Stap ispod stopala LM

aldrin800px.jpg

aldrin800px.jpg

Ne ulazim u pitanje vise sjenki, nisam filmski strucnjak za rasvjetu, ali ako je ovo tebi isti smijer, onda si ti razrok pa svako oko gleda svoj pravac. Da lazes, svima je jasno.

Ajde više idi negde na neko ravno zemljišlište, koje obasjava sunce kasno popodne, ponesi dva štapa i pobodi ih u zemlju, jednog uspravno a drugog jako koso, kao na toj dosadnoj slici, pa slikaj i uporedi. Senka "lopate" je "suprotna" jer lopata sa tlom zaklapa manji ugao nego što je bilo sunce na horizontu i prestani da misliš da su režisreri idioti, čisto za tvoje dobro. E onda sačeka jnoć pa probaj sa dve sijalice da dobiješ isti efekat, a da pri tom svaki štap nema po dve senke.
Aman.

Ajde više idi negde na neko ravno zemljišlište, koje obasjava sunce kasno popodne, ponesi dva štapa i pobodi ih u zemlju, jednog uspravno a drugog jako koso, kao na toj dosadnoj slici, pa slikaj i uporedi. Senka "lopate" je "suprotna" jer lopata sa tlom zaklapa manji ugao nego što je bilo sunce na horizontu i prestani da misliš da su režisreri idioti, čisto za tvoje dobro. E onda sačeka jnoć pa probaj sa dve sijalice da dobiješ isti efekat, a da pri tom svaki štap nema po dve senke.
Aman.

Provjereno sto se Sunca tice, a to sa sijalicama ne moze da se provjeri, nego trabaju reflektori sa uskim snopovima i malo odstojanje od objekta da bi se stvorila ponistilo svjetlo drugog reflektora i stvorila sjena konkretnog stapa.

I evo ti rezultat ispod.

aldrin800px.jpg

Od ugla izvora svjetlosti zavisi duzina sjene cijelokupnog objekta (u ovom slucaju to je stap). Sjena ispod onog stapa pod nogarom je vrlo kratka (obiljezeno bijelom strelicom), sto znaci da je izvor svjetlosti bio skoro 100% suprotno od stapa (da je tacno 100% suprotno sjene ne bi ni bilo).

Kratka sjena ovog stapa jasno kazuje da njegova sjena i sjena stapa koji drzi platno nisu od istog (ili istih) izvora svjetla, vec su to razliciti izvori udaljena izvora sa dva pravca svjetlosti.

aldrin800px.jpg

Duzina sjene stapa pod nogom modula nesrazmjerna je duzini tog stapa, vrlo je kratka. To se lako da uociti po duzini sjene stapa i platna na stapu.

Poslednja izmena:
Sa slike se ne može videti koliki je horizontalni (azimut) ugao kosog štapa prema pravcu izvora svetlosti ili Sunca, jer je slika 2D
Uskosnopne reflektore možeš da zaboraviš. ne mogu biti toliko uskosnopni, a i da mogu ne bi mogli da se sakriju tragovi njihovih snopova.
I dalje tvrdim, da ako su režirali jako su dobro to uradili, ne bismo mogli da otkrijemo ništa što bi i jedan fotos dovelo u sumnju. Čak je sasvim moguće da su i pored toga što su bili tamo, dobar deo snimaka i napravili u studiju. Možda je fotografisanje iz nekih razloga tamo dalo loše ili kompromitujuće ili jednostavno rezultate koji nisu za javnost. Fotomatrijal je besprekoran i fama oko njegovog gubljenja je talasanje da bi se odvukla pažnja sa važnijih stvari u vezi cele priče o mesecu, čini mi se.
Na kraju čak i da su sve snimili u studiju, ne znači da nisu bili.
Mislim da bi rusi tu imali šta da kažu, čak i sad posle toliko vremena.

aldrin800px.jpg

090605coslogapollohmed1.jpg

Azimut stapa i pravac izvora svjetlosti daje onako malu sjenku.

Opet si me natjerao napolje. Drvenim metrom kao stapom provjerio sam kad se javlja mala sjena ispod stapa: stap svojom duzinom mora biti okrenut prema Suncu, malo nize od visine Sunca na horizontu. Sto je stap pod vecim uglom u odnosu na tlo, sjena je manja. Kad se stap potpuno ispravi sjena je na suprotnoj strani od sjene kad je polozaj stapa u pravcu Sunca. To na ovoj slici nije slucaj. Pogledaj sliku i vidjeces, uzmi stap i provjeri, uvjerices se.

Rusi su protivnici Amerikancima (i obrnuto) samo onda kad im je profit ugrozen.

Poslednja izmena:
aldrin800px.jpg

090605coslogapollohmed1.jpg

Azimut stapa i pravac izvora svjetlosti daje onako malu sjenku.

Opet si me natjerao napolje. Drvenim metrom kao stapom provjerio sam kad se javlja mala sjena ispod stapa: stap svojom duzinom mora biti okrenut prema Suncu, malo nize od visine Sunca na horizontu. Sto je stap pod vecim uglom u odnosu na tlo, sjena je manja. Kad se stap potpuno ispravi sjena je na suprotnoj strani od sjene kad je polozaj stapa u pravcu Sunca. To na ovoj slici nije slucaj. Pogledaj sliku i vidjeces, uzmi stap i provjeri, uvjerices se.

Rusi su protivnici Amerikancima (i obrnuto) samo onda kad im je profit ugrozen.
Ае бре не халуцинирај.
То је време рата у Вијетнаму.
Милиони тона оружја и муниције су из СССР-а ушли у Северни, а преко њега и у Јужни Вијетнам.
Да је било ма и трунке лажи Руси би Америма ебали мајку уздуж и попреко.
Или што би Алексеј Леонов, први свемирски шетач(То ти је оно у скафандеру изађеш ван свемирског брода. Капиш, а?) рекао: Да били су!
Ми нисмо успели, али они јесу!!!

Ае бре не халуцинирај.
То је време рата у Вијетнаму.
Милиони тона оружја и муниције су из СССР-а ушли у Северни, а преко њега и у Јужни Вијетнам.
Да је било ма и трунке лажи Руси би Америма ебали мајку уздуж и попреко.
Или што би Алексеј Леонов, први свемирски шетач(То ти је оно у скафандеру изађеш ван свемирског брода. Капиш, а?) рекао: Да били су!
Ми нисмо успели, али они јесу!!!

Profit je bio i u Juznom Vijetnamu, kao sto ga za Ruse nije bilo u Srbiji kad su bombardovali Srbiju, niti u libiji kad su bombardovali Libiju, ali ga ima u Siriji i Iranu i tu ne bombarduju dok Rusi ne izvuku svoj profit.

Profit je bio i u Juznom Vijetnamu, kao sto ga za Ruse nije bilo u Srbiji kad su bombardovali Srbiju, niti u libiji kad su bombardovali Libiju, ali ga ima u Siriji i Iranu i tu ne bombarduju dok Rusi ne izvuku svoj profit.
Либија и Србија нису били савезници Русије, за разлику од Северног Вијетнама онда и Сирије данас, али је то небитно за тему.
Руси би исмејали Амере да ови нису били на Месецу, пошто су се из све снаге старали да Вијетнацима доставе оружје којима су ови отресали Американце, капиш а?

Ovu temu sam bio postavio na Prirodnim naukama, ali kad je uzdrmana vjera "naucnika" tog podforuma, moderator je bio prisiljen da temu premjesti na ovaj podforum, pa molim moderatora ovog podforuma da to razumije i uzme u obzir.

Dakle: to da su Ameri bili na Mjesecu mora ostati vjera, bas kao sto mora ostati vjera da je Anstajnova terorija o brzini svjetlosti istina. Dokazi govore da je prica o slijetanju na Mjesec najveca providna laz u istoriji covjecanstva. Ta laz natjerala je Amere da odustanu od bilo kakvih novih "slanja" covjeka na Mjesec, cak su i letove do ISS prepustili privatnoj firmi. Prdnuli su u cabar.

Citao sam neke textove na ovu temu. Jedan od razloga sto vise nisu isli na Mesec, je taj da su tamo zatekli vanzemaljce! Sto se tice najvece lazi u istoriji covecanstva, mislim da je u vrhu pored putovanja Marka Poloa(ne da donese zacine, nego opijum), 11.9. NYC, vaznost vakcina i jos bezbroj lazi.

Citao sam neke textove na ovu temu. Jedan od razloga sto vise nisu isli na Mesec, je taj da su tamo zatekli vanzemaljce! Sto se tice najvece lazi u istoriji covecanstva, mislim da je u vrhu pored putovanja Marka Poloa(ne da donese zacine, nego opijum), 11.9. NYC, vaznost vakcina i jos bezbroj lazi.

Svima je dobro poznato da Zed i Rita tamo imaju svoju tajnu bazu odakle napadaju Moćne Rendžere. Mislim, otkud bi astronauti išli tamo u takvu opasnost i sigurnu smrt. :lol:

Ajde sad malo i Apolu 18 da pricamo i vanzemaljcima na mesecu...

Da nece neki kamen da postane ultra opasna skorpijica?

Gledajuci slike i sa znanjem koje posedujem mogu reci da su ove senke nastale od jednog izvora svetlosti. Da ih je bilo vise bilo bi i vise senki, ako ne verujes izadji napolje i stani izmedju dve svetiljke (bandere) i videces senku ispred sebe i iza sebe (ili sa jedne i sa druge strane, od zavuisnoti od toga kako stojis), ili pusti snimak neke utakmice i gledaj senke igraca pod reflektorima, cetiri reflektora, cetiri senke, za svaki izvor svetlosti po jedna...

Onda ova slika sto pokazuje vise smerova je cista glupost, meni sve deluje normalni. Ova "lopata" je pod nekim uglom i naravno da senka nece biti ista kao i kod zastave. Sad sto se tice tvojih testova ja apsolutno ne razumem sta si ti napisao, jer nisi ni lepo objasnio sta si radio i koje rezultate si dobio.

Naravno ne iskljucujem mogucnost da je sve prevara, nikad se ne zna, ali slika koju si postavio ne dokazuje nista. Uzmi fotoaparat i sam slikaj, postavi stapove kao i na ovoj slici i pogledaj rezultat. Cesto se desi da na slici izgleda drugacije nego kao kada gledamo golim okom.

Jooš niste završili sa Apolom 11.... A kad će na red za obaranje da dođu ostale misije na Mesec: Apolo 12, Apolo14, Apolo 15, Apolo16 i poslednji Apolo 17? Amerikanci su u 3 godine, ne jednom nego 5 puta posećivali mesec. Razumeo bih da jednom prave maskaradu u pustinji sa kamerama pa da se k***e posle, ali bi 5 puta bilo malo mnogo.

A dok se vi raspravljate jesu li ili nisu, ovi planiraju turistička putovanja do Meseca:

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/put-na-mesec-za-120-miliona-e/44671.phtml

Lepo kazes, sumnjivo bi bilo da pet puta laziraju sletanje na mesec... Znaci jednom su morali da odu...

Ma pazi, nije to samo gomila fotografija i video snimaka. Tu su uzorci tla koje su poneli sa sobom, tu je uređaj koji su ostavili na mesecu a služi za precizno merenje udaljenosti Zemlja-Mesec. Jednostavno je sasvim očigledno da jesu. I realno mogli bi opet kad bi hteli da potroše još para što nije izvesno jer je bužet nase skresan poprilično. Ne daje se zadnjih godina puno na nauku. Nemaju više ameri s kim da se takmiče za prestiž pa su malo zabatalili taj deo priče. Još da dodam, mesec je prilično blizu Zemlje. Obim Zemlje je 40000km. Mesec je oko 10 puta dalje.

Ma pazi, nije to samo gomila fotografija i video snimaka. Tu su uzorci tla koje su poneli sa sobom, tu je uređaj koji su ostavili na mesecu a služi za precizno merenje udaljenosti Zemlja-Mesec. Jednostavno je sasvim očigledno da jesu. I realno mogli bi opet kad bi hteli da potroše još para što nije izvesno jer je bužet nase skresan poprilično. Ne daje se zadnjih godina puno na nauku. Nemaju više ameri s kim da se takmiče za prestiž pa su malo zabatalili taj deo priče. Još da dodam, mesec je prilično blizu Zemlje. Obim Zemlje je 40000km. Mesec je oko 10 puta dalje.

Aj sad, ok, verujes da su otisli, ali ko ti garantuje da su doneli uzorke sa meseca? Ti si ih video? I ako jesi, bio si na mesecu pa znas da su to stvarno uzorci sa meseca? Tom logikom kada bi se vodili ne bi mogli da dokazemo da su zaista bili, ali tako onda ne bi verovali ni u sta...

Aj sad, ok, verujes da su otisli, ali ko ti garantuje da su doneli uzorke sa meseca? Ti si ih video? I ako jesi, bio si na mesecu pa znas da su to stvarno uzorci sa meseca? Tom logikom kada bi se vodili ne bi mogli da dokazemo da su zaista bili, ali tako onda ne bi verovali ni u sta...

Jedan od uzoraka je poklonjen Titu i danas se nalazu u muzeju u Beogradu.

http://www.mij.rs/Eksponat.aspx?id_art=14

Inače je doneto skoro 400kg uzoraka...

Jedan od uzoraka je poklonjen Titu i danas se nalazu u muzeju u Beogradu.

http://www.mij.rs/Eksponat.aspx?id_art=14

Inače je doneto skoro 400kg uzoraka...

Ok to, ali ti koji nikada nisi bio na mesecu i nisi licno uzeo uzorak i uporedio ga sa tim, kako mozes biti siguran da nisu oni u cilju prevare pomesali obican kamen sa necim i stvorili nesto novo te tako prevarili sve?

Ok to, ali ti koji nikada nisi bio na mesecu i nisi licno uzeo uzorak i uporedio ga sa tim, kako mozes biti siguran da nisu oni u cilju prevare pomesali obican kamen sa necim i stvorili nesto novo te tako prevarili sve?

Isto tako nisam nikad video Zemlju iz svemira, ali mi zdrav razum govori da je okrugla.

Elem, ako te baš zanima, može se to dokazati.

1. sve stene na mesecu se radiometrijski mogu datrati na približno istu starost koja je veća od stena koje imamo na Zemlji.

2. I braća Rusi su imali svoje misije na mesec (bez ljudske posade) i oni su takođe dovlačili uzorke. Istina, mnogo manje od Amerikanaca, ali jesu. Sasvim je dovoljno uporediti dva uzorka pa videti da li su Američki lažnjaci. Jedino ako su se dogovorili da zajedno zavitlavaju ceo svet, u šta sumnjam pošto su tada bili u hladnoratovskim odnosima.

Pa snimci i jesu loši samo su retuširani na Zemlji i to u poslednjih par godina. Originalni snimci uopšte nisu tako jasni.

u tim uslovima fotografski film ne može da bude oštećen,može biti samo uništen. Fotografije koje su prikazane kao orginalne su u odličnom stanju za uslove u kojim su nastale.
Ako govorimo o retuširanju onda je umetnik koji se bavio tim poslom mogao da se igra sa njima do mile volje.
kao mladić sam se bavio fotografijom pa znam šta pitam i stvarno mi nije jasno kako su zaštitili film od zračenja ?
Loš kvalitet fotki je zbog manjka osvetljenja i nikako njihov izgled ne može da govori o oštećenju od zračenja.

u tim uslovima fotografski film ne može da bude oštećen,može biti samo uništen. Fotografije koje su prikazane kao orginalne su u odličnom stanju za uslove u kojim su nastale.
Ako govorimo o retuširanju onda je umetnik koji se bavio tim poslom mogao da se igra sa njima do mile volje.
kao mladić sam se bavio fotografijom pa znam šta pitam i stvarno mi nije jasno kako su zaštitili film od zračenja ?
Loš kvalitet fotki je zbog manjka osvetljenja i nikako njihov izgled ne može da govori o oštećenju od zračenja.

Odlično zapažanje. Činjenica je i to da filmski materijal ako se približiti nekom slabom zračenju,eto oštećenje filma. Ovaj slučaj sam ja imao. A u svemiru je povećano zračenje, konstantno prisutno i neki put su toliko jaki ta jonizujuća zračenja da često izazivaju kratak spoj i pregorevanja elektronike u modulu.Da ne govorimo kakav bi imao uticaj na filmove. Zato su pod pitanjem te vrlo čiste fotografije sa meseca koji su prezentirani svetu, koji nikako nisu mogli praviti na mesecu.

Pa onda očigledno nije bilo toliko zračenja da se film uporopasti. Drugo, pretpostavljam da su prilikom planiranja puta razmišljali i o povećanom zračenju pa su predupredili taj problem na vreme. Pa nisu Bugari išli na Mesec pa da odu nepripremljeni za moguće uslove.
http://www.lpi.usra.edu/lunar/missions/apollo/apollo_11/photography/

hasselblad_lg.gif

Isto tako nisam nikad video Zemlju iz svemira, ali mi zdrav razum govori da je okrugla.

Elem, ako te baš zanima, može se to dokazati.

1. sve stene na mesecu se radiometrijski mogu datrati na približno istu starost koja je veća od stena koje imamo na Zemlji.

2. I braća Rusi su imali svoje misije na mesec (bez ljudske posade) i oni su takođe dovlačili uzorke. Istina, mnogo manje od Amerikanaca, ali jesu. Sasvim je dovoljno uporediti dva uzorka pa videti da li su Američki lažnjaci. Jedino ako su se dogovorili da zajedno zavitlavaju ceo svet, u šta sumnjam pošto su tada bili u hladnoratovskim odnosima.

Opet ok, ali to uporedjivanje jos nije obavljeno (koliko ja znam) i opet ko zna ko koga laze.

Naravno verujem da su otisli (mada vise volim da dokazujem i raspravljam o njihovom neodlazenju na mesec).

Back