Sterilizacija kuja i macaka

Stvarno nisam do sada cula za Centar za mesance i ako mogu da dobijem njihov broj bila bih vam veoma zahvalna. Nebih da se ovo sto cu reci pogresno protumaci jer nisam bas puna para ali mi nisu toliko bitne pare koje cu dati vec da mi je moja Bibi posle toga ziva i zdrava. Ona je najveci secer koji postoji i ima jedva pet kila pa me je uzasan strah da se nece ...., ma nesmem to ni da kazem. Volela bih da nadjem nekog veterinara koji iskreno voli zivotinje i koji im zeli sve najbolje posle svoje intervencije.

info -gde mozete obaviti dobru/sigurnu sterilizaciju mesanaca:
Dragi prijatelji,

u Beogradu kod Pancevackog mosta (Krnjaca) postoji Centar u kome mozete da sterilisete kuce i mace mesance. Ukoliko dovedete neku kucu sa ulice, postoji mogucnost da ostane do 10 dana na oporavku u samom Centru, a zatim je mozete vratiti ponovo tamo gde zivi.

Prilog za sterilizaciju psa (sa smestajem) je 1800 din, a za mace 1200 din.

Sterilizaciju rade odlicni veterinari i kuce i mace se jako brzo oporavljaju posle operacije.

Razlozi za sterilizaciju su mnogobrojni, a navescu samo osnovne:

1. sprecava se nekontrolisano mnozenje napustenih pasa i macaka i samim tim se resava jako ozbiljan problem pasa lutalica (koji su cesto masovno ubijani na jako surove nacine)

2. smanjuje se agresivnost kod kastriranih muzjaka

3. smanjuje se mogucnost oboljevanja zenki od tumora

Centar za sterilizaciju mesanaca postoji od 1994.godine i registrovano je kao udruzenje gradjanja. Centar za mesance NIJE azil, vec je mesto gde se zivotinje sterilisu i ima svoju operacionu salu. Centar ne dobija nikakva sredstva od grada, niti bilo koje zvanicne institucije, a posebno nema nikakve veze sa Ovcom. U Centru zivi 7-8 pasa koji su ili slepi ili osakaceni, i koji su tu vec godinama.

Ostali psi i mace dolaze na sterilizaciju i zatim ih vlasnici odvode.

Za informacije pisite na centarzamesance@gmail.com ili pozovite broj 064- 180 8013

Da li da kastriram machora koji zzivi u dvorishtu i u kuchi...kakve su posledice po njegov "drushtveni zzivot" i snalazzenje u okruzzenju?

pa trebalo bi da ne bi pravio puno malih macica svake sezone o kojima nema ko da se brine i od kojih vecina ne zelis da znas kako zavrsi...

snalazice se skroz ok u okruzenju, a moze da bude samo manje agresivan i da manje bezi u sezoni parenja. o problemima koji po nekima mogu da nastanu posle kastracije mozes naci na predhodnim stranicama puno. koliko je star? nas vet kaze da je rana sterlizacija dobra da ne dodje kasnije do nekih raznoraznoh tumora ( testisa npr. ) koji nisu uopste tako retki kod pasa i macaka.

prelistaj temu ima puno podataka.

Pipi, dobro ti nama dosla na nas podforum! Kastracijom macori gube zelju da obelezavaju teritoriju i to je krajnje pozeljno ako zive samo u kuci. Ako zive i u kuci i napolju, tj. ako izlaze, tako ce im se smanjiti zelja za lutanjem i samim tim opasnost da budu pregazeni, zaklani od strane pasa (potrazi temu Mog macka stigli psi i prelistaj, jako je poucna) isl. Sto se tice sideeffects, moze da se desi dapostane zrtva bully-ja od macora posle toga ali, ako je on vec razvijen macak koji se vec postavio na dvorishnoj hijerarhijskoj lestvici, problema nema. Javi sta si resila.

@ALAL: macori se kastriraju sto znaci da im se testisi odstranjuju pa samim tim nema ni tumora na njima.

I da:nekastrirani macori su u nekom kasnijem dobu skloni problemima sa urinarnimm traktom pa se i zato pribegava ovom zahvatu.

Mimimami,zato i pitam. Mali je, nema josh godinu dana. Pre tri dana su zgazili njegovog drugara sijamca...jasne su mi prednosti ali se pitam koje su loshe strane po njega jer nije samo kuchna machka a i mali je josh. Prochitala sam u jednoj knjizi o machkama da machor nema shanse da prezzivi na slobodi ako je kastriran. Navodno ne biva vishe prihvachen u machije drushtvo i biva napadan od strane nekastriranih. To mi se uchinilo ipak malo nelogichnim, pa zato pitam ovde.

pipi,ja bih ti preporucila kastriranje jer mu se smanjuje potreba za skitanjem,ali to su ti vec rekli...kada sam ja razgovaral sa vetom rekoa mi je da kastriranje ne obavljam pre desetog-jedanaetsog meseca,jer tada postaje potpuno polno zreo i najbolje je tada uraditi kastraciju...

A da i znash kakav che biti njegov status na "slobodi" posle toga?

Vech se namuchio...neko mu je motkom slomio butnu kost na zadnjoj nozi...sad ima ugradjenu shipku...ne bih volela da i dalje skita i izlazze se takvim i gorim situacijama, ali je ipak polu=divlji, da mu ne poremetim opstanak na taj nachin...

kada sam se kod veta raspitivala nije mi spomenuo nista o tome,tj pricali smo o njegovom izlasku i ono sto je on meni rekao je da ce on tada smanjiti kontak sa drugim mackama i macorima...iskreno prvi put cujem za to da u tom slucaju biva napadnut od strane nekastriranih macora...

I ja prvi put u svojoj praksi cujem za tu informaciju,moj macor je kastriran ali nisam znala da ih napadaju drugi macori.Mozda oni to rade jer se inace macori tuku oko macaka pa mozda ako drugi macor neoseti da je u pitanju zenka onda ga napada.Mozda nema veze sa tim sto je kastriran.Mozda........

pipi,ja bih ti preporucila kastriranje jer mu se smanjuje potreba za skitanjem,ali to su ti vec rekli...kada sam ja razgovaral sa vetom rekoa mi je da kastriranje ne obavljam pre desetog-jedanaetsog meseca,jer tada postaje potpuno polno zreo i najbolje je tada uraditi kastraciju...

Nema to veze,macora mozes da kastriras kada god pozelis.Moj je kastriran sa 4 meseca,mozda i manje.Kod zenki mora da se vodi racuna o vremenu kastriranja a kod macora je to sasvim sve jedno.

ne znam,meni je nekoliko veterinara reklo da je najbolje da se saceka taj deseti,jedanaesti mesec,da je moguce kastraciju izvrsiti i ranije bez vecih problema ali da je najbolje da se to uradi kada macor bude potpuno polno zreo,zbog hormona koliko sam ja razumela...mislim da je bitno potraziti vise misljenja i verovati veterinaru koji vrsi sam zahvat...

Ja sam tehnicar i prisustvovala sam bezbroj takvih zahvata koje je radila veterinarka koja je inace jako dobra,trazena u inostranstvu(ali ostala je verna nama:))tako da za to mogu da garantujem.Zena radi vec 30 godina i potpuno joj verujem,nikada nije bilo problema tako da mislim da je sasvim svejedno kod macora.Ali naravno treba se posavetovati sa vise vet.ali ipak ne mozes da znas koji je vet.stvarno dobar.Za ovu vet.mogu da garantujem zato sam i dodala da je svejedno kada ce se macor kastrirati.Ali vazno je da oni budu dobro posle toga:)Pozz

Pa ipak kod macora koji izlazi treba sacekati polnu zrelost upravo zbog drugih macora koji bi ga u protivnom maltretirali. "Mis'im, nemo' se ljutish!" I ja sam tehnicar, udata za veta, te 4 godine sto sam pokusavala da studiram sam ustvari provela uglavnom volontirajuci u Orki...

Imam ja jedno pitanje.
Moj Snupi je jako agresivan prema muzjacima, ne svim samo nekim, i ja bih ga sterilisala(kastrirala), jer se time smanjuje agresivnost. On ima 6 godina, a ja sam cula da kod muzjaka nije komplikovana operacija i da kad ih operisu to ne usivaju nego puste da samo zaraste- da li je to tacno?!
On je veeeelika maza ali zbog svog temperamenta setamo ga samo na kratko a to i nije neka setnja, pa me interesuje vase misljenje!

Hvala vam na odgovorima! Puno ste mi pomogli u donoshenju odluke.Sachekachu da Macislav napuni godinu dana pa chu ga onda kastrirati. Negu posle zahvata mogu da mu pruzzim, ali konstantnu zashtitu od drugih machora ipak ne mogu....
Ako je chekanje da dostigne polnu zrelost uslov da bude sposoban da vodi rachuna o sebi kao i dosad i bude kralj svog dvorishta iako je kastriran, onda chu sachekati...

Imam ja jedno pitanje.
Moj Snupi je jako agresivan prema muzjacima, ne svim samo nekim, i ja bih ga sterilisala(kastrirala), jer se time smanjuje agresivnost. On ima 6 godina, a ja sam cula da kod muzjaka nije komplikovana operacija i da kad ih operisu to ne usivaju nego puste da samo zaraste- da li je to tacno?!
On je veeeelika maza ali zbog svog temperamenta setamo ga samo na kratko a to i nije neka setnja, pa me interesuje vase misljenje!

Predpostavljam da je Snupi pas,agresivnost se smanjuje jer se kastracijom otklanjaju testisi a samim tim i njegov nagon za parenje.Ukoliko je uzrok njegove agresivnosti nagon za parenje mozes da ga kastriras ali posto je on vec dekica,moras da vodis racuna o njegovom zdravlju.Ako nema problema sa srcem mozes da ga kastriras jer ukoliko ima neki zdravstvenih problema odgovorni veterinar nece pristati da radi operaciju jer je rizicno dati anesteziju ako pas ima problema.Ako je zdrav onda mozes da ga kastriras,zasto da ne.

Pipi, pametna odluka.

Znam jednu jos radikalniju metodu za suzbijanje agresivnosti kod pasa ali mislim da se ovde ne radi. U pitanju je skracivanje ocnjaka. Snupi nije bas toliko star, ustvari, to zavisi od njegove velicine. Svakako bi ga trebalo podvrgnuti nekim rutinskim analizama pre uvodjenja u totalnu anesteziju, cisto da se spreci... Ma znate vec.

Predpostavljam da je Snupi pas,agresivnost se smanjuje jer se kastracijom otklanjaju testisi a samim tim i njegov nagon za parenje.Ukoliko je uzrok njegove agresivnosti nagon za parenje mozes da ga kastriras ali posto je on vec dekica,moras da vodis racuna o njegovom zdravlju.Ako nema problema sa srcem mozes da ga kastriras jer ukoliko ima neki zdravstvenih problema odgovorni veterinar nece pristati da radi operaciju jer je rizicno dati anesteziju ako pas ima problema.Ako je zdrav onda mozes da ga kastriras,zasto da ne.

Ma kakav dekica, pas ima tek 6 godina!

Back