Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
pre bih rekla jednim bozanskim aktom potezom,energijom bozanskog duha stvorena je dusa ziva....udahnuce naknadno to je blagodat kojom covek postade ne samo dusa nego dusa ziva..
zato je covek i bogolik,.i dusevan je al i duhovan..dusa ako se ne hrani ovom hranom ona je prazna..znaci unutra nam je izvor zivota nista spolja...

Pa, je li to, taj duh što se vraća Bogu, nešto ličnosno tj. nosi pečat konkretne ljudske ličnosti?

Zanimljivo tvoje viđenje stvari. No, Magistar Čolović je lepo konstatovao da bi se ovde radilo o nekoj vrsti reinkarnacije. Takav vid shvatanja jeste povezan sa ovim pojmom.

No, ja bih još jedno pitanje postavio koje je jednako važno ako je zaista tako kao prepostavljaš. A to je vezano za svrhu Hristovog stradanja i umiranja za greh. Dakle, ako mi prolazimo kroz faze dok se udostojimo večnog spasenja..onda to poništava razlog dolaska Gospoda Hrista radi otkupa greha. Jednostavno, ako mi sami dolazimo do spasenja, onda je Hristos uzalud dolazio i mi se tako reći spasavamo svojim delima ako me razumeš.

Dakle, reinkrnacija jeste "spasenje delima" jer sami dolazimo do spasenja. Nauka Pisma i apostola je da se ne spasavamo sopstvenim delima ili zaslugama. Samo kroz Hrista. Tako onda ako smo grešili i ne zaslužili spasenje mi ne možemo dobiti na kraja nagradu spasenja kroz ponavljanje života. Zato smatram da je ova ideja iako privlačna zapravo protivna učenju apostola.

Svako dobro.

isus Hristos jeste nas spasitelj i bez njega niko ne bi mogao u Raj.

Ali ne ispunjavaju svi veru Hristovu.Ne prihvataju svi Hrista.Cak i antihrista ima,a takvi na sebe strasnu sudbinu navlace.
Mnogi su opet ateisti.Mnogi su neznabosci itd itd.

Poslednja izmena:
isus Hristos jeste nas spasitelj i bez njega niko ne bi mogao u Raj.

Ali ne ispunjavaju svi veru Hristovu.Ne prihvataju svi Hrista.Cak i antihrista ima,a takvi na sebe strasnu sudbinu navlace.
Mnogi su opet ateisti.Mnogi su neznabosci itd itd.

Sto se tice naseg spasenja, mi ne treba da dignemo sve cetiri u vis i cekamo da nas Bog spasi.
Treba da sudelujemo....jer tek u sadejstvu sa Bogom se poznaje nasa volja.Zasto?
jer mnogi kazu da ,pa ne urade; Drugi opet ne ,pa urade.
Procitati pricu o poslusnom i neposlusnom sinu.
A mi se spasavamo verom . Ko dakle tvrdi da ima veru a nema je , nece se spasti.

Zanimljivo tvoje viđenje stvari. No, Magistar Čolović je lepo konstatovao da bi se ovde radilo o nekoj vrsti reinkarnacije. Takav vid shvatanja jeste povezan sa ovim pojmom.

No, ja bih još jedno pitanje postavio koje je jednako važno ako je zaista tako kao prepostavljaš. A to je vezano za svrhu Hristovog stradanja i umiranja za greh. Dakle, ako mi prolazimo kroz faze dok se udostojimo večnog spasenja..onda to poništava razlog dolaska Gospoda Hrista radi otkupa greha. Jednostavno, ako mi sami dolazimo do spasenja, onda je Hristos uzalud dolazio i mi se tako reći spasavamo svojim delima ako me razumeš.

Dakle, reinkrnacija jeste "spasenje delima" jer sami dolazimo do spasenja. Nauka Pisma i apostola je da se ne spasavamo sopstvenim delima ili zaslugama. Samo kroz Hrista. Tako onda ako smo grešili i ne zaslužili spasenje mi ne možemo dobiti na kraja nagradu spasenja kroz ponavljanje života. Zato smatram da je ova ideja iako privlačna zapravo protivna učenju apostola.

Svako dobro.

To je katolicko ucenje ...ne spasavamo se mi nikakvim svojim delima ,nego miloscu Bozijom ,bez milosti i pokajanja nista ,tesko onome ko se uzda u sebe i u druge a ne u Boga ...

Opet, o.Sava:

''Будући да је Христос већ васкрсао, уснули одмах иду за њим као „прворођеним из мртвих“ и они васкрсавају. Та индивидуална васкрсења конвергирају, сабирају се, у једно Свеопште васкрсење које бива истовремено. Како? Па једино ако прихватимо чињеницу да Парусијом Христос заправо завршава историју, овај пролазни еон и отвара врата есхатона у коме не вреде правила времена овог света. Заправо то вечно „САДА“ је својеврсни временски сингуларитет. У том случају, напуштајући овај свет они који су уснули након Христовог Васкрсења бивају одмах васкрснути и пролазе Суд, као сусрет са Богом, у једном вечном над-временском САДА и добијају свој удео у односу на свој ранији однос према Богу и ближњима (они који су тражили Бога и ходили путем светлости борећи се са својим слабостима и немоћима пале природе у Богу ће видети и доживети вечни покој и мир, а они који су ходили путевима таме доживеће вечну муку и патњу и бол).

По горепоменутој логици уснули одмах пролазе својевсан time-warp (да употребимо science-fiction термин) тј. бивају торпедовани из пролазности у вечност есхатона и улазе у временски сингуларитет тј. у вечну присутност Божију, коју зовемо „вечни живот“ или „рај“ у којој је Христос „већ“ дошао и без обзира када су умрли у линеарном времену, сви истовремено проживљавају своје лично васкрсење као колективно Васкрсење. То објашњава и Христове речи покајаном разбојнику "Данас ћеш бити са мном у рају".''

да, и мени је блиско поимање оца Саве. међутим, отац Сава се, у овом свом кратком осврту, не дотиче питања шта након смрти бива са онима који нису у Христу, који нису хришћани, нити траже Христа. који су нпр. убеђени атеисти.

„“I, šta se dešava sa dušama onih koji su umrli?”

“Duša ne postoji, ono što postoji je energija. Kada fizičko telo jednom isčezne, jedina stvar koja ostaje je energetska suština koju hrane sećanja.”

“Neke osobe su toliko nesvesne sebe da uglavnom umiru bez znanja o tome. One su poput ljudi sa amnezijom, ljudi kojima je blokirana skupna tačka i više ne mogu da slože sećanja, oni nemaju nikakav kontinuitet, tako da se osećaju zacementirani u zaboravu. Kada umru, ti ljudi se raspadnu skoro momentalno; iskra njihovog života traje uglavnom samo par godina.”

“Međutim, većina ljudi dostigne malo duži period isčezavanja, između stotinu i dve stotine godina. Neko ko je živeo ispunjen ciljevima može da se odupire i pola milenijuma. Taj opseg se još više širi za one koji su kadri da ostvare veze sa masama ljudi; oni mogu da produže svoju svesnost tokom celih milenijuma.”

“Kako su oni došli do toga?”

“Pomoću pažnje svojih sledbenika. Sećanje stvara vezu između živih bića i onih koji su otišli. To objašnjava kako oni ostaju svesni. I to objašnjava zašto je obožavanje istorijslih ličnosti toliko štetno. To je namera onih koji su se u prošlosti mumificirali kako bi sačuvali svoje ime u istoriji.“

Kastaneda

...

Ne znam da li svako ima dušu...

ако сви људи једнако и без разлике, пролазећи кроз смрт, улазе у живот вечни (Есхатон), чему онда Причешће Телом и Крвљу Христовом? у том случају Евхаристија нема никаквог смисла ни озбиљног разлога, јер је излишна. шта више, непотребна је, јер није храна бесмртности. а саклони нас Боже такве помисли!

Pa i zivotinje imaju cak istu dusu ili dah zivota kaze.

- - - - - - - - - -

Kao i covek.

Propovednik 3
18. Рекох у срцу свом за синове људске да им је Бог показао да виде да су као стока.

19. Јер шта бива синовима људским то бива и стоци, једнако им бива; како гине она тако гину и они, и сви имају исти дух; и човек ништа није бољи од стоке, јер је све таштина.

20. Све иде на једно место; све је од праха и све се враћа у прах.

Poslednja izmena:
ако сви људи једнако и без разлике, пролазећи кроз смрт, улазе у живот вечни (Есхатон), чему онда Причешће Телом и Крвљу Христовом? у том случају Евхаристија нема никавог смисла ни озбиљног разлога, јер је излишна. шта више, непотребна је. а саклони нас Боже такве помисли!

Mislim da je to da se pažljivo i sa poštovanjem jede i pije, da tako napišem...

Pa i zivotinje imaju cak istu dusu ili dah zivota kaze.

- - - - - - - - - -

Kao i covek.

Propovednik 3
18. Рекох у срцу свом за синове људске да им је Бог показао да виде да су као стока.

19. Јер шта бива синовима људским то бива и стоци, једнако им бива; како гине она тако гину и они, и сви имају исти дух; и човек ништа није бољи од стоке, јер је све таштина.

20. Све иде на једно место; све је од праха и све се враћа у прах.

Sinove ljudske... kad neko dobije dušu, tad postaje usvojenik Boga...

Sam Isus govori svojim učenicima tko je Ivan Krstitelj zapravo bio u prošlosti: "Jer svi su proroci i Zakon proricali do Jovana. On je, ako ćete pravo, Ilija koji ima doći. Tko ima uši, neka čuje." (Matej, 11:13-14).

Dakle Ilija se, sudeći prema samom Isusu, vratio na Zemlju kao Jovan Krstitelj. To je ponovljeno i potvrđeno u evanđelju po Mateju 17:12: "Ali kažem vam da je Ilija već došao, samo ga oni ne poznaše, njemu je upuženo ego postupiše s njim kako im se prohtije. Tako će i Sin Čovječji morati od njih mnogo trpjeti. 13. Tada razumješe učenici da im govori o Jovanu Krstitelju".

This is metapfora! Samo metafora. Masilijanstvo te odvelo u reinkarnaciju...jer tako zamenjuješ ličnosti Božanstva a sada i ljude i proroke:).

No, čućemo i Magistra, njemu je upućen odgovor. No, ne mogoh odoleti uputiti komentar

Ps..reinkarnacija= spasenje delima=otpad od blagodati

This is metapfora! Samo metafora. Masilijanstvo te odvelo u reinkarnaciju...jer tako zamenjuješ ličnosti Božanstva a sada i ljude i proroke:).

No, čućemo i Magistra, njemu je upućen odgovor. No, ne mogoh odoleti uputiti komentar

Ps..reinkarnacija= spasenje delima=otpad od blagodati

Po tebi je biblijski tekst, nesto mnogo metaforican, :)

Ni ja ne verujem u reinkarnaciju, ne znam.

Prema Pismu, Bog nam daje šansu spasenja ovde na Zemlji. Prihvatamo zasluge Hristove žrtve za nas i dopuštamo Bogu da nas menja u moralnom pravcu i ljubavi. Reinkarnacija podrazumeva da se spasavamo uzastopim rađanjima ali se svi spasavamo na kraju. To poništava i pojam greha i spasenja i razlog Hristove žrtve za nas zarad spasenja od greha.

Dakle, spsenje nezavisno od našeg prihvatanja Hrista za svog Spasitelja. Eto zato je to suprotno učenju Pisma.

Svako dobro.

Da, na to mislim.

- - - - - - - - - -

Posle tek...čovečica.

- - - - - - - - - -

I tad nisu imali imena.

- - - - - - - - - -

Imam puno energije...gledam da ne ispizdim na nekog, da ga ne uplašim...volim da šetam, to me smiruje...

To je samo opis i redosled stvaranja svega.
Rec je o kratkoj informaciji o stvaranju muza i zene.
Posle toga se daju detalji stvaranja coveka na primer.

Dakle gde mislis da je u prvom coveku bio muski i zenski princip, rec je u stvqri o Adamu i Evi.
Ali se u prvom redisledu stvaranja be daju detalji njihovog stvaranja.
Posle toga idu detalji.

Sto se tice suviska energije.
Gledaj da se bavis redovno nekim sportom ili nekim poslom.
Mozdanneguj bastu leti a zimi sport.
To ce ti omoguciti da izadjes na pravi put na raznim podrucjima.
Inace suvisak energije te moze navesti na lose stvari i upropastiti ti zivot.

Mozda uci nesto trebace ti.

Ne znam da li ti ide skola, ako ne, uci zanat.
Jedan dva tri.
Trebace ti sigurno.
Uvi jezike, polozi sve kategorije.
Doci ce vreme kada ce ti sve trebati.

Ali ne zapostavi nikada duhovne stvari.
Redovnost u citanju biblije i molitve.

Poslednja izmena:
A, otkada je to Mesijanstvo odvelo ikoga u reinkarnaciju,
Zar ti nisi Mesijanac, ustvari koga cekas da se pojavi ,

- - - - - - - - - -

Upuceno jeste :

Original postavio Jovan Prezviter Pogledaj poruku
This is metapfora! Samo metafora. Masilijanstvo te odvelo u reinkarnaciju...jer tako zamenjuješ ličnosti Božanstva a sada i ljude i proroke

Prema Pismu, Bog nam daje šansu spasenja ovde na Zemlji. Prihvatamo zasluge Hristove žrtve za nas i dopuštamo Bogu da nas menja u moralnom pravcu i ljubavi. Reinkarnacija podrazumeva da se spasavamo uzastopim rađanjima ali se svi spasavamo na kraju. To poništava i pojam greha i spasenja i razlog Hristove žrtve za nas zarad spasenja od greha.

Dakle, spsenje nezavisno od našeg prihvatanja Hrista za svog Spasitelja. Eto zato je to suprotno učenju Pisma.

Svako dobro.

Da...kao ono, imaš vremena, opusti se...

Back