Sterilizacija kuja i macaka

moja mala mesanka je trenutno u svom prvom teranju i potpuno je zbunjena sta joj se desava...sto je, naravno, cini jos sladjom kucom nego inace :D
nameravam da je u narednom periodu sterilisem, jer je prakticno nemoguce naci dom i za jedno stene, a ne za 7-8 malih mesanaca.
zanima me da li je Centar za sterilizaviju mesanaca jos uvek aktivan i da li su pouzdani? moj veterinar mi je rekao da bi me njena sterilizacija iznela oko 8500, sto nisu bas male pare.
unapred hvala.

hm,gasa je posle kastarcije poceo mnooogo vise da jede :s
do sada je jeo oko 70gr granula za dan i noc i obrok uvece(pirinac,sargarepica,riba ili piletina ili oni macecei sosoici i slicno),sada pojede 100gr granula do uvece i taj vecernji obrok..ne znam da li da mu smanjih ishranu i koliko uopste da mu dajem,bs sam zbunjena...

Ovaj, jel moze meni neko da odgovori...pliz.

Imam jedno pitanje: da li je bolje sterilisati kerusu nakon prvog teranja, tj dok je mlada, ili u kasnijim godinama, sa recimo 5-6?
Pitam ovo jer sam pre izvesnog vremena srela jednu zenku dalmatinca koja je sterilisana sa 5 godina, a vlasnica mi je rekla kako je ona izgubila zelju za igrom, ugojila se iako jede istu kolicinu hrane a apetit joj se nije povecao, i pocela je da dize nogu kad obavlja nuzdu. Jednom recju postala je drugi pas. E sad posto cu uzeti zenku za koju godinu, interesuje me da li to sve moze da se izbegne ako se zenka sterilise dok je jos mlada ili to nema veze?

Ovaj, jel moze meni neko da odgovori...pliz.

Joj, Mačkić, izvini, nisam videla pitanje. Pa bolje je što pre iz drugih razloga, pre svega prevencije tumora na mlečnim žlezdama.

A za gojenje vidiš, Gaša ima 10 meseci i skoro je sigurno da će se ugojiti ako Tara bude popustljiva prema njemu. Znači, goje se iz jednog ili drugog razloga, treba o tome povesti računa svakako.

Joj, Mačkić, izvini, nisam videla pitanje. Pa bolje je što pre iz drugih razloga, pre svega prevencije tumora na mlečnim žlezdama.

A za gojenje vidiš, Gaša ima 10 meseci i skoro je sigurno da će se ugojiti ako Tara bude popustljiva prema njemu. Znači, goje se iz jednog ili drugog razloga, treba o tome povesti računa svakako.

Hvala ti na odgovoru, mada je mene zabrinulo to sto mi je ta devojka rekla da joj se apetit nije povecao i da jede isto. Doduse moguce je da ona nije primetila da joj daje vise, mada opet ko zna...

A koliko Gasa sada ima godina?

A pa znaci on je jos mali :)
Iskreno ja verujem u tu pricu da macke tacno znaju koliko im hrane treba, jer je moj macor uvek bio takav da pojede taman onoliko koliko mu treba. Njemu uvek stoji hrana na istom mestu i on kad mu se jede dodje i uzme koliko hoce. Uvek je pred zimu jeo vise a pred leto manje. Poslednjih godinu dana je smanjo unos hrane, nismo provalili zasto ali izgleda da bi hteo da ostane fit, da ne bi bio debeli matori macak.:lol:
Tako da Tara mislim da mozes da ga pustis, barem neko vreme, da jede vise hrane, mozda on to sada privremeno pravi zalihe ili mu se mozda sada jednostavno jede vise. Ako bude imao problema sa tezinom uvek mozes da mu smanjis porcije.

Back