Stručnjak za NDH: U Jasenovcu nije stradalo 700.000

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Колико није било дозвољено да се прича о злочинима над Србима у другом рату постаје јасније када се зна да је у убијању и погрому над Србима на Козари учествовао и генерални секретар Уједињених нација (и то у два наврата) Курт Валдхајм који је у то време био официр немачке војске. Када је новинар Данко Васовић крајем осамдесетих открио и објавио документе који то непобитно доказују је имао такве проблеме, остао без посла, прећено му је, наводно је и покушан атентат на њега, а све од стране југословенских власти. Шта би тек било са онима који би се темељно бавили истраживањем и предочавањем свих злочина над Србима.

Volja naroda se očituje na slobodnim izborima a od 1991. do danas stranke koje koketiraju sa ustaštvom su minorne i beznačajne, nema ih u parlamentu.

Kada su bile ušle u Saboru RH jedva da su prešle izborni prag bez utjecaja.

Svi oni koju su se deklarirali kao ustaše na početku 90-ih su likvidirani ( Blaž Kraljević, Ante Paradžik ) HOS je zabranjen krajem 1991..

NDH je čisto njemačko- talijansko ruku djelo jer bez njih ustaše nisu mogle doći na vlast.

Vjerojatno 1941. nitko se nije ima ništa protiv nezavisne države Hrvata sve dok nije počela rasprodaja teritorija, diktatura, represija i zločini.

Nema tajne tko je činio zločine u ww2 i to imenom i prezimenom od strane ustaša i domobrana.

Ono što čine neki pojedinci nije državna politika niti volja većine naroda.

Zašto se toleriše misa za Pavelića?
Zašto se od Blajburga pravi mesto izrazitog mučeništva?
Zašto Tompson nije kažnjavan zbog "Jasenovac i Gradiška Stara"?
Zašto Mile Budak ima spomenik i ulice?
Zašto "vitez" Rafael-Ranko Boban ima ulice?
itd.

ja tebe razumem šta hoćeš reći.
Zaista, nijedna hrvatska vlast od 1990. godine, nije bila otvoreno ustaška, ali je više ili manje koketirala ili tolerisala pojave koje imaju veze s ustaštvom

- - - - - - - - - -

Koja je procena nasih strucnjaka?

Ukupno oko 530.000 ubijenih Srba u WW2, tako bar tvrdi naš emigrantski istoričar Kočović

Како могу увећавати ако не поменем ниједну цифру?
Друга реченица је толико глупа да није за коментар.

Pa uvećavaš ih ako kažeš da je cifra koju spominje istoričar i kustos muzeja genocida u BGD umanjivanje.

Ali tebi se ne sviđa kada istoričar ne razmišlja o političkim posljedicama, nego se bavi istorijom.
Kao i kada se lingvisti bave jezikom, a ne politikom.

Sve jasno, ali ne umanjujem, nego ti uvećavaš, što je također omalovažavanje žrtava.

Kao da želiš da ih je pobijeno što više, ne kontam.

па као што данас славите као победу протеривање 250 000 својих суграђана као *победу над великосрпском агресијом* тако и кланицу преко милион својих суграђана називате преувеличавање бројке...и онда сте ијх побили толико са сличним *оправдањима*...не знам што желиш себе прибројати усташама које се крчкају у паклу умањивањем њихових злочина?

Polako, kao što sam rekao u prvoj svojoj poruci na ovoj temi, utvrđivanje stvarnog broja žrtava nije uvredljiva stvar.
700.000 je brojka koja se usadila u kolektivnu svesti, ali to nije garant njene tačnosti.
Štaviše, svi su izgledi da ta brojka nema uporište u stvarnosti.
Ja bih rekao, SREĆOM da nema.
Jer, ja se ne radujem tome da je Srba stradalo više nego što se tvrdi

Хоћеш рећи да се ја радујем?

Ulica "Viteza Rafaela Bobana", Mostar.

Nedaleko od te zloglasnog komandanta još zloglasnije Crne Legije se nalazi crkva posvećena Isusu Hristu, Pastiru dobrom :dash:
Untitled.png

"Vitez" VS Pastir Dobri
Dobri kršćani, Hrvati Mostarci!
rafael-boban-4c03a8c9-f78d-4367-b9e2-bae97299a7f-resize-750.jpeg
icona-cristo-buon-pastore-dipinta-a-mano-romania_f2427d1937eb0ccfb8366142c133d9be.image.500x500.jpg

- - - - - - - - - -

Хоћеш рећи да се ја радујем?

Ne, ali postoji neka nezdrava sklonost u našem narodu da broj srpskih žrtava bude veći, te da se beži od objektivnog utvrđivanja stvarnog broja Srba koji su bili žrtve genocida.
A taj broj je svakako već VELIKI.

znam i ja da nije tacna cifra od 1 700 000 zrtava....ali mi tvoja cifra od 130 000 hiljada zrtava Jasenovca djeluje morbidno...uza sva zaokruzivanja nagore, po tvome je milion ljudi stradalo u ratnim dejstvima i posljedicama ratnih dejstava...ako uracunamo ustaske pokolje u srpskim krajevima 1941. i 1942. kao i sve druge moguce gubitke i uzroke smrti, ukljucujuci i pogibije kvislinga, nema sanse ni da se priblizis toj cifri od milion koja po tvom racunu ostaje ako izuzmes zrtve Jasenovca....do vraga, zar je to tako tesko shvatiti....

Pogledaj link koji sam okačio.
Imaš približnu cifru stradalih u Hrvatskoj i BiH.
Kočović tvrdi da je ukupno za vreme celog rata u celoj Jugoslaviji stradalo 487.000 Srba.

1. Zašto se toleriše misa za Pavelića?
2. Zašto se od Blajburga pravi mesto izrazitog mučeništva?
3. Zašto Tompson nije kažnjavan zbog "Jasenovac i Gradiška Stara"?
4. Zašto Mile Budak ima spomenik i ulice?
5. Zašto "vitez" Rafael-Ranko Boban ima ulice?
itd.

ja tebe razumem šta hoćeš reći.
Zaista, nijedna hrvatska vlast od 1990. godine, nije bila otvoreno ustaška, ali je više ili manje koketirala ili tolerisala pojave koje imaju veze s ustaštvom

1. Zato jer se to ne može zabraniti. Princip mise zadušnice je da se možeš moliti za grešnu dušu bilo koga - od Hitlera do Gandija. Ako to zabraniš, zabranio si Crkvu.
2. Zato da se dodvore desnom dijelu birača, naravno. Pa sigurno ne zato jer ih strašno boli to što su tamo ubijeni ovi ili oni.
3. Hm, kako to točno dokazati? Pjevao u Beču u nekoj birtiji "Jasenovac" postoji neki audio zapis, i što sada s time? Kako ga kazniti? Hoće li tebe Srbija kazniti ako u Australiji veličaš Nedića?
4. Zato je nitko nema pojma tko je taj, ustvari.
5. Koliko znam, ulica postoji u Grudama, u Hercegovini.

Ne, ali postoji neka nezdrava sklonost u našem narodu da broj srpskih žrtava bude veći, te da se beži od objektivnog utvrđivanja stvarnog broja Srba koji su bili žrtve genocida.
A taj broj je svakako već VELIKI.
Грешиш. Није то склоност да број српских жртава буде већи, већ да се КОНАЧНО говори о нашим жртвама које нису велике, него стравичне. Нарочито ако се узме у обзир да је исто тако ћутано о нашим жртвама и после првог рата. И тада се ћутало о страдањима у Мачви, Босни, источној Србији, Старој Србији (касније названој Македонија) зарад братства и јединства са хрватима и добросуседских односа са Бугарима.
Зато има оволико буке, зато изгледа да се преувеличава јер до сада није ни говорено да се не би увредили они који се, ево и данас, вређају на помен српских жртава.

2013 је Коб назвао предавање на ову тему :Испреплетани Геноцид?...После тога се запослио у Центру за холокауст и гле... више нема геноцида...Таман посла да испадне да је негде неко страдао више од Јевреја..Таман посла да има неко страшније име за страдање Срба или Руса (њих је страсдало 25 милиона у ww2(....Зато под хитзно требамо да саградимо Цркву тамо и Музеј СА ИСТОРИЈСКИМ ЧИЊЕНИЦАМА јер ће,очигледно,ускоро Јевреји то прогласити за своје стратиште...ово је само показатељ шта је циљ оваквих *научних радова*...само,не заносите се Хрвати овиме...боље је за вас да вам приписују геноцид над Србима него холокауст над Јеврејима..

Poslednja izmena:
Грешиш. Није то склоност да број српских жртава буде већи, већ да се КОНАЧНО говори о нашим жртвама које нису велике, него стравичне. Нарочито ако се узме у обзир да је исто тако ћутано о нашим жртвама и после првог рата. И тада се ћутало о страдањима у Мачви, Босни, источној Србији, Старој Србији (касније названој Македонија) зарад братства и јединства са хрватима и добросуседских односа са Бугарима.
Зато има оволико буке, зато изгледа да се преувеличава јер до сада није ни говорено да се не би увредили они који се, ево и данас, вређају на помен српских жртава.

Sve je to jasno što pričaš.
I žrtve imaju konačan broj.
NJihov broj u WW2 nije veći od onoga što sam ti postavio kao demografsku računicu ( a to je upravo ono što je utvrđivao Kočović, ali i Žerjavić).
Takođe, treba znati da je po Srbe, u pogledu broja žrtava (procentualno i apsolutno) tragičniji WW1 nego WW2

па као што данас славите као победу протеривање 250 000 својих суграђана као *победу над великосрпском агресијом* тако и кланицу преко милион својих суграђана називате преувеличавање бројке...и онда сте ијх побили толико са сличним *оправдањима*...не знам што желиш себе прибројати усташама које се крчкају у паклу умањивањем њихових злочина?

Jel se Dragan Cvetković, istoričar, Srbin, viši kustos Muzeja genocida u Beogradu krčka u paklu?

Svi oni čije su žrtve bile imaju sklonost preuveličavanju broja žrtava.
I Jasenovac, i Blajburg, i Srebrenica.

I ne, nije točno da to rade svi osim Srba.

1. Zato jer se to ne može zabraniti. Princip mise zadušnice je da se možeš moliti za grešnu dušu bilo koga - od Hitlera do Gandija. Ako to zabraniš, zabranio si Crkvu.
2. Zato da se dodvore desnom dijelu birača, naravno. Pa sigurno ne zato jer ih strašno boli to što su tamo ubijeni ovi ili oni.
3. Hm, kako to točno dokazati? Pjevao u Beču u nekoj birtiji "Jasenovac" postoji neki audio zapis, i što sada s time? Kako ga kazniti? Hoće li tebe Srbija kazniti ako u Australiji veličaš Nedića?
4. Zato je nitko nema pojma tko je taj, ustvari.
5. Koliko znam, ulica postoji u Grudama, u Hercegovini.

1. Što se ne molite za Satanu odmah (ipak je on Pavelićev šef)? Zašto se ne mole za duše Pavelićevih žrtava, nego za arhizlikovca? Biće da misa za Pavelića potiče od ljubavi za njega, ali ne one hrišćanske ljubavi koju svaki hrišćanin treba da ima za brata palog u greh. Ne. Nego iz ljubavi prema Pavelićevim idejama. A ideje i dela su mu zla. Misa za Pavelića je CRNA MISA

2. Hrvatska i treba da ima svoje desne stranke. ALi ne da budu ustaške, ako je to ikako moguće. Ja lično poznajem Draga Pilsela i mogu ti reći da je on istinski hrvatski rodoljub, veći od svih tih proustaša koji mu prete. Pravi hrišćanin, kojeg poštujem i kada govori o svom bratu koji je stradao u sukobu sa Srbima. Mi se razumemo, čak i ako se ne slažemo, čak i ako drugačije gledamo na poslednji rat. Zato što je on hrišćanin, a ne sluga zla, ustaškog zla.

3. Nema pesme za Nedića, ni u Srbiji ni van nje.

4. Mile Budak
Milebudak.gif

5. U Grudama je ulica "viteza Ranka Bobana", a u Mostaru ulica "Viteza Rafaela Bobana". Iste su to osobe. Baš kao što je isti narod koji ga poštuje sa obe strane CRO-BIH granice

Sve je to jasno što pričaš.
I žrtve imaju konačan broj.
NJihov broj u WW2 nije veći od onoga što sam ti postavio kao demografsku računicu ( a to je upravo ono što je utvrđivao Kočović, ali i Žerjavić).
Takođe, treba znati da je po Srbe, u pogledu broja žrtava (procentualno i apsolutno) tragičniji WW1 nego WW2

То што су њих двојица урадили је статистика и као таква подложна критикама и проверама. Тога би требао да будеш свестан. Опет, није билко дозвољено озбиљно бављење пребројавања српских жртава.
Да, први рат је био демографска катастрофа за Србију, па се ипак ћутало да не би гурали прст у око "браћи" и савезницима. Али, то не умањује монструозност хрватских злочина.

- - - - - - - - - -

Они у Блајбургу нису жртве. Не упоређуј побијене усташе са невиним српским жртвама.

Sve jasno, ali ne umanjujem, nego ti uvećavaš, što je također omalovažavanje žrtava.

Kao da želiš da ih je pobijeno što više, ne kontam.

Lični stava- strašno me nervira kad Hrvati krenu da kmeče nad Vukovarom ili nad Blajburgom a muslimani nad Srebrenicom, gde sve u svemu nije pobijeno i porušeno koliko je u jednom srezu ( po ter podeli KJug) u bivšoj NDH pobijeno Srba (isključujem Blajburg)

Takodje nije mi jasna ta Blajburg priča- tamo su završli oni što sam ih nazvala "supervizorima" zločina koje sam pobrojala.

Šta su ti ljudi očekivali - fer tretman nekoga kome su pobili kompletnu porodicu? Ima li tu i malo sramte? Slušam na HRT-u pre nekog dedu kako evocira uspomene na "mučeništvo" time što mu je neko rekao: dolazi ovamo majku ti hebem ustašku - pa da li je njemu ikad palo na pamet da se pod imenom ubijalo nemilice. On patio? A nisu patili oni živi spaljivni u kućama?

Kakav je to narod bez trunke osećaja? Zar je toliko duboka mržnja prema Srbima?

Od kuda kod Hrvata ta bezobrazna sklonost da smatraju da je nepravedna kazna i da porede jedan Vukovar sa masakrima u WWII koji su počinjeni u ime njihovog naroda?

A tek muslimani? Nije ok što je u Srebrenici počinjen ratni zločin, ali Srbi su u autobuse smestili žene, decu, starce i prevezli ih, dok su predci tih prevoženih 50 godina pre toga ubijali bez razlike i bez osećaja sve redom, dok je narod poput progonjenih životinja u zbegovima bežao

I opet priča nije važna istorija - evo i Vukovar i Srebrenica i Blajburg su sada istorija pa što oni nisu važni

Kad se priznaju zločini WWII i genocid na Srbima tada i mi možemo da priznamo par hiljada počinjenih u ratu 90-tih

Lični stava- strašno me nervira kad Hrvati krenu da kmeče nad Vukovarom ili nad Blajburgom a muslimani nad Srebrenicom, gde sve u svemu nije pobijeno i porušeno koliko je u jednom srezu ( po ter podeli KJug) u bivšoj NDH pobijeno Srba (isključujem Blajburg)

Takodje nije mi jasna ta Blajburg priča- tamo su završli oni što sam ih nazvala "supervizorima" zločina koje sam pobrojala.

Šta su ti ljudi očekivali - fer tretman nekoga kome su pobili kompletnu porodicu? Ima li tu i malo sramte? Slušam na HRT-u pre nekog dedu kako evocira uspomene na "mučeništvo" time što mu je neko rekao: dolazi ovamo majku ti hebem ustašku - pa da li je njemu ikad palo na pamet da se pod imenom ubijalo nemilice. On patio? A nisu patili oni živi spaljivni u kućama?

Kakav je to narod bez trunke osećaja? Zar je toliko duboka mržnja prema Srbima?

Od kuda kod Hrvata ta bezobrazna sklonost da smatraju da je nepravedna kazna i da porede jedan Vukovar sa masakrima u WWII koji su počinjeni u ime njihovog naroda?

A tek muslimani? Nije ok što je u Srebrenici počinjen ratni zločin, ali Srbi su u autobuse smestili žene, decu, starce i prevezli ih, dok su predci tih prevoženih 50 godina pre toga ubijali bez razlike i bez osećaja sve redom, dok je narod poput progonjenih životinja u zbegovima bežao

I opet priča nije važna istorija - evo i Vukovar i Srebrenica i Blajburg su sada istorija pa što oni nisu važni

Kad se priznaju zločini WWII i genocid na Srbima tada i mi možemo da priznamo par hiljada počinjenih u ratu 90-tih

Дугујем ти репутацију. Браво!

To staviti u isti konteks je stvarno besmisleno

Blajburg i Srebrenica su ratni zločini proizašli iz Jasenovca i genocida u WWII.

Uvećanjem ubijenih u prva dva slučaja umanjuju se žrtve Jasenovca i genocida

Ne može se porediti streljanje vojnika zarobljenog sa puškom (što jeste zločin) sa ubistvom dece, žena

1. Što se ne molite za Satanu odmah (ipak je on Pavelićev šef)? Zašto se ne mole za duše Pavelićevih žrtava, nego za arhizlikovca? Biće da misa za Pavelića potiče od ljubavi za njega, ali ne one hrišćanske ljubavi koju svaki hrišćanin treba da ima za brata palog u greh. Ne. Nego iz ljubavi prema Pavelićevim idejama. A ideje i dela su mu zla. Misa za Pavelića je CRNA MISA

2. Hrvatska i treba da ima svoje desne stranke. ALi ne da budu ustaške, ako je to ikako moguće. Ja lično poznajem Draga Pilsela i mogu ti reći da je on istinski hrvatski rodoljub, veći od svih tih proustaša koji mu prete. Pravi hrišćanin, kojeg poštujem i kada govori o svom bratu koji je stradao u sukobu sa Srbima. Mi se razumemo, čak i ako se ne slažemo, čak i ako drugačije gledamo na poslednji rat. Zato što je on hrišćanin, a ne sluga zla, ustaškog zla.

3. Nema pesme za Nedića, ni u Srbiji ni van nje.

4. Mile Budak
Milebudak.gif

5. U Grudama je ulica "viteza Ranka Bobana", a u Mostaru ulica "Viteza Rafaela Bobana". Iste su to osobe. Baš kao što je isti narod koji ga poštuje sa obe strane CRO-BIH granice

1. Satana ne spada u smrtnike čija duša ide u raj ili pakao. Plati misu zadušnicu i možeš pomoliti za Arkana.
2. Desna stranka u RH koja neće tu i tamo pljucnuti nešto protiv Srba - ne znam, teško mi je to zamisliti danas. Jednog dana, možda.
3. Ma govorim teoretski: da dižeš Hitlera u nebesa u birtiji u AU, da li bi te SRB zbog toga kaznila?
4. Ma znam ja tko je Mile Budak, kažem da obična sirotinja nema pojma. Ime ulive ovisi o lokalnoj samoupravi: nađe se kreten koji stavi Milu Budaka i onda, šta? Pa vidiš da je postoji koncenzus ni za "Za dom spremni".
5. Iskreno, ne zanima me kako tko naziva ulice u BiH.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back