kainos
Zainteresovan član
- Poruka
- 384
Kud ćeš na me heretika vcbcvv. Kakav ti je ovo nik čovječe , pod hitno mijenjaj
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
stavio si origena i apokastazu na de sistijevoj temi samo da mene zavadis sa njim, i sad jos i likujes, ...ccc - i povrh svega bi jos i da reklamiras tudj forum - jel tvoj?Kud ćeš na me heretika vcbcvv. Kakav ti je ovo nik čovječe , pod hitno mijenjaj
Danas svi skoro diskutiraju na Facebooku foruma je sve manje, a ja se borim da ne izumru. Već godinama imam dva kršćanska foruma i oba su aktivna, nedavno sam ih oba oživio . Pozivam ovim putem De Sistija da mi bude moderator na ovo gdje je tema Apokastaza. Isto sam član na serbianu ali tamo pišu 5-7 ljudi i samo klanje pa rijetko napišem nešto. Ako mi budeš dolazio ne uzimaj mi nik vcbbcvb vcbb jer ću ga promijenitistavio si origena i apokastazu na de sistijevoj temi samo da mene zavadis sa njim, i sad jos i likujes, ...ccc - i povrh svega bi jos i da reklamiras tudj forum - jel tvoj?
Nisi čuo, ali mi odmah zavali titulu "origenista"tebe covek ne sme ni da pita prosto pitanje, a ja isto kao i diskut
kainos
nikad cuo za apokastazu, pa ko velim, da pitam
ali, ko zna sta moze da se izrodi, mozda i bolje da me ostavis u neznanju
jer ja ako se rasplinem na sve moguce jeresi i jeretike [jeresijarsi. ], nema nista od posla
Predodređenje, DA, ali ne kalvinističko (protiv slobodne volje), nego pravoslavno-hrišćanskog (na osnovu i uzimanjem u obzir slobodne volje)...stvarno predodredjeno tamo iza zavese pre nego li i stigise u svet..carska poslanica
mozda ti drugacije ovo vidis pisi
Ja bih ovo ponudio i kolegi @south railroad kao ključ za razumevanje događaja Preobraženja, tj. kako je moguće da su apostoli na Tavoru mogli videti Mojsija i Iliju kao ljude, u slavi (tj. kao vaskrsle), kao i za ono što Hristos kaže da je Bog, "Bog živih".Isaija
Koji od početka javljam kraj i izdaleka šta još nije bilo; koji kažem: namera moja stoji i učiniću sve što mi je volja
2. Po smrti na ovom svetu, nema privremenog samostalnog bivstvovanja duše van tela, već ceo čovek u trenu dolazi u ono što nazivamo "Strašni Sud" i "Drugi Dolazak" i "Eshaton"
Ok, gde se u Pismu nalazi "privremeni sud" i "bestelesna besmrtna duša"?Ma mi se ovde razilazimo u stavovima jer ja ovo ne nalazim ni medju svetootackim spisima ni u Pismu![]()
A u svetootačkim spisima možeš naći:Ma mi se ovde razilazimo u stavovima jer ja ovo ne nalazim ni medju svetootackim spisima ni u Pismu![]()
ne razumem ovo po dva..ako je tako pa dje oni zive sa sve telo ovako od krvi i mesaOno što pišem na ovoj temi, a i što nastojim da potkrepim biblijskim i otačkim stavovima, jeste da:
1. Čovek i je celina duše i tela,
2. Po smrti na ovom svetu, nema privremenog samostalnog bivstvovanja duše van tela, već ceo čovek u trenu dolazi u ono što nazivamo "Strašni Sud" i "Drugi Dolazak" i "Eshaton"
Umreš i prvi sledeći tren koji vidiš jeste Drugi Dolazakne razumem ovo po dva..ako je tako pa dje oni zive sa sve telo ovako od krvi i mesa
e ovo vec razumem..nebitno i pet iljada godina da prodje tebi je ko da si umro pre pola sata..Umreš i prvi sledeći tren koji vidiš jeste Drugi Dolazak
Samo malo pojašnjenje :e ovo vec razumem..nebitno i pet iljada godina da prodje tebi je ko da si umro pre pola sata..
verovao ti meni ili ne, za mene je to novo sve, nikad pre nisam ni cuo - prosto sam prihvatio sta Hristos rece u jevandjelju, i apostol Pavle, tako da nisam ni mogao da imam srca, ako nisam ostavljao mogucnost... znam da Bog hoce da se svi spasu, sigurno ce se, i jesu se mnogi obratili, ali svi - SVI, - pa to nije pitanje mog poimanja i imanja srca, vec vase tastine, analogno tumacenju Propovednika da se duh vraca k Bogu. Tu onda dolazimo do pitanja, nisam li ja manji idealista od vas, tj. lenj da se potrudim da shvatim, jer vase verovanje da ce se svi spasti je zasigurno bolje. Moracu, bar zbog ovog koga pomenuŠto se tiče apokatastaze, važi jedna patristička pošalica: ko ne veruje u apokatastazu taj nema srca, a ko veruje, taj nema mozga
Što se tiče Origena i origenizma, neki utisak jeste da je origenizam, u svojim devijacijama, razvijen značajno nakon što je sam Origen postradao od posledica mučenja koje je doživeo tokom Decijevih progona.
Apokatastaza, ponovno uspostavljanje tj. vraćanje svih stvorenih bića u stanje raja, jeste nešto što su pominjali i sv. Grigorije iz Nise, ali i sv. Grigorije iz Nazijanza.
Konačno stanje svega, jeste domen Božijeg promisla.
Nekako, lično sam eshatološki optimista
Kiril Jerusalimski i Grigorije Nazijanski nisu svrstavali Otkrivenje u novozavetne spise
ono što je oduvek tražio i želeo.. Ili nije
cekaj bre malo - pa jel neko origenu negirao da je spasenje darovano svima, jel sam ja negirao? znaci, nece se svi spasti, koji god odbiju dar, nece? ta apokastaza je tastina ko god tvrdi da se na kraju duh vraca k Bogu - radi se o pogresnom tumacenju Propovednika, tj. izostavljanju tumacenja koje glasi - tastina nad tastinama [samo sto ja to ispravljam denominacije, a pravoslavni se ne mesaju, nit potvrdjuju, nit negiraju, jer bi tebi suzili manevarski prostor, i otkrilo bi se kako je origen omanuo; meni ostaje da proverim, da ne nagadjam].- sveopšte spasenje, od Boga darovano svima, bezuslovno
pa nisi ti andjeo pa da meni menjas nik...e, cudnog li svetaAko mi budeš dolazio ne uzimaj mi nik vcbbcvb vcbb jer ću ga promijeniti
pa vidis da ga denominacije uplasise da duse ''spavaju'', boji se covek, pa bi da skrati spavanje, ma nema ni trena da se oci sklopeMa mi se ovde razilazimo u stavovima jer ja ovo ne nalazim ni medju svetootackim spisima ni u Pismu![]()
Ne bi imali strasni sud da je spasenje sveopsto..kad se probudis budes ono sto jesi jer nije proslo milion godina od tvoje snrti nego samo tren...nema tu filozofiranja..verovao ti meni ili ne, za mene je to novo sve, nikad pre nisam ni cuo - prosto sam prihvatio sta Hristos rece u jevandjelju, i apostol Pavle, tako da nisam ni mogao da imam srca, ako nisam ostavljao mogucnost... znam da Bog hoce da se svi spasu, sigurno ce se, i jesu se mnogi obratili, ali svi - SVI, - pa to nije pitanje mog poimanja i imanja srca, vec vase tastine, analogno tumacenju Propovednika da se duh vraca k Bogu. Tu onda dolazimo do pitanja, nisam li ja manji idealista od vas, tj. lenj da se potrudim da shvatim, jer vase verovanje da ce se svi spasti je zasigurno bolje. Moracu, bar zbog ovog koga pomenu
cekaj bre malo - pa jel neko origenu negirao da je spasenje darovano svima, jel sam ja negirao? znaci, nece se svi spasti, koji god odbiju dar, nece? ta apokastaza je tastina ko god tvrdi da se na kraju duh vraca k Bogu - radi se o pogresnom tumacenju Propovednika, tj. izostavljanju tumacenja koje glasi - tastina nad tastinama [samo sto ja to ispravljam denominacije, a pravoslavni se ne mesaju, nit potvrdjuju, nit negiraju, jer bi tebi suzili manevarski prostor, i otkrilo bi se kako je origen omanuo; meni ostaje da proverim, da ne nagadjam].
Dovde ću citirati da se ne uplićem u druge teme.cekaj bre malo - pa jel neko origenu negirao da je spasenje darovano svima, jel sam ja negirao? znaci, nece se svi spasti, koji god odbiju dar, nece? ta apokastaza je tastina ko god tvrdi da se na kraju duh vraca k Bogu -
Pogodio si suštinu.nema ni trena da se oci sklope
de sisti, izvini, nisam mogao da odolim, da se ne nasmejem
Ja mislim da je Bog sve savrseno isprogramirao na Pocetku, bez greske, a da mi trebamo da privedemo ka kraju sve, Hristos nam je pokazao, omogucio, ostvario za nas, i On nas vodi, cak rece idem da vam pripremim stanove. SVE NA GOTOVO.Time warp, jer Bog sve gleda, sve posmatra, sve vidi, sve čini iz stvarnosti Eshatona, Kraja, Ostvarenja.
naravno da nece moci poreknuti da ne postoji jer oci ima da ga vidi..al srce ladno ostaje i dalje..to je tesko i na zemlji ugrejati a kamoli kad dodje taj cas a bog u srce gleda ko siDovde ću citirati da se ne uplićem u druge teme.
Ideja iza apokatastaze jeste da razumnim bićima nije moguće da se odvajaju od Boga do u beskonačnost. Da ne mogu u beskonačno da poriču činjenicu i stvarnost Boga, opraštaja, spasenja i večnog života u Carstvu tj da takvo zla nije bez kraja i da ne može nadvladati ljubav i dobrotu Božiju (setimo se molitve sv. Jovana Damaskina).
Te da postoji jedna tačka u kojem se stvari preokrenu i bića počinju približavanje Bogu
Da.Ja mislim da je Bog sve savrseno isprogramirao na Pocetku, bez greske, a da mi trebamo da privedemo ka kraju sve, Hristos nam je pokazao, omogucio, ostvario za nas, i On nas vodi, cak rece idem da vam pripremim stanove. SVE NA GOTOVO.
BICA KAO KOSMOS, sire se i sazimaju, odaljavaju i priblizavaju. Cenim tvoje objasnjenje, ali ipak mislim da postoji ono sto se zove tacka bez povratka, ako nista drugo, a ono neoprostiva hula. Narvno da su ta bica nerazumna.Ideja iza apokatastaze jeste da razumnim bićima nije moguće da se odvajaju od Boga do u beskonačnost. Da ne mogu u beskonačno da poriču činjenicu i stvarnost Boga, opraštaja, spasenja i večnog života u Carstvu tj da takvo zla nije bez kraja i da ne može nadvladati ljubav i dobrotu Božiju (setimo se molitve sv. Jovana Damaskina).
Te da postoji jedna tačka u kojem se stvari preokrenu i bića počinju približavanje Bogu
U razmatranje toga uvek uključim nekog ustaškog zločinca.naravno da nece moci poreknuti da ne postoji jer oci ima da ga vidi..al srce ladno ostaje i dalje..to je tesko i na zemlji ugrejati a kamoli kad dodje taj cas a bog u srce gleda ko si