Sterilizacija kuja i macaka

Ja sam cak negde procitala da kuje manje rastom dobiju teranje ranije i da ranije sazrevaju, a ako bilo kako mozes odvoji ih, Snupi Leino prvo teranje skoro da nije ni osetio jer je bio vezan a ona u kuci i nisam je pustala u dvoriste sem da pi... i ka.. i tad nije imala kontakt, samo je tugovao nekih 3 dana, dok ovo drugo...

U svetu se stenad sterilise i sa 3 meseca. Kod nas najranije uglavnom sa 4-5. U sustini, sterilizacija kuje pre prvog teranja se preporucuje iz razloga sto smanjuje sanse razvoja tumora mlecnih zlezda i do 96%. Te sanse za pojavu tumora su nesto vece posle prvog teranja, ali je u sustini sasvim ok da se i tad sterilise.

Moram da priznam da me poprilicno raduje da sve cesce cujem da i kod nas veterinari preporucuju ranu sterilizaciju kuja (pre prvog teranja), narocito zato sto cela ona prica da je zdravije da kuja ima jedno teranje ili okot pre sterilizacije, nije istinita. To stanoviste je svuda u svetu davno napusteno, ali je kod nas nazalost jos uvek zaostalo :(.

Medjutim za sterilizaciju nikad nije kasno, naravno kao i kod svake operacije potrebno je da je organizam zdrav. Bolje je dok je zivotinja mladja, upravo zato sto je tad organizam jaci, intervencija i oporavak krace traju, rez je manji, rana brze zarasta i slicno.

Gomilu lutalica sam vodila na sterilizaciju (i stenad od 5-6 meseci i starije zivotinje) pa sam istrazivala dosta na tu temu. Mislim da je najvaznije da se nadje dobar veterinar. :)

Da, ali organi za reporodukciju ne sluze samo za to da se naprave male kuce. Oni proizvode hormone koji su biti za pravilan rast i razvoj psa, kako fizicki tako i psihicki. Ne verujem da sterilizacija pre prvog teranja moze da bude zdrava ni za kuju ni za psa. A meni licno to sterilisanje stenadi je jezivo. Sta je sledece - vadjenje svih ostalih zlezda koje proizvode hormone da bi imali dozivotno stene?:confused:

Da, ali organi za reporodukciju ne sluze samo za to da se naprave male kuce. Oni proizvode hormone koji su biti za pravilan rast i razvoj psa, kako fizicki tako i psihicki. Ne verujem da sterilizacija pre prvog teranja moze da bude zdrava ni za kuju ni za psa. A meni licno to sterilisanje stenadi je jezivo. Sta je sledece - vadjenje svih ostalih zlezda koje proizvode hormone da bi imali dozivotno stene?:confused:

Ne bas. Organi za reprodukciju bas tome sluze - reprodukciji. Jajnici, o kojima je ovde rec i koji se najcesce odstranjuju prilikom sterilizacije (iako ne moraju), proizvode reproduktivne hormone od kojih su najznacajniji progesteron i estrogen. Oba ova hormona imaju reproduktivnu funkciju i nemaju bas mnogo veze sa rastom i razvojem jedinke. Ono sa cim polni hormoni imaju veze, jesu pojedini oblici reproduktivnog ponasanja zivotinje. Oni medjutim ne uticu na druge oblike i vidove ponasanja, poput teritorijalnosti npr. Zbog toga ulicari i posle sterilizacije cuvaju svoju teritoriju (na tome se i zasniva citav "CNR" program resavanja problema lutalica). Meni je takodje bilo zanimljivo da prema iskustvu veterinara sa kojima sam pricala, vlasnici u vecini slucajeva budu mnogo zadovoljniji ponasanjem svog ljubimca nakon sterilizacije.

O tome da li je sterilizacija kuja pre prvog teranja zdrava ili ne, ne vredi da mi polemisemo jer ne znamo, to je pitanje za strucnjake. Ja sam samo prenela pojedine zvanicne veterinarske stavove do kojih sam dosla. U svakom slucaju, mislim da je vlasnik taj koji treba da odluci da li ce i kada sterilisati svoju zivotinju. :)

Prvog "kucnog" macora sam odvela na sterilizaciju sa oko 1,2 g otprilike.

Zutu zenku jos nisam uspela da sterilisem zbog zdravstvenih problema iako ima oko 2 g, a najmanjeg macorcica sam odvela na sterilizaciju sa 7 meseci iako sam planirala prvo Zuleta pa Svrcu, kad napuni godinicu.

Jednostavno je u kuci bio takav haos sa infekcijom koju je Svrca preneo ostalim ljubimcima, kruzenjem bolesti izmedju svo troje vec 5-i mesec, Svrcino, ociglecno, polno sazrevanje, Zule u teranju, ukucani koji su razmisljali o eliminaciji Svrce, kao poslednjeg koji je stigao u kucu, frka sta cemo dalje sa malcima ako dotle dodje i svasta jos.

Znaci, opsti haos koji je u stvarnosti i veci od navedenog.

Nekad nismo u prilici da mnogo cekamo i biramo, a stanje sa napustenim/ulicnim zivotinjama sigurno ostavlja jos manje prostora za manipulaciju vremenom i ostalim.

Ovde je jasno receno da se misli na ranu sterilizaciju, a ne sterilizaciju uopste. Jedina svrha rane sterilizacije je imati dozivotno stene ili mace, tj. mir u kuci, na ulici, parku i sluzi iskljucivo komociji vlasnika. Zastita organizma od tumora ne opada drasticno (samo nekoliko procenata) ako se ista uradi posle prvog ili drugog teranja, a zivotinja za to vreme uspe da odraste.

Centar za mesance se nalazi u Krnjaci, to je centar gde se samo mesanci, ne rasni psi i macke sterilisu i kastriraju.
Centar je osnovala grupa gradjana na celu sa nekom gospodjom koja to vodi, ne znam ime, i sterilizacija se placa simbolicno 2000-2500 dinara, a ako nemas psa gde da drzis dok se ne oporavi ostaje kod njih do potpunog oporavka.
Operacije rade veterinari volonteri iz Beograda, i ja sam cula samo za jedan slucaj gospodje koja je imala posle problema, ali se ogradjujem jer sam cula, a svi ostali su zadovoljni, i hvale.
Operacije se zakazuju mesec unapred jer operisu sredom i svakog drugog petka(nisam sigurna skroz za termine) i stalno imaju operacije jer mnogo ljudi dovodi svoje pse i lunjalice!
Ovo su meni rekli kad sam zvala da pitam!

Ovde je jasno receno da se misli na ranu sterilizaciju, a ne sterilizaciju uopste. Jedina svrha rane sterilizacije je imati dozivotno stene ili mace, tj. mir u kuci, na ulici, parku i sluzi iskljucivo komociji vlasnika. Zastita organizma od tumora ne opada drasticno (samo nekoliko procenata) ako se ista uradi posle prvog ili drugog teranja, a zivotinja za to vreme uspe da odraste.

Potpisujem. Treba ipak ostaviti životinju da razvije sekundarne polne karakteristike a i nije još uvek potpuno poznato u kakvoj su tačno interakciji jajnici/testisi sa ostalim žlezdama sa unutrašnjim lučenjem.

Zastita organizma od tumora ne opada drasticno (samo nekoliko procenata) ako se ista uradi posle prvog ili drugog teranja

Ovo si potpuno u pravu. Kazu da posle prvog teranja sanse za pojavu raka iznose 8%, sto i nije velika razlika, a posle drugog teranja, sanse se penju na 26% sto po meni jeste. Sterilizacija posle treceg teranja vise nema nikakvog uticaja na ovo. Ono sa cime se ne slazem, je prica o "dozivotnom stenetu". Prema vecini istrazivanja, pas sasvim normalno odraste, a nema nekih velikih (svakako ne tako drasticnih) razlika u fizickom i psihickom razvoju, kao i ponasanju ovih zivotinja i onih sterilisanih sa 8-9 meseci.

Poslednja izmena:
Inace cela ova prica vazi za kuje. Da je do mene, odnosno do moje kuje, ja bih odradila sterilizaciju tik pre, ili odmah posle prvog teranja, zato sto jednostavno svi argumenti ukazuju da je tako zdravije.

Kada su muzjaci u pitanju, ne usudjujem se da puno pametujem, zato sto nisam pronasla nikakvu jasnu argumentaciju kada je najbolje odraditi intervenciju. Verujem da je za vlasnika lakse da se to uradi ranije, zato sto se smanjuje agresivnost u vezi sa reproduktivnim ponasanjem, a zivotinja bude socijalizovanija. Medjutim, kada su lutalice u pitanju, imala sam neka negativna iskustva sa sterilizacijom muzjaka. U pitanju je bio muzjak lutalica sterilisan sa nekih 6-7 meseci. Javila se doza nesigurnosti koja je uticala na to da postane nepredvidiv na ulici i pocne da pravi probleme. Pas je sada udomljen, ali sam posle toga vidjala jos slicnih slucajeva. Naravno ne mogu da tvrdim da je ta ranija sterilizacija uticala na takvo njegovo nesigurno ponasanje, ali ako je do mene, kada su muzjaci lutalice u pitanju, radije bih sacekala da zivotinja napuni godinu, godinu ipo, pre nego sto ih odvedem na sterilizaciju.

Hvala vama na ovoj iscrpnoj diskusiji o sterilizaciji! Ja imam sterilisane mace, odmah kod prvog teranja, ali za kujicu nisam bas sigurna kako je to najbolje. Zonina majka je vec imala operaciju tumora na mlecnim zlezdama, pre Zoninog rodjenja, cela jedna strana joj je odstranjena. A onda je pri sledecem teranju pobegla i posle se rodila Zone. Imala je teranje posle okota sad skoro i odmah iza toga opet laznu trudnocu. I ja stvarno ne znam sta joj gazde cekaju, mozda tumor na drugoj polovini? Sto mene ucvrscuje u uverenju da ce za moju Zone biti najbolje da to uradimo za otprilike mesec dana. Dok joj prodje teranje u kome je sada i jos 15-ak dana posle i eto to je to. Ispravno mislim?:?:

I kada bi mi jos preporucili nekog dobrog, bas dobrog veterinara za ovu operaciju? Ja imam dobrog veta, ali on nema bas veliko iskustvo sa operacijama:think:

O tome da li je sterilizacija kuja pre prvog teranja zdrava ili ne, ne vredi da mi polemisemo jer ne znamo, to je pitanje za strucnjake. Ja sam samo prenela pojedine zvanicne veterinarske stavove do kojih sam dosla. U svakom slucaju, mislim da je vlasnik taj koji treba da odluci da li ce i kada sterilisati svoju zivotinju. :)

O tome i pricam. Nigde nisam nasla detaljno visegodisnje istrazivanje na tu temu, tako da iskreno mislim da, kao sto je rekla Marsupilami, je to vise pitanje komotnosti vlasnika nego sto je posredi zdravstveno stanje kuje ili psa.

I kada bi mi jos preporucili nekog dobrog, bas dobrog veterinara za ovu operaciju? Ja imam dobrog veta, ali on nema bas veliko iskustvo sa operacijama:think:

Najmladji macor sterilisan je 29.10. o.g. Za sad sam vrlo zadovoljna i veterinarem i ponasanjem macora posle operacije kao i lecenjem ostalih maca. Kod njega sam negde od jula meseca. Ako zelis, mogu ti na pp poslati njegove podatke, a ti se raspitaj za dalje. Imaj u vidu da nije jevtin, ali je, po mom dosadasnjem iskustvu - kvalitetan, a vreme ce pokazati dalje utiske.

Najmladji macor sterilisan je 29.10. o.g. Za sad sam vrlo zadovoljna i veterinarem i ponasanjem macora posle operacije kao i lecenjem ostalih maca. Kod njega sam negde od jula meseca. Ako zelis, mogu ti na pp poslati njegove podatke, a ti se raspitaj za dalje. Imaj u vidu da nije jevtin, ali je, po mom dosadasnjem iskustvu - kvalitetan, a vreme ce pokazati dalje utiske.

Posalji mi podatke, please.

Back