Dе Sisti
Stara legenda
- Poruka
- 91.704
Sam Isus govori svojim učenicima tko je Ivan Krstitelj zapravo bio u prošlosti: "Jer svi su proroci i Zakon proricali do Jovana. On je, ako ćete pravo, Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje." (Matej, 11:13-14).
Dakle Ilija se, sudeći prema samom Isusu, vratio na Zemlju kao Jovan Krstitelj. To je ponovljeno i potvrđeno u evanđelju po Mateju 17:12: "Ali kažem vam da je Ilija već došao, samo ga oni ne poznaše, nego postupiše s njim kako im se prohtije. Tako će i Sin Čovječji morati od njih mnogo trpjeti. 13. Tada razumješe učenici da im govori o Jovanu Krstitelju".
A Bog mu reče: za to ko ubije Kajina, sedam će se puta to pokajati. (1. Mosjijeva 4,15)
Solomon u "Knjizi mudrosti" na jednom mjestu kaže:
Ja bijah mladić sretne naravi i imao sam dobru dušu, ili bolje: jer bijah dobar, ušao sam u tijelo bez ljage. (Knjiga mudrosti 8,19-20)
I reče: go nam izašao iz utrobe matere svoje, go ću se i vratiti onamo. (Jov 1, 21)
Zasto Bog govori ovo Jovu:
Jesi li sagledao širinu zemaljsku? Kaži, ako znaš sve to. Koji je put k stanu svjetlosti? I gdje je mjesto tami, da bi je uzeo i odveo do međe njezine, i znao staze k domu njezinu? Znaš ti; jer si se onda rodio, i broj je dana tvojih velik. (Job 38,18-21)
Da vidimo, da li je dovoljno da se dokaze reinkarncija i karmicki zivot![]()
Nažalost, nije dovoljno.
Ilija nije slučaj za reinkarnaciju, obzirom na to da je njega Bog živog vazneo.
U mesijanskim očekivanjima Jevreja, bilo je prisutno da će uverenje da će ga Bog vratiti na zemlju da nagovesti dolazak Mesije.
Isus, budući Bog, znao za to pa im je i uputio poruku koristeći metaforu o Iliji koja im je razumljiva.
Ovo za Kaina i sedmostruko kajanje ne može biti dokaz da će se krivac bar sedmostruko rađati i umirati. Sedmostruko kajanje itekako je moguće i u okviru jednog života.
Citirani deo iz Premudrosti Solomonovih, ako bolje razmisliš, više je argument PROTIV reinkarnacije nego za reinkarnaciju. Jer, svaki čovek koji ulazi u svet, dolazi bez greha. A ako je reinkarnacija tačna, onda svako novorođenče je već krivo za grehe i krivice osobe sebi nepoznate osobe... A Solomon to ne kaže
Razumeš?
Prvi citirani deo iz Jova (nagost prilikom rođenja i smrti), zaista ne vidim kako ide u prilog reinkarnaciji? Ja taj stih uopšte i ne posmatram u svetlu stanja nakon smrti..
A ni drugi citirani deo iz Jova mi nije baš jasan kako potkrepljuje reinkarnaciju?
Elem, imam neke nedoumice oko same reinkarnacije:
1) kad su to stvoreni ljudi? pre stvaranja svega ili nakon
2) koliko ih je stvoreno u početku? Mnoštvo ili dvoje?
3) Ako je mnoštvo, kako onda imamo samo dvoje na početku, kako svedoči Pismo?
4) Ako ih je mnoštvo, a inkarnacija postupna (najpre Adam i Eva, pa onda ostali prvobitno stvoreni ljudi), onda gde su ti ostali ljudi bestelesno bivstvovali do vremena svoje prve inkarnacije (tj. duhovono preegzistirali pre svoje zemaljske egzistencije)?
5) Ako je stvoreno samo dvoje, da li to onda Bog postepeno dodaje ljude za reinkarnaciju i zbog čega?
6) Koje su to inkarnacije Adama i Eve?
7) Ako je već u početku stvoren konačan broj ljudi, kako se to tokom istorije sveta njihov povećao sa 2 na preko 7.000.000.000?
8) Ako je reinkarnacija očigledna biblijska istina, zar ne bismo morali da imamo svedočanstva i potvrde za mnogo više likova iz npr. Novog Zaveta o tome čija su oni inkarnacija? Npr. ako je Jovan Krstitelj reinkarnacija Ilije, čija je reinkarnacija Marija, Majka Isusova? Ili apostol Petar? Ili Juda?
9) Gde u Isusovim rečima imaš obećanje ili pretnju reinkarnacije? Isus govori o vaskrsenju. Vidi šta kaže sadukejima na njihovo pitanje...
- - - - - - - - - -
This is metapfora! Samo metafora. Masilijanstvo te odvelo u reinkarnaciju...jer tako zamenjuješ ličnosti Božanstva a sada i ljude i proroke.
No, čućemo i Magistra, njemu je upućen odgovor. No, ne mogoh odoleti uputiti komentar
Ps..reinkarnacija= spasenje delima=otpad od blagodati
Ima tu i savelijanstva tj. modalizma