Što Vam se najviše sviđa iz hrvatske istorije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
крај:

Teren za stvaranje države Hrvatske pripreman je dva veka. Još je 1701. godine Rihter Vitezović, jedan diletanat, napisao knjigu u kojoj kaže da „Srbi treba da se pribroje Hrvatima, a Srbija da se pribroji Hrvatskoj“. Ali, on nije ostao usamljen, na njega su se naslanjali ozbiljniji ljudi, pogotovo u 19. veku. Nikako se ne može zaboraviti ni Ljudevit Gaj koji je sa ilirskih pozicija zastupao tu ideju. Tu je i Ante Starčević, koji ima stravičnu rečenicu: „Narod Hrvatske neće trpjeti da ta sužanjska pasmina skrnavi svetu zemlju hrvatsku“. Dolaze Ante Kvaternik, Stjepan Radić… S jedne strane, dakle, imamo pisce u koje su hrvatski građani imali veliko poverenje. S druge strane, tu je Katolička crkva, koja je propagirala ideju da pravoslavlje zapravo i nije vera i da pravoslavce treba pokatoličiti. S treće strane, stizala je iz Italije ilegalna propaganda Ante Pavelića, koja nije bila široka, ali je imala uticaj. Kada se sve to uzme u obzir, vidi se da je lako bilo u glavu prosečnog Hrvata usaditi ustaške ideje i mržnju prema Srbima. Tako je Ante Pavelić došao na potpuno pripremljen teren, a i on sam je rekao da je broj ustaša prevazišao sva očekivanja.Ustaše su za samo četiri godine rata pobile oko milion pravoslavnih Srba, izvršivši nad srpskim narodom organizovani i najsvirepiji genocid,HOLIKAUST!…Zanimljivo je da su se pravi Hrvati kroz istoriju pokazali kao miroljubivi, a svi koji imaju srpsko poreklo su bili najveće ustaše i zveri ,kako u 2.sv.ratu, tako i u ovom poslednjem ….

Ban Jelačić je očigledno bio Srbin, pravoslavne veroispovesti, jer u to vreme nisu postojali Hrvati,već samo Srbi

For the win.

Edit:

Po svom poreklu ni August Šenoa, tvorac moderne hrvatske književnosti
i prvi pravi hrvatski romanopisac,

Inače Planine Petra Zoranića je prvi hrvatski roman. (1535 godina)
Toliko o tvojim upisima. Dalje ne bih.

Poslednja izmena:
To si već rekao. Zašto se ponavljaš? Čitamo te Mrkalj.

Našao sam ime vinovnice. Sada vodi kulturni program na HRT-u.

Opisuje gospođa Kamenski kako je 1990. godine napravila prvi intervju s Vinkom Nikolićem, vodećim kulturnim činovnikom u ustaškoj NDH, koji će zatim postati saborski zastupnik u ne(o)ustaškoj Hrvatskoj. "Ja sam se tad suočila ne samo s hrvatskom poviješću, ne samo iz vremena NDH, nego i s Nikolićevim nevjerojatno plavim prodornim očima", veli gospođa Kamenski u Globusu. Prisjeća se gospođa Kamenski i svoga djetinjstva, kroz nekoliko dirljivih slika koje će čitatelji dugo pamtiti, primjerice: "U Čabru je stalno bilo hladno, ali su peći bile tople."

Znači, 1990. kao potpredsednika Sabora ste instalirali pravog pravcatog hrvatskog klerofašistu, 90-togodišnjeg ustašu iz NDH Vinka Nikolića.

A onda ste se žalili na "Balvan revoluciju"... :kafa:

Našao sam ime vinovnice. Sada vodi kulturni program na HRT-u.

Opisuje gospođa Kamenski kako je 1990. godine napravila prvi intervju s Vinkom Nikolićem, vodećim kulturnim činovnikom u ustaškoj NDH, koji će zatim postati saborski zastupnik u ne(o)ustaškoj Hrvatskoj. "Ja sam se tad suočila ne samo s hrvatskom poviješću, ne samo iz vremena NDH, nego i s Nikolićevim nevjerojatno plavim prodornim očima", veli gospođa Kamenski u Globusu. Prisjeća se gospođa Kamenski i svoga djetinjstva, kroz nekoliko dirljivih slika koje će čitatelji dugo pamtiti, primjerice: "U Čabru je stalno bilo hladno, ali su peći bile tople."

Znači, 1990. kao potpredsednika Sabora ste instalirali pravog pravcatog hrvatskog klerofašistu, 90-togodišnjeg ustašu iz NDH Vinka Nikolića.

A onda ste se žalili na "Balvan revoluciju"... :kafa:

Mislim da si fulao temu. Ne znam zašto bi neki takvi detalji (istiniti ili ne) bili bitni za temu?

- - - - - - - - - -

znaci on je svoj roman stampao u drzavi koja je nastala 400 godina kasnije...
idi lezi, nije ti dobro, poceo si da pricas svasta...

Pitaj vilu Hrvaticu iz Romana. z;)

jezik hrvacki

i taj Petar je rekao da je rvat i u rvatskoj mu je stampan roman?
au brate sta vi u eu duvate...
ovde kod nas jedva da i domacice ima...

Zoraniceve "Planine" su teski lokal-patriotizam. Otvori XX poglavlje, imas fototopsko izdanje JAZU iz 1952. godine, inace jedinog sacuvanog prvog primjerka iz Venecije (1569), tacnije, vrh 70. stranice i vidi kakav je smisao cijelog teksta gdje stoji "iazicha Haruacckoga".

Mene je sramota kao Srbina, kad vidim kakvi sve kreteni iz mog naroda dolaze na ovu sekciju.

Zoraniceve "Planine" su teski lokal-patriotizam. Otvori XX poglavlje, imas fototopsko izdanje JAZU iz 1952. godine, inace jedinog sacuvanog prvog primjerka iz Venecije (1569), tacnije, vrh 70. stranice i vidi kakav je smisao cijelog teksta gdje stoji "iazicha Haruacckoga".

Mene je sramota kao Srbina da ovakvi kreteni iz mog naroda dolaze na ovu sekciju.

Tandori ne morate te biti sramota. Ti si odgovoran za sebe. Osim toga ovo je kao proces učenja. Također u svakom narodu, u svakom gradu, u svakom mjestu, u svakoj školi ima ...svakakvih.
To nije stvar Srba ili Srbije. To je stvar edukacije. I ona ne poznaje granice.

Poslednja izmena od moderatora:
Tandori ne morate te biti sramota. Ti si odgovoran za sebe. Osim toga ovo je kao proces učenja. Također u svakom narodu, u svakom gradu, u svakom mjestu, u svakoj školi ima ...svakakvih.
To nije stvar Srba ili Srbije. To je stvar edukacije. I ona ne poznaje granice.

Radi se o srozavanju kvaliteta diskusije, jadni internetski ratnici sa svojim laznim patriotizmom i posranim sovinistickim ispadima su govna nevidjena. Sto se mene tice, takve budale treba dozivotno banovati. Na jednom drugom mjestu na Internetu, politicari i autohtonisti lete naglavacke, kad sam prvi put tamo bio, ne povjerovah. Savrsenstvo.

Da je idiot procitao roman, pronasao da tu nista nema hrvatsko, onda bi i covjek rekao, pa jeste. Nije ga ni otvorio, nece ga, sudeci po intelektualnim sposobnostima ni otvoriti, zato jer je glup, uz to, pun predrasuda.

Poslednja izmena:
Radi se o srozavanju kvaliteta diskusije, jadni internetski ratnici sa svojim laznim i posranim sovinistickim ispadima su govna nevidjena. Sto se mene tice, takve budale treba dozivotno banovati. Na jednom drugom mjestu na Internetu, politicari i autohtonisti lete naglavacke, kad sam prvi put tamo bio, ne povjerovah. Savrsenstvo.

Da je idiot procitao roman, pronasao da tu nista nema hrvatsko, onda bi i covjek rekao, pa jeste. Nije ga ni otvorio, nece ga, sudeci po intelektualnim sposobnostima ni otvoriti, zato jer je glup, uz to, pun predrasuda.

ako ti se ne svidja nacin na koji diskutujem, slobodno preskoci moje komentare...
to da sam glup, i pun predrasuda, to ti najbolje znas...
sreca pa si ti pametan i nemas predrasuda...
ti slobodno idi tamo gde politicari i autohtonisti lete naglavacke, posto ti se tamo vise svidja...
takodje, nivo diskusije na visi nivo podize i tvoje imenovanje nekog drugog koga ni ne poznajes kao idiota...

a sto se tice pomenutog dela i pomenutog pisca,
to sto je on napisao ne mora nuzno da bude i istina...
pisu ljudi kako lete na mesec i jebu full pitchke, a ustvari sede kuci...

takodje, moje pitanje je glasilo da li je knjiga stampana u rvatskoj, koja je nastala kao drzava 400 godina kasnije...
nazalost, postoje takvi kao sto si ti, koji ne razlikuju geografske pojmove od etnickih celina, drzava,
pa im kojekakvi pune (praznu/ispraznjenu, ispranu) glavu svakakvim glupostima...
ti si jos jedan u nizu bednih crva koje je sramota svog porekla,
i koji vuku komplekse svog seljackog porekla...
dakle, prvo resi svoje licne komplekse i probleme,
pa onda slobodno dodji da se pridruzis diskusiji...

ako ti se ne svidja nacin na koji diskutujem, slobodno preskoci moje komentare...
to da sam glup, i pun predrasuda, to ti najbolje znas...
sreca pa si ti pametan i nemas predrasuda...
ti slobodno idi tamo gde politicari i autohtonisti lete naglavacke, posto ti se tamo vise svidja...
takodje, nivo diskusije na visi nivo podize i tvoje imenovanje nekog drugog koga ni ne poznajes kao idiota...

a sto se tice pomenutog dela i pomenutog pisca,
to sto je on napisao ne mora nuzno da bude i istina...
pisu ljudi kako lete na mesec i jebu full pitchke, a ustvari sede kuci...

takodje, moje pitanje je glasilo da li je knjiga stampana u rvatskoj, koja je nastala kao drzava 400 godina kasnije...
nazalost, postoje takvi kao sto si ti, koji ne razlikuju geografske pojmove od etnickih celina, drzava,
pa im kojekakvi pune (praznu/ispraznjenu, ispranu) glavu svakakvim glupostima...
ti si jos jedan u nizu bednih crva koje je sramota svog porekla,
i koji vuku komplekse svog seljackog porekla...
dakle, prvo resi svoje licne komplekse i probleme,
pa onda slobodno dodji da se pridruzis diskusiji...

Jesi li procitao Zoranicev roman "Planine"?

Novinarka HRT Branka Kamenski sastavila je spisak imena i prezimena sa adresom svih Srba u Sisku. Svi ti Srbi su nestali za dve noći.

Da preko 700 ljudi u Sisku samo što su Srbi , i to je naravno istorija malo bliža ..

Kaj je Tesla bil Hrvat? Kažem ja - nije bez razloga nazvana "povijest". ... pripovijedam ti pripovijest...

Tom logikom Draža Mihajlović je turčin jer se rodio u turskoj u mestu Ivanjica.

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back