Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
serbian%20empire1.jpg

serbian%20empire2.jpg

Две верзије стега српског царства - Грујић

пурпурна/порфирна боја није ништа друго до тамна и врло специфична нијанса црвене. у члану 6. уредбе и стоји да се ''црвена тамна користи само за порфиру'' те се дају прецизни стандарди те боје са шифрама у различитим графичким системима.
То је тачно, то сам и раније писао. Али у хералдици и даље није правилно имати две црвене на грбу. Тај термин треба поправити, не видим шта је проблем у томе.

кад се већ позиваш на ''национални правац'', чуди ме да ниси истакао замерку што орао нема подигнута крила, јер се такав приказивао од 16. до друге половине 19. века у свим нашим хералдичким зборницима, на рељефима и печатима. голе ноге орла су управо одлика немачке хералдике, против које ти наводно дижеш глас.
Голе ноге су на већини приказа који се доводе у везу са Србијом.

Тачно је да се у једном периоду орао Немањића приказивао подигнутих крила, као што је тачно и да постоје симболи из средњег века где су орлови спуштених крила.

Одлука о данашњем положају орла је Стојана Новаковића. И овај детаљ нема никакве везе са нашим разговором јер су и Крал и Грујић нацртали крила орла у истом положају. Ипак, Грујић им је због израженог раменог дела дао германскији изглед, када смо већ код тога.:(

Одлике немачке хералдике су познате. Ако си пажљивије читао моје коментаре видео си да нисам ни за ни против њих. Када бих правио нови грб или емблазон, тада бих био за или против. Овако пишем о ономе што постоји.;)

напротив, уопште се не тежи одсуству линија (посебно не у случају државних грбова).

за хералдику линије и те како постоје. границе између поља није могуће приказати без линија, осим уколико се не ради о рељефној представи грба или о сенчењу шаржи како би се добио утисак треће димензије, а то би нужно довело до употребе различитих нијанси исте боје (што је, како и ти сам горе кажеш- ''у хералдици неправилно'') иначе, такав стил, кад су у питању државни грбови, сматра се непримереним. у златно доба хералдике (14. и 15. век), линије су још више доминирале цртежом, јер би у противном грб изгледао као размазана флека боје на некој површини. линије шаржама дају обрисе и детаље који се другачије не могу представити.
Тежи се да државни грбови имају линије? То је за мене ново.

Има радова из области хералдике који говоре супротно.
Има примера у којима су баш чланови СХД критиковали решења која граде линије, по њиховој процени. Најизраженије у случају грба СРЈ, иако знам да је Ацовић учествовао у његовом доношењу. И не мислим само на Палавестрино одбачено решење.

што се тиче Грујића и његовог дела, управо је он грб Србије ослободио непотребних и сувишних линија (које су оптерећивале Кралов емблазон), што је целу композицију учинило чистијом, складнијом и лепшом. ипак, за љубитеље осенчених тродимензионалних приказа грба- постоји и таква варијанта
Лепота уметничког приказа је уз још неке наводе, признаћеш, субјективна категорија. Мени је стари емблазон лепши.

ма хајде, српска поморска застава у 14. веку :lol:
чак и заставе поморских држава (република Венеције и Ђенове) нису биле ништа друго него грбовни банери (млетачке трговачке галије су биле власништво државе). иначе, на истом том портолану Angelinа Dulcertа се поред заставе над Скопљем, налази и застава мађарског краља изнад Будима на којој се налази грб Анжујаца. дакле, и ту се ради о грбовном банеру. или ти можда тврдиш да је и то поморска застава?

што се тиче аутора, наведи ми макар двојицу.
Не тврдим, преносим једно виђење. Као што, уосталом, ни ти не можеш тврдити да је та застава била над Скопљем, иако се сви ту слажемо. :D
Нисам написао у 14. веку. Текстови које сам читао се односе на каснији период, што је и мене зачудило (независност?). Што се тиче извора - у питању је фељтон Новог гласника који се дотакао дунавске шајкашка флотиле. Аутори: Ђукановић, Милићевић и Стевовић. Списак је можда некомплетан.

Poslednja izmena:
То је тачно, то сам и раније писао. Али у хералдици и даље није правилно имати две црвене на грбу. Тај термин треба поправити, не видим шта је проблем у томе.

овде бих се могао сложити са тобом. можда би било правилније да је и у уредби (као што је то урађено у законском опису грба) кориштен само израз порфира и дата графичка шифра боје. међутим то не мења чињеницу да порфирна/пурпурна није ништа друго до тамна нијанса црвене. осим тога, могло би доћи до забуне, јер се данас под пурпурном бојом подразумева специфична нијанса љубичасте, која је опет сасвим другачија од царске порфирне коју су стари писци описивали као ''боју згрушане крви'' (тј. тамноцрвену), тако да опет дођемо на исто.

Голе ноге су на већини приказа који се доводе у везу са Србијом.

ни по новом емблазону ноге орла нису обрасле перјем до канџи (како си то горе рекао) него негде до средине, с тим што су (за разлику од Краловог цртежа који ту следи германску школу) ноге сад исправљене (што је у духу наше старије традиције) па тај детаљ није наглашен.

Тачно је да се у једном периоду орао Немањића приказивао подигнутих крила, као што је тачно и да постоје симболи из средњег века где су орлови спуштених крила. Одлука о данашњем положају орла је Стојана Новаковића. И овај детаљ нема никакве везе са нашим разговором јер су и Крал и Грујић нацртали крила орла у истом положају. Ипак, Грујић им је због израженог раменог дела дао германскији изглед, када смо већ код тога.:( Одлике немачке хералдике су познате. Ако си пажљивије читао моје коментаре видео си да нисам ни за ни против њих. Када бих правио нови грб или емблазон, тада бих био за или против. Овако пишем о ономе што постоји.;)

напротив, германски изглед орла имамо код Палавестриног предлога за грб СРЈ. Грујићев рад у потпуности следи дух наше хералдичке традиције.

Тежи се да државни грбови имају линије? То је за мене ново. Има радова из области хералдике који говоре супротно.
Има примера у којима су баш чланови СХД критиковали решења која граде линије, по њиховој процени. Најизраженије у случају грба СРЈ, иако знам да је Ацовић учествовао у његовом доношењу. И не мислим само на Палавестрино одбачено решење.

наравно, хералдика се никад неће (нити може и хоће) ''ослободити'' линија. ево ти за пример грб Бохемије (Чешке) онако како га види један од највећих и најцењенијих хералдичких уметника данашњице- Марко Фополи (Marco Foppoli) ко прати хералдику, зна шта његово име значи у тој области.

93.jpg

Лепота уметничког приказа је уз још неке наводе, признаћеш, субјективна категорија. Мени је стари емблазон лепши.

ја то поштујем.

Не тврдим, преносим једно виђење. Као што, уосталом, ни ти не можеш тврдити да је та застава била над Скопљем, иако се сви ту слажемо. :D
Нисам написао у 14. веку. Текстови које сам читао се односе на каснији период, што је и мене зачудило (независност?). Што се тиче извора - у питању је фељтон Новог гласника који се дотакао дунавске шајкашка флотиле. Аутори: Ђукановић, Милићевић и Стевовић. Списак је можда некомплетан.

то је већ нешто сасвим друго. ја сам говорио о застави приказаној на средњовековним портоланима.
мада би било занимљиво видети и те црвене двоглаве орлове на барјацима дунавске шајкашке флотиле. дај нам неку слику или линк.

Prosto ne mogu da verujem da se još vodi rasprava oko izgleda grba! Koliko će ova agonija da traje?! :eek:

Srbija trenutno ima dva grafička prikaza (emblazona, kako god) grba u opticaju, i u čemu je problem? Neki nikad neće prihvatiti novo rešenje, a drugi nikad neće prihvatiti staro, pa šta?

I jedini i drugi blate grb svoje države (ne svi, ali ima dosta fanatika koji hoće po svaku cenu da se isključivo koristi rešenje iz 2004., jer je kao "istorijsko", a ima i onih koji pripisuju neka "magična svojstva" novom rešenju, pa hoće da trajno eliminišu staro rešenje). Ovo ne vodi ničemu, ali se ipak nastavlja (kao i sve ostalo što ne vodi ničemu kod nas).

Ja sam iznela neke svoje kritike novog rešenja na jednom drugom forumu, i te se kritike svode skoro isključivo na tehničke propuste koje je Grujić napravio pri izradi novog rešenja.

Radi se o tehničkim nedostacima elektronske verzije emblazona (na pr. linije nisu pretvorene u objekte, a sada teško i da se mogu pretvoriti, itd., da se ne ponavljam, jer vidim da iste osobe vode istu raspravu pod različitim nikovima na drugim forumima, pa svi ovde već znaju o čemu govorim).

Nisam kritikovala novo rešenje sa heraldičke tačke gledišta, niti sa estetske, ma da mislim da je način donošenja famozne uredbe bio loš, što je barem delimično i dovelo do ovolike rasprave.

Takođe sam rekla da je Grujić pogrešio što je pominjao neko navodno "prokletstvo" (i skidanja istog) u onom njegovom obrazloženju rada na grbu, i ostajem pri tome, jer su to čiste budalaštine koje samo daju protivnicima novog rešenja povoda da ga još više kritikuju.

Osim toga, radi se o jednom izuzetnom radu istinski darovitog umetnika i heraldičara. Mislim da se trebamo ponositi što imamo takav grb, ali ne vidim razloga zašto ne bismo dopustili korišćenje i one stare verzije, kad već ima tako jakih osećanja kod mnogih po ovom pitanju.

Vremenom će novo rešenje postati prihvaćenije od onih koji se danas toliko bune, a nećemo se u međuvremenu poubijati oko nečega što je mnogo manje važno nego što pojedini danas misle.

Tako će prestati i vređanje nacionalnih simbola naše države, pa nećemo morati više da slušamo kako je Grujićevo rešenje "papagajsko", "fašističko", itd., a neće ni ova druga strana da napada Kralovo rešenje koje ipak ima dosta važno mesto u istoriji srpskih državnih simbola.

Mislim da je ovo normalno što predlažem, pa hajde da polako okončamo ovu priču bez početka i kraja. :bye:

Momak.. ne mlati.. idi kao radi nesto ;)

jel može ručni rad u wc-u? javi kad izadješ...

Могао би да устане у 6 ујутру и копа њиву цео дан, по овом сунцу.
icon_new_kez-1.gif

Да видиш какво би мишљење имао сутра...
icon_new_haha-1.gif

Jel? A tebi kad bi čovek dao dve guske ti bi se prvi izgubio

Vidim da ne prestaje vređanje nacionalnih simbola naše jadne i napaćene države. Stvarno mi ljudi nisu jasni. Baš sam ranije napisala da bi bilo najnormalnije da oni koji ne prihvataju novo rešenje nastave sa korišćenjem starog, što je potpuno legitimno, jer se radi o istom grbu.

I ja sam budala. Iskreno sam mislila da će to malo da smiri strasti nekih osoba na ovom forumu, ali vidim da nastavljaju sa trolovanjem. Šteta...

Nije mi jasno zašto se neki ljudi toliko protive ovom novom rešenju. Moderator je ovde par puta rekao da su to uglavnom neki ljubomorni i nezadovoljni grafički dizajneri, ali mislim da greši. Možda ima i takvih, ali problem je očigledno mnogo ozbiljnije prirode.

Ja se bavim grafičkim dizajnom, pa mi ne smeta novo rešenje, nego čak mislim da je mnogo bolje od onog prethodnog, osim nekoliko tehničkih grešaka u elektronskoj verziji, ali o tome sam već pisala, pa ne bih da se ponavljam.

Vidim da je kolega Lima grafički dizajner, a on brani novo rešenje više nego iko drugi. On je čak podigao neki sajt na kome promoviše novo rešenje.

To znači da nisu u pitanju samo neki nezadovoljni grafički dizajneri, jer ovi koji sada napadaju novo rešenje teško da su se ikada bavili grafičkim dizajnom. Ne znam više šta je u pitanju. Strašno, strašno, strašno...

Mislim da nema mnogo kritika novog rešenja iz stručne javnosti. Malobrojni srpski heraldičari skoro svi podržavaju to rešenje. Grafički dizajneri su kritikovali neke objektivne tehničke nedostatke u elektronskoj verziji, ali su zato branili i hvalili Grujićevo umetničko dostignuće. To znači da kritike ne potiču od onih koji znaju nešto o ovoj tematici, niti od onih koji se profesionalno bave primenjenom umetnošću.

Mislim da kritike uglavnom dolaze od potpuno nestručnih ljudi kojima se prosto ne dopada izgled novog rešenja. To je tako subjektivna kategorija, da je zaista ne vredi komentarisati. Problem je u tome što su ti ljudi mnogo agresivni u svojim nastupima, pa dolazi do strahovitog vređanja i ponižavanja naših nacionalnih simbola, pa čak i naše države uopšte.

Ima tu i nekih levičarskih (nazovi) "intelektualaca" koji kritikuju novo rešenje iz nekih razloga koji mi nisu sasvim jasni. Oni su mnogo opasniji od ovih nestručnih ljudi kojima se prosto ne dopada sadašnji izgled grba, jer stvaraju moralnu i idejnu vertikalu oko ovog pitanja.

Čini mi se da je ovo izuzetno opasno, jer oni ne napadaju "papagajski" izgled grba, nego ga nazivaju "fašističkim", i time gledaju da diskvalifikuju sami grb, pa i državu koja ga koristi.

Ljudima u ovoj zemlji dosadi svaka tema, pa makar ona bila i neka životna, posle nekoliko dana ili nedelja, a ovde se raspravlja o izgledu našeg grba već dve godine. To nije normalno, a plašim se da nije ni slučajno.

Neko drži ovu temu u životu, i ne verujem da se radi o samo jednom čoveku ili nekoj šačici nezadovoljnih grafičkih dizajnera, nego o široj i dobro organizovanoj grupi ljudi u medijima, levičarskim "intelektualnim" krugovima, političkim partijama, itd. Tek ćemo da vidimo koja je prava svrha ove rasprave, jer se ona ne vodi samo zato što su neki ljudi dokoni.

Nažalost Ivana, potpuno si u pravu. :( Ni meni nije jasno kako ti koji napadaju stilizaciju iz 2010. ne shvataju da bukvalno pljuju na sam grb države Srbije. Reći za bilo koji/kakav srpski grb da je FAŠISTIČKI, za mene je NAJVEĆA moguća uvreda.

Ako novosti kao jedne od najčitanijih dnevnih novina i posle dve godine nastavljaju RUŠENJE i degradiranje srpskih simbola, logično je sumnjati da se iza te "akcije" krije neko/nešto.

Podsećanja radi, novosti su i 2004. bile protiv PREPORUKE za korišćenje grba Kraljevine Srbije kao grba R.Srbije.

Evo teksta iz 2004. --> Grb sa krunom za Republiku

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:160629-Grb-sa-krunom-za-Republiku

Новости су неозбиљне новине...елем, толико су се напрезали да ”оборе” ново-стилизована обиљежја Србије, да од те приче нема ништа...прошле су двије године ништа ново, Грб из 2010 блиста и вијори на српским заставама...тешко је ту чињеницу прогутати...њихова ујдурма остала је без жељеног ефекта.

Nažalost Ivana, potpuno si u pravu. :( Ni meni nije jasno kako ti koji napadaju stilizaciju iz 2010. ne shvataju da bukvalno pljuju na sam grb države Srbije. Reći za bilo koji/kakav srpski grb da je FAŠISTIČKI, za mene je NAJVEĆA moguća uvreda.

Ako novosti kao jedne od najčitanijih dnevnih novina i posle dve godine nastavljaju RUŠENJE i degradiranje srpskih simbola, logično je sumnjati da se iza te "akcije" krije neko/nešto.

Podsećanja radi, novosti su i 2004. bile protiv PREPORUKE za korišćenje grba Kraljevine Srbije kao grba R.Srbije.

Evo teksta iz 2004. --> Grb sa krunom za Republiku

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:160629-Grb-sa-krunom-za-Republiku

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back