Servant of God
Iskusan
- Poruka
- 5.244
To mi je drago videti.Umemo mi ponekad i lepo da se slažemo![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To mi je drago videti.Umemo mi ponekad i lepo da se slažemo![]()
E sad...ovo je samo kontriranje....Vidim da nisi sposoban da ukljucis mozak. Da delim nagradu za najdebilniji odgovor ti bi osvojio zlato...
Ja sam ateista, samim ti logican odgovor je da smo sami krivi za svoje postupke ma kakvi oni bili.
Osoba, kao sto je Boziji Sluga ce dobra dela pripisati Bogu koji deluje kroz tu osobu, dok ce za lose kriviti pojedinca koga je zaveo Djavo. Za takvu osobu recenica " Hvala Bogu " ima daleko vece znacenje, jer takva osoba zaista misli da je Bog zasluzan za to a ne ti sam.
Pa ne razilaziš se mnogo od hrišćana, ili kako hoćeš da ih nazovemo. Mi smo krivi za svo zlo, e sad...postoji teorija da je Sotona ili neki demon u stanju da nadahne čoveka na neko loše delo. U svakom slučaju ako ja uradim nešto loše, ja ću sebe smatrati krivim, ne mogu kriviti demone ...ja sam to uradio i kraj.Bog vs Satana... Ovo je tema oko koje sam se klala sa svim hrišćanima ovde i po tome izgleda nisam "pravi vernik", jer eto, ja se usuđujem da verujem kako sam sama odgovorna za svoje postupke.
Pa ne razilaziš se mnogo od hrišćana, ili kako hoćeš da ih nazovemo. Mi smo krivi za svo zlo, e sad...postoji teorija da je Sotona ili neki demon u stanju da nadahne čoveka na neko loše delo. U svakom slučaju ako ja uradim nešto loše, ja ću sebe smatrati krivim, ne mogu kriviti demone ...ja sam to uradio i kraj.
Pa ovo se odnosi na one koji ne znaju za Tvorca, ne veruju u Njega, a ipak žive po savesti, tj moralno i time poštuju Božji zakon.
Možda se ja loše izražavam...razumem šta hoćeš da kažeš...ali očigledno da je Lucifer imao veće mogućnosti od ostalih anđela, ali to ne umanjuje njihovu savršenost, bar na njihovom nivou. Dosta zavisi i do toga kako mi gledamo na to savršen... Neko kaže da Bog nije savršen i postavi neki kontradiktoran primer....tipa ono sa kamenom. Očigledno da Bog stvara bića bez mana, ali da je Lucifer bio određen za veće dužnosti...da je bio svetao, kako mu kaže karakter "svetlonoša", da je bio jako lep...Možda je najadekvatnija reč "najlepši" anđeo od svih.mislim da je problem u reči savršen.
među savršenim stvorenjima nema hijerarhije, jer onaj ispod više nije savršen, a u raju su, kolko sam shvatio, svi savršeni.
e sad mene interesuje ko je u toj rajskoj hijerarhiji, ako utvrdimo da ta bića nisu savršena, na višem položaju čovek ili recimo taj lucifer,
kome je tvorac dao tu titulu, i kako to možemo znati?
Da...to se odnosi da ništa što radimo ne zaslužuje da budemo spašeni, jer jednostavno smo zaslužili smrt i ništa drugo...ali Tvorac iako mi ne zaslužujemo se žrtvuje umesto nas i daje nam drugu šansu...s tim što moramo poštovati Njegov zakon.Slazem se,ali samo za one koji ne znaju za Isusa i spasenje preko Njega. Djela proizilaze iz vjere,a ne obratno.
Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар је Божји,
Не од дела, да се нико не похвали.
+ Kao sto stoji u mom potpisu.![]()
Da...to se odnosi da ništa što radimo ne zaslužuje da budemo spašeni, jer jednostavno smo zaslužili smrt i ništa drugo...ali Tvorac iako mi ne zaslužujemo se žrtvuje umesto nas i daje nam drugu šansu...s tim što moramo poštovati Njegov zakon.
e vidiš ja upravo mislim da je taj hijerarhijski položaj bio i razlog onoga što je lucifer uradio.Možda se ja loše izražavam...razumem šta hoćeš da kažeš...ali očigledno da je Lucifer imao veće mogućnosti od ostalih anđela, ali to ne umanjuje njihovu savršenost, bar na njihovom nivou. Dosta zavisi i do toga kako mi gledamo na to savršen... Neko kaže da Bog nije savršen i postavi neki kontradiktoran primer....tipa ono sa kamenom. Očigledno da Bog stvara bića bez mana, ali da je Lucifer bio određen za veće dužnosti...da je bio svetao, kako mu kaže karakter "svetlonoša", da je bio jako lep...Možda je najadekvatnija reč "najlepši" anđeo od svih.
Čovek je stvoren da živi kroz večnost u mnogo lepšem ambijentu, sa mnogo većim mogućnostima od ovih danas, ali posle pada na testu poslušnosti čovek je postao smrtan i umnogome ograničen. E sad...kako god da se uporedimo sa Luciferom (dok je bio poslušan), ja mislim da je on imao najveći položaj...što je kasnije zloupotrebio.
e vidiš ja upravo mislim da je taj hijerarhijski položaj bio i razlog onoga što je lucifer uradio.
on jednostavno nije mogao podneti da svoju ljubav koju je do tada davao samo bogu kao biću višem od njega, mora da daje još nekom ko je hijerarhijski iznad njega.
nije se on želeo takmičiti sa bogom po pitanju moći, kako to mnogi misle, nego sa čovekom jer mu je bog dao veće mogućnosti nego njemu.
znači, nepoštovanje božje odluke da se pokloni čoveku kao višem biću je bila njegova izdaja, a ne takmičenje sa bogom po pitanju moći, kako mnogi misle.
što se tiče one pitalice o kamenu kao dokaz božjeg savršenstva, postoji odgovor, ali se pitalica mora razumeti na teološki način - kao metafora, i odgovor se sam nameće.
Ko kaže da je svoju ljubav davao samo Bogu?e vidiš ja upravo mislim da je taj hijerarhijski položaj bio i razlog onoga što je lucifer uradio.
on jednostavno nije mogao podneti da svoju ljubav koju je do tada davao samo bogu kao biću višem od njega, mora da daje još nekom ko je hijerarhijski iznad njega.
nije se on želeo takmičiti sa bogom po pitanju moći, kako to mnogi misle, nego sa čovekom jer mu je bog dao veće mogućnosti nego njemu.
znači, nepoštovanje božje odluke da se pokloni čoveku kao višem biću je bila njegova izdaja, a ne takmičenje sa bogom po pitanju moći, kako mnogi misle.
što se tiče one pitalice o kamenu kao dokaz božjeg savršenstva, postoji odgovor, ali se pitalica mora razumeti na teološki način - kao metafora, i odgovor se sam nameće.
Ok, ok...razumem šta hoćeš da kažeš.
Slažem se sa tobom, potreban je motiv...e sad, tebi je motiv očigledno materijalistički, zato se ti i ja razilazimo i ne razumemo. Jedna majka neće tražiti 50 evra da pruži ljubav svom detetu, zašto? Koji je motiv jedne majke da obavlja svoju dužnost? Zašto ću ja zagrliti svoju sestru, koji je moj motiv?
Motiv za trčanje je u glavi...ako imaš predstanu za šta je sve dobro trčanje istog trena ćeš se obući i krenuti...ako nemaš, ako si lenja ti to nećeš uraditi. Ali kako god, ti si ta koja odlučuje. Možda smo mi skloni da uvek u drugima tražimo krivce, ali daj da budemo realni.
Ovo itekako mogu da tvrdim a kao sto je Ozi rekao tebi moze da se svidi ili ne svidi.Nije dokazano. Ja tvrdim suprotno...ja sam ubeđen...ali to je samo moje ubeđenje. Dakle, ne možeš ništa tvrditi, sem u svoje ime.
Opet se vraćamo. Ako savršeno stvorenje ima slobodnu volju, ono može da se ponaša slobodno, samim tim ima pravo da bude nerazumno. Mi ne možemo nečiji nerazuman potez da definišime...jer ne možemo reći Lucifer je pogrešio zato i zato...jer zlo je nelogično. Kao da ja tebe zamolim da me uzmeš u naručje, i ti pristaneš, a ja kažem ali nemoj da me ispustiš, ti kažeš neću, a ja opet kažem ali ja se bojim , ti kažeš nema razloga, i ja pristanem, ti me uzmeš...i onda me ipak pustiš i ja padnem. I sad ja tebe pitam, zašto si me pustila? Nemaš logično objašnjenje. Pismo kaže: "Твоје срце се узохолило због лепоте твоје. Уништио си мудрост своју због свог сјаја." Očigledno da ga je ponelo to što je sposobniji od drugih, pa je počeo da brlja. Koliko danas ljudi ne prihvata Tvorca? koliko danas ljudi želi da budu oni svoj "Bog"? Bog nas je stvorio kao stvorneja, ali mi ne želimo da prihvatimo epitet stvorenja, zašto? Nema logičnog odgovora.
Ti znaš da je vatra vruća, pa je nećeš doticati...ali šta ako ne znaš? Pa ipak staviš ruku? Da li je to moguće? Ja mislim da jeste. Zašto onda nije moguće da se neko stavi na stranu zla ako to niko nikada nije učinio?
Ako ovo nije dovoljno reci šta ti nije jasno...ako ti je malo jasnije ja bih voleo da nastavimo sa pričom, i da mi kažeš šta bi ti uradila da si na mesto Tvorca u onoj situaciji?
Pravi vernik? daj mi to obrazloži, jer imam iznenadni napad tupavosti
Bog vs Satana... Ovo je tema oko koje sam se klala sa svim hrišćanima ovde i po tome izgleda nisam "pravi vernik", jer eto, ja se usuđujem da verujem kako sam sama odgovorna za svoje postupke.
Tacno,za sve je covjek odgovoran. Ali ono sto niko ne moze poreci je da sotona navodi ljude da grijese,obmanjuje ih,laze,on je otac lazi.
Kada zgrijesi,covjek dozivljava razne nevolje jer je navukao zlo na sebe.
A Bog cesto nagradjuje ljude, ali samo ako se oni pokaju za svoje grijehe i pocnu da rade ono sto je u skladu sa voljom Bozijom.
Dakle,covjek zanje ono sto posije....
Nigde to nisam rekao, svi imamo ista osećanja...Pa motiv je ljubav, svodi se na isto. Kao sto cu i ja zagrliti svoju majku zato sto ce da mi prevlada najjaci motiv, tj. ljubav. Zasto mislis da ste samo vi vernici sposobni za plemenita osecanja i radnje?
Mogla si i ovo navesti...ja padam sa zgrade, ali bih išla u trgovinu, ili u provod, ali ipak padam sa zgrade jer mi je to najveći motiv....nije bitno što si pre toga skočila.Ovo sam ti navodila kao primer. Mogla sam i da kazem ovako, ispit mi se blizi, i ja mogu da izadjem u grad, mogu da slusam muziku a mogu i da ucim. E pa ne, najjaci motiv mi je da ucim, tako da cu ja da uzem knjigu, a ona mogucnost da izadjem u grad ostaje iluzija moje slobodne volje.
Mogu i ja da tvrdim, a tebi to može da se svidi ili ne svidi.Ovo itekako mogu da tvrdim a kao sto je Ozi rekao tebi moze da se svidi ili ne svidi.
Xaxaxa...da baš si je oborila.Bla, bla truc, ja sam ti sad oborila teoriju slobodne volje a samim tim i bibliju a ti i dalje veruj u bajke za malu decu, knjigu za zastrasivanje mase ili kako vec.
Ako je tebi najveći motiv da učiš, da li to znači da ti niukom ludilu ne možeš izaći u grad, da slušaš muziku...?
Da bismo tu za nasu temu tako vaznu zabludu posebno i najasnije rasvetlili zamislicemo sad nekog coveka koji, stojeci negde na ulici, sebi kaze: ,,Sada je sest sati uvece, radni dan je zavrsen. Sad mogu da prosetam ili da idem u klub, mogu takode da se popnem na kulu da gledam Sunce kako zalazi, a mogu da idem i u pozoriste, takode mogu da posetim ovog ili onog prijatelja, mogu cak da izadjem kroz kapiju u daleki svet i da se nikada ne vratim. Sve je samo na meni i imam punu slobodu za to, a ipak sada necu da ucinim nista od toga, nego isto tako dragovoljno idem kuci, svojoj zeni".
To je isto kao kada bi voda rekla: ,,Mogu da pravim visoke talase (da! naime, u moru i po oluji), mogu silovito da pojurim (da! naime, u koritu bujice), mogu da se obrusim peneci se i kipteci (da! naime, u vodopadu), mogu slobodno da se popnem u vazduh kao zrak (da! naime, u vodoskoku), konacno, mogu prosto da prokuvam i isparim (da! pri 80C°), no ipak necu uciniti nista od toga, nego cu dobrovoljno ostati mirna i bistra u jezercetu ravnom kao ogledalo".
Kao sto voda moze sve to samo onda kada nastupe odredjeni uzroci za jedno ili za drugo, isto tako onaj covek koji premislja sta moze, ne moze nista drugo, osim pod istim uslovom.
Dok ne nastupe uzroci, to mu je nemoguce, a onda on to mora, isto kao i voda, sve dok je smestena u odgovarajuce okolnosti.
- Okrenimo se opet onom zamisljenom, u Sest sati deliberirajucem [promisljajuce] coveku i zamislimo da je on primetio da sada ja stojim iza njega, da filozofiram o njemu i da poricem njegovu slobodu u svim onim njemu mogucim radnjama; lako bi se moglo desiti da on, da bi mene pobio, izvede neku od njih, ali onda bi upravo moje poricanje i njegovo delovanje na njegov duh protivrecenja bilo motiv koji ga je na to prisilio. Ipak, ono bi ga moglo pokrenuti na jednu ili drugu od laksih medju gornjim radnjama, npr. da ode u pozoriste, ali niposto na poslednji, naime, da odluta u daleki svet: za to bi motiv bio suvise slab.
Sopenhauer
Kako tvoj drug Marko koji takođe ima ispit izlazi u grad? U njegovoj glavi je očigledno veći motiv grad. Kako to da ste u istim uslovima, a imate različite motive?
Mogu i ja da tvrdim, a tebi to može da se svidi ili ne svidi.
Moj komšija Nešo dobio motiv i zdimio za Ameriku...a ja nemam motiv...zašto on ima, a ja nemam?Upravo tako.Као што ти рецимо ни у лудилу нећеш ево рецимо поћи сада у Америку иако можеш. Зато што за то није наишао довољно јак мотив. А када такав мотив наиђе ти ћеш морати отићи у Америку, јер ако не одеш значи да је наишао неки јачи мотив који те у томе спречио.
Zašto mi kažeš ovo kada slobodna volja ne postoji? Ja radim ono što mi je zacrtano, ne možeš me ti promeniti...sudbina je odgovorna za moj život...ja se tu ne pitam.Размисли мало о овоме ако си у стању да дигнеш нос од те твоје бајке библије бар на тренутак.
I šta je sa ovim?Da bismo tu za nasu temu tako vaznu zabludu posebno i najasnije rasvetlili zamislicemo sad nekog coveka koji, stojeci negde na ulici, sebi kaze: ,,Sada je sest sati uvece, radni dan je zavrsen. Sad mogu da prosetam ili da idem u klub, mogu takode da se popnem na kulu da gledam Sunce kako zalazi, a mogu da idem i u pozoriste, takode mogu da posetim ovog ili onog prijatelja, mogu cak da izadjem kroz kapiju u daleki svet i da se nikada ne vratim. Sve je samo na meni i imam punu slobodu za to, a ipak sada necu da ucinim nista od toga, nego isto tako dragovoljno idem kuci, svojoj zeni".
Primer je presmešan, pa da je od ne znam ja kog "autoriteta".To je isto kao kada bi voda rekla: ,,Mogu da pravim visoke talase (da! naime, u moru i po oluji), mogu silovito da pojurim (da! naime, u koritu bujice), mogu da se obrusim peneci se i kipteci (da! naime, u vodopadu), mogu slobodno da se popnem u vazduh kao zrak (da! naime, u vodoskoku), konacno, mogu prosto da prokuvam i isparim (da! pri 80C°), no ipak necu uciniti nista od toga, nego cu dobrovoljno ostati mirna i bistra u jezercetu ravnom kao ogledalo".
Kao sto voda moze sve to samo onda kada nastupe odredjeni uzroci za jedno ili za drugo, isto tako onaj covek koji premislja sta moze, ne moze nista drugo, osim pod istim uslovom.
Dok ne nastupe uzroci, to mu je nemoguce, a onda on to mora, isto kao i voda, sve dok je smestena u odgovarajuce okolnosti.
Motiv nikog ne prisiljava, ovo je najveća izvala. Ja imam motiv da uradim nešto, ali to me ne tera, i kaže: ti ćeš to 100% da uradiš, odabereš...u datom trenutku mi imamo razne motive, motiv za ovim, motiv za onim, šta god da izaberem izabraću neki od tih motiva...ali to nije isti motiv kao i svi ostali motivi....motivi su različiti. Imam motiv da igram košarku, imam motiv da igram fudbal...i ja odem da igram košarku...i Šekspir će da kaže, nema slobodne volje, jer ga je motiv za košarku prisilio. Da sam otišao da igram fudbal ovaj bi isto rekao. Motivi su različiti, tj naše mogućnosti su različite. Mi smo ti koji biramo koji ćemo motiv poslušati ili odabrati.- Okrenimo se opet onom zamisljenom, u Sest sati deliberirajucem [promisljajuce] coveku i zamislimo da je on primetio da sada ja stojim iza njega, da filozofiram o njemu i da poricem njegovu slobodu u svim onim njemu mogucim radnjama; lako bi se moglo desiti da on, da bi mene pobio, izvede neku od njih, ali onda bi upravo moje poricanje i njegovo delovanje na njegov duh protivrecenja bilo motiv koji ga je na to prisilio. Ipak, ono bi ga moglo pokrenuti na jednu ili drugu od laksih medju gornjim radnjama, npr. da ode u pozoriste, ali niposto na poslednji, naime, da odluta u daleki svet: za to bi motiv bio suvise slab.
Sopenhauer
Kopaš samog sebe. Karakter ljudi ne dobijaju, karakter ljudi vremenom stvaraju.Имају различите карактере али то не значи и да су слободни. Свако је везан својим ланцима и мора деловати у складу са својим карактером нужно.
Već sam rekao da se ovo prihvata poverenjem. Ne možeš ti dokazati da li postoji kraj u univerzumu, i ako postoji šta je iza njega. Možeš ovde mudrovati, i nešto tvrditi, ali ne i dokazati. A ako ne možeš dokazati to ne znači da univerzum nema kraj ili suprotno.Ти можеш да тврдиш али за ту тврдњу мораш и дати разлог истинитости. Без ртога то је обично булажњење.
Pa očigledno da ti ne umeš da razmišljaš svojom glavom već to rade drugi umesto tebe. Misliš da rečima možeš ispasti pametan....pred kim? Pred ljudima? Šta imaš od toga? Hvataj istinu i pusti mudrolije.Епа видиш, разлог корелативности субјекта и објекта одкако је на то указао Џорџ Баркли пре 300 година... има апсолутне разлоге истинитости тј. то је апсолутна истина.
Очито да ти то ниси никада чуо...али тако је свиђало се теби или не.
Moj komšija Nešo dobio motiv i zdimio za Ameriku...a ja nemam motiv...zašto on ima, a ja nemam?
Zašto mi kažeš ovo kada slobodna volja ne postoji? Ja radim ono što mi je zacrtano, ne možeš me ti promeniti...sudbina je odgovorna za moj život...ja se tu ne pitam.
Ove postove ne pišem ja, već sudbina, čisto da znaš...pa ako ti šta ne odgovara nju okrici...hvala.
Primer je presmešan, pa da je od ne znam ja kog "autoriteta".
Da bi voda nešto postigla potrebno je navedeno u zagradi...i voda zavisi od toga. Od čega čovek zavisi? Ako hoće da zagrli majku, zavisi od ljubavi. Oluja tera vodu da pravi talase....ljubav ne tera čoveka da grli majku.
Motiv nikog ne prisiljava, ovo je najveća izvala. Ja imam motiv da uradim nešto, ali to me ne tera, i kaže: ti ćeš to 100% da uradiš, odabereš...u datom trenutku mi imamo razne motive, motiv za ovim, motiv za onim, šta god da izaberem izabraću neki od tih motiva...ali to nije isti motiv kao i svi ostali motivi....motivi su različiti. Imam motiv da igram košarku, imam motiv da igram fudbal...i ja odem da igram košarku...i Šekspir će da kaže, nema slobodne volje, jer ga je motiv za košarku prisilio. Da sam otišao da igram fudbal ovaj bi isto rekao. Motivi su različiti, tj naše mogućnosti su različite. Mi smo ti koji biramo koji ćemo motiv poslušati ili odabrati.
Kopaš samog sebe. Karakter ljudi ne dobijaju, karakter ljudi vremenom stvaraju.
Već sam rekao da se ovo prihvata poverenjem. Ne možeš ti dokazati da li postoji kraj u univerzumu, i ako postoji šta je iza njega. Možeš ovde mudrovati, i nešto tvrditi, ali ne i dokazati. A ako ne možeš dokazati to ne znači da univerzum nema kraj ili suprotno.
Berkli? To je onaj sto je tvrdio da stvari ne postoje izvan mislecih koje ih opazaju?Епа видиш, разлог корелативности субјекта и објекта одкако је на то указао Џорџ Баркли пре 300 година... има апсолутне разлоге истинитости тј. то је апсолутна истина.
Berkli? To je onaj sto je tvrdio da stvari ne postoje izvan mislecih koje ih opazaju?![]()
![]()
Управо тај. И не знам шта је ту толико смешно. Узгред, не требаш се много плашити за своје црквене догме. Баркли је осим филозоф био и бискуп, а због своје филозофије видиш није био спаљен на ломачи, нити је некоме из цркве пало на памет да га прозива. Тако да чињеница идеалности опажајног света сасвим лепо се може помирити са верским догмама ономе коме је до истих стало ШТА ВИШЕ, то може човеку приближити ону праву истниску страну религија тј. езотеричну страну истих..