Sterilizacija kuja i macaka

Ja sam htela Snupija da vodim tamo jer za muzjake znam da se za operaciju/kastraciju ne otvara stomak pa je operacija jako jednostavna, ali sam cula od jedne zene koja je tamo operisala kuju da je posle dala 200e za lekove jer je pas dobio sepsu i sta ti ja znam ali samo od nje sam to cula. Inace svi hvale taj centar.

Ja sam htela Snupija da vodim tamo jer za muzjake znam da se za operaciju/kastraciju ne otvara stomak pa je operacija jako jednostavna, ali sam cula od jedne zene koja je tamo operisala kuju da je posle dala 200e za lekove jer je pas dobio sepsu i sta ti ja znam ali samo od nje sam to cula. Inace svi hvale taj centar.

Takve stvari se desavaju,pa i u klinikama za ljude pacijenti mogu da dobiju sepsu i cesto je i dobijaju. Deset pasa iz mog kraja je tamo sterilisani i svi su zdravi.

Pročitala sam celu temu ali nisam našla ono što me zanima.
Naime, naša maca Maja ide u ponedeljak na sterilizaciju. Navukla je neku upalu ili infekciju i veterinar kaže da joj nema drugog spasa. Verovatno je i trudna, ali moram da joj spasavam život. Pošto ima puno raznih problema, zanima me kako izgleda prvih nekoliko dana normalanog oporavka ženke posle sterilizacije?
Napisali ste za pse da imaju drhtavicu, balavljenje itd. a da li je tako i sa macama?
Plašim se da ne napravim frku bez potrebe, a još više ako nešto ne bude dobro a ja ne reagujem.:sad2:
Molim vas za brz odgovor (do ponedeljka).

Kaja
moje mace su bile kao pijane posle sterilizacije ali to traje samo jedan dan ili pola dana zavisi od same mace...
vec sutradan su ok,s tim sto su malo umorne,ali nista strashno....

ne bi trebalo da bude nekih problema,nemoj da panichish... :)

Bez sekiracije,slobodno odvedi Snupija u CENTAR,evo moja kujica se super oseca,ne uzima nikakve lekove,jedan dan je samo bila pospana i nije isla napolje,a sada izlazi,obavlja sta treba,po malo jede,setka se po stanu,sve u svemu odlicno se oporavlja!Bitno je da poslusas savet veterinara i toga da se pridrzavas i sve ce biti o.k.!Samo napred i srecno!!!:bye:

Hvala na podršci, nisam paničar već volim da budem dobro upućena. Moj vet. je malo mutav, obično zaboravi štošta da kaže ili mu je dosadilo da govori svakome isto, pa se informišem kako mogu. Ne sumnjam da će Maja biti dobro, prošle smo nas dve i gore stvari, samo želim da i njoj i sebi olakšam kako god mogu.
Kad bi trebala početi da jede i pije? Ona je mršava kao suva kost, a sada sam je nahranila zadnji put pre operacije. Još 2-3 sata pa joj ukidam i tečnost, ako ne bude mogla sutra odmah bar da se napije, dehidriraće mi...

Hrana i voda im se ne daje zbog anestezije,jer ce onda povracati,ali ja nisam imala srca da psa toliko drzim bez vode,pogotovo na ovoj vrucini!Zadnji obrok sam joj dala oko deset uvece,a zakazanu operaciju je imala u 15h,ali vodu je pila nekih sest sati pre sterilizacije,i nije povracala.

Moja kuja ima 9 godina, rađen joj je carski rez pre 4 godine, rečeno mi je da će i dalje moći da ima kučiće. Međutim, ona ne da ne može da ima kučiće, već su nastali dodatni problemi i to u vidu nekog gnojnog iscetka, koji je svakodnevno prisutan. Da li preporučujete ultrazvuk pre operacije?

Moja kuja ima 9 godina, rađen joj je carski rez pre 4 godine, rečeno mi je da će i dalje moći da ima kučiće. Međutim, ona ne da ne može da ima kučiće, već su nastali dodatni problemi i to u vidu nekog gnojnog iscetka, koji je svakodnevno prisutan. Da li preporučujete ultrazvuk pre operacije?

Taj gnojni iscedak nema veze sa tim carskim rezom. A mislim da nema potrebe raditi ultra zvuk kad ce pas sve jedno biti otvaran i operisan.

Gresis sweexy, nema klanova ovde. Nije najbolje odradjeno zatvaranje tvoje teme ali sta je - tu je. Bitnije je da promislis sta ces sa svojom macom. Nemoj gubiti vreme, i nadam se da ces pazljivo razmisliti i odluciti sta je najbolje za nju. Javi nam sta se desava svakako.

Vec jesam,uzece je moji privremeno i "udaće"se za mog belog macka,a za kasnije posle okota,videcemo.Na ulicu mali mačići,nece sigurno.Ima jos uvek dobrih ljudi koji bi da cuvaju male mace.:bye:

Vec jesam,uzece je moji privremeno i "udaće"se za mog belog macka,a za kasnije posle okota,videcemo.Na ulicu mali mačići,nece sigurno.Ima jos uvek dobrih ljudi koji bi da cuvaju male mace.:bye:

Dobra vest :) Savetovala bih ti u tvom slucaju posle tog parenja, ako odlucis da je zadrzis, da je sterilises ipak, tako neces imati isti 'problem' ponovo. Naravno da ima dobrih ljudi koji ce ih prihvatiti, samo nemojte odustati ako ih ne pronadjete odmah. :ok:

Da li imate neke statisticke podatke o broju,konkretno macaka beskucnika i onih koji imaju"vlasnike"?
Ljudi Jola provereno ko jos trazi ovde statisticke podatke.
Vidi se i po drugim stvarima ne samo po ovome. Prepoznatljiv stil smaranja ljudi ima:)
Jos ce sad da nam da neke njegove statistike po mogucstvu sa americkih sajtova itd itd...

I mi smo juče obavili operaciju, i koliko vidim Maja je sjajno. Jede i pije manje nego pre, ali to je i normalno. Već juče je mogla pomalo da hoda (do svog toaleta), danas je malo i sedela. Sada sam je iznela na terasu, ona jako voli da bude napolju, a sada je baš prijatno. Sutra ću možda da je nosim i u dvorište.:super:
Malo je neobično što joj je rana gola, bez zavoja, samo dobro namazana nečim ljubičastim za dezinfekciju. Veterinar kaže da one pokušavaju da skinu zavoj pa naprave haos, a ovo sredstvo je navodno jako gadnog ukusa pa ga ne ližu a rana se lepo suši. Kako god, sutra će doći da je obiđe pa ću čuti kako dalje.
Mi smo se hitno odlučili za operaciju zato što joj je iz vagine kapao neki gnoj i povremeno bi režala od bola. Međutim, kad su je otvorili, unutra nije bilo ničeg neobičnog, osim jako uvećane i malo zadebljane materice.
Još me je nešto začudilo: Maja je sada strašno mršava jer je slabo jela a dojila je mačiće, a vet. kaže da je unutra puna sala. Ona ima neki mali bruh (mnoge mačke imaju tu "torbicu" koja im visi sa stomaka) i on je hteo to da joj ušije, ali navodno od sala nije mogao da pronađe pukotinu. Baš čudno!
:bye::bye::bye:

Poslednja izmena:
Evo mi da se javimo,juce smo se vratili sa kastracije koja se na kraju pretvorila i u operaciju. Naime,savet koji mi je dao jedan uzgajivac da je bolje da ga kastriram,jer mu se jedno jaje uvuklo samo unutra,je bio odlican. Tumor je vec poceo da se formira,na jako nezgodnom mestu. Na kraju su mu sve izvadili sto se izvaditi da i poslali nas kuci.
Do 4 ujutro je tumarao po kuci omamljen,udarao u zidove i saplitao se,al nije hteo da legne nikako.
A sto je najgore,negde oko jedan ja primetim lokvu krvi na krevetu. Pocela da mu krvari rana na skrotumu(ima dve rane,u dnu stomaka i tu). I krv ne staje,samo kaplje i kaplje,a kad legne ili sedne(ono malo sto je uopste i hteo da miruje),napravi baru oko sebe. Bilo je i sveze i zgrusane krvi. Ja se oduzela,zvala sve zive,nijednog veta ne mogu tako kasno da dobijem,zvala prijatelje koji mozda znaju,studente veterine...jedino sto su znali da mi kazu je da ne panicim,nego da sacekam jutro pa da nazovem veterinara. Plakala sam sve vreme ko kreten. U 4 smo zaspali i ja i on i probudili se u 7. Zvala veta,on se ne javlja ni na jedan telefon. Inace su poznati po reputaciji da ih nikad ne mozes dobiti,sem licno da odes. I zovi i zovi,i preko nekih prijatelja stupim nekako u kontakt sa njihovom tehnicarkom,koja je bila tu kad su ga operisali. I nisam mogla da verujem sta mi prica: rana i TREBA da krvari,namerno su ostavili rupicu da bi kroz nju mogla da tece krv. Ja se prevrnula.
Eto toliko o tome,izgubila sam 10 gdina zivota sinoc,bukvalno osedela,strasno...
A on je i dalje sav metiljav,lezi nekloliko minuta pa ustane,nece jos ni da jede ni da pije.

jao jadna mica dzipsic :(

odkud tumor??? strasno... ne mogu da verujem da ti nisu rekli za ranu da tako treba... mada mi je cudno da treba... cudi me da privatni vet nema mobilni za hitne slucajeve i da ne dolazi ako treba i vikendom i nocu, jer to debelo naplate. znaci duplo ide cena ako je van radnog vremena+izlazak na teren i sl... ali kad je gusto to puno znaci, tako je barem kod naseg veta.

sta su ti rekli za tumor?

Ne mogu da verujem da su zaboravili da ti kazu da rana treba da krvari :eek: Jesu li ti rekli zasto? Da nije to malo previse krvi? Kod kog veterinara ste isli? Bas mi je zao sto se to tako iskomplikovalo i sto si se toliko nasekirala :(
Znaci Dzipsi nam ode u evnuhe...a sta je bilo sa onom kujom sa kojom je uparen, nije bilo nista od malih?:(

Pa prica je pocela jednom glupom salom,kad sam se ja sa svojim drustvom smejala i zajebavala Dzipsija kako je jednojajcani itd. I na jednoj izlozbi,ja slucajno pitam jednog prijatelja,jer je stvarno cudno,imao je oba,pa je jedno bukvalno preko noci(od onog parenja)nestalo. I kaze mi on,da to nije bas za zezanje i da je moguce da se to iskomplikuje. Kako sam nameravala i tako i tako da ga kastriram,odlucila sam da je bolje sto pre. I otisli mi kod veta(ROT) i oni ga operisali i rekli da je bilo komplikovano ono jaje unutra jer je skroz uslo u kanal i pocelo je vec da se pravi nesto na njemu,verovatno tumor.
Po meni su oni jako profesionalni,stvarno su brzo odradili sve. E sad,to sto se ne javljaju u pola noci,to je vec njihov licni izbor,na kraju krajeva i mi sami biramo kod kog veta cemo otici. To sto mi nisu rekli da rana treba da krvari,je moja krivica jer:
pod jedan-nisam ni pitala
pod dva- dosla sam u drustvu ljudi koji se znaju sa njima,koji su i sami odgajivaci,pa su verovatno mislili da vec znam proceduru i sta se desava posle

Sto se tice stenaca,od toga nista,kuji nije bio pravi dan i jednostavno je ostala prazna. Al nema veze, mozda je tako i bolje.

Malo pre sam ih dobila na telefon,rekli su mi da nista ne brinem,da je sve to sasvim normalno. Iamo zakazanu kontolu u subotu pa cemo videti.
E a znate kako se prenemaze,mislim cinjenica je da ga boli i kao, nece nista da jede,nece granule,ni salamu nista. i ja skoknula do mesare i kupila mu pola kg bifteka,skuvala i iseckala na kockice...pojeo je skoro sve...jos ce da se razmazi..

Back