ristob:
Pa, to je najvažnije za pravilan odnos prema strahu. Međutim, u postu ne govoriš o tome, nego ističeš preovladavanje ljudskih slabosti i nemoć čoveka da se valjano suprostavi strahu. Strah se eliminiše. Za to treba saznanje. Nagoveštaj kako ga steći imaš u nekoliko zadnjih postova.
Наравно, поново да кажем, постоје различити страхови, и различите храбрости...а све зависи од датог човека, и дате ситуације...Књиге да сам прочитао о томе, не би ми било довољно да ''откријем'' храброст, то се речима не може искусити, речи су ту само водиље, али храброст је посебно осећање, босебно ''стање духа'', у посебној ситуацији, као кад бих ти рекао ''ја сам тужан због тога'' ти би морао бити у сличној ситуацији у којој сам ја био да би ме ти разумео, овако, моја туга су за тебе само речи, а ништа нећеш схватити...дакле, по мени највећи циљ би било (за неког ко је мање храбар) да прво створи однос према почетку пре саме акције, да развије у себи ''осећај'' да је спреман на све, да увек има прилике у току ''акције''(ма каква она била) и да ће ту прилику искористити, такође оно што сам говорио, натерати себе да не одустанемо због кукавичлука пре саме ''акције'', а и створити однос према себи(мишљење о себи) као о храбром човеку, би такође помогло. То не би можда ни била ''храброст'', али би био добар ''увод'' у одгајању храбрости у себи, у том схватању осећаја храбрости.
Надам се да си ме разумео, дакле храброст је (понекад) тренутни осећај, који не можемо објаснити неком уз помоћ разговора или књига, храброст се не учи, она се осећа....
Дакле ја нисам ни мислео да бих овако на форуму(или чак уз помоћ опширне књиге) могао да схватим ''храброст''(у току ''акције'') већ сам желео да понудим основу за ''гајење'' храбрости да би неко касније могао и да је доживи....
Наравно поново, постоје различити страхови и различите храбрости и различите ситуације....тако да свако искуство и мишљење овде описано је увек и тачно.(добро скоро свако).