Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да,
али видиш да код нас има много затучених особа...Новаковић је значи 1882 тражио да Грб буде ”и спрам нашег времена” модеран и није тражио да се постави некакво предходно знамење...док данас 2012 политичке потркуше, и напаљени Кралови симпатизери, траже да се данашње модерно изображење Грб-а обори и да се постави некакво свето само њима познато из 1882, о чему ми причамо?...Значи ови 1882 били су напреднији и флексибилнији у погледу ”нових модерних државних знамења” него ови данашњи (причамо о 2012 години) којима су пуна уста традиције и историјских Грб-ова.
Апсурд.
То размишљање се заснива на логици периода усвајања базона и емблазона. Барем је код мене тако.

Тако је. То јесте уобичајено. Ипак, у хералдици треба инсистирати на правилу које у дисциплини важи. Наравно, без намерних изузетака који су ту да би поштовали старе узоре.

Примери које је истакао Новаковић су имали претежно савијене ноге. Он се одлучио на положај између исправљеног и савијеног.
Код двоглавог орла су ноге уобичајено голе баш до изнад колена. Тако су и рађене на нашим старијим примерима. Такве треба да су на нашем грбу.
Хајде сада ти мени наброј супротне примере. :evil:;)

Мислим да се претерано инсистира на прогерманском утиску код овог грба Палавестре када су у питању крила. Двоструки изражени рамени део – у реду, али је то пре обичај код раширених крила.
Ја говорим о Краловом цртежу код ког је овај део ослобођен немачких утицаја. И о Грујићевом код ког делују израженије.
Изражени рамени део је маркантна особина немачке хералдике од најранијих примера. То су корени саме хералдике

Вероватно се хералдика не може ослободити линија, како ти кажеш. Али треба тежити да се оне учине дискретнијим.

Стилизација Марка Фополија није званични емблазон. Званични има далеко мање упадљиве линије. Можда и сложеније, али мање доминантне.

Можда нисам јасан. Лични став: Фополијеви радови гледани детаљ по детаљ садрже стил који ми се не допада, а ипак ми у целости делују добро и упечатљиво. Када смо код Палавестре, он је изгледа новијим цртежима помало под сличним утицајем. Ту ми и детаљи делују боље.

Постоје грбови држава који су изведени без линија, или са дискретним. Не улазим у то колико су по другим питањима правилни

Извињавам се због превида, направио сам пермутацију. Дунавска шајкашка флотила је према том тексту користила заставу вишњине боје са грбом (тачније двоглавим орлом) у средишту. Нема детаљнијег описа грба, тј. симбола.

Ako sam sve dobro razumela, ti si taj čuveni anglikanac koji piše pod raznim nikovima na različitim internet forumima. Ti imaš profil na drugom forumu, i tamo se zoveš 037, a imaš i neke svoje klonove na tom forumu, pa vodiš neku lažnu raspravu tamo, i gledaš da rušiš novu stilizaciju. Jel' tako? Ako je tako, onda smo se ja i ti već "sreli" na tom forumu. Mislim da me se sećaš...;)

Понављам, православац сам. Зашто је то битно овде?

Нисам на другим форумима. Овде сам се укључио јер стичем утисак да се присталице старе стилизације доживљавају као примитивни. Већ сам то рекао у једном од првих коментара.

Ово је лепо написано.

Често се забуном блати једно решење да би се уздизало друго. То је немогуће, а и увредљиво је.
Разумем емоције које се овде јављају. Можда се због њих не види да је вређање обострано.

Ја мислим за разлику од тебе, Ивана, да је старо решење укупно осетно боље. Ипак, немам ништа против идеје да Србија има два емблазона. Или чак и више, што да не? Можда ће се тако једном доћи до решења које ће свима бити блиско.
Хералдици се тиме не супротстављамо. Чак напротив. Све док се блазон доследно и достојанствено поштује то је исправно.

За промену блазона које се бојиш би била неопходна промена Закона. То је мени апсолутно неприхватљиво.
Са тиме би се сложио мали број људи. А и они су потпуно нејединствени око идеје за тај њихов блазон.;)

Православац сам, Ивана. Ласкало би ми да си о мени много чула. Ипак, вероватно ниси.

Čula sam o tebi dosta. Znam kako se stvarno zoveš. Znaju mnogi. Znam da vodiš najveću hajku protiv Grujićevog rešenja. Čula sam da si anglikanac, a ti mi sad kažeš da si pravoslavac, ali to me mnogo i ne interesuje. Ja ne mrzim verske i nacionalne manjine, tako da možeš biti i musliman što se mene tiče.

Ne znam zašto se kriješ iza raznih izmišljenih profila po netu. Ne znam da li te neko stvarno plaća da napadaš Grujićevo rešenje. Čitala sam šta si ranije ovde pisao, dok si koristio svoj pravi identitet (dok te nisu oterali sa foruma zato što si na najgori mogući način klevetao Grujića, nazivajući ga fašistom). Znam da tvrdiš da si proveo neko vreme u Americi, i da si navodno tamo studirao istoriju (ili tako nekako, jer se nisam baš mnogo potrudila da sve zapamtim).

Nego, kad smo već pokrenuli tu priču o tebi, reci mi da li je stvarno istina da ti stojiš iza cele ove ujdurme oko grba? Da li si ti stvarno taj najveći neprijatelj Grujića i njegovog rada?

Већ ме је овде један члан заменио неким Маљковићем. На погрешном си путу.

Немам непријатеља. Зашто сам непријатељ рада ако укажем на несавршеност?

Послаћу ти приватну поруку.

Опет проблеми. Погледај свој профил.

Poslednja izmena:
Понављам, православац сам. Зашто је то битно овде?

Нисам на другим форумима. Овде сам се укључио јер стичем утисак да се присталице старе стилизације доживљавају као примитивни. Већ сам то рекао у једном од првих коментара.

Ti samo što nisi okupirao druge forume! Znaju ovde sve o tebi. Bila sam iznenađena koliko znaju, a bili su dobri da me upoznaju sa nekim detaljima iz tvoje biografije. Zato te lepo pitam, pošto se već dosta o tebi zna, da li je tačno da ti stojiš iza svega? Da li ti držiš ovu priču o grbu u životu? Da li stvarno mrziš Grujića zato što si ljubomoran na njega?

Čoveče, da li si ti uopšte i završio tu istoriju u Americi, kao što tvrdiš, ili samo pričaš priče da bi te drugi slušali? Možda si ti taj ljubomorni grafički dizajner koji mrzi Grujića iz zavisti?

Већ ме је овде један члан заменио неким Маљковићем. На погрешном си путу.

Немам непријатеља. Зашто сам непријатељ рада ако укажем на несавршеност?

Послаћу ти приватну поруку.

Опет проблеми. Погледај свој профил.

Niko te nije zamenio, jer ti jesi taj Maljković! Ljudi te ovde prate, znaju šta radiš po raznim forumima! Ne razumem zašto ovo radiš! Nije uopšte bitno da li je Grujićeva stilizacija "savršena"! Normalno da nije "savršena", jer je samo Bog savršen. Nema čoveka koji može da napravi nešto "savršeno"! Ali, ne govorim ja o tome. Ti si naneo ogromnu štetu ugledu naše države, tako što si nazvao naš grb "fašističkim"! Kako si mogao to da uradiš?

Тако је. То јесте уобичајено. Ипак, у хералдици треба инсистирати на правилу које у дисциплини важи. Наравно, без намерних изузетака који су ту да би поштовали старе узоре.

не разумем шта си овим хтео рећи.. иначе, колико метала и емајла познаје класична хералдика?

Примери које је истакао Новаковић су имали претежно савијене ноге.

није тачно. ево шта каже Новаковић: ''По старим аутентичним облицима двоглавога орла узет је на нови грб двоглави орао у полету''.
а ево како ти стари аутентични средњовековни примери орла у полету изгледају (сви одреда имају праве ноге):

orlovi_deroko3.gif
orlovideroko3.jpg

па чак и на оном чувеном рељефу са Хиландарске припрате:

158409_189457687_1dvoglavi-orao-nemanjic487a.jpg

38827_43523937_drama01_111.gif

Он се одлучио на положај између исправљеног и савијеног. Код двоглавог орла су ноге уобичајено голе баш до изнад колена. Тако су и рађене на нашим старијим примерима. Такве треба да су на нашем грбу. Хајде сада ти мени наброј супротне примере. :evil:;)

то Новаковић нигде није рекао, то је само Крал тако нацртао.

Мислим да се претерано инсистира на прогерманском утиску код овог грба Палавестре када су у питању крила. Двоструки изражени рамени део – у реду, али је то пре обичај код раширених крила. Ја говорим о Краловом цртежу код ког је овај део ослобођен немачких утицаја. И о Грујићевом код ког делују израженије. Изражени рамени део је маркантна особина немачке хералдике од најранијих примера. То су корени саме хералдике

баш у погледу тог ''раменог дела'' крила, Грујић се држао Краловог узора :lol: у другим елементима је одступио, али у том делу га је баш следио. тако да ти критика уопште не стоји,

Вероватно се хералдика не може ослободити линија, како ти кажеш. Али треба тежити да се оне учине дискретнијим.

ко то каже?

Стилизација Марка Фополија није званични емблазон. Званични има далеко мање упадљиве линије. Можда и сложеније, али мање доминантне. Можда нисам јасан. Лични став: Фополијеви радови гледани детаљ по детаљ садрже стил који ми се не допада, а ипак ми у целости делују добро и упечатљиво. Када смо код Палавестре, он је изгледа новијим цртежима помало под сличним утицајем. Ту ми и детаљи делују боље.

ево како изгледа званични (као што видиш- линије су потпуно неупадљиве :lol:)

http://4.***************/_x3YBofVUADM/TAlhV1qZP1I/AAAAAAAABRA/zg0rz219bBo/s1600/492px-Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg.png

Постоје грбови држава који су изведени без линија, или са дискретним. Не улазим у то колико су по другим питањима правилни

Извињавам се због превида, направио сам пермутацију. Дунавска шајкашка флотила је према том тексту користила заставу вишњине боје са грбом (тачније двоглавим орлом) у средишту. Нема детаљнијег описа грба, тј. симбола.

мислим да си направио масу превида.. ал нема везе. ту смо да научимо нешто један од другога ;)

Ко год да је назвао грб фашистичким нема ни промил моје подршке. Ни грб, ни стилизацију. Грујићеву или Кралову, свеједно.

Ово наметање идентитета је непримерено. Нећу више о томе.

Ивана, не знам да ли си изманипулисана или си манипулатор. Извини ако грешим. Али ако си овако дискутовало и са другим неистомишљеницима онда је то подло. Онда разумем зашто неки имају агресиван став.

Ко год да је назвао грб фашистичким нема ни промил моје подршке. Ни грб, ни стилизацију. Грујићеву или Кралову, свеједно.

Ово наметање идентитета је непримерено. Нећу више о томе.

Ивана, не знам да ли си изманипулисана или си манипулатор. Извини ако грешим. Али ако си овако дискутовало и са другим неистомишљеницима онда је то подло. Онда разумем зашто неки имају агресиван став.

Ako ti stvarno nisi taj lik, onda izvini. Nisam ovako diskutovala sa drugima, nego bih volela znati da li je tačno sve što mi je rečeno ili nije. Ako jeste, onda se jedan žešći ludak bavi ovom temom, i to ne samo ovde. Ako nisam... Ne znam ni sama više.

не разумем шта си овим хтео рећи.. иначе, колико метала и емајла познаје класична хералдика?

није тачно. ево шта каже Новаковић: ''По старим аутентичним облицима двоглавога орла узет је на нови грб двоглави орао у полету''.
а ево како ти стари аутентични средњовековни примери орла у полету изгледају (сви одреда имају праве ноге):

orlovi_deroko3.gif
orlovideroko3.jpg

па чак и на оном чувеном рељефу са Хиландарске припрате:

158409_189457687_1dvoglavi-orao-nemanjic487a.jpg

38827_43523937_drama01_111.gif

то Новаковић нигде није рекао, то је само Крал тако нацртао.

баш у погледу тог ''раменог дела'' крила, Грујић се држао Краловог узора :lol: у другим елементима је одступио, али у том делу га је баш следио. тако да ти критика уопште не стоји,

ко то каже?

ево како изгледа званични (као што видиш- линије су потпуно неупадљиве :lol:)

http://4.***************/_x3YBofVUADM/TAlhV1qZP1I/AAAAAAAABRA/zg0rz219bBo/s1600/492px-Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg.png

мислим да си направио масу превида.. ал нема везе. ту смо да научимо нешто један од другога ;)
Превише материјала за раздвајање, па ћу постовати овако.

прво: Златни и сребрни емајл, црвену, плаву, зелену, пурпурну и црну боју. После су дошле и друге. Ти вероватно мислиш на наранџасту и браон. Треба преправити термин, рекао сам.

друго: Љубостињски, два Лазаричка, припрата кнеза Лазара на Хиландару, пример из Каленића. Сви са савијеним ногама.

треће: Бојим се да не разумеш шта значи рамени део.

четврто: Рецимо Милићевић.

пето: Ја сам те исправио за грб Чешке.

шесто: Пермутација, али нема везе. Сигурно да имам још много тога да научим. Не стидим се ни да питам шта ми није познато, па се не стидим ни да кажем оно што знам или мислим.

Да ли су ова питања замишљена да ме увреде? Не разумем зашто.

Све у реду.

Užasno me nervira što je neko pokrenuo priču o "fašističkom" izgledu nove stilizacije, to je sve. Malo sam preterala, ali to me baš pogađa.

Nego, da te pitam ja nešto. Da li se meni čini, ili moderator stvarno misli da sam ja tvoj klon (ili da si ti moj), i da mi kao vodimo neku klonovsku raspravu između sebe? Možda grešim, ali tako mi se učinilo.

Verovatno nije tako mislio, jer bi u suprotnom značilo da smo oboje klonovi Maljkovića. Ako sam dobro razumela, taj Maljković je muškarac, tako da teško da bih mu ja mogla biti klon. Malo nam je drugačija oprema...:zcepanje:

To me podseća na onu pesmu Eminema: "will the real slim shady please stand up"...:zcepanje:

Чуо сам за помињање фашистичке стилизације. То је бесмислено. Емблазон који је користила квислиншка влада је онај из 1934. без круне и штита.

Мислим да је порука била упућена мени.

Naravno. Kvislinška vlast i nije imala neki poseban emblazon, nego je samo malo promenila postojeće grafičke prikaze grba Kraljevine Jugoslavije. Sklonjeni su hrvatski i slovenački simboli, ostao je samo krst sa četiri ocila, a i kruna je maknuta (ma da sam videla i neke oznake Nedićeve Srpske državne straže na kojima je stajala kruna, tako da nisam baš sigurna za ovaj detalj).

Nije bilo ni krinova, ali njih nije bilo ni na jugoslovenskom kraljevskom grbu.

Inače potpuno je svejedno da li je ta poruka upućena tebi ili meni, jer ako sam ti ja klon (ili "klonica", da sve bude u skladu sa principima rodne ravnopravnosti), onda smo ja i ti ista osoba. Nadam se da nisi plavušan, pošto sam ja crnka, a to nikako ne ide zajedno, barem ne ako smo klonovi. :zcepanje:

Bože, svašta...

Превише материјала за раздвајање, па ћу постовати овако.

прво: Златни и сребрни емајл, црвену, плаву, зелену, пурпурну и црну боју. После су дошле и друге. Ти вероватно мислиш на наранџасту и браон. Треба преправити термин, рекао сам.
опет грешиш :) црна и пурпурна у хералдици имају двојну природу (амфибија). пурпурна има и природу метала и емајла, а црна емајла, али кад се нађе преко емајла има природу крзна. дакле, не знаш. идемо даље, дај ми пример пурпурне.

друго: Љубостињски, два Лазаричка, припрата кнеза Лазара на Хиландару, пример из Каленића. Сви са савијеним ногама.

нетачно. Лазарица, Хиландарска припрата, Каленић

треће: Бојим се да не разумеш шта значи рамени део.

боји се да се ти не разумеш у германску хералдику ;) ово су примери српске:

orlovideroko3.jpg

четврто: Рецимо Милићевић.

и шта каже Милић Милићевић?

пето: Ја сам те исправио за грб Чешке.

званични грб Чешке је управо пример емблазона на коме доминирају линије. (ко не верује нек погледа слику горе)

шесто: Пермутација, али нема везе. Сигурно да имам још много тога да научим. Не стидим се ни да питам шта ми није познато, па се не стидим ни да кажем оно што знам или мислим. Да ли су ова питања замишљена да ме увреде? Не разумем зашто.

шајкаши су на својим заставама носили грбове владара за које су ратовали, а не орлове Немањића.

опет грешиш :) црна и пурпурна у хералдици имају двојну природу (амфибија). пурпурна има и природу метала и емајла, а црна емајла, али кад се нађе преко емајла има природу крзна. дакле, не знаш. идемо даље, дај ми пример пурпурне.

нетачно. Лазарица, Хиландарска припрата, Каленић

боји се да се ти не разумеш у германску хералдику ;) ово су примери српске:

orlovideroko3.jpg

и шта каже Милић Милићевић?

званични грб Чешке је управо пример емблазона на коме доминирају линије. (ко не верује нек погледа слику горе)

шајкаши су на својим заставама носили грбове владара за које су ратовали, а не орлове Немањића.

прво: Да, погрешио сам за пурпурну. Она може да иде преко боје или емајла. Ипак је непотпуно а не нетачно.

друго: Исто си ти урадио код Љубостиње. Ево другог модела.
PICT_0706.jpg

треће: Слажем се, то јесу примери српске хералдике. И даље је истакнути рамени део карактеристика германске.

четврто: Знаш о чему говорим. На пример, страна његове књиге где описује грб СРЈ.

пето: Чешки мали грб Марка Фополиа који си пре поставио има израженије линије. Тај грб није званичан и нема паралелу са нашим новим емблазоном.

шесто: За шајкаше важи ако су лагали мене и ја лажем вас.

Могу тражити оправдање за своје грешке али нећу. Али пошто оптужбе на мој рачун трају морам да будем директан.

Почињем да сумњам како је неко направио профил Маљковића како би иритирао остале. А затим сваког неистомишљеника који покуша да се на пристојан начин укључи у тему дисквалификују као Маљковићевог клона. И како се онда укључити у дискусију? Или је циљ не укључити се?

Извињавам се ако сам погрешио. Али стварно не знам шта да помислим.

прво: Да, погрешио сам за пурпурну. Она може да иде преко боје или емајла. Ипак је непотпуно а не нетачно.

како год, показао си да не познајеш природу боја и емајла у хералдици. дај ми пример пурпурне.

друго: Исто си ти урадио код Љубостиње. Ево другог модела. Pogledajte prilog 243652

тако је. тај рељеф из Љубостиње је скоро усамљен пример (мада веома леп). истина је следећа- то да ли су ноге орла праве или благо савијене, апсолутно не игра никакву улогу, посебно не у мери да се та околност може истаћи као нека замерка новом емблазону или да се може означити као нешто што је Новаковић особито имао на уму кад је осмислио грб Србије.

треће: Слажем се, то јесу примери српске хералдике. И даље је истакнути рамени део карактеристика германске.

не само германске.

четврто: Знаш о чему говорим. На пример, страна његове књиге где описује грб СРЈ.

грб СРЈ је до те мере стилизовано и сведено решење да шарже скоро да губе своју препознатљивост. линије само доприносе таквом утиску.

пето: Чешки мали грб Марка Фополиа који си пре поставио има израженије линије. Тај грб није званичан и нема паралелу са нашим новим емблазоном.

ти си рекао како је тенденција модерне хералдике да се линије у што већој мери избаце из емблазона. ја сам ти дао пример Фополија као једног од најпознатијих савремених хералдичких уметника, тек да видиш како је то далеко од истине. на то си ти навео да његов рад није званични грб, а ја сам ти дао пример званичног на коме линије такође доминирају.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back