Šta nas čeka na granicama od oktobra

Кyрчење, да би било кyрчење, мора да има неку стабилну основу.

Ми нисмо у таквој позицији.

Твој сународник Орбан јесте. Својој земљи је, уредно, обезбедио место у Европској унији, па му се може да се кyрчи.

Тек ако себи направимо чврсте темеље, и залеђину, моћи ћемо да се кyрчимо.
Jedno ti je državna politika a drugo privatna.
To moraš da razgraničiš.
Ako ne možeš udri glavom u bukvu petnešaest puta

Htela bih da bacimo pogled na novine koje stižu za putnike iz Srbije — od 12. oktobra 2025 EU uvodi EES, a krajem 2026. ETIAS dozvolu.

Šta to znači u praksi? Prvi put kad prelazimo granicu u Šengen, moraćemo da damo otiske prstiju i fotografiju lica, pasoši će se evidentirati, a kasnije će prelazak biti brži jer će se podaci već imati u sistemu. ETIAS će koštati oko 20 evra, važiti tri godine i omogućiti višekratne posete.

Hrvatska i Mađarska već su najavile primenu EES-a na svojim granicama.

Šta mislite — da li su ove promene opravdane zbog sigurnosti, ili će samo doneti dodatne komplikacije? Da li neko od vas već planira putovanja i razmišlja kako će da se organizuje s novim zahtevima?
Svejedno ako ces raditi bez radne dozvole brojace ti dane

Ne možeš ti ništa kada se gužva napravi negde kod MOL pumpe na srpskoj strani ili kao što biva leti još dalje ka Subotici, jer dok dođeš do prostora gde je moguće razdvajanje već si čekao par sati.

Slažem se sa tobom. Letos dok sno bili u poseti u Srb, išli smo na izlet kroz Hr (Batrovci).
Na granici je bio totalni haos, prilazne trake sa tri idu na pet,, pa se opet suzavaju na tri.. pre nego se pridje kućicama na Hr strani.
Tako da koji god pasoš nosio, mora da se sačeka taj prilazni deo, koji će svakako biti još duži i sporiji zbog fotografisanja i uzimanja otisaka.
Čak i da otvore posebne trake, biće haos prestrojiti se u pravu traku 😉

Mogu misliti kako će tek biti za ulaz u Grčku..😯
Svakako bi preporučio, svakom ko sebi može to da priušti, na letovanje sledece godine iskljucivo avionom.

Slažem se sa tobom. Letos dok sno bili u poseti u Srb, išli smo na izlet kroz Hr (Batrovci).
Na granici je bio totalni haos, prilazne trake sa tri idu na pet,, pa se opet suzavaju na tri.. pre nego se pridje kućicama na Hr strani.
Tako da koji god pasoš nosio, mora da se sačeka taj prilazni deo, koji će svakako biti još duži i sporiji zbog fotografisanja i uzimanja otisaka.
Čak i da otvore posebne trake, biće haos prestrojiti se u pravu traku 😉

Mogu misliti kako će tek biti za ulaz u Grčku..😯
Svakako bi preporučio, svakom ko sebi može to da priušti, na letovanje sledece godine iskljucivo avionom.
Slažem se.

Naravno da nisu, jer tebi je cilj da zadržiš sve ove što hoće da se muče i usput plate preskupu putarinu kada prolaze do mora ili "kući" u Tursku, da ne pominjem transportne firme, i ostave usput "neki" dinar na akcizu za gorivo, ležarinu, merenje tereta,smeštaj i ćevape, a onda čitava jedna privredna grana sa 100k+ ljudi dobija platu, a sve to đuture ide u budžet da isplate penzije.
Ide Via Carpathia uskoro i poslednja stvar koju želiš je da ih dodatno zajebavaš.

Oni tebi trebaju mnoooogo više nego ti njima i to je tako. Palamuđenje i kurčenje u prazno ne menja tu činjenicu.
Што се путарине и Турака тиче... Прођох од Београда до Пирота пре неки дан. Једно 3-4 ресторана са турским именима постоји низ аутопут.

sa kojim pasosem kad ulazis u UE na e-gate, lupa se pecat..

Kanadski, Američki, Australija, Japan …(ima table na aerodromima sa svim nabrojanim) koji mogu da koriste e-gate za ulaz u EU, ali e-gate je različit od EU pasoša e-gate ulaza) i gde posle skeniranja pasoša i fotografije, ides kod policajca da ti lupi pečat.

Zato će i svi ti pasoši morati (ili bar oni koji do sada nisu putovali u EU) morati u bazu podataka sa drugima, kao i da se otvore za 20 eurica za preautorizaciju.

Poslednja izmena:
U EU se ne lupa pečat na EU pasoše nikada unazad deceniju i kusur. Prođeš sa ličnom kartom čak.
Koliko znam ovo je procedura na Nikola Tesla aerodromu, pošto sad sa EU pasošem.možeš srpski e-gate da prođeš a onda sedi policajac koji lupa pečate.
Verovatno je na to mislio.
Kao sto sam odgovorio drugom drugaru forumasu...🙃..isto ko sto je Srb uvela na Surcinu..tako i u EU postoji e-gate za odredjene nacionalnosti. Taj E-gate se nalazi odmah pored EU e-gate, pa ga nije lako na prvi pogled primetiti...naravno kad treba da prodjes kroz njega, onda primetis sve te natpise i zastave ko gde treba da prodje...uglavnom - scan pasos i slika, otvori se gate i kod policajca da ti lupi pecat ulaska...

Kao sto sam odgovorio drugom drugaru forumasu...🙃..isto ko sto je Srb uvela na Surcinu..tako i u EU postoji e-gate za odredjene nacionalnosti. Taj E-gate se nalazi odmah pored EU e-gate, pa ga nije lako na prvi pogled primetiti...naravno kad treba da prodjes kroz njega, onda primetis sve te natpise i zastave ko gde treba da prodje...uglavnom - scan pasos i slika, otvori se gate i kod policajca da ti lupi pecat ulaska...
:ok:

Samo je valjda poenta EES-a da će prestati pečate da lupaju nego elektronski registrovati ulaske, ali svakako mislim da se ide na onu standardnu kontrolu, tipa kojim povodom, koliko dana i sl.

Kanadski, Američki, Australija, Japan …(ima table na aerodromima sa svim nabrojanim) koji mogu da koriste e-gate za ulaz u EU, ali e-gate je različit od EU pasoša e-gate ulaza) i gde posle skeniranja pasoša i fotografije, ides kod policajca da ti lupi pečat.

Zato će i svi ti pasoši morati (ili bar oni koji do sada nisu putovali u EU) morati u bazu podataka sa drugima, kao i da se otvore za 20 eurica za preautorizaciju.
ma i to ide elektronski..pa imam i bih pasos pa mi niko ne lupa pecat..samo ga skeniraju po eu...tako da je glupa prica kako pasosi ranije nisu isli elektronski i u sistem..isli su..ovaj novi sistem je cisto indirektno oporezivanje..

ma i to ide elektronski..pa imam i bih pasos pa mi niko ne lupa pecat..samo ga skeniraju po eu...tako da je glupa prica kako pasosi ranije nisu isli elektronski i u sistem..isli su..ovaj novi sistem je cisto indirektno oporezivanje..

Mislim da je cela priča (isto kao i u Usa i Kanada) da se napravi detaljna baza sa slikama i otiscima, i time steknu potpunu kontrolu ko ulazi u EU prostor,
To je ogromna operacija, i mora da bude finansirana od negde, a države trošak vrlo rado prebace na gradjane, pa ni ovog puta to nije izuzetak.
Svakako mislim da će to ubrzati prelazak u budućnosti.

:ok:

Samo je valjda poenta EES-a da će prestati pečate da lupaju nego elektronski registrovati ulaske, ali svakako mislim da se ide na onu standardnu kontrolu, tipa kojim povodom, koliko dana i sl.

Vrlo moguće da si u pravu.
Prošle godine, čekali u redu u Minhenu (nije bio e-gate za naše pasoše ili mi nismo videli), ispred nas su maltretirali ljude (avion iz Bgd), gde idu, da pokažu pare, da pokažu telefon i gledali poruke, zagledali pasoš da li je falsifikat …užas i sporo do @#!?….mislim da smo skoro 45 min čekali da prodjemo.

Sustinsko pitanje je da li će ta preautorizacija to promeniti, i istovremeno olakša/ubrza prelazak…

Back