STRAJK PROSVETARA -da li ce im vlada ispuniti zelju-da,mozda,ne

DA li treba povecati platu prosvetnim radnicima?

• DA

• NE

• Samo ako je to neizbezno resenje

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Renegade-Ns

Podatak od 7% fakultetski obrazovanih je vazio u 2002 god. sumnjam da je taj podatak tacan, posto se u EU zemljama koriste razlicite metodologije u racunanju (u Srbiji ne)...pa se i oni sa visom skolom takodje ubrajaju u fakultetski obrazovane...u tom slucaju bilo bi vise fakultetski obrazovanih od tih 7 %...
Jedan od razloga sto se manipulise tim podatcima (ako se manipulise), moze biti pridobivanje finansijskih sredstava od raznih institucija kao pomoc za razvoj..ne bih da se dublje upustam u tu polemiku...

@fatcat

Nije tacno da se samo roditelji nalaze iza ambicija svoje dece. Hteli profesori to da priznaju ili ne, oni imaju veliki uticaj na decu, njihovo vaspitanje, nacin razmisljanja (ipak deca veci deo dana provode u skoli)...i jako je iritirajuce, jer zele sebe lisiti odgovornosti i pripisati je striktno roditeljima i drzavi..a sa druge strane tu istu odgovornost potenciraju u zalaganju za svoja prava....Mislim da su i profesori krivi, jer su dopustili da situacija dodje do ove tacke vrelista..

Slazem se u vezi racionalizacije na nivoima obrazovanja, s tim sto mislim da je ista potrebna u citavom javnom sektoru...ne samo u obrazovanju...
Strogi uslovi upisa i napredovanja na fakultetima sami po sebi ne mogu doneti vidljivog pomaka, jer bi mnogi ostali bez statusa i nekih osnovnih primanja, subvencija itd..a mnogi studije rastezu iz tog razloga, upisuju jos jedan fakultet cisto zbog statusa a obaveze ne zavrsavaju..znaju da nakon studija nece dobiti posao...a takav nacin studiranja odgovara drzavi, jer na taj nacin prikazuje manju besposlenost (nerealnu)....

Kad bi plata u proizvodnji bila bar 500 € neto, mnogi ne bi razmisljali o studiranju ili ako bi vec studirali, to bi bilo u pravcu onoga sto pojedinac radi...preduzece bi stipendiralo, subvencioniralo studije i time zagarantirao sebi specializovan kadar...proizvodilo bi se, ljudi bi ostajali u drzavi i neki napredak bi bio moguc....na fakultetima bi se "cistka" napravila sama od sebe...
Itd., itd....

Eto,od 25 % doslo je do nekih 7-8.....Znao sam da niko sada ne sme da obustavlja nastavu,cela stvar je otisla predaleko....Najsmesnije mi je bilo gostovanje sindikalaca i ministra u utisku nedelje.....Kako ih je unistila Beckovicka....A oni se ovamo pljuju,a ovamo "toma,zare,bane"...-.-....Da sam prosvetni radnik,posle onoga bih se iskljucio iz sindikata u kome sam...hahahaha......Nego,da li je neko cuo nesto za ovaj strajk dece....naime,80% srednjoskolaca je u petak strajkovalo zbog najave radnih subota i produzetka godine....Najavljuje se nastavak strajka u ponedeljak....ozbiljno.....ja nisam za to,nisam planirao da idem subotama u skolu i mislim da bi bilo dovoljno da se tada deca udruze i ne odu u skolu i to je to....

Прво, није било 24% повећање плате, али нема везе.
Биће нешто мање.
Друго, ,,штрајковали'' су само ђаци у Кг.
Треће, ни не треба да ђаци долазе суботом у школу ако неће, нису они криви што је министар тако наложио којешта.

Прво, није било 24% повећање плате, али нема везе.
Биће нешто мање.
Друго, ,,штрајковали'' су само ђаци у Кг.
Треће, ни не треба да ђаци долазе суботом у школу ако неће, нису они криви што је министар тако наложио којешта.

nzm,rekose na pocetku strajka na vestima da su prosvetari trazili oko 25%.....i da su na kraju dobili 7-8...tako nesto.....po meni ne bi trebalo da se "strajkuje" u ponedeljak,vec da se ne dolazi u skolu prvih par subota,onda ce da se odustane od te ideje,a onda i od one o produzetku skolske godine......

Hteli bi da profesore prikazete kao jad i bedu, da im obezvredite primanja, a onda se kao setite da je taj jad i beda odgovorna i za obrazovanje i za vaspitanje dece. Posle ovih vasih natpisa tek ce jad i beda ici u skole i raditi kao profesori, jer iole normalan covek vise nece.

Svaka vam cast.

A gde ce raditi? Mislim gde to vise bogato placeni poslovi kao zrelo, socno voce koje se moze ubrati samo pruzanjem ruke ka grani? Nigde eto gde, mislim da profesori istorije, geografije, srpskog, prirode i drustva, ucitelji, psiholozi nemaju bas puno izbora prilikom biranja posla. That's the way it is.

@Neodoljiva i Fatcat Tacno je da su oni sa visom prakticno postali Bacelor po novom a to se danas racuna kao fakultet,sada da li njih uvrstavaju u taj procenat ne znam .Tacno je da imamo i hiperprodukciju na privatnim kao i da je laksa prohodnost na drzavnim zbog Bolonje i pritisaka da veci broj ljudi zavrsi fakultet .
Sve te cinjenice trebalo bi da doprinesu rastu broja obrazovanih ali i degradiranju fakulteta medjutim verujem da procenti su istiniti zbog cinjenice da imamo ogroman odliv obrazovanih o cemu se vec pisalo na drugim temama i u medijima .

A gde ce raditi? Mislim gde to vise bogato placeni poslovi kao zrelo, socno voce koje se moze ubrati samo pruzanjem ruke ka grani? Nigde eto gde, mislim da profesori istorije, geografije, srpskog, prirode i drustva, ucitelji, psiholozi nemaju bas puno izbora prilikom biranja posla. That's the way it is.

Profesor prirode i društva?
Nikad čuo a dete mi je u višim razredima osnovne. Da nije to neki predmet iz srednje škole?

Hteli bi da profesore prikazete kao jad i bedu, da im obezvredite primanja, a onda se kao setite da je taj jad i beda odgovorna i za obrazovanje i za vaspitanje dece. Posle ovih vasih natpisa tek ce jad i beda ici u skole i raditi kao profesori, jer iole normalan covek vise nece.

Svaka vam cast.

Previse si ogorcen :sad2:

Opusti se covece, zivot je jako lepa stvar :cmok:

То уопште не постоји!
Све време се питам, како неке људе није срамота да пишу о нечему о чему појма немају?

Smiri se.

Kada sam ja išao u osnovnu školu, postojao je predmet poznavanje prirode i društva.
Da li sada postoji, ne znam, a opet...to je toliko nebitno za poentu ovog posta.

Smiri se.

Kada sam ja išao u osnovnu školu, postojao je predmet poznavanje prirode i društva.
Da li sada postoji, ne znam, a opet...to je toliko nebitno za poentu ovog posta.

Nemoj da se ljutis, Vanda je vec iziritirana filozofiranjem ljudi koji nista ne znaju o poslu u obrazovanju. A sto se tice poente ovog posta:

ona se moze svesti na sledece poredjenje. To je kao kada biste lekaru rekli: A gde ces ti drugde raditi nego u zdravstvu? Zato nemas pravo da se zalis na uslove rada!

Nemoj da se ljutis, Vanda je vec iziritirana filozofiranjem ljudi koji nista ne znaju o poslu u obrazovanju.
Nema šta da se ljutim, samo kažem kako jeste.
Nego mi bi smiješno kako je reagovala, pozivanje na sramotu i slično, samo zbog toga što sam spomenuo predmet koji sam, ne tako davno, učio u osnovnoj školi...otkud ću ja znati da on više ne postoji :lol:
Sa druge strane, to i dalje ne znači da nemam pojma šta se dešava u prosveti, a još manje da nisam na strani prosvetara.

Ova tema (kao i ona na pdf. Dom i porodica) je tužno ogledalo stvarnosti, gdje se prosvetari prepucavaju sa ostalim ljudima, i to sve žešće i žešće kako stranice teme odmiču, a da realno niko ne spominje pravog krivca...

Nepostojeći predmet? Kako sam ga onda učio u osnovnoj školi?

Nije baš da spomenuo jahanje zmajeva-napredan kurs...poznavanje prirode i društva, 'alo, kuc-kuc.

Oce da kaze da ga vise nema, ali ja necu da se upustam u to jer nisam dovoljno upoznat sa predmetima u osnovnoj skoli. Medjutim Bren je u pravu da ovde svako dolazi i filozofira o tome sta je pravi pedagog, a vecina tih ljudi nema pojma o nastavi.

Oce da kaze da ga vise nema, ali ja necu da se upustam u to jer nisam dovoljno upoznat sa predmetima u osnovnoj skoli.
Pa jedno je izmišljanje predmeta, a drugo je spominjenje predmeta koji više ne postoje u nastavnom planu, a postojali su prije 10 godina.
Mislim, pokušaj diskvalifikovanja sagovornika na ovaj način je na nivou vrtića.
Medjutim Bren je u pravu da ovde svako dolazi i filozofira o tome sta je pravi pedagog, a vecina tih ljudi nema pojma o nastavi.
Svako ima pravo da kaže šta je po njegovom mišljenju pravi pedagog, jer smo svi ovdje završili neke škole...i isto tako smo svi mogli da napravimo razliku između dobrog i lošeg učitelja/nastavnika/profesora.
To ne znači da tvrdimo da smo stručnjaci iz oblasti pedagogije...:roll:

Svako ima pravo da kaže šta je po njegovom mišljenju pravi pedagog, jer smo svi ovdje završili neke škole...i isto tako smo svi mogli da napravimo razliku između dobrog i lošeg učitelja/nastavnika/profesora.
To ne znači da tvrdimo da smo stručnjaci iz oblasti pedagogije...:roll:

Da, ali kada bih ja recimo slusao svoje ucenike, bio bih 'pravi pedagog' kad ih ne bi smarao sa zadacima vec ih pustio da slusaju muziku na casu. Kad bih slusao roditelje, pravi pedagog bih bio kad bih shvatio da je njihovo dete uvek zasluzilo pet, a kad bih slusao svoje poznanike, onda bih 'podelio svima dvojke, sta te boli k.....'
:D

Da, ali kada bih ja recimo slusao svoje ucenike, bio bih 'pravi pedagog' kad ih ne bi smarao sa zadacima vec ih pustio da slusaju muziku na casu. Kad bih slusao roditelje, pravi pedagog bih bio kad bih shvatio da je njihovo dete uvek zasluzilo pet, a kad bih slusao svoje poznanike, onda bih 'podelio svima dvojke, sta te boli k.....'
:D
Niko i ne kaže da treba da poslušaš bilo koga. Radiš svoj posao kako znaš i to je to.
Ali da zapušiš nekom usta jer ''šta on zna, nije završio to i to'' a da uopšte i ne čuješ predlog...ne valja ni to.

Što bi rekle kolege prosvetari, kako te nije sramota da izmišljaš predmete :mrgreen:

khm khm..eo da pojasnima,ak mi dopuštate...
predmet Poznavanje prirod e i društva nekada je postojao do 4.-og razreda osnovne...u 4.-om osnovne imali ste ili smo posebno Poznavanje prirode i Poznavanje društva kao predmete...
sada,po reformisanom programu,do 3.-eg razreda je predmed Svet oko nas koji je vrlo sličan onom nekadašnjem Poznavanju...ali morali su nekako da osmisle reforme pa samo promenili naziv predmeta...u 4.-om razredu i dalje su Poznavanje prirode i Poznavanje društva predmeti koje predaje kao i u svet oko nas do 3.-eg PROFESORI RAZREDNE NASTAVE ili ako vam je lakše učitelji...učitelji su mahom sada svi profesori po struci jer i oni moraju imati završen fakultet....

nadam se da je malo jasnije sada...

khm khm..eo da pojasnima,ak mi dopuštate...
predmet Poznavanje prirod e i društva nekada je postojao do 4.-og razreda osnovne...u 4.-om osnovne imali ste ili smo posebno Poznavanje prirode i Poznavanje društva kao predmete...
sada,po reformisanom programu,do 3.-eg razreda je predmed Svet oko nas koji je vrlo sličan onom nekadašnjem Poznavanju...ali morali su nekako da osmisle reforme pa samo promenili naziv predmeta...u 4.-om razredu i dalje su Poznavanje prirode i Poznavanje društva predmeti koje predaje kao i u svet oko nas do 3.-eg PROFESORI RAZREDNE NASTAVE ili ako vam je lakše učitelji...učitelji su mahom sada svi profesori po struci jer i oni moraju imati završen fakultet....

nadam se da je malo jasnije sada...

Jasno je apsolutno, samo što si ti to lijepo pojasnila, a nisi krenula sa pričom kako je Poznavanje prirode i društva izmišljen predmet :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back