Blez Nepaskal
Početnik
- Poruka
- 21
Sve je divno ako Nemanjin otac je Vukanov sin. Da li imamo neke dokaze za to ili bar premise?Све ове личности које си споменуо у исходу не могу дати однос Стефан Немања/Михаило= ујак/сестрић.
Конкретно зашто баш на овакав начин то постављам:
Урош Први је у тамници, тада наклоњен Угарима, а Градихна је провизантијски оријентисан (наравно из својих лично/политичких интереса). Византија, пак, покушава да креира нову/стару архитектуру на Балкану, односно, желела је да сруши антивизантијски блок који се формирао на њеним западним границама (од северних граница Угарског краљевства до јужне Италије). Брак је чисто политички и на корист свих учесника.
Другу властелу сам искључио, сматрајући је нижом, а план је да на концу Градихна постане краљ па сам се определио за крупну рашку властелу. Наравно, могла је млада бити и из ниже рашке властеле али мишљења сам да су за то далеко мање шансе.
Марка сам искључио као проугарског играча (уколико је то Марко који се јавља у угарским повељама и онај који је с Вуканом дошао у Рашку) - други нам није познат.
Стефа Вукан се нажалост не спомиње после 1094. након тога о њему немамо никавих података, а и генереацијски би он могао бити стриц Стефану Немањи (не мислим рођен). Самим тим би ћерка Стефана Вукана генерацијски била сестра Немањина а на крају тај однос не може довести до оизраза ујак или стриц.
Наравно, ово је само покушај да се неки замагљени односи истерају на светло и укаже пажња на њих. Засад ми се чини, читајући и размишљајући о овом периоду, да се Немањин отац (Завида) вратио у Рашку када се Градихна испред Ђорђа склонио из Дукље. Уколико су Урош Први и Стефан Вукан били ти који су Завиду истерали из Рашке, Завида би (хтео то или не) био провизантијски играч и као такав идеалан за рушење антивизантијског блока.
Надам се да сам донекле успео да појасним своју идеју. Уколико буде било потребно додатно ћу појаснити.
Поздрав.
Nemanjin otac je mogao biti Stefan Vukan. Ako ćerka ovog poslednjeg se udala za Radoslava... takođe sve se slaže sa izvorima. Vidi: https://www.academia.edu/29157953/B..._Filiation_of_Stephen_Nemanja_BP_2015_t._22_2