strani jezik izbor

a gramatiku?ja gledam samo buntovnike i preko serije nista ne mogu da naucim.ne znam jer sam ja tolko glup ili sta je.imam problem i u engleskom.tesko mi ide konverzacija ,a to je sve zbog toga sto ga ne koristim u zivom razgovoru,o francuskom da i ne govorim.

Najkorisnije bi ti bilo da naučiš nemački i engleski. Takvo je bar moje iskustvo. Engleski ti je valjda jasno zašto, a nemački iz sledećih razloga:
1) To je jezik koji je najrasprostranjeniji u Evropi i znaju ga tamo gde su s engleskim tanki (Francuska, severna Italija itd.). Tačno je da u svetu nije toliko zastupljen, ali ti ćeš se u životu valjda više kretati po Evropi, ne verujem da ćeš često odlaziti na Polineziju ili u Argentinu, gde bi ti francuski i španski bili od veće koristi,
2) To je jezik države čija je ekonomija druga na svetu, a to uzrokuje
3) da oni daju najviše stipendija za sve i svašta (a to ti može biti vrlo važno za samo nekoliko godina!) i naravno zahtevaju da se nemački zna da bi iste dobio. Nemačka je država koja ovde ima mnogo interesa i kojoj je stalo do Srbije (više nego mnogim drugim). U Holandiji i Britaniji su im, npr, od nas mnogo bitniji Surinamci isl, a to se za Nemačku nikako ne bi moglo reći
4) Srbija ima dosta privrednih i drugih veza sa Nemačkom i Švajcarskom, a posebno s Austrijom (većina stranih ulaganja je iz Austrije i Norveške), te će ti znanje nemačkog možda izuzetno koristiti na nekom poslu i dati veliku prednost.
5) Učenjem nemačkog jezika učiš se i da analitički i logički razmišljaš. Nije slučajno upravo nemački jezik filozofije.
6) U oblasti mašinstva, mehanike, tehnike, auto-industrije itd, nemački je najzastupljeniji jezk.

Za nemački su vezane mnoge predrasude, imao sam ih i sam. Međutim, kada se malo dublje udubiš shvatiš koliko je to sve pogrešno. Nemački NIJE i NE ZVUČI kao karikirani govor koji čuješ u Otpisanima i sličnim tvorevinama. Zvuči malo "tvrđe" jer mu je procenat vokala dosta manji nego u srpskom ili italijanskom i zbog još nekih drugih fonetskih osobina, ali je zato pevljiviji od francuskog (ovo zvuči glupo, ali je naučno dokazano). Ali sve to nisu kriterijumi po kojima treba da biraš strani jezik.

Imaš još mnogo vremena i prvo usavrši engleski i nemački, a kad već učiš francuski, onda se posveti i njemu. Dok ih ne savladaš ne zaleći se dalje, jer kada dobro savladaš tri jezika, svaki naredni će ti ići neuporedivo lakše.

Španski i italijanski možda jesu lepi, ali su u velikoj meri beskorisni. Za španski će ti to reći svako ko ga npr. završava na Filološkom, a i mnogi profesori koji ga tamo predaju, a i Srbija nema mnogo veza sa Španijom. Jeste da on ima mnogo govornika, ali ne u Evropi, a razmisli da li ćeš ikada otići u Meksiko ili na Kubu. Italijanski je jezik čije je govorno područje zaista malo, plus na severu Italije svi govore nemački, u nekim oblastima je čak i službeni jezik, a Italija je i zemlja u koju državljani Srbije nisu ni najmanje doibrodošli. (Raspitaj se o iskustvima vađenja italijanske vize).

Slazem se ali vrlo mu je bitno prvo engleski dobro da nauci, to je number one jezik i mora da ga zna, dzaba mu 10 jezika ako ne zna engleski dobro da prica.

Za nemacki se slazem, ali steta sto ga ne ucim ali planiram da uzmem neki kurs.

Da, naravno, engleski obavezno.

Samo sam se ja više raspisao o nemačkom jer mislim da će engleski naučiti i bez ičijeg ubeđivanja, a možda i zato što sam sam imao mnogo koristi od nemačkog, a engleski mi još uvek ni za šta posebno nije poslužio. Ali to sam samo ja :)

imam kod kuce gramatiku ,veliki recnik,kablovsku sa dva,tri nemacka kanala.odakle da pocnem?i za koliko vremena cu moci da polako razumem stvari.malo mi je problem red reci u nemackom,ali dobro valjda cu i to nauciti,ali svakako cu vise posvetiti paznju francuskom jeziku.

5) Učenjem nemačkog jezika učiš se i da analitički i logički razmišljaš. Nije slučajno upravo nemački jezik filozofije.
Jeste, slučajno je. Slučajno su Kant, Hegel, Marks bili Nemci.

Volela bih da čujem tvoje argumente za ovo učenje analitičkog i logičkog razmišljanja i zašto to važi za nemački a ne neki drugi jezik.

(Ovo su samo popularni stavovi o jeziku. To možete naći u svakom uvodu u opštu lingvistiku.)

Volela bih da čujem tvoje argumente za ovo učenje analitičkog i logičkog razmišljanja i zašto to važi za nemački a ne neki drugi jezik.

(Ovo su samo popularni stavovi o jeziku. To možete naći u svakom uvodu u opštu lingvistiku.)

slažem se. htela sam da napišem identičnu stvar, a onda sam videla Electrin post (:worth::worth::worth:)
analitičko i logičko mišljenje ne mogu se pospešiti učenjem nemačkog jezika. to je predrasuda.

Eto vidis,postavljas besmislena pitanja.Jezik se uci da bi se znao,da bi se prosirila kultura nekog naroda,koristi se u razne svrhe...Necu sigurno ici ulicom da "rasipam" svoje znanje i da govorim da znam neki jezik.Ovo pitanje je krajnje.....................

A sto se tice jezika,znam dosta, tako da mi ne treba Vasa pomoc(Electra).Bolje cu se na WIKIPEDI-ji informisati o podeli jezickih grupa(ili u nekoj drugoj knjizi).Ja sam ovu temu postavio zbog saveta,a ne radi nekog "proseravanja"i bezobraznog ponasanja.

Pojedini jezici mogu biti teski,jednostavno zato sto nisu nasem srpskom jeziku bliski,a sto se tice finskog normalno je da je ugrofinski,a ne "germanski,romanski,slovenski"...

@neca15
prvo što treba da znaš da je vikipedija apsolutno nepouzdana kao izvor, to je slobodna enciklopedija u koju svako može da unosi proizvoljne podatke. dakle, ako hoćeš da se sam informišeš, uzmi knjige, naravno, one koje su pouzdane i služe svrsi.
baš lepo što hoćeš da se usavršavaš i radiš na sebi, ali nema potrebe da bilo čija mišljenja/pitanja/sugestije omalovažavaš. Komentarima tipa "besmisleno pitanje" i "proseravanje" postići ćeš da te niko ne shvata ozbiljno. Ako već tražiš savet, predlog, nečije mišljenje, budi spreman na razne odgovore. Najlakše je reći: ne proseravajte se itd.

O opštoj lingvistici sam već poprilično informisan, zahvaljujem. To mogu biti predrasude, ali u njima ima i pomalo istine.

Možda je moj zaključak besmislen, ali mi se čini da je u mom slučaju zaista tako bilo. Svako učenje utiče na način našeg razmišljanja, pa i učenje jezika.

O opštoj lingvistici sam već poprilično informisan, zahvaljujem. To mogu biti predrasude, ali u njima ima i pomalo istine.

Možda je moj zaključak besmislen, ali mi se čini da je u mom slučaju zaista tako bilo. Svako učenje utiče na način našeg razmišljanja, pa i učenje jezika.
Možeš li mi onda objasniti, kako sam već zamolila, zašto je i kako nemački uticao na razvoj tvoj analitičkog mišljenja i zašto to neki drugi jezik nije? Stvarno mi nije jasno :lol:

DOSTA PREPIRKE!

Dajte jos saveta.Ne zelim da skrecem sa teme.Sta mislite o grckom jeziku?Za mene je on jako lep jezik i veoma melodican(pomalo i egzotican).Pismo mu je veoma tesko,a gramatika se moze nauciti uz volju i trud.Mislim da je sigurno komplikovaniji od francuskog,engleskog(znam iz ovog malog iskustva sto sam dosada stekao).Svake godine idem u Grcku na letovanje i vec znam neke stvari(nedovoljno za uobicajenu konverzaciju)Sta mislite o ovom jeziku?

Izvini, ali ko se prepire?

Btw, najbolje da ti lepo sedneš i naučiš svaki jezik.

:roll:

Mislim, što nas pitaš za savete? Valjda znaš šta je profitabilno (vidim da tome veoma naginješ) i čija te kultura i/ili književnost interesuju.

(Kad već pitaš za grčki: i gramatika kineskog se može naučiti uz volju i trud, tako da to nije diskutabilno. A šta mislim o grčkom? Jezik k'o i svaki drugi.)

Back