Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pogodio si suštinu. :ok:
I spavanje duše i bivstvovanje bestelesne duše negiraju uveravanje Hristovo da čovek živi i ako umre, kao i činjenicu da Pismo čoveka vidi samo i jedino kao biće - celinu duše i tela, a ne posebno, i tom i takvom biću nigde u Pismu se ne obećavanja bestelesno postojanje, nego VASKRSENJE
to da covek zivi i ako umre - to su tarabici.
ja mislim da ti nisi razumeo
Bogu su svi zivi, to je Njegovo stanoviste, jer je Duh, a nase stanoviste je da umiremo, jer smo Duse [nema dusa bez tela, kaze duse zive, a duhovi su i tamnici, adu].
''Ostavi neka mrtvi sahranjuju svoje mrtve, a ti hajde za mnom'', rece Hristos.
Ko odrzi moju rec, rece Hristos, nece videti smrti, ili kod sv. Save - sta je bolje od neokusavanja smrti, ...
Ja znam da zvucim kao terminator, ali sta cu
tom i takvom biću nigde u Pismu se ne obećavanja bestelesno postojanje,
reko ti stros zoran, spavanjac, pa jovo nanovo, ili moras da cekas vaskrsenje

Poslednja izmena:
BICA KAO KOSMOS, sire se i sazimaju, odaljavaju i priblizavaju. Cenim tvoje objasnjenje, ali ipak mislim da postoji ono sto se zove tacka bez povratka, ako nista drugo, a ono neoprostiva hula. Narvno da su ta bica nerazumna.
ne branim apokatastazu (slažem se s ovim što si napisao), ne shvataj me pogrešno
, nego ti objašnjavam o čemu se radi tu ;)

Poslednja izmena:
U razmatranje toga uvek uključim nekog ustaškog zločinca.
Jer, kad pričamo apstraktno o zlu, to bude neka prazna filosofija. Zlo ima konkretno lice, lice čoveka koji udari maljem dete i strovali ga u jamu.
U tom smislu, Ljubo Miloš me trgne iz priče o apokatastazi.
Ali opet, sve je to suverenitet Božiji.
Juče sam slušao jedno sjajno predavanje Tomasa Hopka o samoubistvu. Vrlo nijansirano i balansirano. I značajno mi je dogradilo stav o tome
zato je hriscanska vera u vaskrsenje radosna ali i odgovorna jer iziskuje odnos prema telu prema prirodi prema drugim ljudima..da ne cimo zlo ali i kad ga ucinimo da se i pokajemo..

Da.
O tome priča i ap. Pavle
pazi ovako
ja volim najvise od svih ljudi apostola Pavla, jer nisam sreo pametnijeg, inteligentijeg coveka.
Ali, on uci nas odrasle da je prvo dusevno, a potom duhovno, - tu nauku ne mozes decu nauciti. A ko se ne obrati u dete, nece uci u carsto nebesko. Pitas se, pa kako? Lako, kao sto deteteu ne treba nauka nas odraslih, tako mu ne treba ni saznanje o smrti. Deca ne znaju za smrt, kao ni ja Adam sto nisam znao. Pa kako ih onda uciti o vaskrsenju? Nikako. U tome i jeste stvar, jer da ljudi nisu pomrli, vaskrsenje ne bi ni trebalo, Bogu smo ionako svi zivi, cak i ti pomrli, a rekoh ti, videli smo koliko je stros zoran ctirao, svuda pise USNULI, SPAVAJU, itd... SMRT JE NEPRIJATELJ.
eto, pa razumi, obrati se u dete, pa ces zauzeti stanoviste iz koga mozes da shvatis ovo sto ti je objasnjavam izokola, isto to decije stanoviste je i Bozje, jer Bog je Duh. Nema tu smrti, te je vaskrsenje posledica toga da smrti nema gde je Duh. Ali drugde ima, gde je materija.

Poslednja izmena:
pazi ovako
ja volim najvise od svih ljudi apostola Pavla, jer nisam sreo pametnijeg, inteligentijeg coveka.
Ali, on uci nas odrasle da je prvo dusevno, a potom duhovno, - tu nauku ne mozes decu nauciti. A ko se ne obrati u dete, nece uci u carsto nebesko. Pitas se, pa kako? Lako, kao sto deteteu ne treba nauka nas odraslih, tako mu ne treba ni saznanje o smrti. Deca ne znaju za smrt, kao ni ja Adam sto nisam znao. Pa kako ih onda uciti o vaskrsenju? Nikako. U tome i jeste stvar, jer da ljudi nisu pomrli, vaskrsenje ne bi ni trebalo, Bogu smo ionako svi zivi, cak i ti pomrli, a rekoh ti, videli smo koliko je stros zoran ctirao, svuda pise USNULI, SPAVAJU, itd... SMRT JE NEPRIJATELJ.
eto, pa razumi, obrati se u dete, pa ces zauzeti stanoviste iz koga mozes da shvatis ovo sto ti je objasnjavam izokola, isto to decije stanoviste je i Bozje, jer Bog je Duh. Nema tu smrti, te je vaskrsenje posledica toga da smrti nema gde je Duh. Ali drugde ima, gde je materija.

A sreo si apostola Pavla ?

Još kad bi nam objasnio šta je to DUH ?

ma, suprotstavljanja doketima, prezviter jovan [ko je antihrist], i ta linija navodnih jovanovih ucenika do origena irineja i tertulijana - pogresan put
pazi da nije bilo jeresi doketizma, jel bi se onda bavili vise sa jeresima ovih da nam ne promaknu [
kako oni jeretici mogu da budu merodavni?
Spisak ljudi koji su smatrani jereticima
Avgustin je govorio: „Ne verujte da nekoliko malih, slučajno zalutalih duša mogu da stvore jeres“. Veliki jeretici su religiozni stvaraoci, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva. Oni su stvorili novo i neprolazno, i hrišćanstvo ih se, uprkos početnom sablažnjavanju, više ne može odreći. Danas se za jeretike koji su osnivači novog učenja koristi pojam jeresijarsi.
meni nije jasno, ako je neko jeretik kako ne mogu da ga se odreknem, zasto gurate jeretike medju hriscane?

Poslednja izmena:
SMRT = kao SPAVANJE - NESVJESNOST
kad čovjek umre
umre zato jer mu je Bog Otac JHVH
uzeo svoj dah-duh životni,
tijelo se raspadne,
a DUH čovjeka ide u stanje spavanja
NESVJESTAN je
do – uskrsa – bilo prvog za spašenike
bilo drugoga za ne spašenike

duhovi svih mrtvih su zajedno
u nekom „skladištu“

SMRT = SPAVANJE

==========================

1. SAMUELOVA 28,15

Samuel upita Šaula: "ZAŠTO SI POMUTIO MOJ MIR dozivajući me gore?" A Šaul odgovori: "U velikoj sam nevolji jer su Filistejci zavojštili na me, a Bog se okrenuo od mene i ne odgovara mi više ni preko proroka ni u snima. Zato sam dozvao tebe da me poučiš što da činim.

PSALAM 3,6

Sad mogu leć` i USNUTI, i onda ustat` jer me Jahve drži.

PSALAM 17,15

A ja ću u pravdi gledati lice tvoje, i JEDNOM KAD SE PROBUDIM, sit ću ga se nagledati.

PSALAM 22,30

Njemu će se jedinom klanjati svi koji SNIVAJU U ZEMLJI, pred njim se sagnuti svi koji u prah silaze. I moja će duša za njega živjeti,

JOB 19,26

A KAD SE PROBUDIM, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga.

MUDRE IZREKE 3,24

Kad legneš, nećeš se plašiti, i KAD ZASPIŠ, SLATKO ĆEŠ SNIVATI.

PJESMA NAD PJESMAMA 7,10

Usta su tvoja kao najbolje vino. Koje odlazi ravno dragome mome kao što teče na usnama USNULIH.

IZAIJA 26,19

Tvoji će mrtvi oživjeti, uskrsnut će tijela. PROBUDITE SE I KLIČITE, STANOVNICI PRAHA! Jer rosa je tvoja - rosa svjetlosti, i zemlja će sjene na svijet dati.

DANIEL 12,2

Tada će se PROBUDITI MNOGI KOJI SNIVAJU U PRAHU ZEMLJINU; jedni za vječni život, drugi za sramotu, za vječnu gadost.

NZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZ

IVAN 11,11

To reče, a onda im dometnu: "Lazar, prijatelj naš,

SPAVA, NO IDEM PROBUDITI GA.

DJELA APOSTOLSKA 7,60

Onda se baci na koljena i povika iza glasa:

"Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Kada to reče, USNU.

1. KORINĆANIMA 15,6

Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno;

većina ih još i sada živi, a NEKI USNUŠE.

1. KORINĆANIMA 15,18

Onda i oni koji USNUŠE U KRISTU, propadoše.

1. KORINĆANIMA 15,20

Ali sada: KRIST USKRSNU OD MRTVIH, PRVINA USNULIH!

1. KORINĆANIMA 15,51

Evo otajstvo vam kazujem: svi doduše nećemo USNUTI, ali svi ćemo se izmijeniti.

EFEŽANIMA 5,14

Zato veli: "PROBUDI SE, TI ŠTO SPAVAŠ, USTANI OD MRTVIH

i zasvijetljet će ti Krist.

1. SOLUNJANIMA 4,13

Nećemo da budete u neznanju, braćo, o onima koji su USNULI,

da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade.

1. SOLUNJANIMA 4,14

Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo,

onda će Bog i one koji USNUŠE U ISUSU, privesti zajedno s njime.

1. SOLUNJANIMA 4,15

Ovo vam uistinu velimo po riječi Gospodnjoj: mi živi, preostali za Dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su USNULI.
А како то дух спава?

Samo malo pojašnjenje :
Kako god računala, u odnosu na nebesku ili odnosu na zemaljsku stvarnost tebi (meni) od tvoje (moje) smrti do pojave pred Hristos, a to je drugi Dolazak i Strašni (i jedini sud kako kaže i apostol Pavle), prolazi samo jedan jedini tren, i to onaj tren u kojem sklopimo oči ovde u ovoj i otvorimo ih u toj stvarnosti drugog Dolaska.

Time warp.
U kojem je trenutak tog Dolaska isti za sve, iako su umrli različito.
Time warp u kojem je moguće da se na Tavoru pojave proroci u proslavljenim telima i pre Hristovog vaskrsenja. U kojem Hristos i pre svog vaskrsenja, kaže da je Bog živih, iako njegovi slušaoci čvrsto ubeđeni stvarnost Šeola.
Time warp, jer Bog sve gleda, sve posmatra, sve vidi, sve čini iz stvarnosti Eshatona, Kraja, Ostvarenja.
Али како ово спајаш са учењем о митарствима, о четрдесетници?

Pa, šta predstavlja?
Šta kaže tekst parastosa iz Velikog Trebnika?
dremnes 40 dana, sta te kosta, ionako vise nista ne zavisi od tebe, drugi bdiju i mole se za tebe, ati dobijas svo vreme ovog sveta, mislim - onog, da spremis odbranu ili da dobijes kompenzaciju u raju
bolje da si bio budan za zivota i pazio - to je moja poenta, a ne teram te ja da spavas, taman posla, dani dusom i to je to, ako si bio pametan da budes budan za zivota onda 9. dana ces se sam probuditi, cak iako dremnes... 8 dan je eshatoloski, prespavao si ga
  • Deveti dan - zbog devet anđelskih činova, sa molitvom da se duša umrlog pribroji njihovim činovima.
umesto da se akas sa mitarstvima [nemam pojma kog dana su ona]..ali nece mene niko da slusa da vidimo tu andjeosku hijerarhiju umesto glupavih mitarstava

Poslednja izmena:
Da opet postavim ono što je sv Marko Efeski poručio papinim predstavnicima na saboru u Firenci

Ако су душе отишле из овог живота у вери и љубави, ако ипак, односећи са собом одређене кривице, било да су оне мале и да се за њих уопште нису кајали, или велике, за које, иако су се кајали, нису преузели да донесу плод покајања, овакве душе, како ми верујемо, треба да се очисле од овакве врете грехова, али не некаквим чистилишним огњем или одређеном казном на некаквом месту (јер ово, као што смо рекли, нама никада није било предато), него једни треба да се очисте у самом изласку из тела, захваљујући само страху, као што то дословно показује свети Григорије Двојеслов, док други треба да се очисте након изласка из тела или док још бораве у овом земаљском месту, пре него што приђу на поклоњење Богу и удостоје се блажених удела. Или, пак, ако су њихови греси били тежи и ако су везивали на дуже време, и они ће бити у паклу, али не да се заувек налазе у огњу и мукама, него као у тамници под стражом. Ми тврдимо да свима оваквима помажу молитве и Литургије које се за њих служе, уз помоћ Божанствене доброте и човекољубља, које ће једне грехе, који су учињени по људској немоћи, одмах опростити и отпустити, како каже Дионисије Велики у „Размишљањима о тајни свештено упокојених“, док друге грехе након одређеног времена праведним судом или такође опрашта и отпушта, и то у потпуности, или олакшава одговорност за њих до оног коначног Суда.

Па генерално у СПЦ се свагдје практикује четрдесетница, а шта она представља?
Mislim da to predstavlja Isusa koji je pre Vaznesenja bio 40 dana.
Ali neki sveštenici su govorili da se pomen daje još i 3 i 9 dana.
Post (veliki) isto 40 dana ali simboliše Isusov post u pustinji.
A za babine ne znam

• Četrdeseti dan - u čast Vaznesenja Hristovog u 4o. dan posle Vaskrsenja. Jer u četrdeseti dan posle smrti, duša čovekova izlazi pred pravedni sud Božiji.
da, ali ko veruje JEVANDJELJU 5,24:...ima život večni, I NE DOLAZI NA SUD, nego je prešao iz smrti u život.

p.s. citam marka efeskog, i vidim da to nije purgatorijum, ali kao da jeste... nije mu bilo lako sa lukavim latinima, jer ko sa djavolom tikve sadi...

Poslednja izmena:
Pa, šta predstavlja?
Šta kaže tekst parastosa iz Velikog Trebnika?
Искрен да будем нисам свештеник, тако да ми Велики Требник није био у сфери интересовања.
Али, да ли то значи да се ми посредно одричемо Јована Лествичника, Кирила Александријског и многих других?
Владика Николај је рекао "И кад умрем ја ћу бити жив".
Шта је са причом о богаташу и Лазару.
Која је сврха молитви за посредовање Св. Сави, Св. Николи, Богородици?

Mislim da to predstavlja Isusa koji je pre Vaznesenja bio 40 dana.
Ali neki sveštenici su govorili da se pomen daje još i 3 i 9 dana.
Post (veliki) isto 40 dana ali simboliše Isusov post u pustinji.
A za babine ne znam
pa uci, kako ja ucim, evo sve komplet
Kada se vrši Parastos?
Pomeni za umrle (parastosi)[5] se daju u 3. 9. i 40. dan posle smrti kao i na pola godine i godinu.

• Parastos u treći dan simboliše trodnevni boravak Hristov u grobu, i vrši se i u čast Sveta Trojica.
  • Deveti dan - zbog devet anđelskih činova, sa molitvom da se duša umrlog pribroji njihovim činovima.
  • Četrdeseti dan - u čast Vaznesenja Hristovog u 4o. dan posle Vaskrsenja. Jer u četrdeseti dan posle smrti, duša čovekova izlazi pred pravedni sud Božiji.

Kada se vrši Parastos?
Pomeni za umrle (parastosi)[5] se daju u 3. 9. i 40. dan posle smrti kao i na pola godine i godinu.

• Parastos u treći dan simboliše trodnevni boravak Hristov u grobu, i vrši se i u čast Sveta Trojica.

Wow, ovo nisam znao....A gde je dusa do 40-og dana, pre takozvanog Pravednog Suda?

Kada se vrši Parastos?

To znam

Wow, ovo nisam znao....A gde je dusa do 40-og dana, pre takozvanog Pravednog Suda?
pa u tome i jeste stvar sto se ne slazemo, ja to non-stop potenciram gde se ne slazemo, a ono sto smo saglasni tu ide sve glat, kao da smo braca rodjena
a ne slazemo se jos sigurno od momenta kada sam pomenuo markere prvi put [mada i od ranije, ali hajde za ovu temu da kazem MARKERI]

da, ali ko veruje JEVANDJELJU 5,24:...ima život večni, I NE DOLAZI NA SUD, nego je prešao iz smrti u život.

p.s. citam marka efeskog, i vidim da to nije purgatorijum, ali kao da jeste... nije mu bilo lako sa lukavim latinima, jer ko sa djavolom tikve sadi...
Мислим да је то банално тумачење, да ли то значи да је довољно да се вјерује у Сина и да се притом може радити шта те воља без кајања, јер ти сама вјера носи спасење?

Мислим да је то банално тумачење, да ли то значи да је довољно да се вјерује у Сина и да се притом може радити шта те воља без кајања, јер ти сама вјера носи спасење?
kajanje je marker, odlicno si to pomenuo, bas sam hteo da senadovezem na ovo nudjenje mitarstava, a imamo cinove andjeoske, POKAJANJE je marker

ovo je istina

mitarstva ne morate da verujete ako ste se pokajali,
a ako niste morate da imate hijerarhiju vlastitih sagresenja, jer mene ne zanimaju vasi gresi, najgoreg se prvo oslobodite, pa redom - resavajte se grehova, pa kad dodjete do pokajanja, onda je na Bogu

pokajani mogu da predju na vec pomenutu nebesku hijerarhiju, ne moraju da umiru i cekaju 9. dana parastos - a 9. dan je HIJERARHIJA VREMENSKA, JESTE CINOVA 9, ALI DE SISTI TO NIJE HTEO DA NAUCI KADA SAM MU NUDIO [na temi o Smemanu], evo sad dajem novu sansu 9 hijerarhijski dan, i jos je ziv moderator nas, samo da nie zaspao, ili usnuo

Poslednja izmena:

Back