Ja kad treba da letim hrabrim se činjenicom da nikad nisam poznavao nekoga ko je poginuo pri padu aviona ali zato znam na desetine ljudi koji su glavu izgubili po crnogorskim drumovima
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sve znam, i koliko je avion bezbedan... ali ne vredi. Uvek mi stoji ona " Da plivam i hodam znam ali da letim ne". Protiv straha se borim bromazepanom, bensedinom ili kojom čašicom žestine ( naravno ne sve u isto vreme).Igrom slučaja sam ceo svoj život leteo. Kao mali sam obožavao avion i letenje. Iza sebe imam više stotina letova. Strah se javio u poslednjih 5-6 godina. Za taj strah krivim nacionalnu geografiju.Sve znam, i koliko je avion bezbedan... ali ne vredi. Uvek mi stoji ona " Da plivam i hodam znam ali da letim ne". Protiv straha se borim bromazepanom, bensedinom ili kojom čašicom žestine ( naravno ne sve u isto vreme).

Ja sam opsesivno gledala one rekonstrukcije avionskih nesreća i zato mi nije prijatno u avionu. Prvi put sam letela sa 5 godina, u pitanju je bio kraći put do mora. Sećam se da je mama bila izbezumljena od straha, ja dete k'o dete, nisam razmišljala. Sada ako sedim do prozora, blizu krila, samo buljim u ona zakrilca. Sva sreća, nijedan let nije trajao više od dva sata, taman popijem kafu, piće, klopam i već slećemo. Ne znam kako bih izdržala put do Australije. Kad polećemo, skoči mi adrenalin od onog rulanja, to mi je strašnije od sletanja.
Pročitao sam sve i sve kapiram. Te "prisilne misli" su redovne. Svaki šum, svaka sitnica se lako poveže sa nečim što sam pročitao, video... pa sve u kombinaciji sa tipom aviona kojim letim i "manama" istog. Jednom sam čak platio skoro 100 eur više kartu jer je jedan od aviona u vezi bio dc9 i nije bilo šanse da idem sa njim... Inače najgori let u mom životu je bio pre jedno 3 godine, airbus... let od 5 sati iznad atlantika koji je većim delom bio propraćen propadanjima i jakim turbulencijama. Lampica "vežite se" se palila na svakih par minuta. Kulminacija je bila sletanje po olujnom vremenu uz dva neuspešna pokušaja. Iz trećeg smo sleteli sa sve instrukcijama tj. svetlima za prinudno sletanje (mrak u kabini samo svetle linijice na podu i prinudni izlazi). Bromazepan nije pomogao i sumnjam da bi bilo šta pomoglo.

Mene uzasava cinjenica da kad udjem u avion, ne mogu da izadjem tako lako. (klaustrofobicna sam)
Ne plasim se visine, ni da cu da se srusim, toliko koliko toga sto ne kontrolisem situaciju, zarobljena sam dok ne sletimo.
Popijem bromazepam. Letela sam 9 sati najduze, jos uvek ne mogu da verujem da sam se usudila, plasim se aviona kao djavo krsta.
Nikada nisam nista pila od lekova za umirenje pa me zanima kako Bromazepam deluje kada si u avionu? Jel te uspava? Umiri? Daje osecaj sigurnosti?

))

Polako ljudi,pa i ti piloti i stjuardese imaju porodice,ziva su bica nisu nadljudi,najsigurniji prevoz je avionski i to je cinjenica.Strah je u glavi zato sto mi t6ako hocemo.Ako hoces da se plasis,plasi se,ali nemas zasto >))