STRAH OD LETA AVIONOM.......!?

Ranije u nekim boljim vremenima Jat je praktikovao par puta godisnje da provoza iznad Bg te ljude koji se boje i secam se da su to bile bas dobro posecene akcije . naravno , ne u maniru Svetlane .
Njeno letenje je za mene :zaljubljena: ... svako ima neki strah ali se mora pobediti .
Ja se bojim otvorene vode zbog raznih nemani ... ali sam zato krenula na ronjenje jer necu sebi da uskracujem zadovoljstva koja pruza podvodni svet .
Stisnes zube , naoruzas se informacijama i pozitivnim i negativnim ... i krenes .
Ne mozes samo gledati nesrece ... a da neznas razlog zasto je doslo do njih . Svako bi se tako uplasio

pozdrav svima
vidim da ova tema nije vec par mjeseci aktuelna, ali bez obzira. posto sam uzasan aviofobicar, a sjutra letim (nakon skoro 4 godine), da malo podijelim s vama moje strahove.
imam 29 godina, i letio sam vec nekoliko desetina puta...ni jedan let nije trajao duze od sat i po, dva, ali kao i kod nekih od vas, kod mene se javio sasvim naknadno- djelimicno su za to krive air crash investigation na ng, a djelimicno sto sam kao mali sanjao da ce moj avion da ima velikih problema - samo san se nije zavrsio,probudio sam se:) imam strah od visine, koji mislim da je moj glavni krivac, ali takodje i strah od gubitka kontrole...dok sam u kolima,ja kontrolisem stvari, dok sam u busu ili vozu imam donekle pregled na desavanja...u avionu ih nemam.
prije par godina, u jednom blago turbulentnom letu (vremenske prilike su bile savrsene) ja sam dobio napad panike u avionu i ukupno sam popio 5,6,7,8,9 bromazepana...prije toga, na aerodromu sam popio neki alkohol da bih " smirio zivce"..moram reci da mi tablete, kao ni pice, nista,ama bas nista nisu pomogle da bi me imalo smirile tokom leta...njihov efekat javio se kasnije, kad sam se spustio na zemlju, bio sam komiran satima...od tada nisam letio.
sto se tice samog leta,cini mi se da dokle god vidim zemlju, dokle nisam iznad oblaka visoko - tada sam ok, iako je, kako kazu pri polijetanju i slijetanju najveca sansa da se nesto dogodi...kada sam gore,na krstarecoj visini - ludim, hocu iz koze da iskocim. s obzirom da sam poslom vezan za avion - ovo mi uzasno otezava stvari. ovih 4 godine nisam letio, a na poslu sam izmisljao razloge zasto ne mogu da letim, trazio oslobodjenje itd itd. znam da kazu da je avion najsigurnije prevozno sredstvo, ali ne mogu da stanem sa tim odvratnim strahom.
posto je postojala opcija da sjutrasnji let zamjenim voznjom kolima, bio sam do prije 10 dana miran, medjutim, kako su se stvari sa kolima iskomplikovale i postalo je jasno da cu putovati avionom - vec 10 dana provodim besane noci, i tako nenaspavan svako jutro idem na posao, gledam na yt letove, s mirnim letovima, kao i sa turbulencijama i nevremenom (logika mi je: ako su oni ovo prezivjeli,mozda mogu i ja to sto me ceka), posjecujem aerodrome, gledam polijetanje i slijetanje aviona...cini mi se da sam na trenutke mirniji, ali desi se i da me uhvati panika samom vizualizacijom sjedenja u avionu, srce da me stegne, da mi se oteza dah, da postanem svjestan svoje nefukncionalnosti.
nadam se da ce sjutrasnji let, koji bi trebao da traje oko sat i po (pa poslije toga presjedam za jos jedan let od sat vremena), uprkos losem vremenu biti pristojan i da cu imati bar malo blaze reakcije nego prije 4 godine...javicu se svakako, da cujete kako je bilo, jer me naravno, ocekuje i povratak nazad:)ako se ne javim , onda bice da su se najgori strahovi obistinili:)
pada mi na pamet da kad se ovo zavrsi, napravi se jedna nvo koja ce da povezuje ljude iz bivse sfrj koji imaju slican problem kao i mi, da im pomognu u prevazilazenju strahova...
drzite mi palceve sjutra:)

[COLOR=""]Koliki je vaš strah od leta avionom ?
Da li on uopšte postoji ?
Malo je ljudi,koji su potpuno ležerni na visini od 11.000 metara.
Kako se borite sa strahom i kako ga suzbijate ?

Poželjno je da na temu odgovarate iskreno,
ali vam se neće zameriti ako malo i lažuckate.....

Da li ste prisustvovali nekom ne svakidašnjem događaju,
koji je prouzrokovao strah od leta.
Opišite slučaj......!

:vudu:
[/COLOR]

imam strah od letenja i to poprilican, iako relativno cesto letim
nije bas da me vuku u avion, ali da ne spavam noc pred let-ne spavam i da nikada ne sedim do prozora i to stoji i da pravim crnohumorne sale kako cemo da zveknem dole i to stoji
inace je vrlo ugodno putovati sa mno, jako sma dobar organizator putovanja
za let se ja nakljukam lekicima-dramamine protiv mucnine dovoljno opuste, a moze i neki smiric

sletio sam (kako treba ) :)) oba leta su bila prilicno ok...neke manje turbulencije, ali nista strasno, ocekivao sam ih moglo bi se reci. siguran sam da mi je pomoglo to sto sam gledao kako normalno avioni lete na yt, za razliku od onih odvratnih, ali ipak zanimljivih aircrash investigationa :)) dlanovi su mi se znojili i srce je lupalo, ali zadrzao sam prisebno ponasanje:)) naravno, bio sam malo i pod tableticama.... za sad je ok, jer ce do mog povratka kuci potrajati jos jedno 20-tak dana,tako da ne razmisljam za sad o tome..ali ipak s vremena na vrijeme bacim pogled na vremensku prognozu :)) znam da cu 7 dana pred let da smisljam sve moguce iracionalne nacine da se vratim kuci bilo cim drugim osim avionom, pa makar i na konja, ali za sad - osjecaj je dobar:) da li kod nas ima neka grupa koja se bavi rjesavanjem ovog problema kod ljudi? kad kazem kod nas, mislim na sfrj prostor.

vidim da je ova tema iscrpljena:) preksjutra se vracem kuci, drzite mi palceve...opet je neka odvratna kisa najavljena i neki vjetar...tjesi me to sto sam u eu, a nikakva za.ebancija se nije desila duuuugoooo duuugooo vremena iznad teritorije evrope...cak se ni ne sjecam kad je bila poslednja. u principu, imam mnogo vise povjerenja u evropske airlinere nego u nase aviokompanije...sve imam osjecaj da ga tamo neki zika, djura, mujo, haso ili ne znam vec ko, u masnom kombinezonu, a da ni azbuku/abecedu ne zna, pregleda i priprema za let :)

vsve imam osjecaj da ga tamo neki zika, djura, mujo, haso ili ne znam vec ko, u masnom kombinezonu, a da ni azbuku/abecedu ne zna, pregleda i priprema za let :)
Naši avio-tehničari su izuzetno cenjeni u svetu. O tome govori i činjenica da uprkos veoma matoroj floti, JAT već 40 i kusur godina nije imao katastrofalnih havarija.
Doduše, sad se i to menja otkad su dobili novog vlasnika, stižu i novi avioni.

hahahah tako nekako:) prvo sam proslavio pa sad dolazim k sebi :) imao sam dva vezana leta - prvi let je bio najbolji let u zivotu - voda u casi se nije pomjerila, kao da smo klizili po nebu... mada kad sam vidio kakvo je vrijeme, htio sam da izadjem iz shutle bus-a koji vodi od aerodromske zgrade do aviona...neka odvratna kisa, spustili se oblaci..a zena kod koje sam cekirao kartu mi je rekla, jer sam imao previse stvari "sir, you know, it is really small aircraft", ni ne sluteci sta je s tim rijecima mojoj glavi napravila :)) srecom,dok sam jos premisljao da kazem vozacu busa da zaustavi, ocu da se vratim u aerodromsku zgradu, pa cu vozom da putujem danima - zena koja je putovala sa mnom, vidjela je koliko je sati, pa me je strogo pogledala, da sam se osjetio ko dijete i usao u avion:) elem, prvi let je bio besprekoran - digao ga iznad oblaka i nisam ni osjetio (iako sam imao blagi napad panike pri polijetanju jer od niskih oblaka nisam vidio nista). drugi let - nas kreten od pilota je vjerovatno dao malo jaci gas avioncicu, pa kad je nailazio na turbulentni vazduh, avion je tresao...sto je automatski dovelo do toga da sam zvao stjuardesu da je zamolim da mi kaze koliko ce ovo jos trajati i da je pitam da li je sve ok...uglavnom, sletio sam...nemam namjeru da putujem avionom vise ove godine, dosta je bilo:) jeste da mi se malo smanjio strah, jer sam imao cetiri leta u mjesec dana, ali ipak, izbjegavacu ga koliko mogu. nego, jeste li vidjeli sta se desilo sa malezijskim 777? taj avion je inace smatran za najsigurniji u istoriji avijacije...ne znam jel terorizam u pitanju (nije mi jasna zelja nekog da se raznese na 10000 m kad to moze isto da uradi i na zemlji) ili je neka greska na avionu, ali 240 ljudi je nestalo bez traga ni glasa...na sva cetiri moja leta nije bilo toliko ljudi u avionima...uzas

Strah od leta avionom, hehe, šta da kažem ja sa preko 20 skokova sa vojnom pečurkom... Takođe sam iskusio i taktički let koji povećava rizik e to je već nešto, rollercoaster u vazduhu bukvalno. Civilni avion, cica maca... ;]

Nije me strah ni od jednog ni od drugog, ali veći trip mi je za promil putovati brodom nego avionom.

Back