Sterilizacija kuja i macaka

Shvatam ja sta zelis da kazes, ali (uvek ima ali) jedino sto covek moze da uradi je da reklamira na sve strane sto azile sto organizacije koje poklanjaju zivotinje.
Mislim realno gledano tesko da mozes bilo koga naterati da svoju zenku ne pari (bilo ona mesanac ili rasan pas), jedino sto moze je da se ljudima da do znanja da ne postoje samo ti psi. Pazi azili se nigde ne reklamiraju. Nigde. Do broja telefona ili adrese nekog azila se moze doci samo preko interneta, a koliki broj ljudi u Srbiji ima internet, i kome uopste padne na pamet da trazi azile ako nije siguran da oni postoje. Pa ni ja sama nisam znala da postoje azili do pre tri godine (a tada sam bila, da kazem, obican gradjanin koji se nije druzio sa bilo kime iz drustva za zastitu zivotinja). I ko zna koliko jos miliona ljudi ima koji takodje nemaju predstavu o tome da azili postoje.
Kao sto rekog sterilizacija lutalica je ok, ali ono sto ovde fali je reklama.

Inace hvala na ponudi, bila sam vec u jednom azilu, tako da znam i shvatam za sta se boris.
To sve jeste lepo, ali mislim da primoravanjem bilo koga na bilo sta nikad nema toliko efekta koliko bi zeleli.

Skroz pogresno shvaceno,ali nema veze,nisam ni u mislima imao nameru da nekome solim pamet,ali ako smatras da sam ja licimer,ok, to je tvoje misljenje,imaj ga i dalje,a to sto si poludeo/la zbog kujice,necu ja da je udomljavam,ono sto zapocnes i zavrsi,nemam nameru niti da pokazujem da sam najpametniji,naj,naj,nisam ja ni ucemu naj,ja sam pacenik kao i mnogi ljubitelji zivotinja,ja priznajem,patim se i mucim,kao i svi,i pokusavam gde god moze da se smanje muke tih jadnika,nije sve ruzicasto,no da ne davim,tj. ne pametujem,zavrsavam sa ovom polemikom,odo da udaram dzak,pravo kazes...

Sterilizacija zivotinja ima visestruke prednosti (u svakom slucaju ima ih vise nego mana), kako na zdravlje samih zivotinja, tako i na smanjenje populacije nezeljenih mladunaca. Razlozi su zaista i vise nego ocigledni, a i na ovoj temi su vise pta prezvakani.

Price o eventualnom nestanku mesanaca su u potpunosti neosnovane i netacne. Cak i u zemljama koje vec decenijama praktikuju uspesne programe sterilizacije vlasnickih zivotinja, edukacije javnosti i imaju ogromne projekte udomljavanja (jednom recju - ispred nas su par desetina godina), mesanci se srecu svaki dan i mesanci se eutanaziraju svaki dan. Zasto? Zato sto je jednostavno nemoguce naci dovoljan broj domova za sve njih. Isto se odnosi i na rasne pse. Neko je pominjao da ako postoje domovi za rasne pse nema potrebe dizati frku oko sterilizacije istih. Ima itekako. Nesavesni odgajivaci konstantno stancuju stenad nepoznatog porekla i zdravstvenog stanja, a nesavesni vlasnici rade isto to. Kao rezultat, kupci ovakvih pasa obicno dobiju stene sa displazijom kukova ili lakata, epilepticnim napadima i drugim genetskim bolestima, a rasa se skrnavi produkcijom stenaca koji nisu u standardu. Kao jagodica na slagu od torte imate situaciju da se u beogradskoj Ovci mesecno eutanazira i po par desetina rasnih pasa koje vlasnici dovedu jer ne zele da se o njima vise brinu. Budite svesni da jedan od tih pasa moze biti i potomak vaseg ljubimca kojem ste vi pronasli "dobar" dom.

Zakljucak: kucnih ljubimaca je previse, ljudi ih nekontrolisano stancuju zbog cega mnogi pate ili bivaju ubijeni. Potrebno je smanjiti populaciju kucnih ljubimaca, a najhumaniji i najefikasniji nacin za to je sterilizacija. Pored toga sterilizacijom povoljno uticemo na zdravlje ljubimca, kao i na njegovo ponasanje (nema zapisavanja, manje bezanja, manje agresivnosti, manje drugih neprijatnosti), i to je to.

:)

Sterilizacija zivotinja ima visestruke prednosti (u svakom slucaju ima ih vise nego mana), kako na zdravlje samih zivotinja, tako i na smanjenje populacije nezeljenih mladunaca. Razlozi su zaista i vise nego ocigledni, a i na ovoj temi su vise pta prezvakani.

Price o eventualnom nestanku mesanaca su u potpunosti neosnovane i netacne. Cak i u zemljama koje vec decenijama praktikuju uspesne programe sterilizacije vlasnickih zivotinja, edukacije javnosti i imaju ogromne projekte udomljavanja (jednom recju - ispred nas su par desetina godina), mesanci se srecu svaki dan i mesanci se eutanaziraju svaki dan. Zasto? Zato sto je jednostavno nemoguce naci dovoljan broj domova za sve njih. Isto se odnosi i na rasne pse. Neko je pominjao da ako postoje domovi za rasne pse nema potrebe dizati frku oko sterilizacije istih. Ima itekako. Nesavesni odgajivaci konstantno stancuju stenad nepoznatog porekla i zdravstvenog stanja, a nesavesni vlasnici rade isto to. Kao rezultat, kupci ovakvih pasa obicno dobiju stene sa displazijom kukova ili lakata, epilepticnim napadima i drugim genetskim bolestima, a rasa se skrnavi produkcijom stenaca koji nisu u standardu. Kao jagodica na slagu od torte imate situaciju da se u beogradskoj Ovci mesecno eutanazira i po par desetina rasnih pasa koje vlasnici dovedu jer ne zele da se o njima vise brinu. Budite svesni da jedan od tih pasa moze biti i potomak vaseg ljubimca kojem ste vi pronasli "dobar" dom.

Zakljucak: kucnih ljubimaca je previse, ljudi ih nekontrolisano stancuju zbog cega mnogi pate ili bivaju ubijeni. Potrebno je smanjiti populaciju kucnih ljubimaca, a najhumaniji i najefikasniji nacin za to je sterilizacija. Pored toga sterilizacijom povoljno uticemo na zdravlje ljubimca, kao i na njegovo ponasanje (nema zapisavanja, manje bezanja, manje agresivnosti, manje drugih neprijatnosti), i to je to.

:)

Iskreno sve to meni lici na pokusaj neke kontrole nas svim psima, koju je nemoguce postici. Koliko sam shvatila neki krajnji cilj cele price je da ostanu samo psi u odgajivacnicama, koji ce moci samo da se kupe. A onda i oni da se sterilisu, iako im sterilizacija ne ganartuje dobar dom i vlasnike.
Jednom recju borba sa vetrenjacama.
I moram da priznam da ja nesto nisam primetila da ima toliko manje pasa u Bg od kako je pocela masovna sterilizacija.

Zelela bih da sterilishem psa (pekinezera) koji ima shest godina. Neki su mi rekli da se to radi ili posle prvog teranja ili posle prvog okota. Ona se nije kotila. Vasha mishljenja i iskustva sa tim.
Hvala

Са овим питањем је отворена и ова тема, а не да бисте расправљали о нечему сасвим десетом. Дакле, речено је шта је речено, .... довољно је. Спречавам сваку даљу расправу.

Čitajući postove po pitanju sterilizacije zanima me da li je pravilo ili kako već
genetika naredi, da posle uspešne sterilizacije i vremenskog perioda odrastanja
ljubimca dolazi i do promene u ponašanju, karaktera ili ako mogu tako da kažem
odnosa ljubimca prema okolini,vlasniku,drugim životinjama itd...
"Grateful" :wink:

Iskreno sve to meni lici na pokusaj neke kontrole nas svim psima, koju je nemoguce postici. Koliko sam shvatila neki krajnji cilj cele price je da ostanu samo psi u odgajivacnicama, koji ce moci samo da se kupe. A onda i oni da se sterilisu, iako im sterilizacija ne ganartuje dobar dom i vlasnike.
Jednom recju borba sa vetrenjacama.
I moram da priznam da ja nesto nisam primetila da ima toliko manje pasa u Bg od kako je pocela masovna sterilizacija.

Ne, cico, radi se o tome da je sterilizacija postala suvise masovna. Imate hiperprodukciju sterilisanih kuja i podvezanih/ustrojenih muzijaka koji se i danje ponasaju manje-vise isto. Zapravo, kastrirani muzijaci totalno polude, dok oni kojima su samo podvezani semenovodi ostaju isti kao pre. Zenke na ulici ostaju manje-vise iste, dok kucni primerci idu u dva dijametralno suprotna pravca:mace se obicno pretvore u zombije a kuje postanu extremno zastitnici raspolozene prema svemu svom:svojoj "gajbi", "svojim" ljudima... Da se vratim na temu. Izgleda da se kod vas u BG i kod nas u KV desava onaj paradoks da se sve i svasta sterilise i vraca na ulicu zato sto neke tamo "lude babe" (necu da kazem koga sam citirala, ne bih da diskreidtujem tu osobu) nece da priznaju da je njihova Cora ili kako-vec trajno upropasten pas koji nije jadan kriv sto je agresivan ali kao takva nije za povratak na ulicu. Ne znam jesi li upoznata sa slucajem onog psihopate od pre par godina koji je, isprovociran masovnoscu ljubitelja&zastitnika lutalica u njegovom kreju (Mirijevo)samleo staklo i pomesao ga sa sirovim mlevenim mesom. Cinjenica je da i ne treba i ne mozemo sve da ih spasimo. Prema (bolnoj) statistici zemalja koje su taj problem manje ili vise uspesno resile pre nas, u pocetku bi svega 20-30% pasa moglo da bude sto udomljeno, sto sterilisano i vraceno na ulicu. Posle bi ih svakako bilo manje. Ali, devojka je pitala za svog kucnog psa. Koliko je meni poznato, Piometru svakako ne moze da dobije ako nema matericu a sto se tice tumora na mlecnim zlezdama, tu je zakasnila jer se oni primarni sprecavaju samo sterilizacijom zakljucno sa periodom pre petog teranja. Za utehu je to sto joj se nece razviti kao metastaza sa jajnika i materice koji su takodje skloni malignitetima pa se donekle smanjuje rizik. Inace, tumori na mlecnim zlezdama cesto daju metastaze na plucima i/ili jetri, u zavisnosti koji su reznjevi zahvaceni. Zato, svi vlasnici kuja koji ovo citaju a nemaju nameru da ih pare, slobodno ih sterilisite jos pre prvog teranja jer procenat verovatnoce da cete tako spreciti malignitete sa staroscu tj. brojem teranja opada. I budite spremni na prozdrljivost. I neka obavezno bude ovariohisterektomija, nikako ne nasedajte na price o podvezivanju jajovoda kao dovoljno dobroj metodi. Uh, ovo se oduzilo.
Pozdrav svima!

Sunčicu smo sterilisali u petak popodne .... Mislila sam da ću umreti kad sam je videla posle operacije. Ležala je na strani, cvilela, tresla se, balavila i nekontrolisano piškila. To je trajalo nekoliko sati. Ne spavam evo već tri noći - bdijem nad njom i ona se dobro oporavlja. Juče je tek počela da jede, kada hoda - hoda normalno, ali retko ... više leži. Mrda repićem kad god joj se obratimo - znači da se raduje.

No, sve jedno ... teško mi je što sam morala ovako da postupim, ali mi svi kažu da je bolje za nju, s obzirom da nemam uslova za gajenje i negu njenih štenaca.

Izvini, Natasa, ko ti je sterilisao Suncicu? Jeste da je post vec "bajat" i da se ona dosad vec oporavila do te mere da se oziljak vise i ne vidi ali ne mogu a da ne prokomentarisem. Kazes da je balila i tresla se? Zar joj nisu dali premedikaciju?! Kujama se pred uvodjenje u anesteziju obavezno daju sredstvo za smirenje i sredstvo protiv salivacije (baljenja) i to su za vreme mog volontiranja u Orki bili kombelen i atropin. jeste da se sad malo teze nabavljaju ali ako veterinar ima sve registracije koje mu trebaju i ostalo, ne bi SMELO da mu se desi da mu nestane skoro pa osnovnih sredstava za rad.

Inace muzjaci i sterilisani mogu da se pare sa zenkama (naravno nece ostaviti potomke), ali ce svejedno imati potrebu da prate zenku ako osete da je u teranju. Nece biti onoliko dosadni kao nesterilisani ali nece biti ni tako mirni kao sto ljudi ocekuju.
Imajte na umu da ih sterilizacijom ipak lisavate hormona, koji mozda mogu da im pomognu da ostanu vitalni duze. Neki psi znaju da se ulenje, neki se smire a neki postanu agresivniji.

Zapravo, Mackic, to zavisi koja je vrsta zahvata izvedena. Ako je muzjak totalno kastriran (odstranjeni mu testisi) kao sto se radi u Ovci i kao sto se radi kod macora, SVAKI nagon se gubi. Ako su mu samo podvezani semenovodi (kao sto se radi, recimo, u Orki), on i dalje ima potrebu za parenjem i sve sto uz to ide, samo je "jafa" (seedless fruit). Podvezivanje ima smisla u nekim situacijama ali nekad je bolje sve povaditi. Na vlasniku je da proceni.

Moze li neko da da objasnjenje po pitanju sterilizacije (najbolje bi bilo da je to veterinar), sta se desava u organizmu posle izvrsene operacije, sta se desava sa hormonima, koji deo organizma ih stvara i da li je to dovoljno ispitana teritorija. Citala sam da je sad najnovija teorija, da sterilizaciju treba uraditi do 4. meseca steneta, dok jos polni hormoni nisu poceli da funkcionisu. Ja shvatam da je to neophodno uraditi u neizbeznim situacijama, kao sto je recimo oboljenje Pyometra, ali ne vidim opravdan razlog uraditi iz eventualnih preventivnih razloga, sto uglavnom preporucuju veterinari. Zasto ta praksa nije prisutna u humanoj medicini? Zasto se muskarci i zene ne sterilisu iz preventivnih razloga, od eventualne opasnosti na pr. kancera prostate koja je u velikom porastu ili raka grlica materice? I da jos jedna stvar, zasto veterinari retko kad zavrsavaju specijalizaciju? Tako da vecina veterinara rade u svojim ordinacijama , deo posla za koji nisu strucni. Da li bi lekar opste prakse u humanoj medicini mogao da vrsi bilo koju vrstu operacije? Tesko.

Izvini, Natasa, ko ti je sterilisao Suncicu? Jeste da je post vec "bajat" i da se ona dosad vec oporavila do te mere da se oziljak vise i ne vidi ali ne mogu a da ne prokomentarisem. Kazes da je balila i tresla se? Zar joj nisu dali premedikaciju?! Kujama se pred uvodjenje u anesteziju obavezno daju sredstvo za smirenje i sredstvo protiv salivacije (baljenja) i to su za vreme mog volontiranja u Orki bili kombelen i atropin. jeste da se sad malo teze nabavljaju ali ako veterinar ima sve registracije koje mu trebaju i ostalo, ne bi SMELO da mu se desi da mu nestane skoro pa osnovnih sredstava za rad.

Hmmmm....pre sam imala zenku mesanca, koju sam sa 6 meseci otisla da sterilisem. Otisli smo na Veterinarski fakultet, u onu ambulantu ispod. Veterinar koji je sterilisao je bio bas korektan i izasao nam je u susret, jer smo je skoro nasli pa je zaveo kao lutalicu pa nismo morali da platimo. Nije da nismo hteli, poneli smo lovu, ali je on sam predlozio.
I ona je isto nenormalno balavila i tresla se ko prutic duze vreme. Nije valjda da joj nije dao te lekove za smirenje?!:evil::evil::evil:

Za Pitbull lover: moguce je i da im je "prezubila" vaga. Ta sredstva se doziraju prema masi i moguce je da su malo subdozirana. Ili je pocelo da im prolazi dejstvo u toku operacije posto se anestetik dodaje po potrebi preko infuzije a atropin i kombelen (ili njihove zamene) se daju jednokratno pred operaciju. Veterinari koji to rade redovno uspevaju to da izvedu relativno brzo. Ne znam kad je to bilo a u medjuvremenu se svasta izdesavalo i ja vise nisam u toku. Ne mogu ni da pretpostavim ko je operisao.

Gde i kada se moze uraditi i koliko kosta sterilizacija? Imam zenku mesanku od 2 meseca...

Radi se od 4 meseca pa nadalje, valjalo bi sto pre ali nikako u toku teranja. Pisano je vec o prednostima (brojnijim) i nedostacima. Sto se tice adrese i cene, pitaj svog veterinara ili nekog drugog tamo odakle si. S obzirom da je mesanka, moglo bi da se desi i da pristanu u BB fondaciji (ako i dalje rade), Orki ili Centru za mesance da to obave. U Orki je pre radio Vladimir Magas koji je stvarno (bar po meni) u vrhu sto se tice strucnosti i iskustva na tom polju. Cula sam i da su ti veterinari koji rade u Centru dobri... Sve to, naravno, vazi ako si iz BG. Osim BG mogu da ti pomognem jedino jos oko KV.

Imas po pet sopovima specijalnu hranu za kucne macke (izbegavaj one sarene, to su ustvari vestacki obojene) a cini mi se da postoji i specijalna hrana za kastrirane macore. U svakom slucaju, pazi da se ne ugoji. Nisam sigurna ali mislim da se njima kastracijom smanjuje mogucnost za razne bolesti urinarnog trakta kojima su inace skloni.

Slažem se da treba izbegavati hranu intenzivnih boja, ako je mačak kućni hrana je ona INDOOR znači zadovoljava potrebe mačaka koje nisu toliko aktivne kao one što izlaze napolje. Gojenje ćeš izbeći redovnom i svakodnevnom aktivnošću tj. igrom sa svojim mačkom, tako da se ne mora preterano ugojiti. Moji mačkovi su bili kastrirani i isključivo kućni i nisu se pregojili. Ja i ne volim debele mačke, a volim puno da se igram sa svojim ljubimcima.

Hrana za izbegavanje urinarnih infekcija je ona sa nižim ph, obično na etiketi i piše da je za prevenciju ovih problema kojima su mačori definitivno skloni. Ali ni hrana nije svemoguća, ako primetiš da otežano mokri ma i malo, pravac na pregled, svako odlaganje kod njih može napraviti haos u organizmu. Ne plašim te, ali pojačana pažnja kod mačora je potrebna!

Slažem se da treba izbegavati hranu intenzivnih boja, ako je mačak kućni hrana je ona INDOOR znači zadovoljava potrebe mačaka koje nisu toliko aktivne kao one što izlaze napolje. Gojenje ćeš izbeći redovnom i svakodnevnom aktivnošću tj. igrom sa svojim mačkom, tako da se ne mora preterano ugojiti. Moji mačkovi su bili kastrirani i isključivo kućni i nisu se pregojili. Ja i ne volim debele mačke, a volim puno da se igram sa svojim ljubimcima.

Hrana za izbegavanje urinarnih infekcija je ona sa nižim ph, obično na etiketi i piše da je za prevenciju ovih problema kojima su mačori definitivno skloni. Ali ni hrana nije svemoguća, ako primetiš da otežano mokri ma i malo, pravac na pregled, svako odlaganje kod njih može napraviti haos u organizmu. Ne plašim te, ali pojačana pažnja kod mačora je potrebna!

Kako se mi ovde, na ovom podforumu razumemo i dopunjujemo, to je chudo jedno! Alergias, hvala ti, postedela si me samocenzure i dopisivanja.

Back