STRAH OD LETA AVIONOM.......!?

Neću,svakako !
Svaki let skrati mi godinu - dve života.
Odlučio sam da ne letim više.
U poslednjih 15 godina nisam leteo,a i neću.
Ne znam... imala sam strah od nepoznatog prvi put, a posle sam već uživala, ali zaista. Eliminiši negativne misli iz glave, probaj sa tehnikama disanja... Moj najduži let je bio Bgd-Sydney e to i zaboraviš da si u avionu, 24 sata tehničkog leta, misliš samo kad ćeš na svež vazduh. Mislim da alkohol nije dobro rešenje. Mogu da razumem jer i ja se npr. užasavam i nikad ne spavam kad me neko vozi autom, tu ti je veća verovatnoća za nesreću. Strahovi su čudo, ali ako im se prepustiš oni te potpuno obuzmu, zato se bori i to svim snagama :D

E to me baš zanima, zašto? Zar nije svo gorivo baš u krilima i kad bi, ne daj Bože, pao avion uvek je kod krila najgore? Bar tako mislim. Zar nije zadnji deo aviona najbezbedniji?
:zcepanje:pa znas kao za ne daj Boze,silazak niz krilo:eek:a zadnji deo jeste najsigurniji,al mnogo trese:zcepanje:msm sta reci...sve su to zamisljenje gluposti,i ja to znam sto je najgore...ali strah od letenja je pravi:sad2:i to me toliko ogranicava u nekim mojim zeljama...jos kad pocne da propada,a ja samo u sebi ponavljam Boze pomozi:mrgreen:

[COLOR=""]Koliki je vaš strah od leta avionom ?
Da li on uopšte postoji ?
Malo je ljudikoji su potpuno ležerni na visini od 11.000 metara.
Kako se borite sa strahom i kako ga suzbijate ?

Poželjno je da na temu odgovarate iskreno,
ali vam se neće zameriti ako malo i lažuckate.....

Da li ste prisustvovali nekom ne svakidašnjem događaju,
koji je prouzrokovao strah od leta.
Opišite slučaj......!

:vudu:
[/COLOR]

Ako ides cesce avionom, naviknes se, jasno da sad se neces odma prvi put dok sednes u avion da naviknes na uzletanje i sletanje, ali kada si u avionu (letis) to ti je kao da si u mirnoj fotelji pored kamina i gledas tv, sve dok ne pogledas kroz prozor i vidis oblake, tada pomislis si ostvario covekov san da leti.
Ako se plasis visine mozes da spustis zastor na prozoru, i neces ni osetiti da si u avionu.

E da, do sada najduzi let mi je bio od Beograda do Hurgade, a najkraci od Beograda do Atine.

Poslednja izmena:
Ako ides cesce avionom, naviknes se, jasno da sad se neces odma prvi put dok sednes u avion da naviknes na uzletanje i sletanje, ali kada si u avionu (letis) to ti je kao da si u mirnoj fotelji pored kamina i gledas tv, sve dok ne pogledas kroz prozor i vidis oblake, tada pomislis si ostvario covekov san da leti.
Ako se plasis visine mozes da spustis zastor na prozoru, i neces ni osetiti da si u avionu.

E da, do sada najduzi let mi je bio od Beograda do Hurgade, a najkraci od Beograda do Atine.

Spuštanje zavese neće pomoći.
Misli doziraju strah.
A svest gde se nalaziš se ne može suzbiti.

Da se ne bih ponavljao....
Ovu temu sam ja otvorio.
Ušao si kao srednjoškolac u knjigu za lektiru.
Iz sredine, sa debelim preskakanjem stranica...
Pročitaj nekoliko mojih postova.

Inače,pitanje smatram neozbiljnim...
Da ne kažem,baš,smešnim !

Ne mogu sada da citam koci mi net sad...

Mada strah bi ti bio i kada bi seo u kola i zatvorio oci i pomislio da si u avionu, odnosno hocu da kazem na ono tvoje "misli dozivaju strah", da pre pocetka leta dok jos si na tlu, uzmes neku knjigu i zaokupiras se njom, moze bilo sta ali knjigu sam naveo jer se najbolje covek opusta uz nju. Mozes cak i muziku pustiti na fonu, diskmenu i sl.

Ne mogu sada da citam koci mi net sad...

Mada strah bi ti bio i kada bi seo u kola i zatvorio oci i pomislio da si u avionu, odnosno hocu da kazem na ono tvoje "misli dozivaju strah", da pre pocetka leta dok jos si na tlu, uzmes neku knjigu i zaokupiras se njom, moze bilo sta ali knjigu sam naveo jer se najbolje covek opusta uz nju. Mozes cak i muziku pustiti na fonu, diskmenu i sl.

Prisilim se da pokušam čitati tokom leta.
10 x čitam isti tekst.
I utisak mi je kao da je prvi put.
Ne pamtim ništa.
Apsolutno.....

Otkoči,saznaćeš svašta !
Pročitaj od uvodnog posta,nije premnogo.
Baš me mrzi da ponavljam.
Upoznaćeš se sa vrlo interesantnim stvarima.
I ne samo mojim iskustvima !
Šokovi !

Imao sam preko 30 letova Beograd - Bagdad -Beograd.
Na 10-tak dana pre datuma leta počinjala mi je stomačna nervoza.
Svakim danom se pojačavala.
Na 2-3 dana pre polaska uglavnom sam po kafanama sa drugarima.
Cuga se neprekidno (pri tom ne jedem ništa).
Doprati me svita mojih pajtosa na aerodrom oko 15h,let za Bagdad je
bio sredom i nedeljom u 18h.
Meni zort neviđeni.
Ubijemo se od cirke.
Na zadnji poziv ulazim u avion vidno oblokan.
U ručnom prtljagu nenačet "Rubinov".
Avion zarula pistom,u punom gasu hvata brzinu da bi se odlepio....
Ja trezan k'o suva drenovina.
Strah me otreznio,kao da pola godine nisam pomirisao žestinu !
I uvek tako.

Kasnije su mi se svi smejali kada sam u Moskvu putovao "Puškinom".
48 sati puta.
Firma mi zakupi ceo kupe,otšetam do vagon restorana....
Malo se cirka,malo spava.....I prođu 2 dana i 2 noći.
Nije mi padalo na pamet da idem avionom,kao sav normalan svet.
2 ipo sata Beograd - Moskva.
Neka,hvala lepo.
I tako 5 godine (30-tak puta).
Jel' zna neko za veći strah ?
Ja mislim da veći ne postoji.

Inače,na zemlji se ne bojim ničega,sem zemljotresa i zmija.
:eek:

Veci je starh od pada aviona to da ces preziveti.

Tu postoje strahovni paradoksi.
Naime,radi se o sledećem :
Avion jeste najsigurnije prevozno sredstvo.
5 x više ljudi pogine u automobilskim nesrećama.
To je statistički podatak.
Dalje.....
Sam let,kad avion postigne visinu,je vrlo bezbedan.
A,to mnoge aviofobiste najviše užasava,baš ta visina.
99 % rizika od nesreće sadržani su u POLETANJU i SLETANJU.
Od toga, 90% je rizik prilikom sletanja aviona.
A,ja u svom destruktivnom,parališućem strahu,doživljavam smirenje
kako se približavam zemlji.
A,tada bi,u stvari,trebalo najviše da se plašim.....!
Jednostavno pustis mizuku na slusalice pojacs do daske, onu pesmu koju volis, zapjevas jednu, i dok si uspevao avion je vec na visini od nekoliko hiljda metara, a tebi se jos peva.

Mnogo su vece sanse da ces poginuti u vozu, autobusu ili automobilu nego u avionu
Zato se i mnogo njih plasi da ce upravo zbog toga bas oni poginuti u avionu kakva su srece.

To je sve stvar saznanja da nemamo kontrolu nad desavanjima. Npr. makar mi u autobusu vozac bio najsigurniji na svetu, ja se ipak najbolje osecam kad sam ja za volanom u svom automobilu. Jos gore je u avionu nego u autobusu. Iz zapaljenog busa bar mozes da iskocis, pobegnes, sta ja znam, da preuzmes neke stvari u svoje ruke. U avionu mozes samo da sedis i da se molis. Ljudska bica su takva, zude za kontrolom i ne osecaju se dobro kad je nemaju.

Moje vidjenje stvari.
Da u busu mozes da iskocis kroz prozor, i spases se u avinu ne. Seti se padobrana...

ne, ja totalno opusteno letim onako kezual...
malo da se nasalim, sorry:
Mada ne znam koju drogu koristis ali bilo bi lepse kada bi avionom leteo :D

Nemam strah od leta... vise sam takoreci u vazduhu nego na tlu,od pocetka godine do sada imala sam preko 30 letova... tako da ... vise sam oguglala,jedino sto imam problem sa pritiskom i jako me bole usi kad se spustamo...
Eto! Izjednaceni ste ti i grof, samo sto je u njegovom slucaju da mu je svaki put kao prvi, sada bi bio red da pomognes coveku da kazes kako da se opusti...

Ni sama ne znam di san sve bila, kud san sve letila,a svaki put kao da je prvi , mozda i gore:(
Nema lipseg osjecaja od pozdrava pilota i izlaska iz aviona:)
Zadnji put( let 4 ure) sam bila recimo ok, nisam povracala, nisam imala napade migrene, nisam lezala na podu sa nogama na stolici, nisu me polivali vodom....malo sam slusala pilote, psihologe, stjuardese, mehanicare na internetu pa sam se u toku leta prisjecala njihovih rici, mislila pozitivno i eto nekako se "normalna" spustila na zemlju.:worth:

Inace nije me toliko strah letiti velikim prekooceanskim avionima, koliko ovim lokalnim frezama i motokultivatorima:think:

jednom prilikom sam letila pokvarenim avionom 2,5h ...kad san to prezivila, kad onda nisan imala infarkt malo kad cu..ali o tome ne mogu pisati jer mi srce odma pocne preskakati:roll:
Kad pricam o letenju tresen se od straha, neki da san trazila neke avionske karte i dok sam pricala sa turistickom agencijom preznojila san se 345 puta....a letiti moram, odnosno ne moram....ali ne mogu ni sidit doma i cekati da lipote svita dolete meni:mrgreen:
Za mene let avionom je prelep, mada do sada sam svega putovao oko 5-6 puta avionom, imam onaj mali strah koji svi imaju ali dok smo jos na zemlji, kada pilot se obrati putnicima i kaze sve je u redu vezite se polecemo, nema vise straha.

Nikakvo letenje n ije PRIRODNI AMBIJENT za coveka.

Neko se plasi, neko panici, a neko se samo oseca nelagodno....

Ali, nije niko bas ravnodusan...

Ko kaze da jeste - LAZE!

Ja sam puno leteo avionom, ali se uvek osetim pomalo nelagodno prilikom poletanja.

Nije to strah od smrti..

To je strah da se nesto ne dogodi, pa da odjednom POSTANES SVESTAN da ces za koji minut - umreti i da ti niko i nista ne moze pomoci...
Pu, pu pu, sada sam se cak i ja najezio od letenja avionom!
Umesto da pomognes co`eku ti mu naprica da moze da umre u avionu, pa dobro moze da umre kad hoce ali kada avion sleti i covek izadje i pomisli, zar sam ponovo postao smrtan.

Za sve si apsolutno u pravu.
Ona je tako umislila.
U velikim strahovima javlja se i kontra logika !

Ona je tako umislila, ti nemoj nista da umisljas nego pre leta da popijes tablete za spavanje, i sve ce biti ok:)
bas ste ludi,ja samo mislim sta ce nam dati da jedemo

Imaju one sendvice, kao u trouglu sto prave, bila je prelepa stjuardesa pa sam se ogrebao za jos nesto :D
Prvi put sam se uzasno plasio, a posle sam shvatio da je letenje prava milina. Obavezno probajte ko nije.:)
Apsloutno fenomenalno receno:)
pa kada gledas na prozoru oblake i sve dodje ti se zapitas zar ne bi trebalo da naprave avion-kabriolet :)

sve ischitala...mislim da i za ovaj strah vazi klin se klinom izbija...msm da bih mogla da poradim na tome ali mi treba neko ko se ne boji uopshte...za mene bi to bilo smirujuce,jer se uzasavam da putujem sama aviJonom...
apropro straha od zemljotresa...pa kad je bilo bombardovanje,desilo se da je i drmalo,jel tako...e ja se nisam ni pomerila,otprilike je bilo shta bude bice...toliko mi je bilo strashno sve shto nam se deshava tako da je zemljotres bio machiji kashalj...mozda i za letenje vazi isto,msm samo treba probati aloi da smislim shta bi mi bilo josh gore:lol:

sve ischitala...mislim da i za ovaj strah vazi klin se klinom izbija...msm da bih mogla da poradim na tome ali mi treba neko ko se ne boji uopshte...za mene bi to bilo smirujuce,jer se uzasavam da putujem sama aviJonom...
apropro straha od zemljotresa...pa kad je bilo bombardovanje,desilo se da je i drmalo,jel tako...e ja se nisam ni pomerila,otprilike je bilo shta bude bice...toliko mi je bilo strashno sve shto nam se deshava tako da je zemljotres bio machiji kashalj...mozda i za letenje vazi isto,msm samo treba probati aloi da smislim shta bi mi bilo josh gore:lol:

Strah od zemljotresa je ekvivalentan strahu od letenja.
U mom slučaju....
Možda su ti strahovi nerealni u svojoj snazi !
Ali,šta se tu može ?
Nisam u stanju da ih kontrolišem....

Mada, mislim da mi sami prosto svojih mislima hranimo taj strah, mogu da te razumem, potpuno. Ja sam sebi navukla strah od vode, tj dubine i ajkula, gledajući sve one animal kanale, pa sam sad došla u situaciju da ne smem da se skijam na vodi iako sam to mnogo puta ranije radila. Jednostavno me taj strah parališe, igra se sa mojim mislima, pravi sve moguće situacije, pretpostavljam da je tebi tako u avionu.
Šta ako... i slična pitanja...

Mada, mislim da mi sami prosto svojih mislima hranimo taj strah, mogu da te razumem, potpuno. Ja sam sebi navukla strah od vode, tj dubine i ajkula, gledajući sve one animal kanale, pa sam sad došla u situaciju da ne smem da se skijam na vodi iako sam to mnogo puta ranije radila. Jednostavno me taj strah parališe, igra se sa mojim mislima, pravi sve moguće situacije, pretpostavljam da je tebi tako u avionu.

Upravo tako....
Šta ćemo ako se dogodi ?
Prisilne misli.
Jednostavno se nametnu i parališu racio.

Imala si divnu priliku da u septembru na Animal Planeti pogledas serijal o ajkulama i da sagledas i neke druge strane ajkulinog zivota. Samim tim i razloge napada na coveka, ali to nije sada tema.
Ja nemam te strahove ali mogu da razumem. Jer, vasi strahovi su mnogo dublje prirode da bi se tek tako odagnali citanjem knjige, gledanjem u dno case, u stjuardesino poprsje ili slusanjem mp3 u avionu. Po meni, ako vam je stalo da se "izlecite" onda se ili obratite terapeutu ili sami poradite na sebi. Kao sto je napisano u prethodnom postu: klin klinom.
Nekako, steta je i greota ne uzivati u carima letenja, skijanja na vodi, alpinizmu i ko zna jos kojecemu zbog straha od..1000 razloga.

A opet, taj vas strah nije nista naspram straha koji prase oseca svaki put kad vidi domacina kako se ceska i gleda u njega, pa u pecenjaru, pa opet u njega...:hahaha:
Izvinjavam se na poredjenju al'..

Strah - od straha

peceno-prase-1.jpg

Poslednja izmena:
...trip,kao i moj o d aviona...ja znam shta tebi da kazem i da te osokolim da nastavish gde si stala...pa ajkula se plase svi bez obzira da li su plasljivi ili ne,dakle nisi sama u tome...e sad mozda bi mogla da probash da skijash sa nekim u paru,msm ne znam da li je izvodljivo...u svakom sluchaju ti treba neko ko ne razmishlja kao ti,neko snazan u glavi shto bi rekli...ako imash predlog xza mene slobodno napishi,nema ljutnje:)

Strah od zemljotresa je ekvivalentan strahu od letenja.
U mom slučaju....
Možda su ti strahovi nerealni u svojoj snazi !
Ali,šta se tu može ?
Nisam u stanju da ih kontrolišem....
...neces mi verovati,ali strah od drmanja kod mene nije toliko jak,msm plashim se ali ne vishe od ostalih...e sad ima i onih koji su ladni ko shpricer kao mm,koji je bio u krevetu kad je ;ljuljalo i reko otprilike ovako...hebiga ako ce da se srushi barem cu biti u krevetu:zcepanje:ne moram ni da ti kazem da sam ja uveliko bila na ulici:lol:pazi sa komplet dokumentima i neshto para:roll:..to je bilo jednom kad je bash drmalo...a kad su slabiji ja jednostavno ne reagujem samo konstatujem i to je to...e u avionu je neka druga osoba a ne ja:sad2:

...trip,kao i moj o d aviona...ja znam shta tebi da kazem i da te osokolim da nastavish gde si stala...pa ajkula se plase svi bez obzira da li su plasljivi ili ne,dakle nisi sama u tome...e sad mozda bi mogla da probash da skijash sa nekim u paru,msm ne znam da li je izvodljivo...u svakom sluchaju ti treba neko ko ne razmishlja kao ti,neko snazan u glavi shto bi rekli...ako imash predlog xza mene slobodno napishi,nema ljutnje:)

Vidiš, ja sam se npr borila na sledeći način: Sednem u čamac, odvuče me negde daleko od obale i sad onaj trenutak kad treba da "staneš na vodu" i ne uspeš, padneš u otvoreno more, nigde žive duše, samo ti, prsluk i skije i ispred tebe nervozni Grk. E samo u jednom deliću sekunde mi se javlja to pitanje, šta ako i to kad pogledam dole, ali želja da uspem i skijam je jača. Tu radi adrenalin i on mi je u stvari pomogao da prevaziđem strah. No sve više nalazim razloge da uopše i stanem na skije, te duva vetar, te hladno je, te prehlađena sam i milion razloga. U stvari moj um se igra sa mnom. Tako isto i u avionu, um ti nameće prisilne misli, s tim što si tamo vezan za sedište i malo šta može da ti skrene pažnju. Imam sreću te se ne bojim aviona, jednostavno šta bude biće, ako mi je to sudbina, ne mogu pobeći od nje. A zadovoljstvo brzim dolaskom na destinaciju ako putujem u Evropu je ogromno.

Pozdrav svima od nekoga ko se, eto, bavi avijacijom. Razumem vas u potpunosti. Dosta sam putovao u zivotu i pre bavljenja ovim poslom (avio mehanicar). Ono sto je mene potpuno sludelo i zbunilo jeste kada sam naucio i video kako sve to radi.. I onda kada letim avionom, vidim izvlacenje flapsa, cujem kako se trapovi uvlace ili izvlace u glavi vec imam sliku kako sve to radi, sta je pilot uradio i jednostavno mi je to skretalo paznju. Strah od visine nikada nisam imao jer jednostavno ZNAM da je avion bezbedno prevozno sredstvo, da mu se ne moze nista tek tako dogoditi i da je najcesci uzrok bilo cega ljudski faktor. Dakle, sve zavisi od ono dvojice u kabini napred. S obzirom da su i ti ljudi u tom istom avionu kontajte da brinu i paze sta rade. U svakom slucaju, postoje vizuelne i zvucne indikacije i ako neka najmanja moguca glupost na sistemu ne funkcionise kako treba pilot ce to znati.
Ko ima problem sa pritiskom u usima prilikom sletanja i poletanja neka zvace - zvaku tokom leta ali OTVORENIH USTA. Na zemlji je to nevaspitano ali vam gore to niko ne zamera! z:lol: Da, najbezbednije je sedenje kod krilnog, overwing izlaza..U principu, gorivo se nalazi u krilima ali i ispod vasih nogu u centralnom rezervoaru. Medjutim taj deo trupa ostaje u celini tako da i pri udaru o tlo centralni deo kabine ostaje u jednom komadu dok se avion u zoni repa i malo iza pilotske kabine odvaljuje. Nadam se da sam malkice pomogao? z:)

Pozdrav svima od nekoga ko se, eto, bavi avijacijom. Razumem vas u potpunosti. Dosta sam putovao u zivotu i pre bavljenja ovim poslom (avio mehanicar). Ono sto je mene potpuno sludelo i zbunilo jeste kada sam naucio i video kako sve to radi.. I onda kada letim avionom, vidim izvlacenje flapsa, cujem kako se trapovi uvlace ili izvlace u glavi vec imam sliku kako sve to radi, sta je pilot uradio i jednostavno mi je to skretalo paznju. Strah od visine nikada nisam imao jer jednostavno ZNAM da je avion bezbedno prevozno sredstvo, da mu se ne moze nista tek tako dogoditi i da je najcesci uzrok bilo cega ljudski faktor. Dakle, sve zavisi od ono dvojice u kabini napred. S obzirom da su i ti ljudi u tom istom avionu kontajte da brinu i paze sta rade. U svakom slucaju, postoje vizuelne i zvucne indikacije i ako neka najmanja moguca glupost na sistemu ne funkcionise kako treba pilot ce to znati.
Ko ima problem sa pritiskom u usima prilikom sletanja i poletanja neka zvace - zvaku tokom leta ali OTVORENIH USTA. Na zemlji je to nevaspitano ali vam gore to niko ne zamera! z:lol: Da, najbezbednije je sedenje kod krilnog, overwing izlaza..U principu, gorivo se nalazi u krilima ali i ispod vasih nogu u centralnom rezervoaru. Medjutim taj deo trupa ostaje u celini tako da i pri udaru o tlo centralni deo kabine ostaje u jednom komadu dok se avion u zoni repa i malo iza pilotske kabine odvaljuje. Nadam se da sam malkice pomogao? z:)

Da,svakako....
Lepo si objasnio,
mada sam veći deo toga i sam znao.
Ali,ni za milimetar nisi pomerio moj strah - ka smirenju !

Back