhiva radikalno je promenio svoje misljenje odnosno priznao da je bio u zabludi (kao sto su i mnogi drugi bili).

Толико о томе да не постоји званичан податак о цифри. Ако је нешто послато у међународне институције и иза тога је стала држава онда је то званичан податак верификов од државе. Значи ако пишем есеј или научни рад кад наведем цифру од 600 000 хиљада могу се без икаквог страха од последица рефренцирати на тај узвештај којег је држава послала у Нинберг.

Naravno. Potpuno validan podatak bez čak potvrdjen iz više izvora ..

Onda je 1964 uspostavljena cifra od 700.000 samo Srba koju je ustanovila pet bila državna komisija (kaže se da je 20% zrtava bilo živo zakopano)
No to se nije dopalo državnom rukovodstu baš čitaj Hrvatima i evo do dana danas žele to osporiti

Niko nije tvrdio da nije postojao nikakav zvanicni podatak. Mnogi su na temi tvrdili, u prvom redu Natasa, da je on bio 700.000, a to jednostavno nije istina.

Ti mozes kada budes tako nesto radio naravno uciniti, ali da li si se ikada zapitao zasto niko se na svetu ne poziva na izvestaj komisije o Ausvicu koji je bio predat Nirnbergu, odnosno koji je svugde u svetu danas decidno odbacen kao visestruko preuvelicavanje zrtava Ausvica?

Naravno. Potpuno validan podatak bez čak potvrdjen iz više izvora ..

Onda je 1964 uspostavljena cifra od 700.000 samo Srba koju je ustanovila pet bila državna komisija (kaže se da je 20% zrtava bilo živo zakopano)
No to se nije dopalo državnom rukovodstu baš čitaj Hrvatima i evo do dana danas žele to osporiti

Али зар та од 1964. године није она комисија за коју је Славен рекао да су написали да се ништа не може закључити, Да ли то постоје два извештаја, јавни и тајни?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back