(Jedan odgovor na jedno pitanje: Bili jednom jedan Englez, jedna Francuskinja, jedan, ne jedan, već dva Amerikanca i jedan Krstarovac. I Krstarovac ih je sve... Jasno sada, otkud u ovom Bluzu dva Amerikanca, srećo moja mjaučkasta?

)
... "Niko nema crevca Ludog Petla... pardon, niko nema uzice?", upita neverovatno zgodna Lahorasta sestra Kojatkina Nji. Pronašli su uzicu, ali je bilo jasno da mačka ne može da se uhvati za nju. "Neće ići", reče Linda Mjau, "Prođe mi kroz kandže i vrlo je neugodno. Da dohvatim onog gada od Ludog Petla, zabila bih mu nos u ovu svinjariju. U ovoj rupi odvratno bazdi na pacove."
"Jadno malo", reče kotobarica od prekoputa. "Mjauče duša da ti pukne. Mene to uvek dirne." "Dirne vas gore nego kad plače beba", primeti ni mala ni velika droca, "to je suviše strašno! Idem ja." "To hell with the cat", reče drugi Amerikanac. "Where can we sip some cognac?" "Popio si već previše konjaka", zagunđa laka ni mala ni velika devojčica, "I vi ste grozni! Dođite, ne želim više da slušam tu mačku!"
"Oh!", pobuni se kotobarica od prekoputa, "mogli biste bar malo pomoći gospodinu Nji i njegovoj slatkoj gospođici sestri. "Ma ja bih rado", reče ni mala ni velika droca koja se rasplaka kao ljuta godina, i lijući krokodilske suzice na pariski pločnik, ostrašćeno dodade: "Aha, gospođica sestrica, malo morgen! Znate kako kažu kod nas, na ulici: brat ga sestri najnežnije smesti!"
"A da skratimo tu buku, tamo gore", ponovi Linda Mjau. "I požurite, prehladiću svoje nežne, mačije grudi!" Neki je čovek prešao ulicu. Bio je gologlav, bez kose, bez kravate, neobrijan, u espadrilama. Pušio je cigaru pre spavanja. Ličio je pomalo na Dijeneka. "Šta se događa, gospođo Smokvičice?", upita on osobu koja je ličila na iskusnog alasa. "Jadna mačka koju su sigurno neki mangupi bacili u jarak", umeša se bakica s mačkama, koja se inače rado ubacivala u svaku priču. "Ta mladež! Trebalo bi ih sve strpati u popravne domove, dok ne napune četrdeset jednu!"
"Bilo bi bolje da Lude Petlove potrpamo u popravne domove", predloži Linda Mjau. "Počinjem da shvatam zašto voda nikad ne izlazi iz krstarovske... pardon, iz francuske kanalizacije. Lako je ući, ali suprotni manevar je delikatna operacija."
"Ne vidim šta bismo mogli da uradimo", progovori konačno i Kojatkin Nji (

). "Na jako ste nezgodnom mestu, Mačkice, skoro je nedohvatljivo."
"Potpuno mi je to jasno", reče Linda Mjau. "Da mogu, izašla bih sama."
Približio se još jedan Amerikanac. Taj je hodao ravno. Kojatkin Nji mu objasni situaciju. "Can I help you?", reče Amerikanac. "Lend me your flashlight, please", reče Kojatkin Nji. "Oh! Yeah!", reče Amerikanac i pruži mu svoju električnu lampu.
Kojatkin Nji ovaj put legne na trbuh i uspe da ugleda krajičak Linde Mjau. On uzvikne: "Pošaljite to meni... Izgleda da će ići." "To je je od nekog Amera, ha? A ja glupačica, nisam odmah ukapirala otkuda Ameri u ovom bluzu, o meni! Pa bluz i potiče iz Amerike, je l' da, dragi moj spasioče Nji?" "Da", reče Kojatkin Nji. "Pružiću vam svoju jaknu. Pokušajte da se uhvatite za nju". Skinuo je svoju jaknu i držeći je za jedan rukav, spustio je u kanal. Ljudi su počinjali da shvataju šta mačka govori. Navikavali su se na njen naglasak.
"Još samo mali napor", reče mačka. Skakutala je da se uhvati za Njiovu jaknu. Ovog puta začula se užasna psovka. Jakna je iskliznula Kojatkinu Njiu i nestala u kanalizaciji. "Ne ide?", upita Kojatkin Nji zabrinuto. "U p'ku m'terinu!", reče Linda Mjau. "Zveknula sam glavom o nešto što nisam videla. Njesra! Vidim sve zvezde odavde do Mesta nenormalne lepote!" "A moja jakna?", upita Kojatkin. "I 'll give you my pants", reče Amerikanac i poče da se skida da pomogne pri spašavanju. Sestra Kojatkina Nji ga zaustavi. "It's impossible with the cat", reče Lahorasta devojčica. "Won't be better with your pants." "Oh! Jeah!", reče Amerikanac i krene ponovo da zakopčava svoje pantalone.
"Šta on to radi?", reče devojka iz gomilice okupljene oko kanalizacije, koja je neverovatno ličila na Jeku. "Ne dajte mu da se skida na ulici. Koja svinja!"
Neodređene individue i dalje su se pridruživale maloj grupi. Pod svetlom električne rasvete, ždrelo kanalizacije dobijalo je čudan izgled. Mačka Li je gunđala i odjek njenog zapomaganja stizao je, čudno pojačan, do ušiju pridošlica.
Nastaviće se...