Sterilizacija kuja i macaka

O tome i pricam. Nigde nisam nasla detaljno visegodisnje istrazivanje na tu temu, tako da iskreno mislim da, kao sto je rekla Marsupilami, je to vise pitanje komotnosti vlasnika nego sto je posredi zdravstveno stanje kuje ili psa.

U sustini, tesko ces naci detaljna istrazivanja na netu. :( Trazila sam ih i ja, dok nisam ukapirala da i na sajtovima gde ona postoje, mora da se plati clanarina, da bi se to moglo citati. Ocigledno je da su ozbiljna istrazivanja rezervisana za veterinarsku zajednicu i naucne krugove uopste.

Na netu su nama, obicnim ljudima, uglavnom dostupne zvanicne polise (stavovi) pojedinih veterinarskih organizacija, kao i ozbiljnih organizacija za zastitu zivotinja. Ti stavovi su svakako doneseni na osnovu rezultata ovih gore istrazivanja. Evo nekih izvora koje sam uspela da pronadjem. Prva dva su cini mi se najrelevantnija - u pitanju su americka i britanska veterinarska asocijacija, ova druga se specificno bavi malim zivotinjama.

http://www.avma.org/issues/policy/animal_welfare/spay_neuter.asp
http://www.bsavastore.com/info/Policy+Statements.html
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2112&aid=903
http://pet-information.peteducation.com/search?w=neuter&x=0&y=0
http://www.lese.lt/data/dokumentai/WSPA info/Early_Age_Neutering.pdf
http://www.hsus.org/pets/pet_care/myths_and_facts_about_spaying_and_neutering.html

Lea je dobila sedativ, pa anesteziju, pa je operacija citav sat trajala.
Materica joj je bila puna zaostale krvi, sto je vet rekla da je cudno jer bi uslovila gnojnu upalu i ne daj boze rak.
Dobila je vitaminsku i dupli antibiotik, koji joj dajem za 2 i 4 dana.
Duplo je usivena i mali je rez, dobro je prosla jer je na vreme operisana.
Trese se od kako smo dosle a koliko god je utopljavam, nece da pije ni vodu, a hranu treba da dobije tek sutra.
Ne znam sta sam cekala toliko, bolje je na vreme da operisete kuje kao sto je rekla m mom!

Procitala sam ove sajtove i svi opet pricaju uglavnom samo o fizickom stanju kerusa i pasa, i to fizickom u smislu onog sto vec znamo - debljina, tumori...Nigde nema o psihickom stanju i sta sve tu moze da se desi, a nema ni reci o drugim fizickim problemima koji bi eventualno mogli da nastanu ako se kerusa ili pas sterilisu suvise rano.
Da se razumemo - nisam ja protiv sterilizacije nego protiv sterilisanja mladih pasa i stenadi pogotovo, jer za time stvarno nema potrebe. To moze jedino kada nema druge (osim sterilisanja stenadi), tj kada je pas na ulici i kada kerusi zavisi zivot od toga hoce li uci u teranje ili ne. Ostale sve opcije su mi besmislene, ako pas ima vlasnika valjda je taj vlasnik dovoljno sposoban i odgovoran da ne dozvoli da mu kerusa zatrudni u prvom teranju, a to se radi tako sto se ljudi edukuju, a ne pricom kako samo muzjaci beze od kuce a keruse ne mrdaju nigde. Zbog takvih zabluda se tokom godina stvorilo ko zna koliko stenadi koji su bacani na ulicu.

Моју мацу сам стерилисала са 6, 7 месеци пре терања и све је добро прошло, порасла је нормално, само се удембелила. Прошла је тај период мјаукања, бауљања, углавном је лежала и спавала, мало пила воде а јела следећи дан. Међутим, опоравак је био брз и врло брзо смо заборавили кроз шта је прошла. Није пријатно али прође и то.

Sterilizacija zenke je mnogo komplikovanija intervencija nego kastracija muzjaka. Moja preporuka je Vladimir Magas, sa porodiljstva Veterinarskog fakulteta, najbolji je.

Da pojasnim ono o vecnom stenetu. Zivotinja se fizicki razvije i pored rane sterilizacije, ali nikada ne dobije onu misicnu masu koju bi dobila da je imala hormone u razvoju (nemojte ovo mesati sa debljinom, tj. salom), nikada se ne uozbilji, zato sto ne odraste, nedostatak hormona utice na psihicki razvoj u smislu infantilnosti. Takva zivotinja se uvek pokorava odraslima kao da je jos uvek mladunac. Njen dozivljaj sebe same ostaje na nivou onog uzrasta na kome je sterilisana (ukoliko je to bilo pre posle zrelosti). Fizicki i psiholoski razvoj uglavnom se zavrsava sa polnom zreloscu, posle se desavaju nijanse. Ukoliko pustimo zivotinju da polno sazri (tj. ostavimo dva teranja) i razvije se, njen mentalni sklop ce se takodje razviti i imacemo zrelu odraslu zivotinju.

Ova prica je drasticna kod muzjaka. Ukoliko se sterilisu pre polne zrelosti (znam neke kojima je to uradjeno jer su pokazivali znake agresivnosti i dominacije jos kao mali) oni izgledaju prilicno nedefinisano, gube se sekundarne polne karakteristike, a ponasaju se inferiorno u odnosu na ostale muzjake, pa cak i na dominantne zenke. Naravno vlasnik je srecan - dobio je mirnog dobrocudnog psa. Za mene je i to u redu ako bi ga u suprotnom izbacio na ulicu. Govorim o onima koji to ne bi ucinili.

Vladimir Magas je i meni poznat po dobru. Operisao je cak dva puta mog Binga, oba puta su bili u pitanju tumori + zubi koje je u tri navrata morao da vadi:( To je bilo pre sedam-osam godina, a pre 5 godina je uradio "prinudnu" sterilizaciju pudli moje rodjake kojoj nije prestajalo krvarenje pri prvom teranju i nastale su teske komplikacije.

Zadovoljna sam da jos uvek radi i to na istom mestu gde i ja znam (meni je to blizu), potrazicu ga kad se odlucim za Zoninu sterilizaciju.

Lei je radila veterinarka iz moje srednje skole, u stvari dve veterinarke su bile i jedna tehnicarka, i ja sam vise nego zadovoljna!
Jedini je problem sto je ambulanta slabo opremljena ali su joj strucne i zato sam se za njih i odlucila, a moja Lea drhti i spava sada, ja cu celu noc dezurati!
Malo pre je zacvilela, ustala i stala kod vrata, ja sam je pustila napolje, pokusala je da piski i malo se uzvrtela a stala je kao da hoce i da kaki al nista jer nije jela skoro 2 dana!
Ja ne znam kako cu ovo preziveti, osecam se kao da sam ja u pitanju!

znaci mili ja moju macu zenkicu mogu uskoro na sterilizaciju, ona ima tu blizu 6 meseci ?

Па ако ти је маца у затвореном и не излази напоље, онда нема потребе да јуриш са стерилизацијом. Моја је стално на релацији кућа-двориште и просто нисам смела да дозволим да остане скотна, тако да смо то урадили кад је имала 6 месеци. Питала сам вета који ју је оперисао да ли је то рано, каже да није. И ево је, жива и здрава, пу-пу, и само да кажем да се смирила после тога. Сталожена је и не витла, не мјауче нити се мачори окупљају ... ма, све је потаман!

Lea je dobila sedativ, pa anesteziju, pa je operacija citav sat trajala.
Materica joj je bila puna zaostale krvi, sto je vet rekla da je cudno jer bi uslovila gnojnu upalu i ne daj boze rak.
Dobila je vitaminsku i dupli antibiotik, koji joj dajem za 2 i 4 dana.
Duplo je usivena i mali je rez, dobro je prosla jer je na vreme operisana.
Trese se od kako smo dosle a koliko god je utopljavam, nece da pije ni vodu, a hranu treba da dobije tek sutra.
Ne znam sta sam cekala toliko, bolje je na vreme da operisete kuje kao sto je rekla m mom!

Nakvasi peškir i daj joj da liže da bi povratila refleks gutanja. Utopljavaj je i pazi da ne dobije tvrdu stolicu, da joj ne bi popucali konci. Slobodno joj sad, kad počne da jede, ubaci pomalo pivskog kvasca u klopu a možeš i neki izvor kalcijuma tipa koštanog brašna, ima ga i u malim pakovanjima, po kilo. Pitaću muža kako se zovu one vitaminske kapi, čini mi se Polivitevit ili tako nešto, one se dodaju u klopu i svi ih redom hvale.

Procitala sam ove sajtove i svi opet pricaju uglavnom samo o fizickom stanju kerusa i pasa, i to fizickom u smislu onog sto vec znamo - debljina, tumori...Nigde nema o psihickom stanju i sta sve tu moze da se desi, a nema ni reci o drugim fizickim problemima koji bi eventualno mogli da nastanu ako se kerusa ili pas sterilisu suvise rano.
Da se razumemo - nisam ja protiv sterilizacije nego protiv sterilisanja mladih pasa i stenadi pogotovo, jer za time stvarno nema potrebe. To moze jedino kada nema druge (osim sterilisanja stenadi), tj kada je pas na ulici i kada kerusi zavisi zivot od toga hoce li uci u teranje ili ne. Ostale sve opcije su mi besmislene, ako pas ima vlasnika valjda je taj vlasnik dovoljno sposoban i odgovoran da ne dozvoli da mu kerusa zatrudni u prvom teranju, a to se radi tako sto se ljudi edukuju, a ne pricom kako samo muzjaci beze od kuce a keruse ne mrdaju nigde. Zbog takvih zabluda se tokom godina stvorilo ko zna koliko stenadi koji su bacani na ulicu.

Pa čak i da je skotnu sterilišu, ništa strašno! U Orku su uglavnom takve i dovodili staratelji dok sam tamo volontirala.

Sterilizacija zenke je mnogo komplikovanija intervencija nego kastracija muzjaka. Moja preporuka je Vladimir Magas, sa porodiljstva Veterinarskog fakulteta, najbolji je.
Da pojasnim ono o vecnom stenetu. Zivotinja se fizicki razvije i pored rane sterilizacije, ali nikada ne dobije onu misicnu masu koju bi dobila da je imala hormone u razvoju (nemojte ovo mesati sa debljinom, tj. salom), nikada se ne uozbilji, zato sto ne odraste, nedostatak hormona utice na psihicki razvoj u smislu infantilnosti. Takva zivotinja se uvek pokorava odraslima kao da je jos uvek mladunac. Njen dozivljaj sebe same ostaje na nivou onog uzrasta na kome je sterilisana (ukoliko je to bilo pre posle zrelosti). Fizicki i psiholoski razvoj uglavnom se zavrsava sa polnom zreloscu, posle se desavaju nijanse. Ukoliko pustimo zivotinju da polno sazri (tj. ostavimo dva teranja) i razvije se, njen mentalni sklop ce se takodje razviti i imacemo zrelu odraslu zivotinju.

Ova prica je drasticna kod muzjaka. Ukoliko se sterilisu pre polne zrelosti (znam neke kojima je to uradjeno jer su pokazivali znake agresivnosti i dominacije jos kao mali) oni izgledaju prilicno nedefinisano, gube se sekundarne polne karakteristike, a ponasaju se inferiorno u odnosu na ostale muzjake, pa cak i na dominantne zenke. Naravno vlasnik je srecan - dobio je mirnog dobrocudnog psa. Za mene je i to u redu ako bi ga u suprotnom izbacio na ulicu. Govorim o onima koji to ne bi ucinili.

Slažem se sa svim napisanim a ovo boldovano mogu da garantujem kao svedok, čovek može žmureći da operiše, venu ubada iz prve, bez brijanja došaplja... Ma svaka mu čast!

Nakvasi peškir i daj joj da liže da bi povratila refleks gutanja. Utopljavaj je i pazi da ne dobije tvrdu stolicu, da joj ne bi popucali konci. Slobodno joj sad, kad počne da jede, ubaci pomalo pivskog kvasca u klopu a možeš i neki izvor kalcijuma tipa koštanog brašna, ima ga i u malim pakovanjima, po kilo. Pitaću muža kako se zovu one vitaminske kapi, čini mi se Polivitevit ili tako nešto, one se dodaju u klopu i svi ih redom hvale.

Dobila je punu dozu vitamina-inekciju.
Vet mi je rekla da joj skuvam piletinu sa sargarepom i malo kukuruznog griza, a ja se pitam dal da joj potopim granule u mleko, jer je rekla i mleko da joj dajem!
Po malo pije vodu!

Dobila je punu dozu vitamina-inekciju.
Vet mi je rekla da joj skuvam piletinu sa sargarepom i malo kukuruznog griza, a ja se pitam dal da joj potopim granule u mleko, jer je rekla i mleko da joj dajem!
Po malo pije vodu!

Možeš slobodno, samo je bitno da hrana bude lagana i da je ne zatvori ili izazove proliv. U mleku ima kalcijuma koji je odličan za zarastanje rana. Nemoj ni slučajno da joj mažeš Flogocid ili cink-vitaminsku, pusti da samo zaraste, da bi se cedilo što treba.

@Mackic
Slazem se. Mislim da ne postoji sveobuhvatan odgovor na ovo pitanje, barem kada govorimo o ponasanju. (sto se zdravlja tice, mislim da su prednosti sterilizacije jasne). Ipak, odluka zavisi od mnogo faktora - narocito ako govorimo o ulicnim psima. Kod vlasnickih zivotinja, mislim da je najvaznije da vlasnik najpre dobro razmisli sta zeli od svog psa i da na osnovu toga donese odluku o tome da li ce i kada sterilisati svog ljubimca, kako ce ga trenirati i slicno.

Ispostavlja se (nazalost) da nije bas veliki broj vlasnika koji zele/ znaju da izadju na kraj sa polno zrelom zivotinjom, narocito ukoliko su u pitanju temperamentnije rase. Uglavnom su ljudi srecniji sa mirnijom zivotinjom koja im ne zadaje probleme u smislu tvrdoglavosti ili testiranja za dominaciju. Cim se ovi problemi ispolje, uglavnom se kod nas zivotinja ili stavlja na lanac, ili se napusta. U tom smislu, rana sterilizacija moze da posluzi kao prevencija napustanja ili losih uslova drzanja.

@ Marsupilami, hvala na detaljnom objasnjenju. Dodala bih samo da razlike u ponasanju ne moraju uvek biti drasticne, vidjala sam zivotinje (zenke) koje nakon rane sterilizacije nemaju izrazeno infantilno ponasanje koje si opisala. Zbog toga mislim da nije zgodno generalizovati, narocito zato sto ni strucnjaci jos uvek nisu dali definitivan odgovor na ova pitanja.

Kada su muzjaci u pitanju, iskustvo mi je nazalost potvrdilo ovaj problem, zbog cega sada i izbegavam da vodim mlade muzjake lutalice na kastraciju. Smatram da je mnogo zgodnije da ako pas vec mora da provede zivoti na ulici, da to bude zdrava, stabilna i samopouzdana jedinka koja zna kada i kako treba da odreaguje. Sa vlasnickim zivotinjama je druga prica i sve zavisi od toga sta vlasnik zapravo zeli.

Sto se veta tice - naravno DVM Vladimir Magas. Takodje mogu opusteno da preporucim i DVM Dragana Ristanovica. Obojica rade na fakultetu, ali i u ordinaciji Maja Ilic, u Yu biznis centru na Novom Beogradu. Telefon ordinacije je 011/214-39-80. Za one sa manjim budzetom, pridruzujem se preporukama za Centar za mesance. Sjajno rade.

Možeš slobodno, samo je bitno da hrana bude lagana i da je ne zatvori ili izazove proliv. U mleku ima kalcijuma koji je odličan za zarastanje rana. Nemoj ni slučajno da joj mažeš Flogocid ili cink-vitaminsku, pusti da samo zaraste, da bi se cedilo što treba.

Mazem joj cink vitaminsku, za brzo zarastanje al problem je sto vec sutradan je pocela da lize i da gricka konce, sad smo se prosetale, i piski stalno, njusne i cucne, prodje par metara i opet cucne, i sve tako, a sto me brine zedna je a nece da pije vodu, pije jako malo i stalno drhti,
Inace prva setnja je bila sada, od operacije!

Ne brini se zbog drhtanja, to su ja mislim posledice anestezije, proci ce brzo. E sad, ja nisam imala kujicu na sterilizaciji, ali jesam tri mace, a i pas Bingo je tri puta operisan od nekih drugih stvari. Svi su imali slicne simptome u postop.toku tako da ja zato mislim da je to zbog anestezije. Bingo mi je jos uzasno jako kukao pri budjenju iz anestezije, to je bilo strasno za slusati, a posto ga je V.Magas operisao, bila sam skoro sigurna da je sve to u redu, ali je kukanje bilo grozno ....
No, uglavnom vec treci dan ce sve biti gotovo normalno, znam da st tebi tri dana duga, ali proci ce ...:ok:

Back