veliki krang
Legenda
- Poruka
- 71.060
Nažalost, iako je mnogo puta na ovoj temi ponovljeno, ne bazira se na zvaničnim ciframa.
Nema nijednog zvaničnog dokumenta koji je proglašava, potvrđuje itd...izveštaja nikakve komisije...ništa.
Više puta je pomenuto da su sa takvim zaključcima pred nirnberški sud izašle i državna komisija Hrvatske i SFRJ. Da li stvarno misliš da je to neko izmislio, iako ovde nismo u mogućnosti da okačimo fotokopije te dokumentacije? A zvaničnije od toga ne postoji...
- - - - - - - - - -
Ovo nije baš tačno. Jugoslavija kasnih tridesetih, odnosno na početku pete decenije prošlog veka, izrazito je stabilna država; posebno ako poredimo sa haotičnim periodom 1920-ih godina.
Ali nije. Domaća državna komisija je donela zaključak (koji je, uzgred, u istoriografskom smislu od istog značaja koliko i zaključak poretne komisije o Aušvicu sa navodno preko 4 miliona stradalnika) o brojki između 500 i 600 hiljada.
Pa ne može biti dovoljno, kada se doslovno radilo o jednoj potpuno drugačijoj brojki.
O tome ovde i raspravljamo (o navodnih sedam stotina hiljada).
Pa kao što i sam vidiš, nigde brojke od 700 hiljada.
To je isto kao izveštaj koji je primljen povodom logora u Aušvicu, domaći, koji je tamo zaveden, sa verovatno i učetvorostručenom brojkom. To se, u naučnom smislu, da prostiš, može okačiti mačku o rep isto kao i izveštaj komisije o Aušvicu iz 1946. godine. Uradili, pa poslali u Nirnberg i ovi zaveli to u fasciklu; nikakvog značaja tog nema. Ono što je pravo pitanje ovde jeste zašto se o Aušvicu može razgovarati normalno, ali o Jasenovcu ne bi trebalo, jer ga neki učesnici ove teme pokušavaju, izgleda, pretvoriti u tabu i proglašavati nekakve dogme.
Vidim da su svi odgovori negiranje cifre od 700.000, što sam ja još na početku rasprave priznao jer sam jedino na tu cifru naletao. U redu, pogrešio sam, samo što 700.000 nikako nije fundamentalno drugačije od 600.000. Uzgred, o Jasenovcu se ne može raspravljati normalno jer je motiv druge strane u raspravi relativizacija zločina, što vodi daljoj relativizaciji, tako da na kraju od dželata dobijemo žrtve.
Poslednja izmena: