Da, hvala, ali nisam siguran da li si ovde shvatio poentu? Ja iskreno nisam siguran da je u udžbenicima istorije stajao podatak o sedam stotina hiljada stradalih u Jasenovcu za vreme Jugoslavije; dobro je što je to pitanje na temi bilo pokrenuto, jer me je ponukalo da uzmem stare udžbenike i pogledam i uporedim ih ukoliko je bilo izmena. Zaključke sa fotkicama iz učila jugoslovenske epohe postaviću na forum, da podelim sa forumašima, čim budem to sve detaljno proverio. No, što se tiče poente, ona je da se ne može svaka najmanja stvar koja piše u udžbeniku pripisati kao da je zvaničan stav države. Svašta se može pripisati Vučićevom režimu, ali niko ne može da kaže da je
zvanični stav Republike Srbije da su Bosna i Hercegovina i veliki delovi Crne Gore i Srbije, tobože, hrvatske zemlje.
Tako da
čak i da je istina - proveriću tokom naredne sedmice i, pravi ovu temu ukoliko te interesuje, postaviti fotografije - da to piše u jednom ili i više istorijskih udžbenika za IV razred osnovnih škola u NR ili SR Srbiji, to ne znači da se tome može pripisati nekakva
zvanična oblanda. A veruj mi, ako kreneš po udžbenicima istorije, od prvih 1840-ih godina do danas, nagledaćeš se gomilice gluposti u velikoj većini.

Nažalost, mnogo češće u novije vreme nego nekada (čega je i primer fotografija koju sam bio postavio o
prvoj srpskoj državi).
Za kraj bih samo podsetio da
zvanično ne znači =
tačno. A svako ko je imao iskustva da živi u bivšoj zajedničkoj državi svih Jugoslovena, bogami, zna i o kakvoj se to državi i znalo ponekad raditi. Ako i nije živeo, barem možda ima neke priče od roditelja ili praroditelja.
Moj pristup, i to ne samo konkretno komunističkoj Jugoslaviji, već uopšteno u istoriji, jeste da
čim vidim neki zvanični podatak, odmah posumnjam da li je on tačan. I onda se traže druge strane novčića, drugi izvori koji bi potvrdili, itd...Politika je uvek imala strašnog uticaja, a tu mislim upravo na propagandu, indoktrinaciju i zloupotrebe istorijskim činjenicama.
Zato se, recimo, uopšte ne slažem sa onim komentarima Čička i Selakovića u emisiji. S razlogom spominu to oni, koji su političari (ma koliko god Čičak pokušavao se predstavljati kao da to navodno više nije), za razliku od Životića koji je tada ćutao. Šta znači
nikada se nećemo složiti oko mnogih stvari? Znači prihvatanje nerazumnosti. Jednom sam rekao i ponoviću - svako ko se bavi nekim pitanjem,
što se konkretnije njime bavi, dolazi do istih zaključaka kao i neko drugi, nezavisno od toga koje je nacionalne pripadnosti, veroispovesti, seksualne orijentacije, maternjeg jezika, političkog opredeljenja, boje kože, pola,...šta god. Činjenice su univerzalne. Ono što se razlikuje jesu zloupotrebe, koje su ovijene u politički-korektnu oblandu zvana
interpretacije.