СТИХ ЗА ФОРУМАШИЦУ

BLUZ ZA LINDU MJAU

Kojatkin Nji je izašao iz jednog pariskog bioskopa sa svojom Lahorastom sestrom. Svež noćni vazduh s mirisom limuna dobro im je došao posle atmosfere u bioskopskoj dvorani, obojenoj u gorgonzola plavo, što se i te kako osećalo. Prikazivao se izuzetno nemoralan crtani film i Kojatkin Nji, sav besan, vitlao je svojom kanadskom jaknom i pri tome povredio jednu, pre toga, dobrodržeću staru gospođu. Na pločniku je smrad prethodio ljudima. Osvetljena odsjajima i svetiljkama bioskopa i automobila, ulica se blago talasala. U poprečnim uličicama se to smirivalo, pa su krenuli prema Lizard-Kingu. U svakoj drugoj kući bar, pred svakim barom dve cure. "Gomila veneričarki", zagunđa onaj Nji. "Zar sve?", upita njegova sestra. "Sve", potvrdi Nji, "vidim ih u bolnici, i ponekad ti nude guzice, pod izgovorom da su čiste. Njegovoj sestri je od toga niz leđa prošla jeza. "Šta to znači - čiste?" "To ti je kad više nema Vasermannove reakcije", reče Nji. "Ali to ne dokazuje ništa." "muškarcima se ne gadi", reče njegova Lahorasta sestra. Skrenuli su desno i odmah levo. Na pločniku je zamjaukalo, pa su stali da vide šta je to.

Mačka Li najpre nije imala želje da se bori, ali Ludi Petao je svakih deset minuta ispuštao prodoran krik. Bio je to petao gospodina iz 500 trojke, sa V sprata.Tovili su ga, da ga u datom trenutku pojedu. Kirjanje određenog datuma uvek jedu petla, a treba dodati i da je to i prilično jestivo. Mački je bio pun nos petla, kad bi bar hteo da se igra, ali ne, on je stalno na dve noge, da se pravi važan. "Hvataj", reče mačka Li, i zavari mu u glavu dobar udarac šapom. Sve se to dešavalo na rubu pazikućinog ordinarnog prozora. Ludi petao nije voleo da se bori, ali dostojanstvo... Ispustio je snažan krik i napao mačkina rebra udarcem kljuna. "Gade", reče mačka, "Misliš da sam pasivna... ali promenićeš ti mišljenje!" I paf! Udarac glavom u prsnu kost. Živina kokošija! Još jedan udarac kljunom u mačkinu kičmu, i još jedan u debelo meso. "Videćemo!", reče mačka. I ugrize ga za vrat, ali ispljune puna usta perja i pre nego što joj se vid raščistio, primi dva direkta krilima i otkotrlja se po pločniku. Prolazi neki čovek. Stane mački na rep. Mačka skoči u vazduh, padne nazad na put, izbegne Zlozikin bicikl u punoj brzini i otkri da je odvod kanalizacije dubok otprilike dva metra i šezdeset, sa štitnikom na metar i dvadeset od otvora, ali vrlo uskim i punim svinjarija.

"To je Mačka!", reče Kojatkin Nji. Bilo je malo verovatno da bi neka druga životinja bila toliko perfidna da imitira mačije krike koji se onomatopejski obično zovu "mijaukanje". "Kako li je dospela tamo?" "Onaj gad od Ludog Petla", reče mačka, "i posle toga Zlozikin bicikl." "Vi ste počeli?", upita sestra Kojatkina Nji. "Ma, ne#, reče mačka, "izazvao me, stalno je urlao i šepurio se, zna da mi to ide na živce." "Nemojte mu zameriti", reče Kojatkin Nji, "Uskoro će mu preseći vrat". "Tim bolje", reče Mačka Li uz zadovoljno kikotanje. "Vrlo ružno", reče Kojatkin Nji, "veseliti se tuđoj nevolji." "Nije", reče mačka, "jer sam i sama u nezgodnom položaju
". I gorko zaplače. "Malo više hrabrosti", reče oštro Lahorasata sestra Kojatkina Njii, "Niste vi prva mačka kojoj se dogodilo da padne u kanalizaciju". "Briga me za ostale", zagunđa mačka Li i doda: "Da li biste pokušali da me izvučete odavde?" "Naravno", reče sestra Kojatkina Njii, "ali kao mislite da se ponovo tučete s Ludim Petlom, nemamo zašto da se trudimo." "Oh, pustiću Ludog Petla na miru", reče Mačka Li odsutnim tonom. "Dobio je on svoje". Iz unutrašnjosti kućice Ludi Petao je ispustio kukurik radosti. Na svu sreću, Mačka Li ga nije čula.

Kojatkin Njii razmota svoj rep i pruži se po ulici na pozadinu. Sva ta gužva privlačila je pažnju prolaznika i oko kanalizacionog otvora stvarala se gomila. U njoj je bila jedna, ni mala ni velika, "peripatetičarka" u krznenom ogrtaču i plisiranoj ružičastoj haljini koja se videla ispod bunde. Mirisala je strašno dobro. S njom su bila dva američka vojnika, Koki i Maki, sa svake strane po jedan. Onom s desne strane, Kokiju, nije se videla leva ruka, a ni onom s leve, Makiju, ali on je bio levak. Bila je tu i oskudno odevena pazikuća na iz zgrade s liftom, preko puta, raspevana kotobarica... oardon, konobarica iz bistroa preko puta, dva makroa s mekim i hard šeširima, još jedna pazikuća i jedna bakica s puno mačaka. "Grozno!", reče mala droca. "Jadna životinja, ne mogu to da gledam!" Sakrila je lice rukama. Jedan od makroa, onaj u kaputu sa lavljim krznom na okovratniku i reverima, uslužno joj pruži novine na kojima se moglo pročitati: "Krstarovo pretvoreno u prah i pepeo! Bar nekoliko stotina raseljenih i banovanih!" "Ljudi", reče još jedna pazikuća koja je čitala naslov, "nisu ništa, do njih mi nije stalo, ali ne podnosim da vidim životinju kako pati!" "Životinju!", pobuni se Mačka Li, "Govorite u svoje ime!" Ali, tog trenutka samo su Kojatkin Nji, njegova sestra i Amerikanci razumeli mačku, jer je imala izražen engleski naglasak, zbog čega se Amerikancima zgadila. "The shit with this limey cat!", reče krupniji. "What about a drink somewhere?" "Da, dragi", reče ni mala ni velika droca. "Sigurno će je izvući odande." "Ne verujem", reče Kojatkin Nji ustajući, "Moj rep je prekratak, ne može da se uhvati za njega". "Grozno!", zacvili hor glasova punih sažaljenja. "Začepite!", promrmlja mačka, "pustite ga da razmisli.

Kojatkin Nji stavi prst na čelo i stade da razmišlja kako da izvuče Mačku Li iz kanalizacije...

da zakolje ludog petla i isplete uze od njegovih ljigavih crevaca? hmmm previse gadno,cak i za kojatkina
a onda mu je palo na pamet: da macka li zapravo zeli da ostane u kanalizaciji,jer i ne zna kako je napolju,i ko zna da li bi se snasla u divljini,jer ona je ipak macka koja je provela poslednjih 7 god u kanalizaciji,privikla se,oci se privikle na mrak,kandze se privikle na zivinu
pitao je ,praveci se da zeli da prekrati vreme
"macko koji su ti dugorocni a koji kratkorocni planovi?gde vidis sebe za 2 a gde za 10god?i da li bi se udala za mene"
macka ga pogleda kroz brke
"volela bih da komunalno prodje kroz ovu kanalizaciju,a kad se nadisem vazduha videcu vec.i macke se ne udaju,gde si to cuo???"

(Jedan odgovor na jedno pitanje: Bili jednom jedan Englez, jedna Francuskinja, jedan, ne jedan, već dva Amerikanca i jedan Krstarovac. I Krstarovac ih je sve... Jasno sada, otkud u ovom Bluzu dva Amerikanca, srećo moja mjaučkasta? :cool: )

... "Niko nema crevca Ludog Petla... pardon, niko nema uzice?", upita neverovatno zgodna Lahorasta sestra Kojatkina Nji. Pronašli su uzicu, ali je bilo jasno da mačka ne može da se uhvati za nju. "Neće ići", reče Linda Mjau, "Prođe mi kroz kandže i vrlo je neugodno. Da dohvatim onog gada od Ludog Petla, zabila bih mu nos u ovu svinjariju. U ovoj rupi odvratno bazdi na pacove."
"Jadno malo", reče kotobarica od prekoputa. "Mjauče duša da ti pukne. Mene to uvek dirne." "Dirne vas gore nego kad plače beba", primeti ni mala ni velika droca, "to je suviše strašno! Idem ja." "To hell with the cat", reče drugi Amerikanac. "Where can we sip some cognac?" "Popio si već previše konjaka", zagunđa laka ni mala ni velika devojčica, "I vi ste grozni! Dođite, ne želim više da slušam tu mačku!"
"Oh!", pobuni se kotobarica od prekoputa, "mogli biste bar malo pomoći gospodinu Nji i njegovoj slatkoj gospođici sestri. "Ma ja bih rado", reče ni mala ni velika droca koja se rasplaka kao ljuta godina, i lijući krokodilske suzice na pariski pločnik, ostrašćeno dodade: "Aha, gospođica sestrica, malo morgen! Znate kako kažu kod nas, na ulici: brat ga sestri najnežnije smesti!"

"A da skratimo tu buku, tamo gore", ponovi Linda Mjau. "I požurite, prehladiću svoje nežne, mačije grudi!" Neki je čovek prešao ulicu. Bio je gologlav, bez kose, bez kravate, neobrijan, u espadrilama. Pušio je cigaru pre spavanja. Ličio je pomalo na Dijeneka. "Šta se događa, gospođo Smokvičice?", upita on osobu koja je ličila na iskusnog alasa. "Jadna mačka koju su sigurno neki mangupi bacili u jarak", umeša se bakica s mačkama, koja se inače rado ubacivala u svaku priču. "Ta mladež! Trebalo bi ih sve strpati u popravne domove, dok ne napune četrdeset jednu!"
"Bilo bi bolje da Lude Petlove potrpamo u popravne domove", predloži Linda Mjau. "Počinjem da shvatam zašto voda nikad ne izlazi iz krstarovske... pardon, iz francuske kanalizacije. Lako je ući, ali suprotni manevar je delikatna operacija."
"Ne vidim šta bismo mogli da uradimo", progovori konačno i Kojatkin Nji (:super:). "Na jako ste nezgodnom mestu, Mačkice, skoro je nedohvatljivo."
"Potpuno mi je to jasno", reče Linda Mjau. "Da mogu, izašla bih sama."
Približio se još jedan Amerikanac. Taj je hodao ravno. Kojatkin Nji mu objasni situaciju. "Can I help you?", reče Amerikanac. "Lend me your flashlight, please", reče Kojatkin Nji. "Oh! Yeah!", reče Amerikanac i pruži mu svoju električnu lampu.

Kojatkin Nji ovaj put legne na trbuh i uspe da ugleda krajičak Linde Mjau. On uzvikne: "Pošaljite to meni... Izgleda da će ići." "To je je od nekog Amera, ha? A ja glupačica, nisam odmah ukapirala otkuda Ameri u ovom bluzu, o meni! Pa bluz i potiče iz Amerike, je l' da, dragi moj spasioče Nji?" "Da", reče Kojatkin Nji. "Pružiću vam svoju jaknu. Pokušajte da se uhvatite za nju". Skinuo je svoju jaknu i držeći je za jedan rukav, spustio je u kanal. Ljudi su počinjali da shvataju šta mačka govori. Navikavali su se na njen naglasak.
"Još samo mali napor", reče mačka. Skakutala je da se uhvati za Njiovu jaknu. Ovog puta začula se užasna psovka. Jakna je iskliznula Kojatkinu Njiu i nestala u kanalizaciji. "Ne ide?", upita Kojatkin Nji zabrinuto. "U p'ku m'terinu!", reče Linda Mjau. "Zveknula sam glavom o nešto što nisam videla. Njesra! Vidim sve zvezde odavde do Mesta nenormalne lepote!" "A moja jakna?", upita Kojatkin. "I 'll give you my pants", reče Amerikanac i poče da se skida da pomogne pri spašavanju. Sestra Kojatkina Nji ga zaustavi. "It's impossible with the cat", reče Lahorasta devojčica. "Won't be better with your pants." "Oh! Jeah!", reče Amerikanac i krene ponovo da zakopčava svoje pantalone.
"Šta on to radi?", reče devojka iz gomilice okupljene oko kanalizacije, koja je neverovatno ličila na Jeku. "Ne dajte mu da se skida na ulici. Koja svinja!"

Neodređene individue i dalje su se pridruživale maloj grupi. Pod svetlom električne rasvete, ždrelo kanalizacije dobijalo je čudan izgled. Mačka Li je gunđala i odjek njenog zapomaganja stizao je, čudno pojačan, do ušiju pridošlica.

Nastaviće se...

Back