Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Умртвљеног некада Адама завишћу, сада узводиш к животу умртвљењем својим, показујући се, Спасе, нови Адам у телу.
Својом вољом, Спасе, сишавши под земљу, оживио си умрле људе, и узвео их у славу Очеву
ja sam rekao da to nije vaskrsenje, ali neka bude da ja nemam pojma, jer vas ne shvatam da li je ondasnje ustajanje iz mrtvih bilo samo svetih i pravednih, pa su zato uzvedeni u slavu Boziju, ili... je bilo i gresnika? Nema logike da je bilo i gresnika, jer se pominju samo sveti
52 I grobovi se otvoriše, i ustaše mnoga tela svetih koji su pomrli;

JEL SE OVDE MISLI I NA GRESNIKE?
  • Ти Речи, као давалац живота, на Крсту прострт Јудејце ниси умртвио, него си васкрсао и њихове мртве.
Данас Ад стењући вапије: Жртвована би моја држава;
i sta ti kazes, jel tad osudjen knez ovoga sveta, to jest satana, kako ja shvatam Jevandjelje i citirao sam sv, Jovan Zlatousti takodje? Ava Justin pak tumaci Jevandjelje taj stih da se radi o Spasitelju [imas kod jeroha na temi komplet citate, a ovde pitam jer se pominje njegova drzava]

Poslednja izmena:
Lazarevo vaskrsenje bilo je čudesna zemaljska reanimacija.
Ali, dobro je što se to pominje, jer par dana kasnije, na Veliku Subotu, Crkva peva sledeće:

Iz jutrenja

Када си сишао к смрти, Животе бесмртни, тада си Ад умртвио блистањем Божанства; а када си умрле из преисподње васкрсао, све Силе Небеске клицаху: Животодавче Христе Боже наш, слава Теби

Pa, kreću Statije.
Statije su služba u narodu poznata kao Oplakivanje Hrista.
Obavlja se u jutro Velike Subote (po našem računanju vremena, obično je to petak uveče) pred plaštanicom koja je simvol one plaštanice u koju su Josif I Nikodim uvili Isusa po skidanju sa Krsta.

Ovo Crkva peva u taj dan tom prilikom

• Животе како умиреш? Како и у гробу боравиш, а рушиш царство смрти, и мртве из Ада васкрсаваш?
  • Господар свега, види се мртав, и у нови гроб полаже се, Онај који је испразнио гробове мртвих
  • Када си положен у Гроб, Саздатељу Христе, темељи се Ада поколебаше, и гробови се људи отворише
  • Онај који држи земљу десницом, умртвљен телом држи се под земљом, избављајући мртве од адскога ропства
  • Ад свепрождрљиви у утробу своју, примивши Те Исусе, камен живота као мртва, поврати мртве које прогута од века
  • Као човек, дакле, умиреш својом вољом, Спасе, а као Бог мртве си подигао из гроба, и дубине греховне.
  • Као зрно пшенично, зашавши у недра земље, узвратио си пребогат клас, васкрсавши људе који су од Адама.
  • Умртвљеног некада Адама завишћу, сада узводиш к животу умртвљењем својим, показујући се, Спасе, нови Адам у телу.
  • Узнесен бивши на дрво, и живе људе саузносиш, а будући под земљом, васкрсаваш оне који под њом леже
  • Под земљу сишавши вољно као смртан, узводиш од земље ка небу, отуда отпале, Исусе
  • Иако си био виђен мртав, но живећи као Бог, умртвљене људе оживео си, умртвивши мога умртвитеља.
  • Иако се у гроб сахрањујеш, иако у Ад силазиш, ипак си, Спасе, гробове испразнио, и Ад си обнажио, Христе
  • Својом вољом, Спасе, сишавши под земљу, оживио си умрле људе, и узвео их у славу Очеву
  • Послушавши, Речи, Оца Твога, сишао си чак до Ада страшнога, и васкрсао си род људски.
  • Вољом показао си се, Речи, у гробу мртав, но живиш, и људе као што си предрекао, подижеш Спасе мој, васкрсењем својим
  • Премудрост Божија која излива струје живота, залазећи у гроб оживљава, оне који су у незалазним местима Ада.
  • Зашао си под земљу Светлоносче правде, и мртве си као из сна подигао, одагнавши сваку таму која је у Аду.
  • Уплаши се Адам када Бог хођаше по Рају, а радује се када је у Ад сишао, он који је некад пао, а сада подигнут.
  • Ужасну се Ад, Спасе, гледајући Тебе животодавца, који плениш богатство његово, и подижеш мртве од века.
  • Ти Речи, као давалац живота, на Крсту прострт Јудејце ниси умртвио, него си васкрсао и њихове мртве.
  • Уснуо си мало, и оживио си помрле, а васкрсавши, Добри, васкрсао си уснуле од века.
  • Као пеликан птица рањен у ребра твоја, Речи, оживео си твоју умрлу децу, искапавши им животне изворе.
  • Ад страшни уздрхта, када виде Тебе бесмртно Сунце славе, и хитро отпушташе сужње.
Hvala na ovim Statijama. Njima se moze dodati i Vaskrsnji tropar koji cemo sa radoscu pojati za nekih 40-tak dana:
Hristos Voskrese iz mertvih smertiju smert poprav i suscih vo grobje zivot darova

Posto su ovo stihovi direktno iz Crkvene sluzbe, odstampacu ih i nadam se da cu do Pashe videti svog vladiku i naci cu priliku da ga upitam na sta se tacno odnose. Kako mi kaze tako cu prihvatiti bez da se ijednog trenutka protivim. Ako potvrdi tvoje stavove javno cu se i izviniti i priznati da sam bio prelascen. To bi mozda svi koji se zanimamo za ovu temu i trebali uciniti. I ti pitati svog vladiku i svi ostali. Mozda nam na kraju i trebaju sudije (ako nas ne pojure kadionicom) :)

Do tada cu na ove stihove gledati kao i do sada praveci razliku izmedju: vaskrsenja mrtvih i vaskrsenja iz mrtvih, jer smatram da se ``vaskrsenje mrtvih`` odnosi na onu propoved i pojavu Gospodnju mrtvima koji cuvsi rec ozivese a ``vaskrsenje iz mrtvih`` se odnosi na vaskrsenje telesa nasih. Nesto sto se desava sa Drugim Hristovim Dolaskom.

Hvala na ovim Statijama. Njima se moze dodati i Vaskrsnji tropar koji cemo sa radoscu pojati za nekih 40-tak dana:
Hristos Voskrese iz mertvih smertiju smert poprav i suscih vo grobje zivot darova

Posto su ovo stihovi direktno iz Crkvene sluzbe, odstampacu ih i nadam se da cu do Pashe videti svog vladiku i naci cu priliku da ga upitam na sta se tacno odnose. Kako mi kaze tako cu prihvatiti bez da se ijednog trenutka protivim. Ako potvrdi tvoje stavove javno cu se i izviniti i priznati da sam bio prelascen. To bi mozda svi koji se zanimamo za ovu temu i trebali uciniti. I ti pitati svog vladiku i svi ostali. Mozda nam na kraju i trebaju sudije (ako nas ne pojure kadionicom) :)

Do tada cu na ove stihove gledati kao i do sada praveci razliku izmedju: vaskrsenja mrtvih i vaskrsenja iz mrtvih, jer smatram da se ``vaskrsenje mrtvih`` odnosi na onu propoved i pojavu Gospodnju mrtvima koji cuvsi rec ozivese a ``vaskrsenje iz mrtvih`` se odnosi na vaskrsenje telesa nasih. Nesto sto se desava sa Drugim Hristovim Dolaskom.
Ne znam.
Ovde je vaskrsenje jasno u referenci na one u Adu

I stav o ovome uopšte nije stvar prelešćenosti.
Kao što sam već i rekao, Predanje daje osnova za više stavova.
Većinsko Predanje, usled uticaja klasične grčke antropologije, jeste takvo da podržava ideju o privremenom sudu za duše i konačnom sudu za vaskrsle
Manjinsko Predanje daje druge opcije:
- sirijsko, tj semitsko (verno starozavetnoj antropologiji) više naginje ka statusu blaženog usnuća, blaženog pokoja
- rano, najranije predanje ide preko i starozavetne i preko grčke antropologije (Ignjatije Antiohijski npr) navodi na ovo da se već po smrti ulazi u nadvremensku stvarnost konačnu, konačnog Carstva, Eshatona (i to je ono što se nezgrapno naziva "vaskrsenje u smrti")

I za svako predanje ima svetitelja koji su ih zastupali. Nijedan od njih nije manje svetitelj

Poslednja izmena:
ne zaboravi da pitas vladiku jasno pitanje
zasto u jevandjelju ne pise da su vaskrsli, vec ustali, i zasto pise samo sveti, a ne svi mrtvi
I za svako predanje ima svetitelja koji su ih zastupali. Nijedan od njih nije manje svetitelj
naravno, mi cak imamo prekor onima koji kazu da su neki SVETIJI od drugih, ali ovde mene zanima gornje sto navodim za SVETO jevandjelje
pozdrav vama, zivi bili, pa videli koji je odgovor

Свети Јован Златоусти: Васкршње слово
Ако је ко побожан и богољубив, нека се наслађује овим дивним и светлим слављем. Ако је ко благоразуман слуга, нека радујући се уђе у радост Господа свога. Ако се ко намучио постећи се, нека сада прими плату. Ако је ко од првог часа радио, нека данас прими праведни дуг. Ако је ко дошао после трећега часа, нека празнује са захвалношћу. Ако је ко стигао после шестога часа, нека нимало не сумња, јер ничим неће бити оштећен. Ако је ко пропустио и девети час, нека приступи не колебајући се нимало. Ако је ко стигао тек у једанаести час, нека се не плаши закашњења: јер овај дивни Господар прима последњег као и првог, одмара онога који је дошао у једанаести час, као и онога који је радио од првога часа. И последњег милује и првога двори; и ономе даје, и овоме дарује; и дела прима, и намеру целива; и делање цени, и принос хвали.

Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово. И предвиђајући то, Исаија закликта: ад се угорча сусревши Те доле! Угорча се, јер опусти; угорча се, јер би исмејан; угорча се, јер се умртви; угорча се, јер би срушен; угорча се, јер би окован; прими тело Христово, а наиђе на Бога; прими земљу, а срете небо; прими оно што виде, а паде у оно што не виде. Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа?
Васкрсе Христос, и ад се стропошта! Васкрсе Христос, и падоше демони. Васкрсе Христос, и радују се анђели! Васкрсе Христос, и живот живује! Васкрсе Христос, и ниједног мртвог у гробу!
Јер Христос, уставши из мртвих, постаде првина преминулих. Њему слава и власт кроза све векове. Амин!

Шта се догађа после смрти?
  • Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи
  • Душа спава заједно са телом
  • Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон
  • Нешто четврто (описати)

Zasto u opcijama ne stoji stavka da dusa ne postoji ili nesto slicno ?

- rano, najranije predanje ide preko i starozavetne i preko grčke antropologije (Ignjatije Antiohijski npr) navodi na ovo da se već po smrti ulazi u nadvremensku stvarnost konačnu, konačnog Carstva, Eshatona (i to je ono što se nezgrapno naziva "vaskrsenje u smrti")
Otkud ti da je to najranije predanje?Ko je od svetaca u istoriji Crkve zastupao stanovište da se sveopšte vaskrsenje već desilo?Ipak to SP osuđuje na neki način mada ima i elemanata da jeste al opet neki opšti stav Crkve je da nije,i da su duše na nebu zajedno sa Bogom i čekaju vaskrsenje tela,duša ne vaskrsava,o tome su pisali vl Nikolaj i Justn Ćelijski.

Otkud ti da je to najranije predanje?Ko je od svetaca u istoriji Crkve zastupao stanovište da se sveopšte vaskrsenje već desilo?Ipak to SP osuđuje na neki način mada ima i elemanata da jeste al opet neki opšti stav Crkve je da nije,i da su duše na nebu zajedno sa Bogom i čekaju vaskrsenje tela,duša ne vaskrsava,o tome su pisali vl Nikolaj i Justn Ćelijski.
Evo...
Ne govori se ovde o smrtnosti i spavanju duše, nego o smrtnosti čoveka i vaskrsenju u Hristu, koje nam je darovano

Sv. Ignjatije Antiohijski tj Bogonosac, učenik evanđeliste Jovana.

Poslanica Rimljanima

Ali ako postradam, biću oslobođenik Isusa Hrista (1Kor 7,22) i vaskrsnuću u Njemu slobodan. Sada se u okovima učim da ništa ne želim.

Bolje mi je umreti (1 Kor 9,19) u Hristu Isusu, nego da carujem nad krajevima zemaljskim.
Njega tražim – za nas Umrloga;
Njega želim – za nas Vaskrsloga (2Kor 5,15)
A tek mi predstoji rađanje (-porođaj).
(2) Oprostite mi, braćo, nemojte me sprečiti da živim, nemojte želeti da umrem. Onoga koji žele da bude Božiji, nemojte poklanjati svetu, niti ga obmanjujte veštastvom (materijalnim); ostavite me da primim čistu svetlost. Kada tamo stignem – biću čovek (Ef 4,13)

Poslanica Magnežanima

IX. (1) Ako su. dakle, oni koji su živeli u starim stvarima (u Starom Zavetu) došli u novinu nade, ne više subotijići (ne praznujući subotu), nego živeći po danu Gospodnjem. (praznujući nedelju) (Otkr.1,10 1 Kor.1,10), u koj je (dan) i život naš zasijao kroz Njega i smrt njegovu – što neki odriču – kojom tajnom mi primismo veru, te zato i stradamo da se nađemo učenici Isusa Hrusta jedinoga Učitelja našeg (Mt. 23,8); (2) kako ćemo (onda) moći^živeti bez Njega, kad su i Proroci budući Duhom učenici (njegovi), očekivali Njega kao Učitelja? I zato Onaj, koga su oni pravedno očekivali, došavši vaskrsao ih je iz mrtvih.
Polikarp Filipljajima

1 Zato zasučite rukave i služite Gospodu u strahu i istini, odustajući od uobraženog ispraznog govora, te grijeha mnogih ljudi, jer ste povjerovali Njemu koji je uskrsnuo našeg Gospodina Isusa Krista od mrtvih i dao Mu slavu i prijestolje Sebi zdesna, kome je sve podloženo štogod je na nebu i na zemlji; kome služi svako stvorenje koje diše; koji dolazi kao sudac živih i mrtvih; čiju će krv Bog tražiti od onih koji su Mu neposlušni. 2 Sada će Onaj koji je Njega uskrsnuo od mrtvih, uskrsnuti isto tako i nas; ako vršimo Njegovu volju, živimo po Njegovim zapovijedima i ljubimo ono što je On ljubio, suzdržavajući se od nepravednosti, požuda, ljubavi prema novcu, zlog govora, lažnog svjedočanstva; ne vraćajući zlo za zlo, ili odgovrajući na podsmjeh podsmjehom, ili na udarac udarcem ili na kletvu kletvom; 3 nego sjećajući se riječi koje je Gospodin govorio, kako je poučavao; Ne sudi da ti ne bi bio suđen. Oprosti, i sigurno će ti biti oprošteno. Imaj milosrđa kako bi i ti mogao primiti milosrđe. Kakvom mjerom ti mjeriš, tako će isto i tebi biti mjereno; i onda, Blaženi su siromašni i oni koji su progonjeni zbog toga što su zastupali stvari pravednosti, jer njihovo je Kraljevstvo Božje.
Druga Klimentova poslanica

IX. 1. I neka niko od vas ne govori da ovo (naše) telo neće biti suđeno niti će vaskrsnuti. 2. Znajte: u čemu ste spaseni, u čemu ste progledali, ako ne budući u ovome telu? 3. Treba, dakle, da to telo čuvamo kao hram Božiji. 4. Jer kao što ste bili pozvani u telu, (tako) ćete u telu i stići (pred Hrista). 5. Jedan je Hristos Gospod, Koji nas je spasao, budući prvo duh , postao je telo i tako nas pozvao; tako ćemo i mi u ovome telu primiti nagradu. 6. Zato, ljubimo jedni druge, da bismo svi stigli u Carstvo Božije. 7. Dok imamo vremena da se izlečimo, predajmo sebe Bogu Koji leči , dajući Mu uzdarje. 8. Koje? Pokajanje iz iskrenog srca. 9. Jer On zna sve unapred i zna šta je u srcu našem. 10. Odajmo Mu zato hvalu, ne samo ustima, nego i srcem, da nas primi kao sinove. 11. Jer je Gospod rekao: „Braća moja su oni koji tvore volju Oca mojega“.

Ja verujem da se za Boga to ,,desilo,, i pre postanja sveta tj on zna,ali u stvorenom svetu još ne,mi čekamo.Božija perspektiva je već nešto drugo....
I ja isto to verujem.
Sapostojanje Božije stvarnosti, u kojoj je sve završeno, sa našom stvarnosti u kojoj stvari se događaju i tek treba da se dogode

I ja isto to verujem.
Sapostojanje Božije stvarnosti, u kojoj je sve završeno, sa našom stvarnosti u kojoj stvari se događaju i tek treba da se dogode
Ja to zovem Božija perspektiva,Bog svet vidi kao celinu,od Stvaranja do Eshatona,on bdi nad celom tvorevinom i prostorno i vremenski,Alfa i Omega.I kad je kao beskonačan ušao konačno(svet) obuhvatio ga je kompletno.kako kaže i sve je u Njemu,kroz Njega i za Njega.Neka krajnja istina i smisao laički opisano.

Ovo je primer:

Jeremija,1

Pre nego te sazdah u utrobi, znah te; i pre nego izidje iz utrobe, posvetih te; za proroka narodima postavih te.

Slobodno, da ti uštedim trud.
Evo ti sve o Božijem predznanju i predustrojavanju.
Već sam postavljao

Predodređenje, DA, ali ne kalvinističko (protiv slobodne volje), nego pravoslavno-hrišćanskog (na osnovu i uzimanjem u obzir slobodne volje).
Pred-određenje, pred-uređenje, pred-ustrojenje, PLAN, na osnovu pred-znanja.

Isaija
Koji od početka javljam kraj i izdaleka šta još nije bilo; koji kažem: namera moja stoji i učiniću sve što mi je volja

Korinćanima, prva
Него говоримо премудрост Божију у тајни сакривену, коју предодреди Бог прије вијекова за славу нашу, Коју ни један од кнезова овога века није познао; јер да су је познали не би Господа славе разапели.

Rimljanima
А знамо да онима који љубе Бога све помаже на добро, њима који су позвани по намери: Јер које унапред позна, унапред и одреди, да буду саобразни лику Сина његова, да он буде Прворођени међу многом браћом. А које унапред одреди, оне и призва; а које призва оне и оправда; а које оправда оне и прослави.

Efescima
Kao što nas izabra kroz njega pre postanja sveta, da budemo sveti i pravedni pred njim u ljubavi. Odredivši nas napred kroz Isusa Hrista sebi na posinaštvo, po ugodnosti volje svoje, na pohvalu slavne blagodati svoje, kojom nas oblagodati u ljubaznome, u kome imamo izbavljenje krvlju njegovom, i oproštenje greha, po bogastvu blagodati njegove koju je preumnožio u nama u svakoj premudrosti i razumu, pokazavši nam tajnu volje svoje, po ugodnosti svojoj, koju napred pokaza u njemu, za uredbu izvršetka vremena, da se sve sastavi u Hristu što je na nebesima i na zemlji; u njemu, kroz kojega i naslednnci postasmo, napred određeni bivši po naredbi Boga koji sve čini po savetu volje svoje, da bismo bili na hvalu slave njegove, mi koji smo se napred uzdali u Hrista, kroz kojega i vi, čuvši reč istine, Evanđelje spasenja svojega, u kojemu i verovavši zapečatiste se Svetim Duhom obećanja,
2. Timoteju , glava 1.

8 Stoga nemoj da se stidiš svedočanstva o našem Gospodu, ni mene, njegovog sužnja. Nego, pridruži mi se u zlopaćenju za evanđelje pomoću sile Boga,

9 koji nas je spasao i svetim pozivom pozvao – ne zbog naših dela, nego zbog svog nauma i milosti. Ta milost nam je data u Hristu Isusu pre postanka sveta,

10 a objavljena nam je sada kada se pojavio naš Spasitelj Hristos Isus.
On je obesnažio smrt i učinio da život i neraspadljivost zasijaju kroz evanđelje,
Malahija 4,5
Ево, ја ћу вам послати Илију пророка пре него дође велики и страшни дан Господњи;

Matej 11, 13-15:
Jer su svi Proroci i Zakon proricali do Jovana. I ako hoćete vjerovati, on je Ilija što će doći. Ko ima uši da čuje, neka čuje!
Opet se vraćam na ovo

Ne da je vremenska petlja, nego je u pitanju takav tvister da nas raspamećuje potpuno.
Za nas misleno postoji razlika između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Iz Pisma možemo videti da je u Bogu sve to ISTO.
Još od predvečnosti

Isaija
Koji od početka javljam kraj i izdaleka šta još nije bilo; koji kažem: namera moja stoji i učiniću sve što mi je volja

Korinćanima, prva
Него говоримо премудрост Божију у тајни сакривену, коју предодреди Бог прије вијекова за славу нашу, Коју ни један од кнезова овога века није познао; јер да су је познали не би Господа славе разапели.

Rimljanima
А знамо да онима који љубе Бога све помаже на добро, њима који су позвани по намери: Јер које унапред позна, унапред и одреди, да буду саобразни лику Сина његова, да он буде Прворођени међу многом браћом. А које унапред одреди, оне и призва; а које призва оне и оправда; а које оправда оне и прослави.

Efescima
Бог је Христом оживео и вас који сте били мртви због својих преступа и грехова, у којима сте некада живели по духу овога света, по владару ваздушних сила, по духу који сада дејствује у синовима непокорности; међу овима смо и ми сви некада живели у својим плотским пожудама чинећи плотске жеље и смерања, па смо као и остали по природи били подложни Божијем гневу. Али Бог, који је богат у милости, због своје велике љубави којом нас је заволео, оживео је Христом и нас који смо били мртви у својим преступима, - благодаћу сте спасени, - и с њим је васкрсао нас и поставио на небесима у Христу Исусу, да у будућим вековима покаже превелико богатство своје благодати - својом добротом према нама у Христу Исусу. Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, - Божији је дар; не од дела, да се нико не похвали. Ми смо, наиме, његово дело, у Христу Исусу створени за добра дела, која је Бог унапред приправио - да у њима живимо.

2. Timoteju
Ne stidi se, dakle, svedočanstva za Gospoda našega, ni mene - njegovoga sužnja, nego postradaj sa mnom za evanđelje po sili Boga, koji nas je spasao i prizvao svetim pozivom, ne na osnovu naših dela, nego po svojoj odluci i blagodati koja nam je u Hristu Isusu dana pre večnih vremena, a koja je sada objavljena dolaskom Spasitelja našega Hrista Isusa, koji je uništio smrt, obasjao život i neraspadljivost evanđeljem, za koje sam ja postavljen kao propovednik, i apostol, i učitelj.

Titu
Од Павла, слуге Божјег, а апостола Исуса Христа по вери изабраних Божјих и по познању истине побожности, За наду вечног живота, који обећа нелажни Бог пре времена вечних, a јави у времена своја реч своју проповедањем, које је мени поверено по заповести Спаситеља нашег Бога,

2. Solunjanima
А ми смо дужни свагда захваљивати Богу за вас, браћо љубазна Господу! Што вас је Бог од почетка изабрао за спасење у светињи Духа и вери истине. У које вас дозва јеванђељем нашим, да добијете славу Господа нашег Исуса Христа

Evanđelje Jovan
Zaista, zaista vam kažem, da dolazi čas, i već je nastao, kada će mrtvi čuti glas Sina Božijega, i čuvši ga oživeće...

Sad je sud ovome svetu; sad će knez ovoga sveta biti izbačen napolje. I kada ja budem podignut sa zemlje, sve ću privući sebi.

Zaista, zaista vam kažem, da dolazi čas, i već je nastao, kada će mrtvi čuti glas Sina Božijega, i čuvši ga oživeće...

Malahija 4,5 Ево, ја ћу вам послати Илију пророка пре него дође велики и страшни дан Господњи;
Matej 11, 13-15: Jer su svi Proroci i Zakon proricali do Jovana. I ako hoćete vjerovati, on je Ilija što će doći. Ko ima uši da čuje, neka čuje!
1. Šta je ovde tvoja primedba?

2. To i piše u citiranim mestima. Šta je ovde tvoja primedba?

3. Ko je to sporio? To i piše u Jovan 6.44 Niko ne može doći meni ako ga ne privuče Otac koji me posla Šta je ovde tvoja primedba?

4. To i piše u citiranim mestima. Šta je ovde tvoja primedba?

5. I to je jasno još iz Novog Zaveta.

Efescima
Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji, ne od dela
, da se niko ne pohvali. Jer smo Njegov posao, sazdani u Hristu Isusu za dela dobra, koja Bog unapred pripravi da u njima hodimo.

Šta je ovde tvoja primedba?

6. O tome i govorim. Šta je ovde tvoja primedba?

7. Diskutovali jesmo, ali se složili nismo. Ne sećam se da sam se saglasio s tvojom teorijom "dva trena" za različita vaskrsenja.

8. To i piše u citiranim mestima. Hristos je taj koji za Jovana potvrđuje da je to "Ilija što će doći". Šta je ovde tvoja primedba?

Ništa ti ne raspetljavaš, nego svojim promašenim primedbama samo upetljavaš diskusiju.
Stalno bi hteo da nekog ili nešto raskrinkavaš, ali to uglavnom ode u lavirint.
Od osam stvari koje si pobrojao kao primedbe, nijedna suštinski nije primedba.
Ili su u pitanju iste stvari koje su i rečene citatima koje postavljam ili su primedbe toliko nedefinisane da nije jasna poenta koja se njima ističe.
:ok: To je suština!

Efescima 2
Bog je Hristom oživeo i vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prestupa i grehova, u
kojima ste nekada živeli po duhu ovoga sveta, po vladaru vazdušnih sila, po duhu
koji sada dejstvuje u sinovima nepokornosti; među ovima smo i mi svi nekada
živeli u svojim plotskim požudama čineći plotske želje i smeranja, pa smo kao i
ostali po prirodi bili podložni Božijem gnevu. Ali Bog, koji je bogat u milosti,
zbog svoje velike ljubavi kojom nas je zavoleo, oživeo je Hristom i nas koji smo

bili mrtvi u svojim prestupima, - blagodaću ste spaseni, - i s njim je vaskrsao nas
i postavio na nebesima u Hristu Isusu, da u budućim vekovima pokaže preveliko

bogatstvo svoje blagodati - svojom dobrotom prema nama u Hristu Isusu. Jer ste
posredstvom vere blagodaću spaseni, i to nije od vas, - Božiji je dar; ne od dela,
da se niko ne pohvali. Mi smo, naime, njegovo delo, u Hristu Isusu stvoreni za
dobra dela, koja je Bog unapred pripravio - da u njima živimo.

Kološanima 1
Stoga i mi od onoga dana kako smo to čuli ne prestajemo da se molimo Bogu za
vas i da molimo da se vi ispunite poznanjem njegove volje u svakoj duhovnoj
mudrosti i razumevanju, da živite dostojno pred Gospodom i da mu u svemu
budete ugodni, plodonosni u svakom dobrom delu i rastući u bogopoznanju,
jačajući se svakom snagom shodno moći njegove slave - za svako strpljenje i
istrajnost, da s radošću zahvaljujete Ocu koji nas je osposobio da učestvujemo u
nasledstvu svetih u svetlosti. On nas je izbavio od vlasti tame i premestio u
carstvo svog ljubljenog Sina
, u kome imamo izbavljenje, oproštaj grehova
.

On je slika nevidljivoga Boga, prvorođeni sveg stvorenja, jer je u njemu
stvoreno sve što je na nebesima i na zemlji, sve vidljivo i nevidljivo, bili to prestoli,
ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti; sve je njegovim posredstvom stvoreno - i
za njega. I on je pre svega i sve u njemu ima svoje postojanje. On je i glava
tela, Crkve; on je početak, prvorođeni iz mrtvih, da u svemu on bude prvi. Jer je

Bog blagoizvoleo da se u njemu nastani sva punina i da njegovim posredstvom
sve izmiri sa sobom, stvorivši mir njegovom krvlju na krstu, te da njegovim
posredstvom izbavi sve što je na zemlji i što je na nebesima

Kološanima 2
Kako ste, dakle, primili Gospoda Hrista Isusa, tako u njemu živite, ukorenjeni i
nazidani na njemu, utvrđeni u veri kako ste poučeni, izobilujući u zahvalnosti.
Pazite da vas ko ne zarobi filosofijom i sujetnom prevarom po ljudskom predanju,
po svetskim stihijama, a ne po Hristu. Jer u njemu telesno obitava sva punina
Božanstva, a vi ste puni u njemu, koji je glava svakog poglavarstva i vlasti. U
njemu ste i obrezani nerukotvorenim obrezanjem, - u skidanju čulnog tela, -
Hristovim obrezanjem, kad ste u krštenju s njim sahranjeni; u njemu ste zajedno s
njim vaskrsnuti verom u delotvornu silu Boga koji ga je vaskrsao iz mrtvih. I vas,
koji ste bili mrtvi zbog prestupa i neobrezanja vaše ploti, oživeo je zajedno s njim,
oprostivši nam sve prestupe na taj način što je izbrisao obveznicu koja je svojim
odredba ma bila protiv nas i uklonio je - prikovavši je na krst
. On je razoružao
poglavarstva i vlasti, javno ih osramotio i pobedio ih na njemu

Kološanima 3
Ako ste, dakle, vaskrsnuti sa Hristom, tražite ono što je gore - gde Hristos sedi s
desne strane Božije
. Mislite na ono što je gore, a ne što je na zemlji. Vi ste,

naime, umrli i vaš život je sa Hristom u Bogu sakriven. Kada se javi Hristos, naš
život, onda ćete se i vi s njim javiti u slavi.

Ja to zovem Božija perspektiva,Bog svet vidi kao celinu,od Stvaranja do Eshatona,on bdi nad celom tvorevinom i prostorno i vremenski,Alfa i Omega.I kad je kao beskonačan ušao konačno(svet) obuhvatio ga je kompletno.kako kaže i sve je u Njemu,kroz Njega i za Njega.Neka krajnja istina i smisao laički opisano.
Onog trenutka kad umremo, u čiju perspektivu ulazimo?
Preminuli ostaje u stvarnosti ove naše perspektive ili ulazi u Božiju?

Onog trenutka kad umremo, u čiju perspektivu ulazimo?
Preminuli ostaje u stvarnosti ove naše perspektive ili ulazi u Božiju?
Sudeći po Pismu ne u tu eshatološku,čak i Bog kaže sedi meni s desne strane do ne položim neprijatelje tvoje.Pa ima i duše koje su pred prestolom pitaju dokle ćeš da trpiš etc ima dosta stihova...

I ja isto to verujem.
Evanđelski primeri prijave Božije stvarnosti u našu:
- Preobraženje, gde se Hristos pojavljuje sa Mojsijem i Ilijem koji se pokazaše "u slavi"
- Sveti koji ustaju iz grobova na dan Hristovog raspeća

"Duše" u biblijskom poimanju nisu duše u platonističkom, egipatskom ili kojem već poimanju.
Biblijska "Duša" jeste pojedinačno živo biće kao celina.
Platonistička duša je nematerijalni entitet koji je u mogućnosti da postoji van i osim tela.
Isus razdvaja dušu od tela vrlo jasno.Nema to veze sa platonizmom.Inače ako ćemo tom logikom onda su neoplatoničari kreatori učenje o trojstvu...

Isus razdvaja dušu od tela vrlo jasno.Nema to veze sa platonizmom.
Gde tačno razdvaja?

Inače ako ćemo tom logikom onda su neoplatoničari kreatori učenje o trojstvu...
Nije dobra paralela.
Rečnik grčke filosofije bio je samo najpogodniji da se opiše ono što je već otkriveno u Pismu

Back