Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Koju glavu pre toga, kod Jovana, rekao je da "ide čas i već nastao", čas u kojem će svi ustati na reč Sina Božijeg, jedni ustati u vaskrsenje života, drugi u vaskrsenje suda.

Evanđelista Matej govori o onima koji su vaskrsli u dan Hristovog stradanja.

Vaskrsli život jeste onaj "život u izobilju" o kojem Hristos i govori kod Jovana
Kada je Bog rekao Adamu da ce umreti kad proba od ploda zabranjenog drveta, Adam je probao ali nije umro. O kakvoj se dakle smrti tu radi? Kada u Postanju kaze: 7. А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива. sveti Oci to tumace tako da Bog nije stvorio mrtvu dusu koju je posle oziveo vec da je vec postojecoj zivoj dusi dao Duha Svetoga koji ju je duhovno oziveo. To isto ozivljavanje vidimo i u Ef.2:
5. И нас, који бијасмо мртви због гријехова, оживи са Христом – благодаћу сте спасени –
6. И с Њим заједно васкрсе и заједно посади на небесима у Христу Исусу,
( Opet napominjem da u Grckom nema dve reci: podizanje i vaskrsenje, vec je uvek jedna ανάσταση sa znacenjem podizanje. Tek kada stoji ono ``iz mrtvih`` na nasem se jeziku radi preciznosti moze prevesti sa vaskrsenje).
Treba dobro obratiti paznju na to da se u NZ govori zapravo o dva vaskrsenja. Jedno je vaskrsenje duse starog coveka u novi zivot u Hristu a drugo je ono iz mrtvih. Recimo o vaskrsenju u novi zivot se govori i ovde: Rim.6.
3. Или зар не знате да сви који се крстимо у Христа Исуса, у смрт његову се крстисмо?
4. Тако се с њим погребосмо кроз крштење у смрт, да би, као што Христос устаде из мртвих славом Очевом, тако и ми ходили у новом животу.
5. Јер ако постадосмо сједињени са обликом смрти његове, онда ћемо и са васкрсењем,
6. Знајући ово, да се стари наш човјек разапе са Њиме. да би се уништило тијело грјеховно, да више не робујемо гријеху.
7. Јер ко умрије ослободи се од гријеха.
8. Ако ли умријесмо са Христом, вјерујемо да ћемо и живјети са њиме,

Narocito obrati paznju na 3. i 4. stih. Krstenjem se pogrebujemo u Njegovu smrt da bi vaskrsenjem Njegovim hodili u novom zivotu.

Rec Vaskrsenje kao podizanje, znaci da se podize nesto sto je vec palo ili propalo. U Propovedniku stoji: 7. И врати се прах у земљу, како је био, а дух се врати Богу, који га је дао. Ovo je dakle to sto se opet podize ( vaskrsava) telo covecije. Ovo je Pravoslavno ispovedanje i to znam da ti je poznato. Protestanti recimo veruju u vaskrsenje ali ne i da ce tela vaskrsnuti. Zato im je sve oko toga i maglovito i prepuno sofizama, a u sustini totalno nedefinisano. Zato nama nije dovoljno samo Duhovno vaskrsenje vec cekamo ``izbavljenje tela``. O tome i Ap. Pavle govori: Rim.8.23. А не само она, него и ми који прве дарове Духа имамо, и ми сами у себи уздишемо чекајући усиновљење, избављење тијела нашега.

Dakle kada govorimo o Prvom Vaskrsenju, misli se na Duhovno Vaskrsenje kada Hriscani prime Duha Svetoga. Drugo Vaskrsenje je Telesno Vaskrsenje koje ce se desiti prilikom Drugog dolaska Gospoda i bice za sve mrtve: 1.Kor.15.23. Но сваки у своме реду: првенац Христос, потом, о његову доласку, они који су Христови;

P.S. Nesto sam preveo sa gr. sajta koji se bavi dogmatskim pitanjima: https://www.oodegr.com/oode/esxata/anastasi1.htm

У свјетлу ове расправе, коју би страну држала прича о Лазару?
Mislis na vaskrsenje Lazarevo? http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=1148

Iz clanka:
Gospod je ucinio ovo cudo sa Lazarom ne samo njega radi. Kao Njegov prijatelj, Lazar je samo bio prethodnica nasa, preteca nas, da bi pokazao da cemo svi vaskrsnuti iz mrtvih na jednu rec Gospoda Hrista: Ustanite! Izadji Lazare, izadji Petre, Jovane! I sav rod ljudski i svi ljudi koji su ziveli na ovome svetu, na dan Strasnoga Suda izaci ce iz svojih grobova telom i sjediniti se sa svojim dusama. To ce biti Sveopste Vaskrsenje. Zato danas vi slusaste i cujete divni tropar o Opstem Vaskrsenju, koji se stalno peva i stalno bruji. Gospod je vaskrsao Lazara da bi nas uverio i Sveopste Vaskrsenje, vaskrsenje i moje i tvoje i svacije. To je cilj ovog velikog cuda i ovoga velikog praznika - da cemo svi vaskrsnuti.

Evo recimo i tropar na Lazarevu subotu:
Обшчеје воскресеније, прежде твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче, тебје побједитељу смерти вопијем: Осана во вишњих, благословен грјадиј во имја Господње.

Opšte vaskrsenje pre stradanja Svoga potvrđujući, iz mrtvih podigao jesi Lazara, Hriste Bože. Stoga i mi, poput dece znamenja pobede noseći, Tebi, Pobeditelju smrti kličemo: Osana na visinama, blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!

Mislis na vaskrsenje Lazarevo? http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=1148

Iz clanka:
Gospod je ucinio ovo cudo sa Lazarom ne samo njega radi. Kao Njegov prijatelj, Lazar je samo bio prethodnica nasa, preteca nas, da bi pokazao da cemo svi vaskrsnuti iz mrtvih na jednu rec Gospoda Hrista: Ustanite! Izadji Lazare, izadji Petre, Jovane! I sav rod ljudski i svi ljudi koji su ziveli na ovome svetu, na dan Strasnoga Suda izaci ce iz svojih grobova telom i sjediniti se sa svojim dusama. To ce biti Sveopste Vaskrsenje. Zato danas vi slusaste i cujete divni tropar o Opstem Vaskrsenju, koji se stalno peva i stalno bruji. Gospod je vaskrsao Lazara da bi nas uverio i Sveopste Vaskrsenje, vaskrsenje i moje i tvoje i svacije. To je cilj ovog velikog cuda i ovoga velikog praznika - da cemo svi vaskrsnuti.
Не, мислио сам на причу о богаташу и Лазару, нема помена о њиховом васкрсењу, али ипак се нешто дешава?

Iz Božije perspektive vaskrsenje se već desilo jer Bog prebiva iznad vremena i svih stvorenih kategorija,on je transcedentan,on vidi svet kao celinu,od njegovog korenskog početka a taj Početak je u Logosu do njegovog kraja koji je opet u Logosu ili kako kaže da Bog bude sve u svemu.
Iz naše perspektive,jer smo u svetu,mi čekamo jer Ga još uvek ne poznajemo kao što On nas zna na kraju u svome Sinu Isusu Hristu i Crkvi kao telu Njegovom.
Tako nekako ja gledam na to pitanje.
Зар ти управо овом тврдњом не стављаш Бога на временску линију, ако се васкрсење већ десило, то значи да је прошлост, самим тим Бога стављаш у контекст времена? Ако узмемо да је за Бога све садашњост, без обзира на то, ми смо и даље подложни димензији времена и за нас постоји нешто што се десило и нешто што ће се десити, тако да је васкрсење садашњост из Божије перспективе, али из наше је будућност.

Зар ти управо овом тврдњом не стављаш Бога на временску линију, ако се васкрсење већ десило, то значи да је прошлост, самим тим Бога стављаш у контекст времена? Ако узмемо да је за Бога све садашњост, без обзира на то, ми смо и даље подложни димензији времена и за нас постоји нешто што се десило и нешто што ће се десити, тако да је васкрсење садашњост из Божије перспективе, али из наше је будућност.
Narocito kada uzmemo i ove reci Ap.Pavla: 2.Tim.2

17. И ријеч њихова као жива рана разједаће око себе, међу којима су Именеј и Филит,
18. Који застранише од истине, говорећи да је васкрсење већ било, и руше вјеру неких.

Не, мислио сам на причу о богаташу и Лазару, нема помена о њиховом васкрсењу, али ипак се нешто дешава?
Nema nigde u tumacenjima ni reci o njihovom vaskrsenju. Radi se o stanjima njihovih dusa. Kod Sv, Grigorija Palame nalazimo, iz besede na ovu pricu npr. sledece:

14. Имајући, браћо, Мојсеја и пророке, од којих нико није устао из мртвих, онај богаташ је сматрао да има неко оправдање. Ми, међутим, поред њих, слушамо и Онога што је нас ради устао из мртвих и Који каже: Не сабирајте себи благо на земљи.. него сабирајте благо на небу (Мт. 6; 19-10), Који иште од тебе, подај му (Мт. 5; 42) и: Подајте милостињу од онога што је унутра (Лк. 11; 41). Ако пак неко почне да једе и пије са пијанцима а према сиромасима буде суров и немилосрдан, доћи ће, каже, Господ у дан и час у који Га не очекује, расећи ће га и даће му удео са неверујућима (B. MT. 24; 49-51).

Nema nigde u tumacenjima ni reci o njihovom vaskrsenju. Radi se o stanjima njihovih dusa. Kod Sv, Grigorija Palame nalazimo, iz besede na ovu pricu npr. sledece:

14. Имајући, браћо, Мојсеја и пророке, од којих нико није устао из мртвих, онај богаташ је сматрао да има неко оправдање. Ми, међутим, поред њих, слушамо и Онога што је нас ради устао из мртвих и Који каже: Не сабирајте себи благо на земљи.. него сабирајте благо на небу (Мт. 6; 19-10), Који иште од тебе, подај му (Мт. 5; 42) и: Подајте милостињу од онога што је унутра (Лк. 11; 41). Ако пак неко почне да једе и пије са пијанцима а према сиромасима буде суров и немилосрдан, доћи ће, каже, Господ у дан и час у који Га не очекује, расећи ће га и даће му удео са неверујућима (B. MT. 24; 49-51).
Управо тако, па се питам да ли ова прича у ствари описује стање у периоду између смрти и васкрсења?

Управо тако, па се питам да ли ова прича у ствари описује стање у периоду између смрти и васкрсења?
Da. To je ono stanje dusa koje i Isaak Sirin naziva ``cekanjem kraj rajske ograde`` sve dok se vrata ne otvore pri Opstem vaskrsenju.

Da. To je ono stanje dusa koje i Isaak Sirin naziva ``cekanjem kraj rajske ograde`` sve dok se vrata ne otvore pri Opstem vaskrsenju.
hm, opet je ovo odvodjenje vode od moje vodenice....

zar ne rece Hristos da je on vrata?
zar ne rece udjite na uska vrata?
zar, zar, da cekamo opste vaskrsenje kada se vrata zatvore, a ne otvore, kako kaze sirin, pogresno, cak naopako naucavajuci?

14. Као што су уска врата и тесан пут што воде у живот, и мало их је који га налазе.
15. Чувајте се од лажних пророка, који долазе к вама у оделу овчијем, а унутра су вуци грабљиви.
ili
24. Навалите да уђете на тесна врата; јер вам кажем: Многи ће тражити да уђу и неће моћи:
25. Кад устане домаћин и затвори врата, и станете напољу стајати и куцати у врата говорећи: Господе! Господе! Отвори нам; и одговарајући рећи ће вам: Не познајем вас откуда сте.

tesko si ga vama koji cekate da se vrata otvore, a ona otvorena vec odavno; kada se zatvore onda kasno.
a ``cekanjem kraj rajske ograde``
jel vam onaj heruvim koji se pretvara da je serafim brani put stojeci jos uvek kod ograde?
a razbojnik sa krsta ode u raj jos onog dana. eeeee
a ubogi lazar, gde je on, gde je avram?
23. И у паклу кад беше у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његовом,
Kod:
22. А кад умре сиромах, однесоше га анђели у наручје Авраамово; а умре и богати, и закопаше га.
Псал. 34:7, Псал. 91:10, Псал. 91:12, Мат. 8:11, Јевр. 1:14, Јаков 2:5
23. И у паклу кад беше у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његовом,

24. И повикавши рече: Оче Аврааме! Смилуј се на ме и пошљи ми Лазара нека умочи у воду врх од прста свог, и да ми расхлади језик; јер се мучим у овом пламену.
Иса. 66:24, Зах. 14:12, Мар. 9:44, Јевр. 10:31
25. А Авраам рече: Синко! Опомени се да си ти примио добра своја у животу свом, и Лазар опет зла; а сад се он теши, а ти се мучиш.
Јов 21:13, Псал. 17:14, Лука 6:24
26. И преко свега тога постављена је међу нама и вама велика пропаст, да ови који би хтели одовуд к вама прећи, не могу, нити они отуда к нама да прелазе.
2 Сол. 1:9
27. Тада рече: Молим те дакле, оче, да га пошаљеш кући оца мог,

28. Јер имам пет браће: нека им посведочи да не би и они дошли на ово место мучења.

29. Рече му Авраам: Они имају Мојсија и пророке, нека њих слушају

Poslednja izmena:
Jednom rečju,Crkva,telo Hristovo.Vaskrsenje je pobeda života nad smrću,svetlošću nad tamom,Boga nad đavolom,svetošću nad grehom etc...
Nisi razumeo pitanje.
Hristos je vaskrsenje, On vaskrsava.
A south je pitao sta nase, telo ili dusa ili duh. Koske, najbolje rebarna, kao sto je uze od mene Adama za Evu. Jer kaze,
Језекиљ, глава 37

и кости се прибираху свака ка својој кости.

8. И погледах, и гле, по њима изиђоше жиле и месо, и озго се кожа навуче; али духа не беше у њима.

9. Тада ми рече: Пророкуј духу, пророкуј, сине човечји, и реци духу: Овако вели Господ Господ: Од четири ветра дођи, душе, и дуни на ове побијене да оживе

12. Зато пророкуј, и кажи им: Овако вели Господ Господ: Ево, ја ћу отворити гробове ваше, и извешћу вас из гробова ваших, народе мој, и довешћу вас у земљу Израиљеву.

13. И познаћете да сам ја Господ, кад отворим гробове ваше, и изведем вас из гробова ваших, народе мој.

14. И метнућу дух свој у вас да оживите, и населићу вас у вашој земљи, и познаћете да ја говорим и чиним, говори Господ.

Narocito kada uzmemo i ove reci Ap.Pavla: 2.Tim.2

17. И ријеч њихова као жива рана разједаће око себе, међу којима су Именеј и Филит,
18. Који застранише од истине, говорећи да је васкрсење већ било, и руше вјеру неких.
Kolega, pre nego što mi zalepiš ovakve kvarne etikete (zastranio od istine, tj jeretik), bilo bi dobro i poželjno da znaš kontekst u kojem apostol Pavle ovo kaže, kome to poručuje i na koga tu misli.

To ti kažem zbog tebe, mada bi i sam, duhovno trezven, to trebao znati. Nije dobro tako olako ljude kititi takvim znamenjem

Nisi razumeo pitanje.
Hristos je vaskrsenje, On vaskrsava.
A south je pitao sta nase, telo ili dusa ili duh. Koske, najbolje rebarna, kao sto je uze od mene Adama za Evu.
Ja rekoh Crkva,telo Hristovo,Hristos je glava i temelj Crkve.Nema večnog života van Sina Božijeg.
Hristos nije secirao čoveka pri vaskrsenju dakle i duša i duh i telo,kompletan čovek vaskrsava u Hristu,umire u ovom raspadnjivom a vaskrsava u neraspadljivom telu.

Kolega, pre nego što mi zalepiš ovakve kvarne etikete (zastranio od istine, tj jeretik), bilo bi dobro i poželjno da znaš kontekst u kojem apostol Pavle ovo kaže, kome to poručuje i na koga tu misli.

To ti kažem zbog tebe, mada bi i sam, duhovno trezven, to trebao znati. Nije dobro tako olako ljude kititi takvim znamenjem
Kolega ne razume da mi pričamo o Božijoj eshatološkoj perspektivi,ne o našoj,iz naše reći da se već desilo jeste jeres ali iz božije nema već,nema pre,nema posle,nema vremena,Bog nije čovek da živi u vremenu,on je iznad svega stvorenog pa i vremena.

Hristos nije secirao čoveka pri vaskrsenju dakle i duša i duh i telo,kompletan čovek vaskrsava u Hristu,umire u ovom raspadnjivom a vaskrsava u neraspadljivom telu.
e, pa da si ovako precizno hirurski odgovorio ja se ne bih mesao da nisi razumeo pitanje; samo bih se ubacio, jer kod Jezekilja pise
8. И погледах, и гле, по њима изиђоше жиле и месо, и озго се кожа навуче; али духа не беше у њима.
dakle, tacan odgovor je dusa i telo, a duha ne bese u njima , vec on dodje posle, od 4 VETRA, ali to je vec posebna lekcija zasto je to novo ''telo'' neraspadljvo
Kolega ne razume da mi pričamo o Božijoj eshatološkoj perspektivi,ne o našoj,iz naše reći da se već desilo jeste jeres ali iz božije nema već,nema pre,nema posle,nema vremena,Bog nije čovek da živi u vremenu,on je iznad svega stvorenog pa i vremena.
brat, bratu, ili ako hocete posteno da vam reknem, nemate vi pojma o ljudskoj, a kamoli o Bozijoj perspektivi, zapravo niko od nas nema, tako da nemojte da se lazemo i izmisljamo sta je Bozija perspektiva, dok tema jasno glasi - sta je ljudska perspektiva po smrti, i tu 100 ljudi, 100 cudi.
Bozija perspektiva je da su Njemu svi zivi, Bog zivih, tako da je ova tema za brisanje - eto vam Bozije perspektive po mom razumevanju.

Poslednja izmena:

Oprosti i ti i Georgije ako mislite da sam na bilo koji nacin hteo bilo kome zalepljivati bilo kakve etikete. Ni najmanje mi to nije bila namera ovim citatom a i bilo kojim drugim ikada. Daleko, daleko od toga.
Citatom sam se samo nadovezao na post Koslava i to sa jedinom namerom da naznacim da je govor o vaskrsenju veoma ozbiljna stvar sto se moze videti i iz toga da je usao i u Simbol Vere a ne da bilo kog vredjam.
Ipak... prastajte.

a zasto se osecas prozvanim? zar ne trebamo i mi danas po ugledu na onda da budemo odgovorni i da razmisljamo sta ce biti sutra, da predupredimo i samu mogucnost da nekome padne na pamet da kaze da je vaskrsenje vec bilo? niko ne kaze ovde da si to ti koji tvrdis da je bilo, vec upravo raspravljamo da bi onemogucili da neko iza tebe/nas to kaze... brinemo o veri [simvol] - brinemo o PERSPEKTIVI VERE, a ne ljudi ili Bozijoj perspektivi.
zato ti ja naglasavam da u jevandjelju ne kaze da su ustavsi iz grobova onda i vaskrsnuli kao Hristos, da ti vidis kako su pazljivi bili jevandjelisti koji su to zapisali, da nekome slucajno ne padne na pamet da to ustajanje nazove vaskrsenjem - to je sustina, a ne da tebe neko proziva. Ja ne mislim da je south imao tu nameru prozivanja tebe.

Tu se misli da nije bilo života u njima,životnog daha.Ali ajde reci nam zašto je neraspadljivo?
Zbog vecnih vremena koja tada nastupaju. Sve ovo imas kod apostola Pavla. Ne moze se objasniti kakvo je onda ''telo'', pa sam stavio navodnike. Ne mogu ja kao june da trcim pred rudu, kada ni apostoli nisu diskutovali 4 vetra, bar ja ne nadjoh; no, ima kod ENOHA, PA KADA SOUTH PROCITA, MOZDA SE UPUSTI U TUMACENJE ,da ne sirim ENOHA SAD NA SVE TEME, ima dana za diskusije dalje, evo sam og sajta malo o kn. Enohovoj
u 18 poglavlju referiše o ugaonom kamenu i 4 vetra, koji se nesumnjivo odnose na 1. i 2. dolazak Gospodnji, tj. Sina Čovečijeg, jer je Hristos u jevandjelju jasan kad o sebi kaže da je On kamen od ugla koji odbaciše zidari, te prorokujući o dolasku Sina Čovečijega kaže da će sabrati izabrane svoje od 4 vetra.
A ovo, evo, poslanice Titu i Timoteju
2. За наду вечног живота, који обећа нелажни Бог пре времена вечних,
9. Који нас спасе и призва звањем светим, не по делима нашим, него по својој наредби и благодати, која нам је дана у Христу Исусу пре времена вечних;

Poslednja izmena:
pOkusajte da zamislite, vizuelizirajte ta vecna vremena [ne trazite mi sad potvrdu], kada im se jedni budu sezali, napred kao ap Pavle koji ZABORAVLJA sta je bilo ranije, dok drugi koji ih se budu uplasili, pocinju da se SECAJU sta je bilo pre, ranije, pokusavajuci da pobegnu od nasupajucih vecniH vremena KOJA NOSE JEDNI,MA VECNI ZIVOT, A DRUGOMA VECNU OSUDU. Taj njhov strah od onoga sto nose vecna vremena ce ih odvesti u proslost u prosle zivote...dok ce spaseni pohrliti napred u susret vecnim vremenima

Evo recimo i tropar na Lazarevu subotu:
Обшчеје воскресеније, прежде твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче, тебје побједитељу смерти вопијем: Осана во вишњих, благословен грјадиј во имја Господње.

Opšte vaskrsenje pre stradanja Svoga potvrđujući, iz mrtvih podigao jesi Lazara, Hriste Bože. Stoga i mi, poput dece znamenja pobede noseći, Tebi, Pobeditelju smrti kličemo: Osana na visinama, blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!
Lazarevo vaskrsenje bilo je čudesna zemaljska reanimacija.
Ali, dobro je što se to pominje, jer par dana kasnije, na Veliku Subotu, Crkva peva sledeće:

Iz jutrenja

Када си сишао к смрти, Животе бесмртни, тада си Ад умртвио блистањем Божанства; а када си умрле из преисподње васкрсао, све Силе Небеске клицаху: Животодавче Христе Боже наш, слава Теби

Pa, kreću Statije.
Statije su služba u narodu poznata kao Oplakivanje Hrista.
Obavlja se u jutro Velike Subote (po našem računanju vremena, obično je to petak uveče) pred plaštanicom koja je simvol one plaštanice u koju su Josif I Nikodim uvili Isusa po skidanju sa Krsta.

Ovo Crkva peva u taj dan tom prilikom

• Животе како умиреш? Како и у гробу боравиш, а рушиш царство смрти, и мртве из Ада васкрсаваш?
  • Господар свега, види се мртав, и у нови гроб полаже се, Онај који је испразнио гробове мртвих
  • Када си положен у Гроб, Саздатељу Христе, темељи се Ада поколебаше, и гробови се људи отворише
  • Онај који држи земљу десницом, умртвљен телом држи се под земљом, избављајући мртве од адскога ропства
  • Ад свепрождрљиви у утробу своју, примивши Те Исусе, камен живота као мртва, поврати мртве које прогута од века
  • Као човек, дакле, умиреш својом вољом, Спасе, а као Бог мртве си подигао из гроба, и дубине греховне.
  • Као зрно пшенично, зашавши у недра земље, узвратио си пребогат клас, васкрсавши људе који су од Адама.
  • Умртвљеног некада Адама завишћу, сада узводиш к животу умртвљењем својим, показујући се, Спасе, нови Адам у телу.
  • Узнесен бивши на дрво, и живе људе саузносиш, а будући под земљом, васкрсаваш оне који под њом леже
  • Под земљу сишавши вољно као смртан, узводиш од земље ка небу, отуда отпале, Исусе
  • Иако си био виђен мртав, но живећи као Бог, умртвљене људе оживео си, умртвивши мога умртвитеља.
  • Иако се у гроб сахрањујеш, иако у Ад силазиш, ипак си, Спасе, гробове испразнио, и Ад си обнажио, Христе
  • Својом вољом, Спасе, сишавши под земљу, оживио си умрле људе, и узвео их у славу Очеву
  • Послушавши, Речи, Оца Твога, сишао си чак до Ада страшнога, и васкрсао си род људски.
  • Вољом показао си се, Речи, у гробу мртав, но живиш, и људе као што си предрекао, подижеш Спасе мој, васкрсењем својим
  • Премудрост Божија која излива струје живота, залазећи у гроб оживљава, оне који су у незалазним местима Ада.
  • Зашао си под земљу Светлоносче правде, и мртве си као из сна подигао, одагнавши сваку таму која је у Аду.
  • Уплаши се Адам када Бог хођаше по Рају, а радује се када је у Ад сишао, он који је некад пао, а сада подигнут.
  • Ужасну се Ад, Спасе, гледајући Тебе животодавца, који плениш богатство његово, и подижеш мртве од века.
  • Ти Речи, као давалац живота, на Крсту прострт Јудејце ниси умртвио, него си васкрсао и њихове мртве.
  • Уснуо си мало, и оживио си помрле, а васкрсавши, Добри, васкрсао си уснуле од века.
  • Као пеликан птица рањен у ребра твоја, Речи, оживео си твоју умрлу децу, искапавши им животне изворе.
  • Ад страшни уздрхта, када виде Тебе бесмртно Сунце славе, и хитро отпушташе сужње.

Velika Subota, večernja služba

Данас Ад стењући вапије: Боље би ми било да Рођеног од Марије нисам примио, јер дошавши на ме, државу моју разруши, врата бакарна разби; душе, које сам раније држао, Бог будући, васкрсе, слава, Господе, Крсту твоме, и Васкрсењу твоме.

Данас Ад стењући вапије: Разруши се моја власт, примих Мртвога као једног од умрлих, Њега више држати не могу, но губим са Њим и оне над којима царовах; ја имадох мртваце од века, но Овај гле све васкрсава. Слава, Господе, Крсту твоме, и Васкрсењу твоме.

Данас Ад стењући вапије: Жртвована би моја држава; Пастир се разапе и Адама васкрсе; лиших се оних над којима царовах; и које победивши прогутах, све их избљувах; испразни гробове Распети, слаби држава смрти. Слава, Господе, Крсту твоме и Васкрсењу твоме.

Back